Hírek

Szabó Zsuzsa az Oktatási Internacionálé világkongresszusán

Szabó Zsuzsa az Oktatási Internacionálé világkongresszusán

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is részt vett az Oktatási Internacionálé nyolcadik világkongresszusán, amelyet Thaiföld fővárosában, Bankokban tartottak 2019. júliusában.  Az egy héten át zajló konferencia fókuszában három fő téma szerepelt: a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás, az oktatás finanszírozása és a fenntartható fejlődés célkitűzései.

A plenáris ülések mellett tematikus megbeszélések is folytak. A Hogyan éljünk értékeinkkel? szekcióban Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is előadást tartott a pedagógusok szakmai autonómiájának témájában. Arról beszélt, milyen eszközökkel tudja kivédeni a szakszervezet a politika beavatkozását az oktatásba.

A világ minden részéből, a különböző kontinensekről érkezett 1400 résztvevő cselekvési terveket fogadott el, amelyeket a tagszervezetek a következő években együtt fognak megvalósítani.

Kidolgoztak programokat a gyerekmunka visszaszorítása érdekében, az oktatás gyarmatosításának, a modern rabszolgaságnak a megszüntetésére. Sürgős intézkedésként ítélték meg az afrikai iskolák ellenei támadásokra, Dzsibutira, Hong Kongra vonatkozó  programokat.  De kiemelt feladat lett a szakszervezetek megújítását célzó terv is.

Az OI megválasztotta új elnökségét és végrehajtó bizottságát. Elnök az ausztrál Susan Hopgood, főtitkár David Edwards (USA), az Európáért felelős alelnök a német Marlis Tepe.