Hírek

Heti lapszemle 2019. augusztus 2.

Heti lapszemle 2019. augusztus 2.

A PSZ ifjúsági tagozat internetes kampányának hatása továbbgyűrűzött, a pedagógusbérek kapcsán számháború indult az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a PSZ között. A vitáról, a bérekről, a pedagógushiányról számos helyen nyilatkoztak a PSZ vezetői. Több portálon statisztikák, elemző cikkek jelentek meg a hazai bérekről, keresetekről. Az Emmi közben arról tájékoztatott, hogy 2020-tól a köznevelésben tanuló összes diák ingyen kap tankönyvet, illetve a következő tanévtől az alsós tanítók is pályázhatnak Klebelsberg-ösztöndíjra.

 

Július 26.

 

Sirassuk-e el az OKJ-s képzéseket?

Az, hogy az alapszakmákat csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni, nem okoz gondot, ha a tárca ígéretéhez híven gondoskodnak a felnőttek előzetes tudásának beszámításáról, és lehetővé teszik a rugalmasságot a tananyag és a tanulásszervezés terén.

Az azonban nagy probléma, hogy az átalakításra – mint a szakképzés küszöbön álló átalakítására általában – túlságosan gyors tempóban, kellő előkészítés és ellenőrzés nélkül kerül sor, és az új rendszerre való érdemi felkészülésre sem áll majd rendelkezésre elég idő.

https://merce.hu/2019/07/26/sirassuk-e-el-az-okj-s-kepzeseket/

 

Bérolló: így húzott el a versenyszféra a pedagógusbérek mellett

2014 óta a bruttó átlagkeresetek 47 százalékkal nőttek a versenyszférában. Egy legalább 3 év tapasztalattal és egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógusé ugyanezen időszak alatt mindösszesen 10 százalékkal emelkedett, egy kezdő gimnáziumi tanáré pedig 11 százalékkal. A bérolló látványosan vált szét az elmúlt években:

http://concordeblog.hu/2019/07/26/berollo-igy-huzott-el-a-versenyszfera-a-pedagogusberek-mellett/

 

Kétszer többet keres egy észt tanár, mint egy magyar

(A cikk említést tesz a PSZ ifjúsági tagozatának internetes akciójáról.)

Az ész tanárok átlagfizetése (az állami iskolákban) 2013-ban 889 euró volt, ma ugyanez az összeg 1500 euró. Ez több mint 68 százalékos emelkedés hat év alatt. Pályakezdő általános iskolai földrajz-, kémia- és biológiatanárt 1250 eurós fizetésért keresnek a legnagyobb észt állásportál, a tootukassa.ee szerint. Általános iskolai órák tartására észt anyanyelvet oktató tanárt 1250-1550 euróért alkalmaznának középiskolában.

https://444.hu/2019/07/26/ketszer-tobbet-keres-egy-eszt-tanar-mint-egy-magyar?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=ketszer-tobbet-keres-egy-eszt-tanar-mint-egy-magyar

 

A PSZ Facebook oldaláról:

Most kell összefognunk, amíg nincs késő

Dolgozóként most vagyunk olyan helyzetben, hogy felépítsük magunkat és a szakszervezeteket, azért, hogy a jelenleginél még jobb feltételeket harcoljunk ki. Gondolnunk kell azonban a jövőre is. Ha most megerősítjük a szakszervezetet, később kezelni tudja a digitalizáció és az esetleges gazdasági válság okozta kihívásokat.

Azon dolgozunk, hogy a szakszervezeti mozgalom gyakran nehezen emészthetőnek tűnő alapüzeneteit és az ifjúságot érintő ügyeit az Y, Z de akár Alfa generációk számára is egyértelműen mondhassuk el.

 Egy közös, szakszervezeti konföderációkon átívelő ifjúsági vezetőképzés alapkövét 2018. év elején rakta le 5 konföderáció ifi küldöttsége a Friedrich Ebert Stiftung segédletével.

A Szakszervezeti Ifjúsági Akció öt hazai konföderáció ifi vezetőinek összefogásával született meg:

Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata

Munkástanácsok Országos Szövetsége

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Ifjúsági Tagozata

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata

LIGA Szakszervezetek

http://szia.online/2019/06/28/most-kell-osszefognunk-amig-nincs-keso/?fbclid=IwAR3_RGX0E-w2K-t3NTk-jTzYqFxJllpmx6_0BaqUZbq7TZwJD40hUTbP-Yw

 

Várakozáson felüli sikert ért el a PSZ ifjúsági tagozatának akciója

A PSZ ifjúsági tagozatának internetes akciójára több mint 200 kép érkezett, a Facebook oldalukat követők száma az addigi hatvanról 2500-ra emelkedett. A kampány négy napja alatt mintegy 700 ezren nézték meg az oldalt. Erről a várakozáson felüli sikerről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt a Hit Rádió Középpont című közéleti műsorának 2019. július 26-i adásában.  A kommentelők megdöbbentek a közzétett adatokon és sok sikert kívántak. Csak kevesen voltak, akik negatív módon reflektáltak. Az alelnök beszélt a KÖÉT-ben folytatott eredménytelen tárgyalásokról, és arról, hogy erőteljesebb nyomásgyakorlásra van szükség, melynek első lépése volt az internetes kampány. Az interjúban szó esett a köznevelési törvény módosításáról és arról, milyen mértékű a pedagógushiány.

https://youtu.be/CE9HbmmavTs

 

Július 29.

 

Az Emmi válasza a bérükkel fotózkodó pedagógusokra: Gyurcsány

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata akciójának hatására múlt héten egymás után tették közzé a pedagógusok, mennyit visznek haza minden hónapban.

A nagy port kavart kampánnyal kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és többek közt arról érdeklődtünk, terveznek-e valamilyen intézkedést a pedagógusfizetések növelése érdekében.

Az Emmi válaszában többek közt azt írta:

Felhívjuk a Pedagógus Szakszervezet figyelmét, hogy a Gyurcsány-kormánnyal ellentétben, amely utcára tett több ezer pedagógust, elvett tőlük egy havi bért és sorozatosan vonta el az ágazattól a pénzt, a mostani kormány 2010 óta pótolja az oktatásban a pénzügyi forrásokat.

https://24.hu/belfold/2019/07/29/tanarok-fizetes-pedagogusok-szakszervezete-emmi/

 

Tájékoztatással tiltakoznak: összefogják a gyerek-szülő-pedagógus hármast

Országos lakossági tájékoztató kampányt indított a ReSuli – Megújuló Oktatásért Alapítvány azután, hogy a parlament július 12-én elfogadta a köznevelési törvény módosításához benyújtott kormánypárti javaslatokat.
– Vegyük észre, hogy a gyerek-szülő-pedagógus hármas egy csapat. Az oktatásban egyik sem tud jól működni a másik nélkül. Ez a törvénymódosítás még az eddiginél is jobban elszigetelheti a társadalmi csoportokat. Ezért is fontos, hogy most összefogjunk, hiszen egy hajóban süllyedünk – fogalmazott Rózsa Ildikó, a ReSuli elnöke.

https://nepszava.hu/3044748_tajekoztatassal-tiltakoznak-osszefogjak-a-gyerek-szulo-pedagogus-harmast

 

Jóléti megszorításokkal operálnak Orbánék

A jövőt szolgáló ágazatokból – oktatás, egészségügy, környezetvédelem – vonták ki a legtöbb forrást 2010 óta.

A költségvetési törvény szerint, a felső-, a közép- és az alapfokú oktatásra fordított GDP-arányos kiadások is alacsonyabbak lesznek jövőre, mint voltak 2010-ben. Orbán Viktor kormányra kerülve a közoktatás erőteljes központosításába kezdett, kimondottan az olcsóbb és hatékonyabb működést zászlajára tűzve. Eme "hatékonyságnövelésnek" estek áldozatul úgy a pedagógusbérek, mint a közoktatás általános színvonalának csökkenése.

https://nepszava.hu/3044757_joleti-megszoritasokkal-operalnak-orbanek

 

A fiatalok és a szakszervezet

Az Új Egyenlőség a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetséggel (SZISZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatával közösen konferenciát szervezett a „Jövő érdekvédelme!” címmel. A rendezvény egyik fő témája a SZISZ és Policy Agenda közös kutatása volt, amely a 35 év alattiak attitűdváltozását vizsgálta a rabszolgatörvény-ellenes szakszervezeti megmozdulások és bértárgyalásokhoz köthető sztrájkok nyomán. Szakszervezeti vezetőket és hallgatókat kérdezett az Új Egyenlőség, szerintük mi az érdekvédelem jövője, mik az irányok és mi a jelenlegi tendencia.

https://szakszervezetek.hu/hirek/19248-a-fiatalok-es-a-szakszervezet

 

Július 30.

 

Pontról pontra cáfolják az Emmit a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem hagyta válasz nélkül a minisztérium nyilatkozatát, mivel ahogy a 24.hu-val ismertetett válaszukban közölték, az általuk ismertetett adatok közül több sincs összhangban a tényekkel.

A KSH adatai szerint 2008-ban 153 474 pedagógus dolgozott a közoktatásban, 2018-ban 151 548 pedagógus szerepelt a statisztikai adatokban. Mi úgy gondoljuk, hogy 151 548 nem több, mint 153 474!

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/07/30/pedagogusok-szakszervezete-emmi-emberi-eroforrasok-miniszteriuma-fizetes/

 

Ennyit keres most az átlagmagyar

Idén májusban a bruttó átlagkereset 364 400 forint volt, 11,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb 
(666 100 forint), a - közfoglalkoztatottak jelentős  részét magában foglaló - humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabb (235 200 forint). Közfoglalkoztatottak nélkül a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágban a bruttó átlagkereset értéke 302 000 forint volt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/keresetek-atlagkereset-munkavallalo-munkaber-ksh.688809.html

 

 Kényszerpálya: magánkiadós tankönyvek kerültek az államhoz

Két, tankönyvekkel foglalkozó magánkiadó is átadta több kiadványa kiadási jogát az állami tankönyvkiadónak, miután a törvényi szigorítás miatt nem tudták meghosszabbítani azok engedélyét és a tankönyvjegyzékre sem kérhették kiadványaik felvételét.

A Krónika Nova Kiadó népszerű, Mohácsy-féle irodalomtankönyvei szeptembertől már az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE OFI) kiadásában lesznek elérhetők. Hasonlóképp járt a Műszaki Könyvkiadó Hajdu-matek könyvsorozata is.

https://nepszava.hu/3044711_kenyszerpalya-magankiados-tankonyvek-kerultek-az-allamhoz

 

Július 31.

 

Milyen megbecsülése ez a szakmának? Válaszoltak a pedagógusok a minisztérium csúsztatásaira

A PSZ nem hagyta azonban annyiban a dolgot, és tételesen cáfolták a minisztérium állításait.
Mint írják: számításaik szerint, GDP arányosan 2010-ben 5,5 százalékot fordítottak az oktatásra, míg a 2020. évi költségvetésben 4,8 százalékot. Ráadásul ebbe az összegbe bekerültek olyan tételek, amelyek 2010-ben nem is szerepeltek (pl. tankerületi központok, szakképzési centrumok fenntartási költségei, a tanulók számára ingyenes tankönyvek stb.).

https://merce.hu/2019/07/31/milyen-megbecsulese-ez-a-szakmanak-valaszoltak-a-pedagogusok-a-miniszterium-csusztatasaira

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek igaza volt, amikor tavaly nem írta alá a nyolc százalékos minimálbéremelést

 Győzelmi jelentés a Központi Statisztikai Hivataltól: egy év alatt több mint 11 százalékkal nőttek az átlagbérek. A Magyar Szakszervezeti Szövetségnek tehát igaza volt, amikor nem írta alá a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum nyolc százalékos emeléséről szóló megállapodást.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/19278-a-magyar-szakszervezeti-szovetsegnek-igaza-volt-amikor-tavaly-nem-irta-ala-a-nyolc-szazalekos-minimalberemelest

 

Új tantárgyat vezethetnek be 2020-tól

A szakképzési centrumokban hatvan digitális közösségi alkotóműhelyt hoznak létre

Digitális kultúra néven várhatóan új tantárgy is bekerül angolszász mintára a hazai köznevelés repertoárjába – tudta meg a Magyar  Nemzet a megújuló Nemzeti alaptanterv szakmai előkészítésében részt vevő Major Gábortól. Az alkotópedagógiai tananyagok fejlesztésével foglalkozó Makerspace.hu ügyvezetője azt mondja, a szakképzésben is hangsúlyos szerephez fog jutni a digitális alkotás: uniós forrásból országszerte 60 alkotóműhelyben gyakorolhatják majd a diákok például a lézervágást, robotikát, 3D-s trvezést és nyomtatást, elektronikai programozást vagy éppen a digitális varrást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-tantargyat-vezethetnek-be-2020-tol-7166105/

 

Brutálisan nő a gazdaság, de egyre nagyobb veszélyben vagyunk

A gazdaság ma még jól megy, de ez várhatóan már a második félévben lassulni fog – egyebek mellett erről beszélt a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az ATV Start című műsorban. Vértes László szerint hosszabb távú változtatások kellenének az oktatásban és az egészségügyben, erre azonban nem képes a kormány.

http://www.atv.hu/belfold/20190731-brutalisan-no-a-gazdasag-de-egyre-nagyobb-veszelyben-vagyunk/hirkereso

 

PSZ: a pedagógusok úgy érzik, cserbenhagyta őket a kormány

A PSZ ifjúsági tagozatának internetes kampányában résztvevő fiatal pedagógusokról nyilatkozott így Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában július 31-én. Az akció kapcsán az elmúlt napokban számháború kezdődött a pedagógusbérek mértékéről az Emmi és a PSZ között. Szabó Zsuzsa beszélt az elmúlt hónapokban zajló tárgyalásokról, amelyen sem béremelést, sem a bérek számítási alapját jelentő vetítési alap minimálbérhez kötését, sem az óraszámok és az adminisztráció csökkentését nem sikerült elérni. De szólt az egyre nyomasztóbb pedagógushiányról is. Ahogy mondta: a közoktatásban az összeomlás előbb-utóbb be fog következni. Az őszi akciókban a PSZ számít a szülők és az egész társadalom támogatására.

 

Az interjú itt megtekinthető:

http://www.atv.hu/videok/video-20190731-szabo-zsuzsanna

 

Augusztus 1.

 

A pedagógusbérekről, az Emmivel kialakult számháborúról, a pedagógushiányról Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában nyilatkozott .

Az interjú itt érhető el: https://www.klubradio.hu/adasok/bernyomasmero-108255

 

Béremelkedés: a szociális dolgozók és a tanárok a sereghajtók

A Pénzügyminisztérium szerint 2010-tól 84 százalékkal emelkedett a nettó átlagkereset Magyarországon. Összesítésünk alapján azonban a dolgozók mindössze egyharmadának emelkedett ilyen, vagy ennél nagyobb mértékben a nettó keresete 2010 óta. Látványos ábrán az ágazati nettó bérek alakulása.

https://mfor.hu/cikkek/makro/beremelkedes-a-szocialis-dolgozok-es-a-tanarok-a-sereghajtok.html

 

Rétvári Bence: 2020-tól a köznevelésben minden diák ingyen kap tankönyvet

Megkezdődött a tankönyvek és fejlesztő taneszközök szállítása az iskolákba. A következő napokban összesen 13 millió tankönyv fog megérkezni csaknem négyezer helyszínre. Míg korábban a tankönyvek kiszállítása „esetleges sikerült” a megadott időpontra, az elmúlt években az állami tulajdonú Kello ezt a feladatot már sikeresen és pontosan végezte – mondta az Emmi parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón.

https://magyarnemzet.hu/belfold/retvari-bence-2020-tol-a-koznevelesben-minden-diak-ingyen-kap-tankonyvet-7175066/

 

Jövőre már az alsós tanítónak készülők is pályázhatnak a Klebelsberg-ösztöndíjra

a 2020/21-es tanévtől az egyetemek és főiskolák tanítói alapszakára járó hallgatók is részesülhetnek az anyagi támogatásban, amelynek összege a tanulmányi eredmények és a választott szakterületek függvényében félévenként 125 és 375 ezer forint között mozog.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190801_alsos_tanitonak_keszulo_fiatalokra

 

Mikor kezdődik a 2019/2020-as tanév? Már nincs sok hátra a nyári szünetből

A 2019/2020-as tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 2-án, hétfőn kezdődik.  A diákoknak összesen száznyolcvan (a szakgimnáziumokban 178, a gimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban 179) napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középfokú iskolákban számukra az utolsó tanítási nap 2020. április 30-án, csütörtökön lesz.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190731_elso_tanitasi_nap

 

Öt dolog, ami minden pedagógusnak eszébe jut, amikor meglátja a mai dátumot

Igen, ma már lehet azt mondani, hogy egy hónap múlva kezdődik az iskola. Azonban a pedagógusoknak nem csak ez jut ilyenkor az eszébe. Összegyűjtöttünk pár dolgot, ami biztosan minden tanár fejében megfordul a napokban.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190801_mar_augusztus_van#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-01

 

Több havi fizetésüket bukják egyetemi oktatók a megszorítások miatt

A felsőoktatási törvény előírja, hogy mikor kell előléptetni egy egyetemi oktatót, azonban sok egyetemen mégsem ennek megfelelően működik a rendszer. Ez a kormánynak kedves egyetemeken nem okoz gondot, de például az ELTE-n már szép számmal vannak olyan oktatók, akik akár évi 1,5 millió forintot is elveszítenek emiatt, összesen 68 oktató van a kiérdemeltnél alacsonyabb munkakörben foglalkoztatva. Ha nem szivattyúzná ki a kormány a pénzt az oktatásból, akkor ez nem így lenne.

https://24.hu/belfold/2019/08/01/egyetem-felsooktatas-ber-tanari-berek-docens-adjunktus-tanarseged/?fbclid=IwAR2m-qtL44GKUOjldpGpOkGkBhdz3_GyQ2LEznFW4VHdyfMJ7phELxNmWOk

 

Augusztus 2.

 

Vészhelyzet – A középosztály már kimenekítette a gyerekeit az állami rendszerből

A cikk idéz Dvorácskó Balázstól, a PSZ ifjúsági tagozatának vezetőjétől is néhány korábbi mondatot a Facebookoldalukról.

Radó Péter oktatáskutató szerint az alternatív iskolákkal kapcsolatos szigorítás és a magántanulói státusz megszerzésének nehezítése is mind-mind olyan intézkedések, amelyek nem zárják ki a különalku lehetőségét (ahogy azt a Waldorf-iskolák esetében pontosan látjuk).
– Igaz, a magántanulói jogviszonyról most már nem az iskolaigazgató dönt, hanem az Oktatási Hivatal. De majd a jó érdekérvényesítéssel rendelkező szülő dönt vagy pénzért szerez egy szakértői igazolást arról, hogy a gyerekének jobb lenne a magántanulói jogviszony, a hivatal pedig jóvá fogja hagyni. Az egész törvénymódosítással a kormányzat egy bürokratikus eljárást kreált, az egész folyamatot át fogja majd itatni az egyéni alkuk sora és a korrupció, de a magántanulói kör nem lesz lényegesen kisebb. Azokat zárja majd ki, akik képtelenek egyéni alkukra – fogalmaz.

https://168ora.hu/itthon/oktatas-magyarorszag-tarsadalom-kozeposztaly-iskola-171979

 

Állami kézbe kerülve kiadhatóvá váltak a már betiltott tankönyvek?

Nem számít a minőség a tankönyvpiacon, mivel a magántankönyvek egy része állami kézbe kerülve kiadható, miközben a tartalma ugyanaz – így összegezhető az, amit a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke mondott az ATV Start című műsorban. Romankovics András szerint mégis vannak olyan tanárok, akik ragaszkodnak a már bevált tankönyvekhez.

A TANOSZ elnöke szerint egyes könyvek kiadása nem volt engedélyezett tavaly, de idén átkerültek állami kiadóhoz, miközben ezek tartalma egy betűt sem változott.

Mint mondta, ez úgy értelmezhető, hogy ezeknek a tankönyveknek a használata pedagógiailag indokolt. Az viszont diszkrimináció a többi magánkiadós tankönyvvel szemben – amelyek ugyanahhoz a kerettantervhez készültek –, hogy azoknak ez nem adatik meg. Értelmezése szerint „nem számít a minőség”, mégis van több ezer olyan osztály, ahol pedagógusok a jól bevált, magánkiadós tankönyvek alapján tanítanak, ami a tapasztalatok alapján bevált korábban.

http://www.atv.hu/belfold/20190802-allami-kezbe-kerulve-kiadhatova-valtak-a-mar-betiltott-tankonyvek/hirkereso

 

Házi alig, iskolakezdés 9-kor és még 8 ok, amitől világbajnok a finn iskola

Az elmúlt évek átlagaiból az rajzolódik ki, hogy a kelet-ázsiai országok, mint Kína, Szingapúr és Japán diákjai mindig a listák élbolyában vannak. Hogy ők mit tudnak? A “dolgozz többet, tanulj keményebben, élj kevesebbet” elvén érik el az eredményeiket. Ha mélyen belegondolunk, szülőként nem biztos, hogy ezt az életet szeretnénk a gyerekeinknek.

Abban a bizonyos élbolyban azonban mindig ott vannak a finnek is, akik egy sokkal szimpatikusabb és gyerekközpontúbb felfogással jutottak el ugyanoda. Finnország oktatási rendszere egyszerű, mégis intellektuális reformjának köszönheti mai formáját, amelynek csodájára jár az egész világ. Tíz pontban soroljuk fel, miből is áll a titok!

https://famiily.hu/2019/08/02/tiz-ok-amitol-vilagbajnok-a-finn-iskola/