Hírek

Heti lapszemle 2019. július 26.

Heti lapszemle 2019. július 26.

PSZ – Heti lapszemle

 

A PSZ ifjúsági tagozata internetes kampányt indított, amelyben arra kérték a kollégákat, hogy fotón osszák meg milyen végzettséggel rendelkeznek, mennyi a munkaviszonyuk és mennyit keresnek. Ezzel a kormányzati kijelentéseknek ellentmondó valóságot kívánták megmutatni. A témában Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke és Dvorácskó Balázs az ifjúsági tagozat vezetője számos lapnak, rádiónak és televíziónak nyilatkozott, ezek más portálokon is megjelentek.  A héten derült ki, hogy milyen módon alakítják át az OKJ rendszerét, amiről Palotás József, a PSZ szakértője beszélt több sajtóorgánumnak.

 

Július 21.

 

Nehezebb a szakmai előrelépés azoknak, akik 2013 után szültek  

Az állam éveket töröl ki a tanárnők, tanítónők és óvónők szakmai életútjából, miközben sosem sikerül feltölteni a minősítésre vállalkozók éves keretét – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának annak kapcsán, hogy több pedagógus is elutasító értesítést kapott, miután jelentkezett, hogy 2020-ban részt venne a Pedagógus II. fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban. Az érintettek a pedagógus életpálya életbe lépését követően gyermeket szültek, így azóta nem tudták teljesíteni a minősítéshez szükséges hat év gyakorlati időt, a 2013 előtt munkában töltött éveiket pedig nem számítják be a gyakorlati időbe.

https://nepszava.hu/3043842_csaladbarat-kormany-hatranyban-a-kisgyereket-vallalo-tanarok

A cikket átvette:

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/19166-csaladbarat-kormany-hatranyban-a-kisgyereket-vallalo-tanarok

 

Komoly gondokat jelenthet a köznevelési törvény módosítása az óvodákban 

A PSZ óvodapedagógiai tagozatának elnöke, Verba Attiláné július 19-én nyilatkozott az Eduline portálnak, amely azóta a szakszervezetek.hu oldalon is olvasható.

https://szakszervezetek.hu/hirek/19156-komoly-gondokat-jelenthet-a-koznevelesi-torveny-modositasa-az-ovodakban

 

Duális képzés indul Debrecen két középiskolájában

A Debreceni Szakképzési Centrum és a BMW Group július 18-án aláírt szerződése alapján két debreceni oktatási intézmény indít duális szakképzést idén ősztől. A kétéves elméleti képzést egy hároméves gyakorlati oktatás követi, írta a dehir.hu regionális hírportál.

https://autopro.hu/gyartok/Dualis-kepzest-indit-Debrecenben-a-BMW/31130/

 

Megmenekültek a Waldorf-iskolák

A köznevelési törvény nemrég elfogadott módosítása mégsem fogja hátrányosan érinteni a Waldorf-iskolákat. A szövetség képviselői az oktatási államtitkárság vezetőivel tárgyaltak.

https://index.hu/belfold/2019/07/19/waldorf_iskolak_szovetseg_koznevelesi_
torveny_modositas_kerettanterv_nat_elteres_szabo_zoltan/

 

Három ország rektori konferenciája bírálta a magyar kormányt

A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt, még mielőtt az szeptemberben hatályba lépne - erről a három ország rektori konferenciái adtak hírt közös állásfoglalásban, amelyet a Forschung und Lehre (Kutatás és Oktatás) című német portál.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-lengyel-rektorok-is-biraljak-a-magyar-kormanyt/352700/

 

Nem igaz, hogy teljesítettük az Európa 2020 stratégiai programban tett vállalásunkat

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya nem a teljes népesség körében 34 százalék, hanem a 30-34 éves korosztályban.

A KSH statisztikájában található adatok közül talán a leginkább elkeserítő, amely szerint a felsőoktatásban tanulók száma 22 százalékkal esett vissza hazánkban az évtized elejéhez képest, és erre csak részben magyarázat a demográfiai helyzet és a külföldön tanulók egyre nagyobb száma.

https://24.hu/belfold/2019/07/20/diplomasok-aranya-felsooktatas-ksh/

 

Július 22.

 

Megszűnik az Országos Képzési Jegyzék

A hírre reflektált Palotás József, a PSZ szakértője a Klubrádió A lényeg című hírműsorában 2019. július 22-én

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elképzelése szerint lesz külön iskolarendszerű és felnőttképzési jegyzék. Palotás József, a PSZ szakértője szerint a változással kapcsolatban számos kérdés merül fel: még nem tudni, mi lesz a jelenhez képest a különbség, tartalmában eltérő lesz-e a képzés.  Az átnevezések önmagában nem jelentenek modernizációt, ráadásul a jelenlegi OKJ rugalmas, ennek keretei között is megteremthető lenne egy tartalmi, módszertani újítás.

https://youtu.be/5kP7MiGxj9k

 

A szakértő szerint nincs értelme az OKJ-s képzési rendszer szétverésének

Nem sok értelmét látom az OKJ-s képzési rendszer megszüntetésének, hiszen a rendszerváltás után kialakított rendszert folyamatosan karban tartották, illetve mert az összefogja a hazánkban elérhető összes – iskolai, iskolán kívüli, felnőtt és középiskolás korúak számára kialakított – képzési formát – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője. Palotás József elmondta, az OKJ-s képzési rendszer az államilag elismert képzéseket fogja össze, amelybe beletartoznak például a speciális oktatást igénylő fiatalok számára indított képzések is.

https://magyarhang.org/gazdasag/2019/07/23/a-szakerto-szerint-nincs-ertelme-az-okj-s-kepzesi-rendszer-szetveresenek/

A cikk végén olvasható Palotás József nyilatkozata:

https://nepszava.hu/3044102_kezivezerlesre-allitjak-az-oktatast-konnyitenek-az-iskolaigazgatok-kinevezesen

 

A hírt a Magyar Nemzet írta meg elsőként:

Jövőre korszerűbb és hatékonyabb rendszer váltja fel az OKJ-s képzést

Azaz megszűnik az OKJ. Pölöskei Gáborné a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a jövő évtől felálló új rendszer két lábon fog állni: lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd. A másik csoportot pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jovore-korszerubb-es-hatekonyabb-rendszer-valtja-fel-az-okj-s-kepzest-7138400/

 

Fotóbeküldő kampányt indított a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata

A Facebookon és Instagramon futó kampányban fiatal szakpedagógusok küldenek be magukról fotókat, mutatva nettó bérüket.  Látható, hogy ki hány év tanulás és gyakorlat után mennyit vihet haza.

A cikkben utalnak a PSZ ötpontos követelésére is, amelynek része a béremelés, valamint, hogy a mindenkori minimálbérhez kössék a vetítési alapot.

Dvorácskó Balázs nyilatkozott a Klubrádió A lényeg című műsorában:

https://youtu.be/q6N7oaC7e0U

Számos portál, újság írt az akcióról:

https://444.hu/2019/07/22/fizetesukkel-a-kezukben-mutatjak-meg-a-szaktanarok-hogy-nem-emelkedett-a-beruk

https://eduline.hu/kozoktatas/20190722_fizetesek_kampany

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/pedagogus-fizetes-netto/

https://merce.hu/2019/07/22/143-391-netto-elkeseredetten-posztoljak-fizetesuket-a-szakpedagogusok/

https://24.hu/belfold/2019/07/22/pedagogusok-fizetes-beremeles-pedagogusok-szakszervezete-ifjusagi-tagozat/?fbclid=IwAR3YDt6oT_0cDij5U7Yx7U07zYlCGgAOhIABCWn7paQVJBNSBlI1JmkDH1U

https://hvg.hu/itthon/20190722_Elkeseredett_posztokban_mutatjak_meg_a_pedagogusok_mennyit_keresnek_valojaban?s=hk

https://168ora.hu/itthon/fizetesek-pedagogusok-demonstracio-facebook-szegyen-171514

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/19182-143-391-netto-elkeseredetten-posztoljak-fizetesuket-a-szakpedagogusok

http://propeller.hu/itthon/3438936-dobbenetes-netto-berukkel-fotozkodnak-uzennek-kormanynak-magyar-tanarok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

https://estiujsag.hu/kultura/most-akkor-tenyleg-kamu-a-meses-tanari-eletpalyamodell

https://www.blikk.hu/aktualis/facebokon-mutatjak-fizetesuket-tanarok-tiltakozas/9zx1gwx?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Menekülnek a tanárok, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt

Úgy látszik, nem lesz megoldás a pedagógushiányra, hogy nyugdíjaskorú tanárokat dolgoztassanak tovább, mert a tanárok menekülnek a munkából, még tíz órát sem hajlandók vállalni. Csak a legelhivatottabbak maradnak pár évvel tovább a pályán, többnyire olyanok, akik mindig is aktív életet éltek. A nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja, ha nem lenne elég a tanári nyugdíj, akkor inkább korrepetálást vállalnak dupla annyi pénzért és kevesebb munkáért.

A cikk hivatkozik a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy évvel ezelőtti nyilatkozatára, aki azt mondta, hogy az egyik megoldás a nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatása lehetne, ami jelenleg csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) külön engedélyével lehetséges.

Összeállítás a pedagógushiányról személyes vallomások tükrében.

https://abcug.hu/menekulnek-a-tanarok-amikor-elerik-a-nyugdijkorhatart/?_ga=2.51545961.1789990930.1563797831-1539976761.1563797831

 

Kézivezérlésre állítják az oktatást: könnyítenek az iskolaigazgatók kinevezésén

Nincs túljelentkezés az intézményvezetői posztokért, egy-egy tankerületben már az is kuriózumnak számít, ha két pályázó indul egy iskola igazgatói székéért. A jövőben ezt kevesebb szakmai tapasztalattal is megtehetik majd.

Öt helyett csupán négy év szakmai gyakorlat is elegendő lesz ahhoz, hogy egy pedagógus intézményvezetői posztra pályázzon – derült ki egy lapunk birtokába került, a kormány által még nem tárgyalt előterjesztésből. A Kásler Miklós humánminiszter és Bódis József oktatási államtitkár nevével ellátott javaslat azt is lehetővé tenné, hogy intézményvezetői szakképzettség nélkül is kinevezhessenek valakit egy iskola élére.

https://index.hu/belfold/2019/07/22/budaors_iskola_illyes_gyula_gimnazium_
herman_otto_altalanos_iskola_igazgatoi_palyazat_elutasitas_emmi/

 

Kásler nem találta meggyőzőnek a két budaörsi iskolaigazgatói pályázatot

Nem írta alá Kásler Miklós, az Emmi minisztere két budaörsi iskola igazgatójának ismételt kinevezését, indoklás nélkül visszadobta a két pályázatot. Mivel azonban más jelentkező nem volt, egy-egy évvel meghosszabbították a kinevezésüket, jövőre aztán újra pályázhatnak. Az érintettek szerint korábbi politikai megnyilvánulásaik miatt állt bosszút a minisztérium, korábban tiltakoztak az iskolák államosítása miatt.

https://444.hu/2019/07/22/a-budaorsi-iskolaigazgatok-csicskaztatasa-es-a-koznevelese-torveny-modositasa-mutatja-meg-a-ner-lenyeget

 

Érettségi statisztikák: csökkent a végzősként érettségizők száma 2019-ben

Az érettségizők száma évről évre csökkent az elmúlt időszakban. Bár idén egy év alatt kétezerrel nőtt a vizsgázó diákok száma, a korábbi évekhez képest még mindig nem kiemelkedően magas a számuk. Az idei adatokból is kiderül - a közel kétezres változás számait jobban megvizsgálva - hogy a végzős középiskolás érettségizők száma a tavalyi 73 400-ról idén 71 400-ra csökkent, míg a nem végzősként vizsgázók száma emelkedett 37 300-ról 39 700-ra.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190722_erettsegizok_szama#utm_
source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-07-22

 

Július 23.

 

További megjelenések a PSZ ifjúsági tagozatának kampányáról

https://magyarnarancs.hu/belpol/rendhagyo-kampannyal-hivjak-fel-a-figyelmet-arra-hogy-megalazoan-keves-fizetest-kapnak-a-pedagogusok-121609

https://szabolcsihir.hu/kozelet/2019/07/annyit-keres-egy-fiatal-tanar-mint-egy-kezdo-gyorsettermi-dolgozo

https://civishir.hu/belfold/2019/07/annyit-keres-egy-fiatal-tanar-mint-egy-kezdo-gyorsettermi-dolgozo

https://borsodihir.hu/kozelet/2019/07/annyit-keres-egy-fiatal-tanar-mint-egy-kezdo-gyorsettermi-dolgozo

 

Rétvári Bence: Több pénz jut az egészségügyre, az oktatásra és nyugdíjra

 

Az oktatásra jóval, 645 milliárd forinttal magasabb összeg jut, mint 2010-ben. Jövőre ez a szektor szintén tízmilliárdokkal több pénzből gazdálkodhat - hangoztatta az államtitkár.

Felidézte, hogy az elmúlt évek többletforrásait elsősorban béremelésekre fordították. A pedagógusok fizetése 50 százalékkal nőtt, az első három ütemben mindenkié egységesen, az utolsó lépcsőben pedig az elvégzett munka minősége alapján differenciálhatnak az iskolák.

Mintegy 10 ezren szerezték meg a mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos bérnövekménnyel jár.

Rétvári Bence jelezte, hogy a köznevelési törvény módosításával megteremtették az iskolaigazgatói fizetések emelésének alapját. Ennek mértéke egyéni lesz, a szempontokról még tárgyalnak, de a kereset várhatóan függ majd az intézmény méretétől és eredményeitől egyaránt.

A jövő évi büdzsé is tartalmazza a béremelések fedezetét - mondta az államtitkár.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/retvari-bence-tobb-penz-jut-az-egeszsegugyre-az-oktatasra-es-nyugdijra-2484804?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Konkrét átalakítási javaslatok

A megszűnő Országos Képzési Jegyzék helyébe lépő új szakstruktúra kialakítása még javában tart, de egyes területeken már elkészültek a konkrét átalakítási javaslatok. Az elektronikai ágazatban például a mostani negyvenféle képesítés helyett csak hét alapszakma marad 2020-tól, a gépjárműiparban pedig egy új technikusi képzés indul el, ami négy meglévő szakma tananyagát fogja majd át.

https://magyarnemzet.hu/belfold/komplex-szaktudasra-van-szukseg-7142759/

 

Betelt a pohár: a Kúriához fordul a PDSZ

A Kúriához fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amelyben arra kérik a szervezetet: állapítsák meg a sztrájk jogszerű feltételeit. Bár a sztrájkkövetelések kapcsán a PDSZ is elfogadná a kormányt tárgyalópartnernek, de a sztrájk lebonyolításának menetéről szerintük a munkáltatóval kell megegyezniük.

http://www.atv.hu/belfold/20190723-betelt-a-pohar-a-kuriahoz-fordul-a-pdsz/hirkereso

 

Július 24.

 

A pedagógushallgatók feléből sem lesz tanár

A 2018/2019-es tanévben például 12 634-en kezdtek meg valamilyen pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakképzettséget biztosító képzést, diplomát ugyanebben az évben 8026-an szereztek, a pedagógus pályára lépők száma pedig éppen hogy csak meghaladta a 6 ezret. Igaz, akik tavaly végeztek, korábban kezdték a képzést, de az arányok évekre visszamenőleg szinte változatlanok: a 2013/2014-es tanévben például 13 874-en kezdték meg tanulmányaikat ezen a területen, a diplomát szerzők száma 8 ezer volt, a pályakezdőké kicsivel kevesebb mint 6 ezer. A legnagyobb különbség a képzésbe belépők és a pályakezdők számában 2014/2015-ben volt: több mint 15 ezren kezdték meg tanulmányaikat, a végzettek közül pedig csak 5 ezren kezdtek tanítani.

https://nepszava.hu/3044258_a-pedagogushallgatok-felebol-sem-lesz-tanar

 

Továbbra sincs nagy tanárhiány

Az óvónők, az általános iskolákban és középfokú intézményekben tanítók száma csökkent, ám – demográfiai okból – a gyerekeké is, így egy pedagógusra nem jut több diák

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke korábban azt mondta, ez a nyaranta természetes fluktuáció, ilyenkor költöznek, váltanak munkahelyet a tanárok, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány. A tankerületi központokon belüli és a tankerületek közötti együttműködés segítségével mindenütt tudják biztosítani a szakos ellátottságot.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190724-tovabbra-sincs-nagy-tanarhiany?_ga=2.87607128.1789990930.1563797831-1539976761.1563797831

 

Egy év alatt kell újraírni a teljes tantervet: így reagálhat az oktatás a munkaerőpiacra

Megszűnik a jelenlegi OKJ-s képzési rendszer, jövőre már új szakmákat tanulnak a diákok. A szakszervezeti vezeti szerint kevés az az egy év az átálláshoz, de Parragh László kamarai elnök nem aggódik.

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, Tóth József a finneket hozta fel pozitív példának: míg itthon valaki festőként (esetleg festő-mázolóként) végez, addig a finneknél felületkezelő képesítést szerez, amivel alapjáraton ért a festéshez, burkoláshoz, illetve az autófényezéshez is. Ebből specializálódhat később tovább. Tóth szerint hátrány lehet a munkaerőpiacon csak egy általánosabb alapszakmát tudni: amilyen gyorsan változnak a technológiák, a mobilitást erősíti, ha egy szélesebb tudással rendelkezik a fiatal.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/egy-ev-alatt-kell-ujrairni-a-teljes-tantervet-igy-reagalhat-az-oktatas-a-munkaeropiacra.1080937.html?utm_source=hirkereso_es_

 

Új utakon a művészetpedagógia –az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program Művészeti Oktatás Munkacsoportjának konferenciája

A művészetek segítségével könnyen élményszerűvé tehető a tanulás a gyermekek számára. Az élménnyel szerzett ismeret pedig szinte minden területen javítja a gyermekek kompetenciáit, bizonyítottan pozitívan hat a tanulmányi eredményeikre és a személyiségfejlődésükre is. Az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programja keretében több kutatócsoport is arra törekszik, hogy új módszerekkel járuljon hozzá a művészetpedagógiai képzés hatékonyságának növeléséhez.

https://mta.hu/mta_hirei/az-mta-muveszti-oktatas-munkacsoportjanak-eves-beszamolo-konferenciaja-videoval-109888?fbclid=IwAR2EN_EdNFoEx09LQMVWd3zKHw_WRraQ-dRimV2TUqTZMqdmaOkkmWtdwYk

 

 

Július 25.

 

Egy kezdő pedagógus 123 ezer forintot keres Dvorácskó Balázs, a PSZ ifjúsági tagozatának vezetőjével július 23-án elhangzott interjú írott összefoglalója.

A pedagógusok 80 százaléka nő, hogy alapítsanak családot, hogy vegyenek saját ingatlant ilyen fizetésekkel? Ha azt harsogja a kormány, hogy növekszik a gazdaság, akkor ne csak az államtitkári fizetéseket növeljék, ne csak szórják ide-oda a milliárdokat, hanem áldozzanak több száz milliárdot az egyik legfontosabb területre – mondta.

 

https://www.klubradio.hu/adasok/egy-kezdo-pedagogus-123-ezer-forintot-keres-108179

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/19213-egy-kezdo-pedagogus-123-ezer-forintot-keres

 

Egymás után teszik közzé a pedagógusok, mennyi pénzt visznek haza minden hónapban

Hárman közülük elmesélték a 24.hu-nak, miért vesznek részt a kampányban, illetve arról is beszéltek, mi tartja őket még mindig a tanári pályán.

A négy éve a pályán lévő pedagógus úgy érzi, az utóbbi időben született döntések sem szakmailag, sem emberileg nem helyénvalók, viszont egymagában nincs lehetősége arra, hogy széles körben megossza véleményét. Ezért is örül annak, hogy most láthatóan sok, hasonlóan vélekedő ember egyszerre állt ki a nyilvánosság elé, hiszen mindannyian ugyanazt szeretnék elérni: némi változást, hogy kicsit fontosabbá váljanak a rendszernek.

https://24.hu/belfold/2019/07/25/pedagogus-fizetes-szakszervezet/

 

A Pécsi Tudományegyetem egyik képzéséhez kellett a legmagasabb pontot elérni idén

Négyszázkilencven volt - az elérhető 500-ból - a legmagasabb ponthatár idén, a bejutáshoz ezt a Pécsi Tudományegyetem germanisztika alapképzésére jelentkezőknek kellett elérniük.

A pótfelvételire július 29. és augusztus 7. között azok jelentkezhetnek, akik egyetlen helyre sem jutottak be, vagy nem is jelentkeztek az általános felvételire.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190725_legmagasabb_ponthatar#utm_
source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-07-25

 

A kormány elég rosszat tett a lányok továbbtanulási lehetőségeivel

A lányok továbbtanulásának sokat ártott, hogy a kormány csökkentette a létszámot a népszerű bölcsész és társadalomtudományi szakokon. Ezzel is magyarázható Polónyi István oktatáskutató szerint, hogy sokan mennek egészségügyi és pedagógiai szolgáltató szakra.

 

https://www.klubradio.hu/adasok/a-kormany-eleg-rosszat-tett-a-lanyok-tovabbtanulasi-lehetosegeivel-108192

 

Maróth Miklós, az MTA korábbi alelnöke irányíthatja az MTA-ról leválasztott kutatóintézeteket

Augusztus elsejével választják le a kutatóintézeteket az MTA-tól, és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezik azokat. Az irányító testületbe az MTA és az ITM is delegál tagokat.

A HVG.hu úgy tudja, Palkovics László miniszter a testület vezetésére Maróth Miklós klasszikafilológust, a Pázmány korábbi dékánját jelölné, azt egyelőre nem tudni, hogy Lovász László MTA-elnök elfogadta-e a javaslatot, várjuk az MTA válaszát. Maróth Miklós 2008 és 2014 között az MTA alelnöke is volt, Corvin-lánccal és Széchenyi-díjjal is kitüntették.

https://hvg.hu/itthon/20190725_Megszereztuk_a_listat_Ok_iranyithatjak_
az_MTArol_levalasztott_kutatointezeteket?s=hk

 

Július 26.

 

Kedvezményes tanfolyam a duális képzésben oktatóknak

Idén szeptembertől a duális képzésben közreműködő, iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen a diplomával vagy mestervizsgával nem rendelkező szakemberek csak gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal képezhetik a tanulókat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért tanfolyamot indít számukra, amelyre – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/07/26/kedvezmenyes-tanfolyam-dualis-kepzesben-oktatoknak

 

Újabb siker: ezüstérmet és különdíjat kapott két magyar diák a kínai innovációs versenyen

Ezüstérmet és különdíjat szerzett a 34. kínai ifjúsági tudományos és technológiai innovációs versenyen a szombathelyi ELTE Bolyai János gyakorlógimnázium két tanulója, Székely Bálint és Dobos Dominik.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190726_Ujabb_sikerul_ezustermet_es_kulondijat_
kapott_ket_magyar_diak_a_kinai_innovacios_versenyen

 

Pálinka-turisztikával bővít a Budapesti Metropolitan Egyetem

Pálinka-turisztikai szakirányú továbbképzést indít a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). A képzés arra készíti fel a résztvevőket, hogy – a borhoz hasonlóan – a magyar nemzeti ital, a pálinka is méltó rangot kapjon a gasztronómiai és turisztikai programok tervezésekor.

A METU szerint Magyarországon a pálinkaturizmusban is remek lehetőségek rejlenek, de ehhez a megfelelő minőségű pálinka mellett szükséges kialakítani a teljes élményláncra felfűzött vonzó turisztikai kínálatot az ital köré épített rendezvényekkel, megfelelő kiszolgálással és átgondolt kísérőprogramokkal.

https://media1.hu/2019/07/25/palinka-turisztikaval-bovit-a-budapesti-metropolitan-egyetem/

 

A válogatás nem teljes körű!