Hírek

A PSZ Ifjúsági Tagozatának vezetője is felszólalt a diákok tüntetésén

A PSZ Ifjúsági Tagozatának vezetője is felszólalt a diákok tüntetésén

Mi azért lettünk pedagógusok, hogy esélyt adjunk mindenkinek, bárhol is született, bármilyen nemű, korú, családi hátterű, vallású, nemzetiségű vagy bármilyen sajátos nevelési igényű is legyen. Esélyt arra, hogy kritikus, együttműködő, kreatív és boldog lányokat és fiúkat nevelhessünk az évek alatt. A jogszabály bevezetésével,  amelynek értelmében csak nyelvvizsgával rendelkező diákok kerülhetnek be a felsőoktatásba, a társadalom kétharmada előtt bezárul a mobilizáció lehetősége  – fogalmazott Dvorácskó Balázs, a PSZ Ifjúsági Tagozatának vezetője a középiskolások és egyetemisták által szervezett  tüntetésen, a Kossuth téren. A 2019. április 26-án tartott megmozduláson a kormány „nyelvvizsga törvénye” ellen tiltakozott a Szabad Egyetem, a Hallgatói Szakszervezet, a Szülői Hang közösség, a Független Diákparlament, az Oktatói Hálózat és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Dvorácskó Balázs beszélt arról, hogy már most sem biztosítottak a feltételek a színvonalas nyelvoktatáshoz, amelynek a jelenlegi Nemzeti alaptanterv szerint sem célja a középfokú nyelvvizsgára történő felkészítés.  A jogszabály tervezett 2020-as bevezetése a jelenleg is létszámgondokkal küzdő pedagógusképzésre is negatív hatással lesz, figyelembe véve, hogy a most jelentkezők több mint felének nincs nyelvvizsgája. Hangsúlyozta, hogy a változásokat csak közösen érhetjük el: diákok,  köz- és szakoktatásban dolgozók,  szülők, nagyszülők, szomszédok,  kis és nagy települések lakói együtt.

A szervező diákok és a csatlakozók célja, hogy a felvételihez kötelező nyelvvizsga bevezetését halasszák el addig, amíg az ország minden iskolájában elérhetővé nem teszik a minőségi nyelvoktatást.

Itt olvashatja Dvorácskó Balázsnak, a PSZ Ifjúsági Tagozata elnökének felszólalását.