Hírek

A SZEF Ügyvivő Testületének közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete (SZEF ÜT) 2014. szeptember 11-13 között értekezletet tartott, amelyen megvitatta a SZEF és tagszakszervezetei szempontjából legfontosabb őszi feladatokat.

A SZEF Ügyvivő Testületének közleménye
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testülete (SZEF ÜT) 2014. szeptember 11-13 között értekezletet tartott, amelyen megvitatta a SZEF és tagszakszervezetei szempontjából legfontosabb őszi feladatokat. Ennek során a SZEF ÜT vitát folytatott a 2015-ös közszolgálati keresetek, jövedelmek várható alakulásról, az érintett munkavállalók számára fontos bértárgyalásokról. A SZEF ezeket a tárgyalásokat elsősorban a közszolgálati érdekegyeztetés kialakult rendszerében kívánja folytatni, de fontosnak tartja, hogy részt vehessen a minimálbér és a bérminimum tárgyalásokon is. Ezért felháborító, hogy vannak olyan, a közszféra területén működő szakszervezetek, amelyek a lehetséges álláspontok egyeztetése és azok közös képviselete helyett, fontosabbnak ítélik a közalkalmazottak jogszabály szerinti reprezentativitásának mérésével kapcsolatos – és az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság jelentésében rögzített – tényeket bíróság előtt megtámadni.
 
A 2014-es reprezentativitás-mérés – amely jogszabályokon alapul – eredményeként a SZEF az egyetlen reprezentatív konföderáció, és az ágazatok, alágazatok jelentős részében is csak a SZEF tagszakszervezetek rendelkeznek reprezentativitással. Azt a hamis látszatot kelteni, hogy a taglétszám alapú reprezentativitás nem valós támogatottságot tükröz, a tagság, a munkavállalók és a közvélemény félrevezetése, és ezért minden ilyen megnyilatkozás elfogadhatatlan.  
 
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa egyetlen reprezentatív konföderációjaként a munkavállalói oldalon – az eddigiekhez hasonló nyitottsággal és együttműködési készséggel kívánja a munkavállalók érdekeit szintetizálni, és a kormánnyal folytatott tárgyalások során megjeleníteni.
 
Határozott álláspontunk, hogy azok a szakszervezetek, amelyek a támogatásmérés számukra kedvezőtlen eredményét jogi eszközökkel kívánják megváltoztatni, ártanak a közszférának, ártanak az ott dolgozó munkavállalóknak.
 
Budapest, 2014. szeptember 15.
 
A SZEF ÜT nevében:
 
Varga László
elnök