Hírek

Heti lapszemle 2019. augusztus 9.

Heti lapszemle 2019. augusztus 9.

A PSZ vezetői nyilatkoztak az óvodapedagógus-hiányról, arról miért nem jó, hogy az iskolaérettségről nem a szülő és a pedagógus dönt a jövőben. Totyik Tamás alelnök átfogó képet adott az egyórás rádióműsorban a pedagógusbérek alakulásáról, és a változások magyar gazdaság egészét érintő következményeiről. Olvashatnak arról, miként változik a tanári életpályamodell nálunk, hogyan élnek más országokban a pedagógusok és diákok jelentős nemzetközi sikereiről. Már megjelent a 2019/2020 tanév munkarendje, megtudhatják mikor lesznek a szünetek. Nyári kikapcsolódás lehet, ha elolvassák, mi a megfejtése az internetet napok óta lázban tartó matematikai feladványnak.

 

Augusztus 3.

 

Több mint 800 óvónő hiányzik: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

Közeledik az óvodakezdés hónapja, szeptember, mely nem csak a családok számára jelent kihívást. Bár az óvodai férőhelyek száma évek óta 380 ezer fő körül alakul, az egyenlőtlen elosztás máig gondokat okoz. Ugyanis amíg sok helyen a helyek kihasználtsága éppen megfelelő, máshol nagy hiány van óvodapedagógusokból, főként vidéken. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy hol jelenti a legnagyobb problémát az óvónők hiánya.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/tobb-mint-800-ovono-hianyzik-ezekben-a-megyekben-a-legsulyosabb-a-helyzet.1081341.html

 

Iskolai szegregáció – A tanárok receptkönyvet kértek a roma gyerekekhez, az egyházak végtelenül cinikus szerepet vállaltak

A 2002 és 2010 közötti kormányok számos előremutató lépést tettek az iskolai szegregáció felszámolása érdekében, de a nagy struktúrák átalakításához, például a szabad iskolaválasztás felszámolásához nem volt politikai erejük. Így aztán könnyebben lehetett megvalósítani a Fidesz mestertervét, vagyis az iskolák államosítását, majd megteremteni az egyházak térnyerésével a helyi elit kiválasztását és konzerválását elősegítő rendszert. A változásra egyelőre semmi esély nem látszik. Kende Ágnes szociológussal Ónody-Molnár Dóra beszélgetett.

https://168ora.hu/itthon/szegregacio-iskola-oktatas-magyarorszag-tarsadalom-kende-agnes-172033

 

Augusztus 5.

 

A magyar gazdaság lesz az oktatás összeomlásának nagy vesztese

Totyik Tamás egyórás interjúja a Klubrádió Tűréshatár című műsorában (2019. augusztus 5.). A riporter Szunyogh Szabolcs.

Sok iskolában nincs elegendő pedagógus, de ez a hiány ma még nem fenyegeti az oktatás működését. Viszont, ha nem történik jelentős változás, öt-hat éve múlva összeomlik a rendszer – nyilatkozta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Ha a jelenlegi adatok alapján prognosztizálunk: évről évre 2500 tanár fog hiányozni az oktatásból. A pedagóguspályára jelentkezők nincsenek kevesen, de a második gyakornoki évet követő minősítő vizsgán már nem vesznek részt. Őket bérkorrekcióval lehetne a pályán tartani. Totyik Tamás beszélt a PSZ ifjúsági tagozatának internetes akciójáról, az eredménytelen bértárgyalásokról, a változások érdekében tervezett őszi akciókról és a probléma össztársadalmi hatásáról.  

https://www.klubradio.hu/archivum/tureshatar-2019-augusztus-05-hetfo-1900-5052

 

Kevés az óvodapedagógus – megalázóan alacsony bérek

A témában Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke nyilatkozott a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában 2019. augusztus 5-én.

A kormány nagyon fontosnak tartja a korai óvodakezdést, a köznevelési törvény módosításában négyéves kortól tette kötelezővé, ugyanakkor nem teremti meg az óvodapedagógusok számára a megfelelő feltételeket. A főiskolát végzett pályakezdők bére megalázóan alacsony, ki is kell egészíteni, hogy elérje a garantált bérminimumot, ami a szakmunkás minimálbér.

Az interjút az 50. perctől hallgathatják meg:

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2019-augusztus-05-hetfo-0600-5029

 

Egyre több a pályaelhagyó óvónő

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnökének nyilatkozata az RTL Híradóban - 2019. augusztus 5.

Az alacsony fizetések és a túlterheltség miatt hagyja el egyre több óvónő a pályát a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Egy frissen végzett óvónő ma annyit keres, mint egy kezdő szakmunkás. A Pénzcentrum írta meg, hogy egy hónappal a tanév kezdete előtt 800 óvónő hiányzik a rendszerből. A kormány szerint egyre többen tanulnak óvónőnek.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egyre-tobb-a-palyaelhagyo-ovono

 

Iskolába kényszerítenek minden hatévest, de rejtély, ki dönt az iskolaérettségről

PSZ: a legkártékonyabb módosítás

– A köznevelési törvény módosításai között ezt tartom a legkártékonyabbnak, olyan gyerekek is iskolába kerülhetnek, akik arra még nincsenek felkészülve – erről Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke beszélt lapunknak. Szerinte a törvény azzal kapcsolatban sem fogalmaz egyértelműen, az óvodapedagógusok, óvodavezetők szakmai véleményét figyelembe veszik-e a döntéseknél, a szöveg szerint ez nem kötelező, csak egy lehetőség. Ha mégis a gyerekeket ismerő óvónők véleménye alapján döntenek majd, akkor viszont semmi értelme nincs a törvénymódosításnak azon kívül, hogy az eljárás hosszabb és bürokratikusabb lesz.

https://nepszava.hu/3045527_iskolaba-kenyszeritenek-minden-hatevest-de-rejtely-ki-dont-az-iskolaerettsegrol

 

Óvodapedagógus-hiány: nyugtalankodik a szakszervezet, nyugtat a tárca

InfoRádió – Verba Attiláné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője  

Jelenleg több mint 790 óvodapedagógust keresnek az országban, a közszféra állásportálja szerint. A Pedagógusok Szakszervezete szerint egyre nagyobb lesz a hiány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont nem tartja kirívóan magasnak a meghirdetett állások számát.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/05/ovodapedagogus-hiany-nyugtalankodik-a-szakszervezet-nyugtat-a-tarca

 

Óvónőhiány: A PSZ-től kérnek tanácsot

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának vezetője az ATV Híradónak nyilatkozott

Több óvodában tanácstalanok az óvodapedagógusok. Nem tudják, hogy elvállaljanak-e csoportonként 29 gyereket, ha mindössze egy óvónő jut rájuk. A Pedagógusok Szakszervezetétől kérnek tanácsot, hogyan kezdjék a tanévet, ha eleve túlmunkára számíthatnak.

Felmerül a kérdés több kollégában, hogy rákényszeríthetik-e  őket a munkára, ha azért semmiféle plusz bérezést, túlóra díjat nem számolnak el.

http://www.atv.hu/belfold/20190805-ovonohiany-negy-eve-a-palyan-netto-136-ezer-forintos-fizetessel

 

Változik a tanári életpályamodell

A szakma javaslatait elfogadva módosította a kormány a pedagógus-életpályamodellt. A napokban közzétett rendeletmódosítás a pályakezdőknek kedvez: a mostani két év helyett már egy év után átléphetnek a gyakornoki fokozatból a pedagógus I. kategóriába azok, akik osztatlan tanárképzésben végeztek. Az érintettek így egy évvel hamarabb jutnak hozzá a néhány tízezer forinttal magasabb fizetéshez.

https://magyarnemzet.hu/belfold/valtozik-a-tanari-eletpalyamodell-7180799/

 

Az OKJ utódja digitalizált tananyagokkal és virtuális oktatással lehetne sikeresebb

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) alkalmazásában találni bőven kivetnivalót, ezért nem hallani ellenvetést a megszüntetése miatt. Egy azonban biztos, semmivel nem lesz jobb csupán amiatt, hogy kevesebb lesz a választható képzés, ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a felnőttek tanulásának és elhelyezkedésének támogatását, nem digitalizálják a tananyagot és nem lesz virtuális az oktatás - mondja Fazekas Éva álláskeresési tanácsadó, aki JobAngel néven 8 éve segíti az álláskeresőket.

https://www.hrportal.hu/hr/az-okj-utodja-digitalizalt-tananyagokkal-es-virtualis-oktatassal-lehetne-sikeresebb-20190805.html

 

Túl sok a tanár: Észak-Írországban többen szereznek diplomát, mint amire szükség van

Egy friss előrejelzés szerint, a következő évtizedben a tanárokból és az akadémikusokból is túlkínálat lesz Észak-Írországban – írja a BBC.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190805_irorszagi_tanarkepzes#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-05

 

A hiba, mint lehetőség

Az iskolában az esetek többségében a biztos tudást jutalmazzák. A pedagógusok, bár arra törekszenek, hogy a legjobbat hozzák ki a diákjaikból, ritkán észlelik a tanulási folyamat értékes pillanataiként a tanulóik figyelemre méltó, de kudarcba fulladt kísérleteit. Valahol ez rendjén is van, hiszen a tanár célja, hogy a rábízott gyerekek a legjobban teljesítsenek, nagyobb esélyük legyen kiteljesedni az életben és a társadalomban is hasznos szerepet töltsenek be. Miért fontos mégis a hibázás és a kudarc lehetősége a tanulási folyamatban?

http://tantrend.hu/hir/hiba-mint-lehetoseg

 

Augusztus 6.

 

Nagy a baj a bérből és fizetésből élők jelentős részénél

Az egykulcsos adórendszer sürgős változtatását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután kiderült, hogy a régiós országok közül a magyaroknál már csak Bulgáriában élnek rosszabbul.

A MASZSZ elnöke egyébként az szja 10 százalék alá csökkentését is többször szorgalmazta. Szerinte már az is jelentős javulást eredményezne a legszegényebbek körében, ha legalább a minimálbérért és a garantált bérminimumért dolgozók személyi jövedelemadója lenne kevesebb.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ber-fizetes-letminimum-munka.689261.html

 

Államosított gyerekek

A törvénymódosítás előkészítéséből kihagyott szakmai szervezetek szerint az egyik legkártékonyabb intézkedés a rugalmas iskolakezdés megszüntetése: jövőre már minden, hatodik életévét betöltött gyereknek kötelező lesz iskolába mennie. Akkor is, ha az iskolakezdés előtt egy-két nappal lett hatéves. Persze lehet kapni felmentést, de a szülő és a pedagógus helyett mostantól csak az állam döntheti el, az indokolt-e. Vagyis egy olyan, eddig meg nem nevezett hatóságra bízzák a leendő diák egész további életét meghatározó döntést, amelyik azelőtt még azt sem tudta, hogy az érintett gyermek a világon van.

https://nepszava.hu/3045677_allamositott-gyerekek

 

Tizenkétezer diák lehet nagy bajban

Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés sem, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak, ha nem teljesítik az előírt feltételeket, például a diploma megszerzése nélkül félbehagyják a tanulmányaikat. A lapunkhoz eljuttatott adatok szerint az állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig mindössze 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tizenketezer-diak-lehet-nagy-bajban-7175750/

 

Két ezüstérmet nyertek magyar középiskolások az elmúlt napokban rendezett Földrajzi Olimpián (International Geography Olympiad) Hongkongban

A magyar csapat két ezüstérmet szerzett, az egyiket Kaszap Kinga, az ELTE Radnóti Miklós gimnáziumának idén 12. évfolyamát megkezdő tanulója kapta, a másik ezüstérem Mészáros Mártoné lett, aki ebben az évben érettségizett a pápai Türr István Gimnáziumban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190806_foldrajzi_olimpia

 

A nyelvészeti diákolimpián is sikeresen szerepelt a magyar csapat

Két érmet és egy különdíjat szerzett a magyar középiskolásokból álló csapat a 2019-as Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián a dél-koreai Yonginban - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190806_nyelveszeti_diakolimpia

 

Aranyérmet szereztek egy dániai robotépítési és programozási verseny az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjait – vakvezető robotkutyát terveztek

A diákok – a másodikos Manai Delal és Kaszás Tamás, valamint a harmadikos Scurrah Linda – májusban kezdtek el készülni a szegedi regionális versenyre, Özvegy Judit tanárnő segítségével.
A tanárnő azt mondta, a robotkutya ötlete az egyik kislányé, Delalé volt, azt, hogy vakvezető kutya legyen, közösen találták meg. Megismertették a gyerekeket egy látássérült férfival, aki mesélt nekik arról, milyen sok idő egy vakvezető kutya kiképzése.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190806_nemzetkozi_robotikai_verseny_aranyerem_magyar_diakok

 

Kilenc magyar egyetem került a kétezer legjobb felsőoktatási intézmény közé a Center for World University Rankings (CWUR) 2019/2020-as listáján

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 598., a Semmelweis Egyetem a 643., a Szegedi Tudományegyetem 692. helyet szerezte meg a CWUR-rangsorban. A Debreceni Egyetemet a 724., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 862., a Pécsi Tudományegyetemet az 1059., a CEU-t az 1598., a Pannon Egyetemet az 1817., a Budapesti Corvinus Egyetemet az 1956., a Szent István Egyetemet pedig az 1964. helyre sorolták a lista összeállítói.

A világrangsort idén is három egyesült államokbeli intézmény vezeti. Első helyen a Harvard University, második helyen a Massachusetts Institute of Technology, harmadik helyen pedig a Stanford University áll.

https://eduline.hu/felsooktatas/20190806_CWUR_felsooktatasi_rangsor_20192020

 

Augusztus 7.

 

Alacsony bérükkel "büszkélkednek" a tanárok

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás és az ifjúsági tagozat vezetője, Dvorácskó Balázs nyilatkozott a pedagógusbérekről az Euronews hírcsatornának 2019. augusztus 6-án.

A fiatal tanárok 150 ezer forint körüli összeget kapnak kézhez minden hónapban, de van, akinek pótlékok nélkül a szakmunkás minimálbért sem éri el a fizetése.

A pedagóguséletpálya-modell 2013-as bevezetésekor azt ígérték, hogy a tanári béreket az adott évi bruttó minimálbérhez kötik, az új modell sokak számára legvonzóbb eleme azonban csak egy évet élt.

— A pedagógusbérek számítását 2015-ben elszakították a minimálbértől. Ennek az lett a következménye, hogy napjainkban, havonta száz és százötvenezer forint között keresnek kevesebbet a pedagógusok. Havonta. Az elmúlt négy évre visszavetítve, kétmillió forint körüli pénzösszeggel kevesebbet vittek haza a magyarországi pedagógusok.

https://hu.euronews.com/2019/08/06/alacsony-berukkel-buszkelkednek-a-tan

 

Megtorpant a pedagógusképzésekre jelentkezők számának növekedése: friss adatok

Megnéztük, hogyan alakult az elmúlt években a pedagógusképzésre jelentkezők, valamint a felvettek száma. A számok nem túl bíztatók.

Sajnos az is elmondható, ahogy az iskolák típusa vagy a földrajzi elhelyezkedése sincs különösképp hatással a tanárhiány mértékére, hiszen a jelenség ugyanúgy tapasztalható a fővárosban, annak vonzáskörzetében, mint a megyeszékhelyeken, illetve a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken is.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190806_pedagoguskepzesek_jelentkezok_felvettek_2019#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-07

 

Hivatalos: a román tanárok is jobban keresnek a magyarnál

Beszédes ábra az aktuális román és magyar átlagfizetésekről. Keleti szomszédunk hivatalosan is lehagy minket lassan. Két igen problémás területen viszont már jobb a helyzet odaát, mint idehaza.

https://mfor.hu/cikkek/makro/hivatalos-a-roman-tanarok-is-jobban-keresnek-a-magyarnal.html

 

Nyári táborokat szervez és új tankönyvvel készül a Pénziránytű Alapítvány

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával ingyenesen táborozhatnak az alapítvány pénzügyi hősképző nevű applikációjának felhasználói, akik a táborban pénzügyi tudatosságuk fejlesztését szolgáló játékokat játszhatnak.
A pénzügyi tudatosságra nevelés az általános iskolai kerettanterv része kellene legyen – vélik a szakemberek. A táborban mindenki nem vehet részt, de rengeteg gyerekhez eljutnak a fontos pénzügyi információk, miután a Pénziránytű Alapítvány általános iskolásoknak szóló tankönyvét több mint 20 ezer példányszámban rendelték meg az iskolák.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nyari-taborokat-szervez-es-uj-tankonyvvel-keszul-a-penziranytu-alapitvany-7191005/

 

BMW-kre cserélik a Lada motorokat a debreceni iskolában

2021-ig tartó dinamikus fejlődés indul el három oktatási intézményben Debrecenben: mintegy 7,5 milliárd forint értékű beruházást hajtanak végre a Brassai Sámuel, a Mechwart András és a Beregszászi Pál Szakgimnáziumokban.

Alaposan megváltozik a jövőben a Brassai Sámuel Szakgimnázium, a főépület tetején ráépítéssel új tantermeket alakítanak ki, az oldalsó épületrészt pedig egy új szárnnyal toldják meg, míg a jelenlegi sportpálya helyére egy fedett tornacsarnok épül. Ezek mellett ezt a garázssort is lebontják, hogy a helyén korszerű tanműhelyeket alakítsanak ki.

http://www.dehir.hu/debrecen/bmw-kre-cserelik-a-lada-motorokoat-a-debreceni-iskolaban/2019/08/07/

 

Augusztus 8.

 

Soltész: Az egyházi intézmények támogatása is biztosított jövőre

Az oktatás területén két nagy, az egyházi fenntartású intézményeket is érintő változásról számolt be az államtitkár: a felsőoktatási hallgatói normatíva - az idén februári 8 százalékos emelés után - 2020-tól mintegy 30 százalékkal emelkedik, ami számszerűsítve annyit jelent, hogy a korábbi 119 ezer forintról februárban 128 520 forintra, jövőre pedig 166 600 forintra nő a hallgatói normatíva. Továbbá szintén érinti az egyházi iskolákat az ingyenes tankönyvellátás teljes körűvé válása is – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190808-soltesz-az-egyhazi-intezmenyek-tamogatasa-is-biztositott-jovore

 

Megkérdeztük Mérő Lászlót, mi a megoldása a fél internetet lázba hozó matematikai feladványnak

Egy hete írtunk arról, hogyan robbantotta fel az internetet egy táblára felírt, egyszerűnek tűnő matematikai feladvány, amelynek megoldásán máig vitatkoznak még maguk a matematikusok is. A problémát az okozza, hogy az egyik tábor szerint 1, a másik szerint 16 a megoldás, és vannak, akik szerint mindkét megoldás helyes.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/megkerdeztuk-mero-laszlot-mi-a-megoldasa-a-fel-internetet-lazba-hozo-matematikai-feladvanynak.3.333621.html?fbclid=IwAR0zbc_jnthfgB7e_O34tPjrYjmL58tT46CyDsa6yY6rmpUcI-q9AHNeGkY

 

Ilyen lesz a 2019/2020-as tanév: mikor lesznek tanítási szünetek az első félévben?

December 7-én és 14-én szombati munka- és tanítási nap lesz, akkor kell majd "ledolgozni" december 24-ét, keddet, valamint december 27-ét, pénteket.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190806_tanitasi_szunetek_oszi_szunet_az_elso_felevben

 

A 2020-as középiskolai felvételi legfontosabb dátumai - egy helyen

Októberben a felvételi tájékoztatók közzétételével indul a középiskolai felvételi. Összegyűjtötték a legfontosabb dátumokat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190807_kozepiskolai_felveteli_20192020_datumok_hataridok

 

Augusztus 9.

 

Hatszázmillió forintot osztanak szét az oktatásban

Mintegy 652 millió forint értékű oktatási témájú pályázati csomag jelent meg a napokban, amelyre szeptember 6-ig jelentkezhetnek a köznevelési intézmények, egyetemek, oktatási szervezetek. A határon inneni és túli érdeklődők a tanulmányi és művészeti versenyektől kezdve az innovációs kezdeményezésekig számos tehetséggondozó programra nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást. A kormány kiemelten kezeli a természettudományos és a szakképzési programokat, de önálló keretet kaptak az óvodák is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hatszazmillio-forintot-osztanak-szet-az-oktatasban-7191785/

 

Idén még lehetnek magántanulók

Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státus iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát, és egyelőre nem érinti változás azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt. Szeptembertől viszont az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/iden-meg-lehetnek-magantanulok-7190390/

 

A kormánylapban tette közzé a magántanulói státuszokkal kapcsolatos tájékoztatást az Oktatási Hivatal

A Magyar Nemzet most úgy értesült, tájékoztatót tett közzé a magántanulói jogviszony nagy port kavart megszüntetése kapcsán az Oktatási Hivatal (OH). Noha az anyag sajtóközleményként nem szerepel a hivatal honlapján és csakis az egyéni tanrendre vonatkozó lapfülön lehet megtalálni.

https://index.hu/belfold/2019/08/09/magantanuloi_statusz_tajekoztatas_oktatasi_hivatal/

 

Felvételi, nyelvvizsga, jogsérelem – felmentettek próbálkozásai és kudarcai

A 423/2012. számú, a felsőoktatási eljárásról szóló (XII. 29.) kormányrendelet 23. §-ának 2020. január 1-től hatályos (3) bekezdése szerint a továbbiakban csak legalább B2 szintű komplex nyelvvizsga birtokában lehet felvételt nyerni bármelyik egyetemi képzésre. Ugyanennek a rendeletnek a 24.§ (4) bekezdése azonban azt mondja ki, hogy „A fogyatékossággal élő jelentkezőt a felvételi eljárás során ugyanazok a kedvezmények illetik meg, mint amelyek a közoktatásról, illetve a köznevelésről szóló jogszabályok alapján megillették.” Aki tehát középiskolás évei alatt nem volt számonkérhető idegen nyelvi tudását illetően, a felvételi eljárásban sem lehetne az.

A cikk a jogszabálynak ellentmondó valóságról szól.

https://merce.hu/2019/08/08/felveteli-nyelvvizsga-jogserelem-felmentettek-probalkozasai-es-kudarcai/