Hírek

Heti lapszemle 2019. augusztus 16.

Heti lapszemle 2019. augusztus 16.

Világnapjuk lesz az oktatást segítő dolgozóknak: az Oktatási Internacionálé világkongresszusa május 16-át jelölte ki, hogy felhívja a figyelmet szakmai megbecsültségük fontosságára. A PSZ szakértője úgy látja: nincs garancia arra, hogy az OKJ megszüntetésével jobb lesz a szakképzési rendszer. A bukások és az évismétlések száma folyamatosan csökkent az elmúlt években. A PSZ Borsod megyei elnöke szerint különösen szomorú, ha a diákok a szakmai tárgyakat is képtelenek teljesíteni.

 

augusztus 9.

 

Vakon szabják át az OKJ-rendszert

Átfogó felülvizsgálat nélkül tervezi átalakítani az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Országos Képzési Jegyzéket és a szakmaszerzés rendszerét - mondta a Népszavának Palotás József. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakértője az átalakítást rendkívül aggályosnak tartja. Szerinte az az érv, miszerint átláthatóbb, rugalmasabb lesz a rendszer, nem állja meg a helyét, a megszüntetés előtt álló OKJ épp a rendszerszerűsége és a rugalmas alakíthatósága miatt élt meg több mint negyedszázadot, a változó munkaerőpiaci igényeknek megfelelően lehetett alakítani.

https://nepszava.hu/3045994_vakon-szabjak-at-az-okj-rendszert

 

Zsebpénzt kapnak a külföldi ingyenes nyelvtanfolyamra jelentkező diákok

Amellett, hogy a kormány fedezi a diákok utazását, szállását és a nyelvórákat, a tanulók zsebpénzt is kapnak. Szeptembertől folyamatosan tájékoztatják a részletekről az iskolákat, a szülőket és a diákokat. Jelentkezni januárban lehet a külföldi nyelvtanfolyamra. Elvileg 140 ezer olyan diák van, aki utazhatna, de a szervezők szerint az első évben jóval kevesebben, mintegy 40 ezren élnek majd a lehetőséggel - mondta Bartos Mónika miniszteri biztos.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/09/zsebpenzt-is-kapnak-a-kulfoldon-nyelvet-tanulo-diakok-az-allamtol

 

Történelmi atlaszok az idei őszi érettségin

Közzétette az Oktatási Hivatal, milyen atlaszokat használhatnak a diákok a 2019-es őszi érettségin.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190809_oszi_erettsegi_2019_tortenelem_atlasz#utm_source
=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-09

 

augusztus 10.

 

Nem érettségiztethet jövőre a Szinyei Merse Pál Gimnázium

Leváltották az igazgatóját, és nem érettségiztethet a következő, 2019/2020-as tanévben a Szinyei Merse Pál Gimnázium az idei érettségin kialakult problémák miatt. Tóth Gábor intézményvezetői megbízását augusztus 15-i hatállyal visszavonták.

https://index.hu/belfold/2019/08/10/szinyei_merse_pal_gimnazium_erettsegi
_kulonbozeti_vizsga_igazgato_levaltas/

 

Szigorúan keresztény életvitelű takarítónőt keresnek egy szombathelyi iskolába

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is érdekesnek találhatja azt az álláshirdetést, amelyben a Boldog Brenner János Általános Iskola, Kollégium és Gimnázium keres takarítót, teljes munkaidőre, délutáni munkabeosztással. Kimondott elvárásuk a keresztény életvitel is.

https://nepszava.hu/3046171_szigoruan-kereszteny-eletvitelu-takaritonot-keresnek-egy-szombathelyi-iskolaba

 

augusztus 11.

 

Szülők szerint nem egyértelmű a magántanulókra vonatkozó szabályozás

Szeptembertől az Oktatási Hivatal szakemberei döntik majd el, ki lehet magántanuló. Az InfoRádiónak nyilatkozó Alapítványi és Magániskolák Egyesületének tagozatvezetője emlékeztetett: eddig az igazgatók döntötték el, ki kaphat ilyen státuszt. Több család (ahol a gyermek magántanuló) jelezte, hogy szerintük az új eljárás nem egyértelmű. A kérelmet eddig az igazgató bírálta el, azonban nem létezett olyan szempontrendszer, amelyet alapul kellett vennie a döntéshez. Dobos Orsolya szerint ilyen az új szabályozás életbe lépése után sem lesz.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/11/a-szulok-szerint-nem-tiszta
-a-magantanulokra-vonatkozo-uj-szabalyozas

 

A tanárként dolgozhat az igazgató a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár szerint az Oktatási Hivatal elektronikus szűrése alapján fókuszáltak az ellenőrzéssel az intézményre, majd az érettségi biztosok észlelték, hogy olyan személyeket engedett érettségizni a gimnázium, akiknek egyes tantárgyakból hiányoztak az érettségihez szükséges egyes év végi jegyeik, ezért az érintettek nem is vehették át az érettségi bizonyítványt. Az Emmi úgy döntött: felmenti az igazgatót, aki tanárként tovább dolgozhat az intézményben. Mivel a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban jelenleg nem biztosított a szabályos érettségi megszervezése, a következő tanévben a diákok a nappali, illetve esti érettségit a kormányhivatal kijelölése alapján a környező középiskolákban tehetik le.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/11/a-szinyei-merse-pal-gimnazium-ugyeben
-megszolalt-a-helyettes-allamtitkar

 

augusztus 12.

 

Iskolaelőkészítő az óvodában

Ha a szakértői bizottság határidőn belül javasolja a halasztást, a szülői kérelem benyújtására nem is lesz szükség - hangsúlyozta az iskolaérettség megállapításával kapcsolatban Rétvári Bence államtitkár egy képviselő kérdésére válaszolva. A Magyar Hírlap felidézte: Bódis József oktatási államtitkár nemrég azt mondta, eljárásrend készül az iskolaérettség megállapításához, az egészet az Oktatási Hivatal fogja szervezni, oda kell majd benyújtani a kérvényt. Az óvodavezető szakvéleménye is oda kerül.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190812-iskola-elokeszites-az-ovodaban

 

Csak néznek döbbenten a Szinyei Merse Pál Gimnáziumba járó diákok szülei

Vrana Ildikó, az egyik tanuló édesanyja azt mondta: a Szinyei ugyanolyan pedagógiai programmal működött, mint más hasonló intézmények, ezért nem értik, miért csak őket büntetik. Mint ismert, leváltották a gimnázium igazgatóját, és az intézmény nem érettségiztethet a következő tanévben. Júliusban derült ki, hogy tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság. Az esti tagozaton vizsgázó diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság, hogy egy-egy tantárgyból különbözeti vizsgákat kellett volna tenniük.

https://www.klubradio.hu/adasok/csak-neznek-dobbenten-a-szinyeis-szulok-108365

 

Tudnivalók az iskolakezdési támogatásokról

Az iskolakezdési támogatást általános és középiskolás tanulók családi pótlékra jogosult szülei kérhetik 2019. december 31-ig, ha cafeteriát biztosító munkahelyen dolgoznak. A szülők nemcsak munkáltatójuknál igényelhetnek támogatást, települési/kerületi önkormányzatoknál is van lehetőség erre. Az önkormányzatok eltérő összegekkel járulnak hozzá a költségekhez.

https://femina.hu/gyerek/iskolakezdesi-tamogatas-2019/

 

Mit érdemes tudni a duális képzésről?

A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés: azt jelenti, hogy egy hallgató egyetemi tanulmányaival párhuzamosan gyakorlati oktatásban is részesül egy cégnél. A foglalkoztató a minimálbér 65 százalékát fizetni a hallgatónak. Egyes vállalatoknál a hallgatók egyéb juttatásokra is jogosultak.

https://orientpress.hu/cikk/2019-08-12_mit-erdemes-tudni-a-dualis-kepzesekrol

 

augusztus 13.

 

Még a V4-ek között is leszakadóban vannak a magyarországi bérek - A cikk emlékeztetett a PSZ Ifjúsági Tagozata kampányára

A minimálbér és az átlagbér változatlanul nálunk legalacsonyabb a régióban. Míg az átlagbér a V4-es országok között éllovas Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró. A pedagógusok átlagbérével viszont sikerül elmozdulni a lista utolsó helyéről. Ha nem is sokkal, de Lengyelországban (655 euró) még a magyar tanároknál (709 euró) is rosszabb a pedagógusok bére. A MASZSZ ismét előhozza megoldási javaslatát. Mint Kordás László elnök elmondta, Lengyelországban augusztustól a 26 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ez komoly visszatartó erő lehet a külföldi munkavállaláson gondolkodóknak. A cikk felidézte: a reálértéken tarthatatlanul alacsony tanári fizetésekkel hónapok óta foglalkozik a közvélemény, a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított, hogy megmutassa, mi a valóság.

https://nepszava.hu/3046359_cafoljak-a-kormanyt-a-szamok-meg-a-v4-ek-kozott-is-leszakadoban-vannak-a-magyar-berek

 

Egységesen kell szabályozni az iskolakezdést

Indokolt esetben a jövőben is megadják az engedélyt az iskolakezdés elhalasztására, sőt, ehhez még szülői kérelemre sem mindig lesz szükség - derült ki Rétvári Bence szavaiból, aki cáfolta a törvénymódosítást érintő kritikákat. Az államtitkár szerint fontos az egységes szakmai gyakorlat kialakítása az iskolakezdésről, hiszen nem jó a gyerekeknek, ha egy osztályon belül akár két év korkülönbség is van köztük. A törvénymódosítás 2020 januárjától változtat az iskolakezdési szabályokon, és a tanköteles (tehát hatéves) kort elérő gyerekek csak akkor tölthetnek plusz egy évet az óvodában, ha erre valóban szükség van.

https://magyarnemzet.hu/belfold/retvari-bence-orszagosan-egyseges
-iskolakezdesi-szabalyok-szuksegesek-7204427/

 

PSZ: nincs szükség változtatásra

Az Eduline a Magyar Nemzet cikkét szemlézve felidézte: a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a mostani rendszer (melyben az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve is eldönthetik, egy gyermek iskolaérett-e) kifogástalanul működik, semmi szükség a változtatásra.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190813_iskolakezdes_hatevesen_kerelem

 

A magyar közoktatás szinte semmire sem készíti fel a diákokat

A közoktatás olyan válságjeleket mutat, amelyek már lassítják a gazdaságot. Az egyik legszembetűnőbb kudarc a munkaerőhiány. Emiatt a kormány - kiváltképp Palkovics László miniszter - próbál valamit segíteni a helyzeten. A változás kulcsa Orbán Viktor kezében van. A miniszterelnöknek a 2010 és 2014 között meghozott oktatáspolitikai döntéseit kellene visszavonnia: vissza kéne például állítania a tankötelezettséget 18 évre, vissza kellene hozni a szakképzésbe a drasztikusan megvágott közismereti órákat, a közoktatásban vissza kellene állni a kompetenciaalapú oktatásra. Ez nem fog megtörténni. Így azonban Orbán Viktor még nagyobb bajoknak ágyaz meg - írta Ónody-Molnár Dóra.

https://168ora.hu/itthon/kozoktatas-okj-magyarorszag-orban-viktor-versenykepesseg-172498

 

Még ősszel elfogadhatja a parlament a szakképzési törvény módosítását

Nincs hivatalos döntés arról, miként alakul az Országgyűlés őszi ülésszaka, de az sem elképzelhetetlen, hogy az október 13-i önkormányzati voksolás előtt nem ül össze a parlament. Novemberben kezdhetik tárgyalni a szakképzési törvény módosítását, amelynek célja új alapokra helyezni a szakképzési rendszert. Így az elvárásokhoz rugalmasabban alkalmazhatóvá tennék az intézmények szerkezetét, a képzések struktúráját, a képzési módszerek, az elsajátított tudás számonkérésének módjait. A javaslat elfogadásával az oktatók és a szakemberek foglalkoztatása „zökkenőmentesebb” lenne.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190813-parlamenti-tervek-oszre

 

A Szinyei-botrány tanulságai: súlyosan megsértették a diákok jogait

Szüdi János jogász, oktatási szakértő elemezte a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban történt esetet, rávilágítva a szabályozás ellentmondásaira is. Mint írta: a döntéshozók többszörösen megsértették a gyermekek jogait.

https://168ora.hu/itthon/szinyei-merse-pal-gimnazium-erettsegi-botrany-emmi-torvenysertes-szudi-janos-172508?fbclid=IwAR073Z7hSGzGxf1keLVCkgmUb8Weh4Zgep24VR-NF2j6P1yUpD1JT4GFofU

 

Ősszel megkezdődik az oktatás Miskolc első nemzetközi magániskolájában

Két óvodai csoporttal és egy első osztályos évfolyammal szeptembertől elindul Miskolc első nemzetközi magániskolája, az AVALON International School.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190813_Miskolc_nemzetkozi_maganiskola#utm_source=
hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-13

 

Évente kétmillió jár majd a pénzügyi tudatosságra nevelő legjobb iskolának

Díjat hoz létre a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tudatosság fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó iskola, diák, illetve tanár munkájának elismerésére. A tanár félmillió forintot, a diák 150 ezer forintot kaphat, ha elfogadják a rendeletet.

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-penzugyminiszterium
-evente-ketmillio-forinttal-dijazza-a-penzugyi-tudatossag-fejleszteseben-elenjaro-iskolat

 

50 hátrányos helyzetű, jól tanuló gyermeket támogat a jegybank

Az MNB a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen megvalósított ösztöndíjprogramban a korábbi, 30 fős ösztöndíjas létszámot növeli, így az idei évtől 50 hátrányos helyzetű, kitűnő tanuló általános iskolás gyereket karol fel és támogat fejenként havi 40 000 Ft-os ösztöndíjjal.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/50-hatranyos-helyzetu-jol-tanulo-diakot-tamogat-az-mnb/mzpptjy?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Átállás az első osztályra

Nem tesz jót a gyerekeknek, ha nincs idejük és lehetőségük eltávolodni az egyik élethelyzettől, és megbarátkozni a sokszor ijesztő gondolattal: szeptemberben már nem az oviba kell menniük. Soltészné Kovács Zita óvodapedagógus azt mondta: nehezebb az elválás és az iskolakezdés azoknak a gyerekeknek, akik a nyár utolsó heteit is az óvodában töltik.

https://nlc.hu/ezvan/20190813/iskolakezdes-ovoda-nyari-szunet-szabadsag/?fbclid=IwAR1JC-_QiG4ax29bcunqWGF-9b3MAYmOu9_XjbzB7WaQbx4yyNn31TMfKRY

 

Bal kéz, jobb kéz: káros az átszoktatás

Míg a balkezeseknek ma már külön használati tárgyak készülnek, előfordulnak olyan esetek, hogy egy gyereket az iskolai menzán nem engednek a bal kezével enni. Néhány éve Magyarországon összesen háromezer gyermeket vizsgáltak meg a kiscsoportos óvodásoktól a második osztályos általános iskolásokig: 16,5 százalékukat találták biztos balkezesnek. A cikk a balkezesek világnapjára készült.

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20190813-bal-kez-jobb-kez
-hiaba-karos-nem-szunt-meg-az-atszoktatas

 

Megnyílt a pedagógusok nyári akadémiája Szabadkán

A mintegy 250 résztvevő között nemcsak délvidékiek vannak, hanem a Kárpát-medence más tájairól is érkeztek tanárok, tanítók. Az idei téma az aktív tanulás módszerei az iskolában. A rendezvény célja, hogy minél felkészültebb pedagógusokkal minél versenyképesebbé tegyék a magyar nyelvű oktatást, s hogy lehetőleg minden magyar diák anyanyelvén tanuljon.

https://gondola.hu/hirek/242427-Delvidek__Megnyilt_a_pedagogusok
_23__Szabadkai_Nyari_Akademiaja.html

 

augusztus 14.

 

Világnapjuk lesz az oktatást segítő dolgozóknak

Az Oktatási Internacionálé júliusban tartott világkongresszusa szavazott az oktatást segítők jogainak és státuszának érvényesítéséről. Hivatalosan május 16-át jelölte meg világnapjuknak, hogy ezzel is elismerjék munkájukat és hozzájárulásukat a minőségi oktatáshoz.

https://pedagogusok.hu/hir/3823/vilagnapjuk-lesz-a-nevelest-oktatast-segito-dolgozoknak

 

Ingyenes tanszercsomagot kapnak a rászoruló gyerekek

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára sajtótájékoztatón közölte: több mint 30 ezer csomagot osztanak ki a Klebelsberg Központ segítségével az európai uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósuló operatív programban. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta: az összesen 198 millió forint értékű csomagot 554 állami és 98 egyéb fenntartású intézménybe juttatják el.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fulop-attila-ingyenes-tanszercsomagot
-kapnak-a-raszorulo-gyerekek-7210625/

 

Egyéni adományok is segíthetik az iskolásokat

Iskolakezdés együtt! címmel nyolcadszor hirdet országos pénzgyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet ezer gyerek beiskolázásának támogatására. Az akció célja, hogy a következő két hétben ezer rászoruló gyerekhez juttassanak el tíz-tízezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagot.  A 1353-as adományvonal tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent, negyven hívással "megtölthető" egy iskolatáska. 

http://eduline.hu/kozoktatas/20190814_Igy_is_segithettek_a_raszorulo_diakoknak#utm
_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-15

 

Mérnöki szakokat is kihelyeztek határon túlra a hazai egyetemek

Egyre több hazai egyetem kötelezte el magát a külhoni magyar felsőoktatás ügye mellett és vesz részt tevékenyen a határon túli értelmiség képzésében. A szeptemberben kezdődő tanévre 12 intézmény csaknem húszféle szakot hirdetett meg, együttesen mintegy ezerfős létszámmal. A képzésekre anyaországi és külhoni fiatalokat is várnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-hataron-tul-is-tanulhatunk-ingyen-7207601/

 

augusztus 15.

 

Csaknem 28 ezer diáknak kell pótvizsgáznia: a szám csökkenő tendenciát mutat

A bukások és az évismétlések száma folyamatosan csökkent az elmúlt években. A legnagyobb mumus évek óta a matematika, ebből több mint 15 ezren teljesítettek szint alatt. Tavasz óta a szakképző iskolákban speciális informatikai jelzőrendszer is működik, hogy idejében észrevegyék, ha valakinek hirtelen megszaporodnak a rossz jegyei. A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók Budapest után Borsodban vannak a legtöbben. Molnár Zoltán, a PSZ Borsod megyei elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek: a legnagyobb szakképző intézményben, ahol tanít, osztályonként tíz-húsz százalék között mozog a javítóvizsgára kötelezettek aránya, főleg a 9. évfolyamon jellemzőek a bukások. Szerinte különösen szomorú, ha a diákok a szakmai tárgyakat is képtelenek teljesíteni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/evrol-evre-kevesebben-buknak-meg-7211624/

 

PSZ: Növelni kellene a szaktanárok számát

Évről évre kevesebb a bukás az iskolákban - erre reagálva Palotás József, a PSZ szakértője az ATV Híradójának nyilatkozott 2019. augusztus 15-én. A szakszervezet szerint örvendetesek a számok, a PSZ mégis tanácsot adna az oktatás irányítóinak: azt, hogy nagy rendszeralakítások helyett inkább stabilitásra lenne szükség. „Arra hogy a tanórai munkára, a pedagógiai munkára tudjunk koncentrálni, a szaktanári ellátottságot kéne növelni, és a pedagógustársadalmat megerősíteni abban, hogy a tanórára, amelyik az oktatás leglényegesebb színtere, arra tudjanak koncentrálni” - mondta a szakértő.

http://www.atv.hu/belfold/20190816-100-ezer-gyerek-esett-ki
-altalanos-iskolai-vegzettseg-nelkul-a-kozoktatasbol

 

Négymilliárd adóforintba került eddig az önkormányzati, de leginkább magániskola Debrecenben

Ötvennégy diákkal kezdi meg az első tanévet a fizetős, mégis önkormányzati, meglepően haladó szellemiségű iskola Debrecenben. Meglehetősen drága a tandíj: az óvodásoknak is évi 7510 euró, a végzős gimnáziumi osztályokban pedig 14 550 euró (4,7 millió forint.) Cikk a heti HVG-ben.

https://hvg.hu/elet/20190815_Negymilliard_adoforintba_kerult_eddig_a_kvazi_onkormanyzati_de_leginkabb_maganiskola#rss

 

Klebelsberg Központ: érkeznek az ingyenes tanszercsomagok

Több mint 30 ezer ingyenes tanszercsomagot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek augusztus 26-ig - mondta a Klebelsberg Központ elnöke az M1 csatornán. A tankerületek augusztus 15-ig kapják/kapták meg a csomagokat, onnan kerülnek névre szólóan az iskolákba.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190815_ingyenes_tanszercsomag_halmozottan_hatranyos_helyzetu_diakoknak

 

Pályázat hátrányos helyzetű alsós diákoknak

Pénzintézetekkel közösen hirdet országos ösztöndíjpályázatot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az induló tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulóinak. Az ösztöndíjpályázaton ebben az évben 186 gyermek részesül összesen 77 280 000 forint támogatásban. Jelenleg a megüresedett helyekre lehet pályázni szeptember 15-ig.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/iskolasoknak-osztondijpalyazat-nemzetkozi-gyermekmento-szolgalat/p7hcgcb?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Átlagosan 15-25 ezer forintot költ a családok harmada iskolakezdésre

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/08/15/atlagosan-15-25-ezer-forintot
-kolteneka-csaladok-az-iskolakezdesre?source=hirkereso

 

Kivirágzott penész várja a kaposvári diákokat?

A májusban özönvízszerűen elázott iskola diákjainak családja és a kétségbeesett tanárok kívülről azt figyelik, dolgoznak-e a tönkrement épületen, lesz-e helyük, ahol becsöngetnek szeptemberben. Még az is felmerült, hogy a nyári vakáció után iskolaszünettel indul a félév. Kérdés, miért nem volt elég az egész nyár a kaposvári károk elhárítására. Az önkormányzattól ezt hiába próbálta megtudni a hvg.hu.

https://hvg.hu/itthon/20190815_A_tablakon_kiviragzott_penesz_varja_a_szetaztatott_kaposvari_iskola_diakjait?s=hk

 

Tudnivalók iskolásoknak a parlagfűről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az új tanévben is az általános iskolák figyelmébe ajánlja a „Parlagfű kisokos” című információs füzetet. A megújult, játékos kiadvány a 2-4. osztályos tanulóknak nyújt hasznos tudnivalókat hazánk legelterjedtebb allergén gyomnövényéről és a vele szembeni védekezésről.

https://www.agrotrend.hu/hireink/megjelent-az-ingyenes-parlagfu-kisokos

 

Együtt könnyebb a visszatérés

Harmincezer gyermek él az országban, akinek valamelyik szülője börtönben van. A kriminológiai kutatások arra figyelmeztetnek, nem elég az elítélteket visszavezetni a társadalomba, a gyermekeikkel is foglalkozni kell, ugyanis hatvan százalék esélye van annak, hogy ők maguk is bűnelkövetők lesznek. Budai István, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka ezt az ördögi kört szeretné megszakítani az Adorján-táborral.

https://magyarnemzet.hu/belfold/egyutt-konnyebb-lehet-a-visszateres-7206449/

 

Hónapok óta nem fizetik ki egy uniós program dolgozóit

A humántárca és háttérintézménye, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kínosan vigyázott eddig, hogy ne ismétlődjön meg a roma nőket a szociális és gyermekvédelmi szakmára felkészítő első uniós program körül kialakult botrány, de most kiderült, mégsem figyeltek mindenre. A Népszavának a tanfolyamok külső, vagyis főállásban nem a kormánynak dolgozó oktatói azt jelezték: hónapok óta nem kapták meg a megtartott órák után járó pénzt, közülük többen otthagyták a tanfolyamokat, mert elegük lett a tartós ingyenmunkából.

https://nepszava.hu/3046623_honapok-ota-nem-fizetik-ki-egy-unios-felzarkoztatasi-program-dolgozoit-a-belugyi-tarca-allitja-a-penz-megvan

 

Csökkenő gyereklétszám, elöregedő társadalom: szakmához kell juttatni a cigány fiatalokat

A KSH becslése szerint a következő tizenöt évben nagyobb arányú lélekszámfogyásra készülhetünk, amekkora az előző harminckilenc évben volt. Ráadásul a gyermekszám tovább csökken, sőt, már az aktívak száma is nagyot esik - de az idősek száma rendületlenül növekedni fog. 1980-hoz képest a gyermekszám alig több mint a felére zsugorodik, viszont az időseké több mint másfélszeresre emelkedik. Az idősödő magyar népességnek elemi érdeke, hogy a mai cigány fiatalokat korszerű tudáshoz, szakmához juttassa, különben összeomlik a nyugdíjrendszer. Elemző cikk az Azonnali portálon.

https://azonnali.hu/cikk/20190815_igy-fog-kinezni-magyarorszag-2034-ben-ha-nem-lepunk-valamit

 

Kísérleti nyulakká tették az akadémikusokat

Maróth Miklós, az MTA-tól kiszervezett kutatóhálózat vezetője szinte nem is titkolja: mostantól a kormány, személy szerint Orbán Viktor határozza meg, miről is folyjék a tudományos kutatás. A 168ora.hu felidézte: az MTA-ról leválasztott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője legelső nyilatkozatai egyikében felelőtlennek nevezte és uszítással vádolta az akadémia átszervezése ellen tiltakozó dolgozókat.

https://168ora.hu/itthon/mta-atalakitas-maroth-miklos-tudomany-orban-kormany-172575

 

augusztus 16.

 

Annyi pénz lesz a költségvetésben, hogy futná oktatási vagy egészségügyi reformra is

A kormány tervei szerint a jövő évi 378 milliárd forint után 2022-re évi 500, a 2023-ra pedig már 780 milliárd forintos szabadon elkölthető, még le nem kötött bevétel keletkezhet az éves költségvetésekben. A jegybank jelentése szerint a versenyképesség növekedését az egészségügy, de leginkább az oktatás gyökeres átalakításával lehetne elérni. Matolcsy György elnök maga is (egy cikkében) az oktatás és az egészségügy átalakítását javasolta a kormánynak. A Népszava elemzése szerint, ha 2020-tól a rendelkezésre álló 500-800 milliárd forintot az oktatás vagy az egészségügy fejlesztésre fordítaná a kormány, minőségi változást lehetne elérni legalább az egyik ágazatban.

https://nepszava.hu/3046713_annyi-penz-lesz-a-koltsegvetesben-hogy-jelentos-adocsokkentesre-vagy-oktatasi-egeszsegugyi-reformra-is-lehetoseg-lenne

Itt az olvasható Matolcsy György jelzett cikke:

https://novekedes.hu/mag/geopolitika-technologia-penz-matolcsy-gyorgy-irasa?fbclid=IwAR0WqZfUP99niOVU9IH8vd2i7fVPSEO-EHIPV-rzJaB2mGeEMQONXpfthl4

 

Vonzó a nyári diákmunkaprogram

Kibővítette a nyári diákmunkaprogram keretösszegét a Pénzügyminisztérium, miután minden eddiginél nagyobb érdeklődést tapasztaltak idén. Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: átlépte a 30 ezer főt az államilag finanszírozott diákmunkaprogramban résztvevők száma, amelyre immár négymilliárd forintot fordít a kormány. A program augusztus végéig tart.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/vonzo-a-nyari-diakmunkaprogram-7214777/

 

Magyar egyetemek a legjobbak között

Öt magyarországi egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities (ARWU) legfrissebb listájára, amelynek elkészítéséhez több mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgáltak meg. A legjobb ezret rangsorolták. A magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett a legjobb helyen.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190815_ARWUrangsor

 

Hogyan tanulnak a diákok Dániában, mit tanítanak nekik?

Együttműködés, demokrácia, magabiztos kommunikáció, naprakész tudás, társadalmi felelősségvállalás - így jellemezte a cikkíró annak a dániai gimnáziumnak a közegét, ahova május végén látogatott el. A tananyag zöme már csak online érhető el, a beadandó feladatok is számítógépen készülnek. Az is kiderült, hogy Dániában nem a magániskolák, hanem az államiak korszerűbbek.

https://divany.hu/szupertanar/2019/08/16/dania-skanderborg-gimnazium-oktatas-riport/

 

A válogatás nem teljes körű!