Hírek

Heti lapszemle 2019. augusztus 22.

Heti lapszemle 2019. augusztus 22.

PSZ – Heti lapszemle

2019. augusztus 22.

 

A felsőoktatás Palkovics László miniszter kezdeményezésére átkerül az ITM-hez, Maruzsa Zoltán vezeti majd az EMMI-ben a köznevelési államtitkárságot. Bérpótlékot kapnak majd az iskolaigazgatók, gyűjtik az iskolakezdéshez az adományokat, helyenként a szülők is besegítenek iskolák felújításába. Tanárhiány is van, csakúgy, mint az elmúlt években. Cikkek a PSZ hetente frissülő internetes lapszemléjében.

 

augusztus 16.

 

Útmutatók az Oktatási Hivatal oldalán

2019. november 25-ig tölthetik fel dokumentumaikat azok a pedagógusok, akik a 2020-as minősítési eljárásban pályáznak Pedagógus I., Pedagógus II., illetve egyéb fokozatokra. Az Oktatási Hivatal útmutatóihoz is elvezet a portál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190816_pedagogusok_minositese_minden_tajekoztato#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-16

 

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a PDSZ

A PDSZ közölte: egyebek között azért döntöttek a kilépés mellett, mert a Szakképzési Innovációs Tanács működésének kezdetekor elmaradt a korábbi reformok, „sikeres vagy kudarcba fulladt kísérletek elemzése”, nincs összhang az oktatásirányítás szereplői között, pedig a szakképzés reformja a közoktatás egészének átformálása nélkül légüres térbe kerül. Prognosztizálható, hogy a stratégiaalkotás és annak elfogadását követően a SZIT hatása a folyamatokra, amelynek mértéke eddig is alacsony volt, mindinkább csökkenni fog - érvelt a szakszervezet.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190816_Dontott_a_PDSZ_kilepnek_a_Szakkepzesi_Innovacios_Tanacsbol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-08-16

 

Tovább titkolózik az EMMI Takaró Mihályról

Egy hónapja igyekezett ködösíteni, a minap viszont elismerte az EMMI, hogy helytálló volt a hvg.hu júliusi értesülése, tényleg részt vesz a Nemzeti alaptanterv átdolgozásában a Horthyért és antiszemita szerzőkért rajongó Takaró Mihály. Hiába próbált a portál többet megtudni az irodalomtörténész megbízásáról: a szaktárca tagadja, hogy köze lenne hozzá, háttérintézményeire mutogat, azok viszont egybehangzóan a minisztériumra mutogatnak vissza.

https://hvg.hu/itthon/20190816_Tovabb_titkolozik_az_Emmi_Takaro_Mihalyrol?fbclid=IwAR1sA3nNGT9JzbeJjrXFH2GQj43RdPWn7JiY6jPxqYH4708oAPGfGHOposc

 

Irodalomórán nincs szükség tankönyvekre

Az iskolai rendszernek át kell alakulnia - mondta Nényei Pál író, irodalomtanár az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte a hagyományos iskolaszerkezet omladozik középiskolai és egyetemi szinten is. A tankönyv műfajként a legmélyebb válságban van, nem is tudja, ki fog-e mászni ebből az internet korában.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/16/nenyei-pal-irodalomoran-nincs-szukseg-tankonyvekre

 

Ösztöndíjprogramot terveznek Debrecenben az új, ám drága nemzetközi iskolához

Ösztöndíjprogram alapítását kezdeményezi Papp László polgármester. A közgyűlésnek benyújtott előterjesztés szerint Debrecen önkormányzata lehetőséget teremt arra, hogy azoknak a tehetséges vagy kimagasló teljesítményt elért debreceni gyermekeknek is elérhetővé váljon a Debreceni Nemzetközi Iskola, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé a tandíj megfizetését.

http://www.dehir.hu/debrecen/osztondijjal-juthatnak-be-a-tehyetseges-helyi-gyekekek-a-debreceni-nemzetkozi-iskolaba/2019/08/16/

 

Tanszergyűjtés a reformátusoknál

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány évek óta meghirdeti nyári tanszergyűjtési akcióját, hogy szeptemberben segíteni tudja iskolaszerekkel a nehéz körülmények között élő gyermekeket.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/a-reformatus-szeretetszolgalat-is-tanszer-akciot-indit-1695205/

 

Újra jöhet a szegregáció Tiszarádon, a polgármester élet-halál ura

Újabb iskolaügy bizonyítja, hogy az Orbán-kormányt egyáltalán nem érdeklik az uniós tagságból fakadó kötelezettségek. És egy újabb bizonyíték arra, hogy a szabad iskolaválasztás joga a középosztály kiváltsága - a roma családoknak az nem jár.

https://168ora.hu/itthon/tiszarad-iskola-beszterec-roma-szegregacio-polgarmester-alairas-172656

 

Évente 4500 gyerek kerül átmeneti gondozásba lakhatási okok miatt

Szél Bernadett független képviselő adatkérési kálváriája újabb állomásán adatokhoz jutott. Az EMMI, a BM, az IM, a kormányhivatalok és a NAIH passzivitása után a KSH küldött adatokat arról, hány gyermek kerül az ellátórendszerbe lakhatási szegénység miatt. Szerinte eleve abszurd: közelharcot kell folytatni a hivatalokkal azért, hogy ilyen alapvető információhoz hozzájusson, és akkor még nem beszéltünk arról, mekkora a baj. A kormány mindössze 3,5 milliárd forintot költ éves szinten gyermekek és családok átmeneti otthonainak fenntartására, miközben az ellátórendszerből való kilépéshez semmilyen segítséget nem nyújt.

https://szelbernadettblog.blog.hu/2019/08/16/evente_kozel_4500_gyermek_kerul_atmeneti_gondozasba_lakhatasi_okok_miatt?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2019_08_17&utm_campaign=index

 

DK: Pusztulnak az iskolák, a KK semmit sem tesz

Kerüljenek ismét önkormányzati tulajdonba az oktatási intézmények! Hamarosan becsengetnek, de több olyan eset is napvilágot látott, amelynek semmiképp sem lenne szabad előfordulnia egy európai országban - írta Facebook-bejegyzésében Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, aki példákat is sorolt.

https://varosikurir.hu/szetrohadnak-az-iskolak-de-a-klik-semmit-sem-tesz/

 

Csúsznak az iskolafelújítások Kecskeméten

A kivitelezők túl drágán vállalták volna a munkát. Két iskola felújítása várhatóan a jövő nyárra csúszik.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/csusznak-az-iskolafelujitasok-kecskemeten-mert-tul-dragan-vallaltak-volna-a-munkat-a-kivitelezok/

 

augusztus 17.

 

Pályázat a diákok pénzügyi ismereteinek bővítésére

A kormány pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiája kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy minél hatékonyabb eszközökkel és minél szélesebb körben szólítsa meg a fiatalabb korosztályokat is. Olyan szervezetek támogatására nyílik lehetőség, amelyek a hagyományos tanórai kereteken túl szakemberek bevonásával szeretnének ilyen témájú programokat megvalósítani.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/gion-gabor-megjelent-az-iskolasok-penzugyi-ismeretenek-boviteset-elosegito-palyazat-7220021/

 

Kalapácsot ragadtak a szülők Gyömrőn

Katasztrofális állapotban van a gyömrői Fekete István Általános Iskola. Miután az egyik tanteremben leszakadt a vakolat, a szülők a kezükbe vették az irányítást, nekiálltak helyrehozni az iskolát. Bár az önkormányzat az épület tulajdonosa és a Monori Tankerület a vagyonkezelő, a szülők gyűjtenek pénzt a felújításra. Hosszabb távon a megoldás csak egy új épület lehet, viszont arra még éveket kell várni. Létrejött egy Facebook-csoport polgári összefogás néven, amelybe sorra léptek be a szülők és tenni akaró gyömrői lakosok.

https://index.hu/belfold/2019/08/17/gyomro_fekete_istvan_altalanos_iskola_felujitas_szuloi_osszefogas/

 

augusztus 18.

 

Egyáltalán nem volt „bérrobbanás” Magyarországon

Noha a hivatalos kormányzati jelentések és a statisztika szerint Magyarországon 2015 óta 45%-kal emelkedtek a bruttó átlagbérek, a hivatalos statisztikát kontrolláló legújabb számítások szerint ennek még a fele sem igaz. Ha ez így volna, az évi 10%-os átlagbérnövekedést jelente, amely a térségben is kiemelkedő lenne. Kordás László, a MASZSZ elnöke szerint a szakszervezeteknek a valósághoz közelebb álló adatok nagyon fontosak, hiszen csak így tudják a szakszervezeti vezetők, hogy a bértárgyalásoknál miről is beszélnek.

https://magyarhang.org/gazdasag/2019/08/18/fele-sem-igaz-a-nagy-berrobbanasnak/?fbclid=IwAR3FprGslzBBAWqdXcfU8SMQqt1KYhrrYV39AgrfGa0hDlxw5K90xAaM9VY

 

Sok a szabálytalanság a gyermekétkeztetés megszervezésében

A gyermekétkeztetéshez kapcsolódó ellátásokat az önkormányzatok alapvetően biztosítják, azonban jelentős részüknél annak megszervezése nem szabályszerű - mondta a szervezet felügyeleti vezetője az M1 reggeli műsorában. Pulay Gyulát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az ÁSZ befejezte a gyermekétkeztetés rendszerének 2014-2016 közötti időszakra szóló ellenőrzését. Az ÁSZ felügyeleti vezetője azt mondta: fontos társadalmi kérdés a gyermekétkeztetés, ezért ellenőrizte a számvevőszék. Megállapították: a gyerekek általában megkapták a szükséges étkeztetést, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy az önkormányzatok nem tartottak be minden jogszabályt, például a térítési díjak megállapításakor vagy a nyilvántartások vezetésénél. 

https://168ora.hu/itthon/onkormanyzat-allami-szamvevoszek-etkeztetes-ellenorzes-szabalytalansag-172742

 

Éjszakai óvoda Szolnokon, hogy szülők szórakozhassanak

Egy szolnoki óvoda péntekenként éjszaka is fogadja a gyerekeket. A cél az, hogy a szülők minőségi időt tölthessenek kettesben. Részletek a videóban.

https://index.hu/video/2019/08/18/ejszakai_ovoda_szolnok/

 

Nagy anyagi megpróbáltatás az iskolakezdés

A karácsony után a július és szeptember közötti időszak a második legnagyobb vásárlási szezon, az iskolakezdés miatt ilyenkor mélyen zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek - derült ki a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég felméréséből. Egy alsós gyerek iskolakezdési kiadása 2018-ban 48 ezer forint, egy felsősé 61 ezer forint volt.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/18/nagy-anyagi-megprobaltatas-elott-allnak-a-csaladok

 

Több szabadság kell az egészség megőrzéséhez

Vizsgálatok igazolták, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez. „Ne gondolja, hogy az egészséges életmód kompenzálja a túl kemény munkát és azt, ha nem vesszük ki megérdemelt szabadságunkat” - idézte a helsinki egyetem szakembereinek figyelmeztetését a Magyar Kardiológusok Társasága, beszámolva a kutatások eredményeiről. Azok a férfiak, akik évente 3 hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik hosszabb ideig nyaraltak.

https://infostart.hu/tudomany/2019/08/18/kikutattak-mennyi-szabadsag-szukseges-az-egeszsegunk-vedelmehez

 

augusztus 19.

 

Ötévesen látott először fehér embert, hetedikben bukott, ma iskolát vezet Miskolcon - Ő Orsós János

Az Ámbédkar Iskolának is egyre nehezebb: „mára egyértelmű, hogy az iskolarendszer minden ponton kivezeti a szegényeket a minőségi oktatásból. A középosztály tudja, hogy az ő gyerekeit ez a kegyetlen szelekció nem érinti, az iskola is örül, hogy megszabadul a kolonctól, a szegények pedig képtelenek az érdekérvényesítésre. A halmozottan hátrányos helyzetű diákok kétharmada tizenhét évesen elhagyja a közoktatást, a szakiskolát sem végzi el, jobban megéri úgymond felnőtté válni. A közmunka tőlünk is elszívta, elszívja a legkiszolgáltatottabbakat” - mondta Orsós János, akinek portréját a 24.hu rajzolta meg. Felidézte: tavasszal államosítani akarták az iskolát, de megmenekült, vagyis technikum lesz belőle.

https://24.hu/kozelet/2019/08/19/orsos-janos-ambedkar-miskolc-buddhizmus/?fbclid=IwAR30oMdvELOgsUGMRYtVCIcHaBDVj5J3nf_Bl0D3ARy010MorueIFc0h1n8

 

Ezer iskola nevel ökoszemléletben

Országszerte már több mint ezer köznevelési intézmény kapta meg az Ökoiskola címet, csak tavaly több mint száz új intézménnyel bővült a hálózat. Mindez azt jelenti, hogy a diákok és a pedagógusok csaknem 30 százaléka olyan iskolában tölti mindennapjait, ahol kiemelten foglalkoznak a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal. Ökoiskola cím annak az intézménynek jár, amely többször is sikeresen pályázott, és legalább hat éven át ökoiskolaként működött.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ezer-iskola-nevel-okoszemleletben-7220732/

 

Lakással csábítják a pedagógusokat

A fővárosi XV. kerületben lakást ígérnek orvosoknak, pedagógusoknak, amíg ott dolgoznak. Egy orvos például már ezért dolgozik ott, nemrég pedig két óvónő jelentkezett, szintén lakás reményében.  Gond, hogy még nincs elfogadott költségvetése a kerületnek.

https://nepszava.hu/3047031_lakassal-csabitjak-az-orvosokat-es-a-pedagogusokat--interju-nemeth-angelaval

 

Illatgyertával a penészszag ellen Gyömrőn

Falból kilógó, olvadt vezetékek, beázott plafon és penész várja a gyerekeket a gyömrői Fekete István Általános Iskolában - derül ki az RTL Híradójából is. A százéves épület tanári szobájában nemrég ütött ki egy kisebb tűz, videófelvételek szerint az iskolában illatgyertyákat is lehet látni, a tanárok ugyanis ezekkel próbálják elnyomni a penész szagát. A szülők aggódnak, hogyan lehet így tanévet kezdeni. Néhányan összeálltak és kifestettek néhány tantermet.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/kontenerben-kezdodik-az-uj-tanev-egy-gyomroi-altalanos-iskolaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=link&utm_campaign=hirado

https://168ora.hu/itthon/gyomro-altalanos-iskola-tuz-penesz-illatgyertya-szulo-video-172806

 

Magyarul is elindult a világ egyik legjobb tanulási oldala

Néhány napja a Khan Academy, a világméretű tanulási oldal magyar változata is elindult, igaz, első ránézésre tesztüzemmódban. Az oktatási platformra több ezer videó, feladat, ellenőrző teszt került fel főként matematikai, természettudományos tartalommal. 700 ezer regisztrált tanár, 78 millió diák vesz részt abban, hogy a 42 nyelvre lefordított tudástartalmak személyre szabottan segítsék a tanulást.

https://qubit.hu/2019/08/19/magyarul-is-elindult-a-vilag-egyik-legjobb-tanulasi-oldala-a-khan-academy

 

István, a király - verseny általános iskolásoknak

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolásoknak az István, a király rockopera megújítására. A jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk - mondta Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró.

https://hvg.hu/kultura/20190819_Istvan_a_kiralyversenyt_irnak_ki_az_iskoasoknak?s=hk

 

augusztus 20.

 

Oroszország korlátozná a diákok mobiltelefon-használatát

Az egészségre és a tanulás hatékonyságára gyakorolt kártékony hatásukra hivatkozva a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozását javasolta a tanév kezdetétől az Oroszország régióiba szétküldött módszertani útmutatásában a moszkvai közoktatási minisztérium. A megkérdezett iskolások többsége beismerte, hogy a telefon eltereli a figyelmüket a tanulásról és egyetértett azzal, hogy a mobilkészülékek károsan hatnak az egészségre.

https://profitline.hu/Oroszorszag-korlatozna-a-tanulok-iskolai-mobiltelefon-hasznalatat-396659

 

augusztus 21.

 

Bérpótlék az igazgatóknak, céljuttatás a tanároknak

Egy ősszel megjelenő kormányrendelet határozza meg, hogy az iskolaigazgatók milyen mértékű keresetkiegészítést kapnak meghatározott feltételek alapján - írta a Magyar Hírlap. Az igazgatói bérpótlék szeptembertől járna. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke üdvözölte a döntést, remélve, lesz erre fedezet. A pedagógusoknál céljuttatás lesz, de a célfeladatok körébe nem tartozik majd bele az eseti helyettesítés. A célfeladatokról nem a készülő kormányrendelet dönt, az a munkáltató hatáskörébe tartozik.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190820-berpotlek-az-igazgatoknak-celjuttatas-a-tanaroknak

 

Az EMMI átadja a felsőoktatást az ITM-nek

A felsőoktatás irányításának az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülését Palkovics László miniszter kezdeményezte. Azzal indokolta előterjesztését, hogy az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével. A kormány döntésével a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től kerül át az ITM-be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelés irányítására önálló államtitkárságot hoz létre, Maruzsa Zoltán vezetésével.

https://444.hu/2019/08/21/kaslertol-atkerul-a-felsooktatas-palkovicshoz?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=kaslertol-atkerul-a-felsooktatas-palkovicshoz

 

Bódis József államtitkár is átmegy az ITM-be

„Megbízható információink szerint az ITM alatt egy olyan államtitkárság jönne létre Bódis József vezetésével, amelyhez három helyettes szakállamtitkárság tartozna: a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs. A kevésbé jóindulatú pletykák szerint ennek a három területnek az irányítása hamar kifog majd az államtitkáron, ugyanis a jelenleg oktatási államtitkári pozícióját ellátó, eredetileg szülész-nőgyógyász szakorvos minisztériumi munkája mellett is tart rendelést, vezet szüléseket” - írta a 168ora.hu még a közlemény kiadása előtt.

https://168ora.hu/itthon/felsooktatas-emmi-itm-palkovics-laszlo-bodis-jozsef-172857

 

A PDSZ nem adja a nevét…, alternatív tanévnyitóra készül

Két akcióval is készül a PDSZ - ezt mondta az elnök az ATV Start című műsorban. Az egyik egy országos tantestületi értekezlet augusztus 31-én, ahonnan átvonulnak majd a köznevelési törvény elleni tiltakozásra. Minden évben alternatív évnyitót rendeznek egy olyan városban, ahol „mozgás van a kormány részéről oktatási területen”. Idén ez a város Miskolc lesz, ahol az oktatás minden szegmenséből megszólalnak majd, az óvodától kezdve a szakképzésig, és ebbe a város ellenzéki polgármester-jelöltjét, Veres Pált is igyekeznek bevonni.

http://www.atv.hu/belfold/20190821-pdsz-nem-tudjuk-a-nevunket-adni-ehhez-a-tortenethez/hirkereso

 

LMP: forrás- és pedagógushiány nehezíti a tanévkezdést

Az LMP szerint forrás- és pedagógushiány nehezíti az őszi tanévkezdést - mondta Pitz Dániel, az ellenzéki párt elnökségi tagja.  Nagyon sok intézmény kezdi meg tanárhiánnyal a tanévet, aminek hátterében az áll, hogy a pedagógusoktól elvették a szakmai autonómiát, a bérük pedig továbbra is rendkívül alacsony.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2019/08/21/lmp-forras-es-pedagogushiany-neheziti-a-tanevkezdest?source=hirkereso

 

A szakács és a konyhai dolgozók is felmondtak a Vakok Intézetében

Egyre nagyobb a létszámhiány a Vakok Állami Intézetében, ahol felmondott már a szakács és a konyhai kisegítők csapata is. Az alkalmazottaknak ez azért különösen fájó, mert az alacsony fizetések mellé a munkahelyi étkezés volt az egyetlen kedvezmény, amit kaptak. A béremelésekről szóló központi hírek ellenére a szociális területen foglalkoztatottak nem tudnak elmozdulni a bérrangsor utolsó helyéről, sőt, leszakadásuk inkább nőtt 2010 óta.

https://nepszava.hu/3047143_meg-a-szakacs-es-a-konyhai-dolgozok-is-felmondtak-a-vakok-intezeteben

 

A köznevelési törvény módosítása mindenkit érint

Az oktatási rendszer legfontosabb résztvevőit: a pedagógust, a szülőt és a gyermeket is érinti a nyáron elfogadott módosítás. A portál úgy dolgozta fel a változásokat, mintha egy szülő mondta volna el azokat…

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-koznevelesi-torveny-modositasa-minden-szulot-es-gyereket-erinteni-fog/

 

Püspök lehet Balog Zoltán volt miniszter?

A miniszterként bukott Balog Zoltán a református egyházban érhet a csúcsra - írja a HVG, ehhez a reformátusok még szabályt is módosítottak. Vélhetően nem a miniszteri teljesítménye alapján szolgál rá új pozíciójára - jegyezte meg a hetilap.

https://hvg.hu/itthon/20190821_Csucsra_erhet_egyhazaban_a_miniszterkent_buko_Balog_Zoltan

 

Megrontó vágyak: Péterfy-Novák Éva könyve

„Az Apád előtt ne vetkőzz” főhőse egy pedofil nagyapa, aki az unokáját rontja meg. A legszörnyűbb az, hogy ezeket a bűncselekményeket valóban elkövették gyerekek ellen Magyarországon. De büntetőítélet egyik ügyben sem született. Az írónő azt tervezi, hogy létrehoz egy alapítványt (vagy felveszi a kapcsolatot egy civil szervezettel), amely a szexuális bántalmazások elszenvedőinek, a súlyos betegségeken átesetteknek, illetve fogyatékos gyerekeket nevelő szülőknek nyújtana segítséget. Ezek az emberek pszichoterápiára szorulnának, de a méregdrága magánórákat csak kevesen tudják megfizetni.

https://168ora.hu/kultura/megronto-vagyak-peterfy-novak-eva-az-emberarcu-szornyetegrol-172850

 

Segítség! Kezdődik az iskola! Hogyan éljük túl az iskolakezdést?

Pedagógusként érdemes néhány újítást bevezetni minden évben. A TanTrend egyik tanácsa: át kell venni a kollégáktól a jó gyakorlatot. Rosszabb esetben az is segít, hogy lesz őszi szünet…

http://tantrend.hu/hir/segitseg-kezdodik-az-iskola

 

augusztus 22.

 

Egy igazgatónő bosszúvágya üldöz egy szekszárdi fiút és családját

Lincshangulat alakult ki a közösségi oldalakon, miután az ország megismerhette egy család kálváriáját és egy bosszúálló iskolaigazgatót. Egy diák készített gúnyvideót a szekszárdi Garay János Gimnáziumban folyó munkáról, a hangulatról, az iskola légköréről, egyes tanárokról, az igazgató pedig megkeseríti a vélt tettes életét. A botrány 2017 őszén, a videók kikerülése után pattant ki. A 168ora.hu összefoglaló cikke.

https://168ora.hu/itthon/egy-igazgatono-fekevesztett-bosszuvagya-uldoz-egy-szekszardi-fiut-es-csaladjat-172906

 

Havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra lehet pályázni

Már több mint ötszázan igényelték a két hete bejelentett, havi legfeljebb 40 ezer forintos bölcsődei támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190821_allami_tamogatas_csaladi_vagy_munkahelyi_bolcsode

 

A válogatás nem teljes körű!

Lezárva: 2019. augusztus 22., reggel