Csoportos élet-, és balesetbiztosítás az alábbi megyékben az aktív és nyugdíjas (70 éves korig) tagok számára

Csoportos élet-, és balesetbiztosítás az alábbi megyékben az aktív és nyugdíjas (70 éves korig) tagok számára

 

Pedagógusok Szakszervezete

- Baranya Megyei Szervezete
- Bács-Kiskun Megyei Szervezete
- Békés Megyei Szervezete
- Budapesti Szervezete
- Fejér Megyei Szervezet
- Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete
- Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
- Jász-Nagykun-Szolnok megye
- Heves Megyei Szervezete
- Komárom-Esztergom Megyei Szervezete
- Nógrád Megyei Szervezete
- Somogy Megyei Szervezete
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete
- Zala Megyei Szervezete

 

ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE (PSZ) TAGJAI RÉSZÉRE

 

Az alábbi tájékoztató azért készült, hogy a PSZ tagjait informálja a Szakszervezet által a részükre kötött csoportos élet-,  balesetbiztosítás- és egészségbiztosítás részleteiről. Amennyiben a megyei szervezet csatlakozott a keretszerződéshez, a tagjai automatikusan biztosítva vannak az Union Biztosító , UNION-Kompakt Csoportos élet-, baleset-, egészségbiztosítás szerződésben.

A biztosítási fedezet 70 éves korig minden biztosítottra kiterjed, azzal a fedezet szűkítéssel, hogy a nyugdíjasokra a baleseti keresőképtelenség, baleseti, és betegségi kórházi napi térítés, baleseti és betegségi műtéti térítés  nem vonatkozik.

A megkötött csoportos élet-, és balesetbiztosítási szerződés egy olyan biztosítás, mely megfelelő segítséget nyújthat a szakszervezeti tagok életkörülményeinek, vagy munkaképességének megváltoztatása esetén. Tehát ha egészségük baleset vagy betegség miatt esetlegesen megromlik, az nem csak jövedelem kieséshez vezethet, de számost többletkiadás is jelentkezhet. Ez a biztosítás ilyen élethelyzetben nyújt anyagi segítséget (ezt az alábbiakban példával is szemléltetjük).

A biztosítási szerződés az alábbi táblázatban felsorolt szolgáltatásokat tartalmazza.

A biztosító szolgáltatásához kapcsolódó ügyfél tájékoztató példa szövege:  

Példa aktív szakszervezeti tag esetén: Csukló törése esetén a bejelentést követően 20.000 Ft-ot fizet a biztosító.

De ha a csonttörés balesetből ered és csuklóprotézist kell beültetni, melyet műteni szükséges és emiatt a tag 5 napot kórházban tölt, majd még 15 napig (összesen 20) táppénz van, akkor a biztosító az alábbiak szerint térít:

csonttörés                                 20.000 Ft

műtéti térítés (100%)               50.000 Ft

5 nap kórházi tartózkodás        2.000 Ft * 5 nap =10.000 Ft

15 napon túli táppénz               30.000 Ft

Összesen tehát 110.000 Ft értékben szolgáltat a biztosító

 

Műtéti térítés kockázat

4.8.1. Amennyiben a biztosítottnak a kockázatviselés időszaka alatt bekövetkező balesete miatt a gyógyulása és állapotromlásának megakadályozása érdekében szükségessé váló, a biztosító által meghatározott mértéket meghaladó súlyosságú műtétet végeznek, úgy a biztosító kifizeti az adott súlyosságú csoportba sorolt baleseti műtét kockázatának a biztosítottra vonatkozó biztosítási összegét.

4.8.2. A műtétek súlyossági besorolását a biztosító szakorvosa objektív feltételek alapján vonatkozó szabályzatok, és szakmai irányelvek alapján a biztosított szakorvosi dokumentációja, szükség esetén személyes vizsgálata alapján határozza meg.

A műtétek besorolása

A teljes körű műtéti besorolás bemutatására nincs lehetőség tekintettel arra, hogy azoknak szinte végtelen számú módja, módszere, kombinációja van. A biztosító alapvető törekvése, hogy a műtéti térítések meghatározásakor a lehetőségek határain belül az alábbiakban ismertetésre kerülő besorolás alapul vételével járjon el.

 

I. csoport (100% mértékű térítés)

– a szervezet üregrendszerein belül elhelyezkedő anatómiai képletek sérülései miatt szükségessé váló és az üregrendszer falának megnyitásával végzett műtéti megoldások (koponya, nyak, mellkas, has, medence, gerincoszlop),
– az ujjak kivételével végzett baleseti eredetű végtagcsonkolások függetlenül attól, hogy a csonkolódott végtag rész visszaültetése megtörtént-e, és milyen a funkcionális végeredmény,
– a törzsből kilépő fő ér- és idegképletek sérülése miatt végzett helyreállító műtétek (kivéve a csuklóízület, illetve bokaízület kezdő részeitől perifériásan elhelyezkedő ér- és idegképletek),
– a műtétet igénylő II-III. fokú égési sérülések, ha az égési felszín a testfelület 40%-át (eléri).

 

II. csoport (75% mértékű térítés)

– a nyílt és zárt, nagy ízületekbe (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka) hatoló és ízületen kívüli (felkar-, alkar-, comb-, lábszár-) törések.
– a nagy kiterjedésű, roncsolással, szövethiánnyal járó lágyrész sérülések, ahol műtéti sorozat, szövetpótlás végzésére van szükség.
– a műtétet igénylő II-III. fokú égési sérülések, ha az égési felszín a testfelület 5%-ánál nagyobb, de a 40%-át nem éri el.

 

III. csoport (50% mértékű térítés)

– az orvosi szakma szabályai által dokumentált friss ízületi szalagszakadások, ín, inak szakadása
– a csuklóízület, illetve bokaízület kezdő részeitől perifériásan elhelyezkedő ér- és idegképletek helyreállító műtétei,
– a kéz és láb ujjainak amputációval járó csonkolásos sérülése(k),
– az ujjak perifériás idegvarrata(i).

 

IV. csoport: Csőtükrözéssel végzett egyéb műtétek (25% mértékű térítés)

A biztosítottnak a kockázatviselés időszaka alatt bekövetkező akut balesete miatt elvégzett műtéte a térdekre irányuló műtéteket kivéve.

 

V. csoport: Csőtükrözéssel végzett térd műtétek (10% mértékű térítés)

A biztosítottnak a kockázatviselés időszaka alatt bekövetkező akut balesete miatt a térdízület csőtükrözéses eljárással végzett, terápiás célú műtéte.
– belső fémrögzítés eltávolítása
– kézfej-, lábfej-, ujjsérülések és törések rekonstrukciós műtétei

4.8.4. Nem téríthető beavatkozások:
– bőrvarratok,
– dróttal történő húzatás,
– korábban meglévő, ortopéd jellegű elváltozások baleset kapcsán történő terápiája, műtéte,
– az emberi szervezet típusos helyeinek sérvesedése miatti műtétek,
– a kóros csontszerkezeti elváltozásból adódó csonttörés stabilizáló műtéte,
– baleseti eseménnyel összefüggésbe nem hozható beavatkozások,
– idegen anyag eltávolítása testüregből.

4.8.5. Egy baleseti eseményből maximálisan a biztosítási összeg 100%-át fizeti ki a biztosító.

4.8.6. Amennyiben egy műtét során egy időben több sebészeti beavatkozás szükséges, akkor a biztosító a legmagasabb besorolású műtét alapján állapítja meg a szolgáltatást