Hírek

PSZ válasz - Emmi levél

PSZ válasz - Emmi levél

A 24.hu portál írt a PSZ ifjúsági tagozatának internetes akciójáról és megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát milyen intézkedéseket terveznek a pedagógusbérek emelése érdekében. A PSZ szerint a KSH adatok nincsenek összhangban a tárca válaszában közöltekkel.

A Pedagógusok Szakszervezete felhívja az Emmi Sajtó és Kommunikációs Főosztályának a figyelmét a következő tényekre, melyek nincsenek összhangban a 24.hu kérdésére küldött levelükben foglaltakkal:

A KSH adatai szerint 2008-ban 153 474 pedagógus dolgozott a közoktatásban, 2018-ban 151 548 pedagógus szerepelt a statisztikai adatokban.

Mi úgy gondoljuk, hogy 151 548 nem több, mint 153 474!

Számításaink szerint, GDP arányosan 2010-ben 5,5%-ot fordítottak az oktatásra, míg a 2020. évi költségvetésben 4,8%-ot. Ráadásul ebbe az összegbe bekerültek olyan tételek, amelyek 2010-ben nem is szerepeltek (pl. tankerületi központok, szakképzési centrumok fenntartási költségei, a tanulók számára ingyenes tankönyvek stb.). A költségvetés kiadási oldalához viszonyítva 2019-hez képest 0,3%-kal csökken az oktatásra fordított összeg 2020-ban.

A bérekkel kapcsolatban a legfájóbb pont a pályakezdők bére. A kormánynak ki kell egészítenie, hogy a garantált bérminimumnál (szakmunkás minimálbér) bruttó 5000 Ft-tal többet keressen egy egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus.  2015 óta egy szakmunkásvizsgával rendelkező pályakezdő bére 60 százalékkal emelkedett, míg a pályakezdő pedagógusé 11%-kal. Milyen megbecsülése ez a szakmának?

A versenyszférában bruttó 640 000 Ft az egyetemi diplomások átlagbére, míg egy nyugdíjba vonuló egyetemi végzettségű mester pedagógus maximum 490 000 Ft bruttó fizetést érhet el.

 
  picture

Ilyen megbecsülés mellett csak a szakmájuk iránt fanatikus emberek maradnak a pályán. 2018-ban körülbelül 2500 pedagógus tett minősítő vizsgát (pályakezdés utáni második évben). Közben 4000-4500 tanár megy nyugdíjba.

Nem véletlen a fiatalok tiltakozása! Nagyon nehéz szembenézni a 130-160 ezer forintos nettó fizetésekkel!

A pályakezdők a számlájukra kapott összeget osztották meg a Facebookon a PSZ Országos Ifjúsági Tagozatának felhívására.

A bruttó bérét nem viszi haza senki!

Nem lehet vádolni a fizetésüket megosztó pedagógusokat azzal, hogy csalnak, mert akkor az derülne ki, hogy az Államkincstár vagy a tankerületi központok rosszul számfejtenek. Ilyet meg feltételezni sem merünk.

Az Emmi közleménye az intézményvezetők ősztől várható béremelésére hivatkozik. Ennek kapcsán talán azon is el kellene gondolkodni, hogy miért nem pályáznak annyian ezekre az egykor megbecsült állásokra. Miért kell azt tervezni, hogy a szakmai gyakorlat idejét 5 évről 4 évre csökkentsék az intézményvezetői pályázatok esetén? Ennyi idő alatt a közoktatás rendszerének a működését sem lehet megismerni, nemhogy vezetői feladatokat érdemben ellátni.

A PSZ és a tárca között valóban létezik stratégia partnerségi megállapodás. Szeretnénk, ha azt a felek betűhűen betartanák, és örömmel látnánk a szándékot a Kormány részéről arra, hogy valós megoldások szülessenek az egyre nehezebb körülmények között dolgozó pedagógusok különböző gondjaira.
 

Budapest, 2019. 07.30.

                                                                                   Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)

A grafikon forrása: http://concordeblog.hu/2019/07/26/berollo-igy-huzott-el-a-versenyszfera-a-pedagogusberek-mellett/