Hírek

A PSZ elnökének levele az emberi erõforrások miniszteréhez

A PSZ elnökének levele az emberi erõforrások miniszteréhez

                 
PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE
                  ELNÖKÉTÕL

Balog Zoltán úrnak
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!

A Pedagógusok Szakszervezetének kongresszusa 2014. október 11-i ülésén áttekintette a köznevelés jelenlegi helyzetét, a sajtóban megjelent információk alapján lehetséges változásokat és a Kormány, valamint a Pedagógusok Sztrájkbizottsága között létrejött megállapodás végrehajtását. A kongresszus állásfoglalásának teljes szövegét rövidesen elküldöm Önnek, azonban előzetesen szeretném tájékoztatni arról, hogy a Pedagógusok Szakszervezete továbbra is tárgyalásokra törekszik, tárgyalásokon szeretné érvényesíteni tagjainak követeléseit.

Tisztelt Miniszter Úr!

Kezdeményezem, hogy haladéktalanul – az Ön személyes részvétele mellett – induljanak meg a tárgyalások a következő témakörökben:

1. Az állami köznevelési intézményrendszer fenntartói feladatainak alakulása, a szakképző intézmények helyzete, az igazgatási és a szakmai irányítás feladatainak megosztása.

2. A Kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága között létrejött megállapodás érvényesítése az új fenntartói rendszer körülményei között. Ehhez kapcsolódóan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Pedagógusok Szakszervezete között létrejött kollektív szerződésben foglaltak érvényesítése a többi állami intézményfenntartói körben.

3. A köznevelési rendszer átszervezésével, az intézményrendszer továbbműködtetésével kapcsolatos kérdések, ehhez kapcsolódóan a foglalkoztatás, továbbfoglalkoztatás kérdései.

4. Az életpálya-modell kiterjesztése a nevelő és oktató munkát segítők azon körére, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. A technikai, ügyviteli munkát végzők illetményemelésének a kérdése.

5. A 2015. évi költségvetésről szóló törvény, valamint a költségvetésről szóló törvényhez kapcsolódó, a köznevelésről szóló törvényt érintő módosítások.

Tisztelt Miniszter Úr!

A Pedagógusok Szakszervezetének érdeke, hogy a köznevelés rendszere zavartalanul működjön. Érdeke, hogy ne kerüljenek veszélybe a munkahelyek, és ehhez kapcsolódóan a nevelés-oktatás legfontosabb feltételeit biztosító intézmények, illetve azok kapacitása. Megítélésem szerint ezek megóvása a Kormány érdeke is, ezért őszintén remélem, hogy megkeresésemre a lehető legrövidebb időn belül pozitív választ kapok Öntől.

 

Budapest, 2014. október 16.

Tisztelettel:
Galló Istvánné

Kapcsolódó dokumentumok: