Hírek

Heti lapszemle 2019. augusztus 30.

Heti lapszemle 2019. augusztus 30.

PSZ - Heti lapszemle

2019. augusztus 30.

 

A PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatón jelentette be augusztus 30-án: szeptember 22-én kongresszus dönt majd arról, hogy a tárgyalások sikertelensége után mi legyen a következő országos tiltakozó lépés. A PSZ Budapesti Szervezete már augusztus 31-én performance akciót tart a fővárosban, délután 15 órától, a Keleti pályaudvar előtti téren.  

A pedagógusok státusza, presztízse olyan mélységekben van, ami elképzelhetetlen - nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke egy televíziós műsornak. Kérdőívet készítettünk, hogy lássuk a pedagógusok valóságos leterheltségét, mert csak így tudunk érvelni a kormányzati kommunikációval szemben! Továbbra is kérjük a kollégákat a kitöltésére!

 

augusztus 23.

 

Komoly feladatok várnak Maruzsa Zoltán leendő államtitkárra

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: „az aktuális komoly feladatok indokolják, hogy a közoktatást ismét államtitkár felügyelje; a közoktatási területet megerősítik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni.” Szerinte a kormányban mindenki egyetértett azzal, hogy a felsőoktatás, a kutatás, az innováció az ITM-hez kerüljön.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/23/uj-gazdat-kap-a-felsooktatas-uj-felelost-a-kozoktatas

 

350 új iskolaigazgató

Emberhez méltó életformát, gondolkodásmódot kell átadni gyermekeinknek - mondta az emberi erőforrások minisztere a Klebelsberg Központ intézményvezetőinek kinevezési ünnepségén, amelyen több mint háromszázötven igazgató vehette át kinevezését. Hajnal Gab­riella, a Klebelsberg Központ elnöke szerint az igazgatók feladata is, hogy minden diák minőségi oktatáshoz jusson.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190823-haromszazotven-uj-iskolaigazgato

 

Már a nyelviskolákban is tanárhiány van

A támogatott nyelvi képzések és a gazdasági helyzet általános javulása lendületet hozott a nyelviskolák piacára, a tanárhiány azonban sok fejfájást okoz. „Azoknak a diákoknak a száma, akik a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsga megszerzése miatt tanulnak nyelviskolában, évről évre újratermelődik. Ez a jelenség megszűnhet, ha 2020-tól valóban csak nyelvvizsga birtokában lehet jelentkezni a felsőoktatásba” - mondta a Világgazdaságnak Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke.

https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/nagy-atalakulasok-a-nyelviskolak-piacan-2-1703869/

 

augusztus 24.

 

Holtponton a nyelvtanítás?

Hazánkban négy éve mérik az általános iskolások nyelvi felkészültségét angol, illetve német nyelvből. A felmérés az olvasott és a hallott szöveg értését helyezi fókuszba, azok a diákok kapnak megfelelt minősítést, akik legalább 60 százalékosra írják a tesztet. Milyen kihívásokkal küszködik a nyelvoktatás? Ezekre a kérdésekre válaszol két győri tanár.

https://www.kisalfold.hu/dunantul/holtponton_a_nyelvtanitas_ket_gyori_tanarral_elemeztuk_az_idegen_nyelvi_meresek_eredmenyeit/2606368/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

augusztus 25.

 

Parragh László szerint győztek a szakgimnáziumok

A szakképzés erősödését mutatja, hogy tíz év után először szeptembertől többen tanulnak szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban. Ősztől szakgimnáziumban 31 157, általános gimnáziumban 28 738, szakközépiskolában 17 593, szakiskolában 1088, készségfejlesztő iskolában 311 tanuló kezdi meg tanulmányait - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, miután Kazanyban felkereste a WorldSkills rendezvényen induló magyar versenyzőket.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szakkepzes-gimnazium-oktatas.690270.html

 

Több mint ezer tanár hiányzik, keresettek a nyelvet oktatók

Míg több iskola csak 1-1 állást hirdet az új tanév kezdete előtt, máshol szinte egy egész tanári kar hiányzik. Sok tanári állást hirdettek Budapesten (278-at) és Pest megyében (156-ot), de a népsűrűség is itt a legnagyobb az országban, jóval több az iskola. A Pénzcentrum megyei bontásban is közölte a meghirdetett állásokat. Érdekesség, hogy sok nyelvtanárt keresnek.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/tobb-mint-1000-tanar-hianyzik-az-oktatasbol-ezekben-a-megyekben-a-legsulyosabb-a-helyzet.1082019.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Rosszul tudunk néhány dolgot a nyelvtanulásról

A gyerekek nagyon sikeresek a nyelvtanulásban, ha hosszabb ideig kerülnek egy új nyelv hatása alá. Jó példa erre a bevándorló család gyermeke, aki egész nap az új nyelvi környezetben kénytelen boldogulni. Más a helyzet, ha egy gyerek csak rövidebb ideig és kevésbé átfogóan van kitéve az idegen nyelvnek, ennek tipikus esete az iskolai nyelvóra. A kisebb gyerekek ugyanis ezzel a módszerrel kevésbé teljesítenek jól, mint a tinédzserek vagy a felnőttek. Angol kutatók tanulmányát elemzi a cikk.

https://g7.hu/elet/20190825/rosszul-tudtunk-par-dolgot-a-gyerekek-nyelvtanulasarol/

 

augusztus 26.

 

A népámítás propagandája

Totyik Tamás (a PSZ alelnöke) tanárként írt cikket a Népszavában a kormányzati kommunikációról, annak veszélyeiről. „A kormány propagandagépezete szenzációként hirdeti, hogy ismét emelkedik a pedagógusok bére, mert az életpályamodell módosítása szerint egy évvel rövidebb idő után tehetnek minősítővizsgát a gyakornoki státuszban lévő pályakezdő pedagógusok. Pár héttel ezelőtt is a pedagógus béremelésektől volt hangos a média, csak akkor az intézményvezetőknek adható pótlékok emelését próbálták úgy feltüntetni, hogy az minden pedagógusra vonatkozik. Közben a Pedagógusok Szakszervezetének Ifjúsági Tagozata az egyik közösségi oldalon akciót indított, ahol kollégák névvel és arccal vállalták, hogy megmutatják, mennyi a nettó fizetésük” - írta Totyik Tamás, kitérve arra is: hiába ad el mindent a kormány „béremelésként”, tíz év múlva nem lesz elegendő tanár Magyarországon.

https://nepszava.hu/3047711_a-nepamitas-propagandaja

 

PDSZ: Aggályos a köznevelési törvény módosítása, de van benne pozitívum

A nyáron elfogadott módosítás szerint megszüntetnék a magántanulói jogviszonyt, nem szólhatnának bele a szülők és a tantestületek az igazgatók kinevezésébe, bevezetik az óvodaszigort, illetve a tankönyvellátást is szabályozná a kormány. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint legalább 2 pozitívum is felsorolható a módosítások eredményeként: az osztályfőnöki munkaközösség vezetői mostantól ténylegesen munkaidő-kedvezményt kapnak, másrészt a gyakornoki idő hossza 1 évre csökkent.

https://alfahir.hu/2019/08/26/iskolakezdes_kozoktatas_pedagogusok_pdsz_szucs_tamas_sipos_ferenc_norbert

 

Pályakövetés: alacsony a diplomás pedagógusok bére

334 667 forint - ennyi a diplomás pályakövetési felmérésben megkérdezett, 2014-ben és 2016-ban végzett diplomások bruttó átlagbére. A legalacsonyabb átlagbérekről a művészeti és a pedagógusképzési terület végzettjei számoltak be.

http://eduline.hu/palyakezdes/20190826_diplomaspalyakovetesi_kutatas_atlagberek

 

Menekülési út az elitnek a magániskola

Két magániskola is indul szeptembertől Kelet-Magyarországon: Miskolcon és Debrecenben átlagosan havi 250 ezer forint lesz az elsősök tandíja. Nahalka István oktatáskutató szerint, noha az ilyen iskolák csak nagyon szűk mezsgyéjét jelentik a teljes oktatási palettának, mégis jelzésértékű, hogy Budapest után a vidéki nagyvárosokban is megjelentek ezek a formációk. Az északi és kelet-magyarországi régióban, ahol szép számban vannak leszakadó kistérségek, a szegregáció új formáját jelentik a tandíjas magániskolák, ahová az elit menekíti gyerekeit.

https://nepszava.hu/3047676_menekulesi-lehetoseg-az-elitnek-a-maganiskola

 

Rétvári Bence: számos kormányzati intézkedés segíti a tanévkezdést

Számos kormányzati intézkedés segíti a családokat az idei tanévkezdésben - mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, hogy minden iskolába rendben megérkeznek a tankönyvek a 2019/2020-as tanévre. Rétvári Bence ismét elmondta: a legnagyobb mértékben a pedagógusbérekre fordítható keret nőtt, a jövő évben 355 milliárd forinttal többet fordítanak e célra, mint amennyit az állam, az önkormányzatok költöttek 2010-ben.

https://www.origo.hu/itthon/20190826-szamos-kormanyzati-intezkedes-segiti-a-csaladokat-az-idei-tanevkezdesben.html?utm_source=hirkereso

 

Az iskolák és a cégek együttműködésére van szükség a szakképzésben

Magyarországon a szakképzés átalakítása, a keresletvezérelt, duális képzés megerősítése a gazdaság igényeit szolgálja. Ez a folyamat jó úton halad, amit az is mutat, hogy a magyar versenyzők a feladatok megoldásában nincsenek elmaradva - mondta Pölöskei Gáborné Kazanyban, a fiatal szakemberek világversenyének döntőjén.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/az-iskolak-es-a-cegek-egyuttmukodesere-van-szukseg-a-szakkepzesben-7241348/

 

Parragh László: a térségben a jól képzett munkaerő java elment az országból

Az MKIK elnöke szerint a szakképzés erősödéséhez hozzájárult az is, hogy a társadalomban egyre inkább közbeszéd tárgya egy szakma megszerzése. Ahhoz, hogy a szakképzési trendforduló tartós legyen, meg kell győzni a szülőket is: szakmát tanulni küldjék a gyerekeket. Szerinte a térség rendszerváltó országai azzal a problémával szembesültek, hogy a jól képzett munkaerejük java elment, a maradék pedig minőségében és mennyiségében kevés a gazdaság növekedéséhez, Magyarország viszont jóval korábban kezdett foglalkozni a problémával.

https://hvg.hu/itthon/20190826_Parragh_Az_itthon_maradt_munkaero_minosegben_es_mennyisegben_is_keves_a_novekedes_tamogatasahoz?s=hk

 

Bölcsődék fejlesztésére lehet pályázni Pest megyében

Augusztus 27-étől lehet pályázni a Pest megye települései számára kiírt 2,5 milliárd forintos kormányzati bölcsődefejlesztési támogatásokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Szigetmonostoron.

https://figyelo.hu/v/novak-katalin-bolcsodefejlesztesi-palyazat-pest-megyeben/

 

Féléves várólista is lehet a bölcsődékben

Akár féléves várólista is lehet a bölcsődékben - ezt mondta az RTL Híradónak több szülő. Mindez igaz azoknál is, akiknek a szülei munkahelyi papírokat is le tudnak adni, anélkül viszont gyakorlatilag esélytelen a bekerülés. Volt, aki az állami intézmények helyhiánya miatt magánbölcsődébe adta a gyerekét.

https://168ora.hu/itthon/bolcsode-varolista-novak-katalin-pest-megye-173166

 

augusztus 27.

 

Segítse munkákat, hogy mi is segíthessünk!

Honlapunkon és a Facebookon is megtalálható az a kérdőív, amely a pedagógusok munkaterheiről szeretne valóságos képet kapni. A PSZ mindenkit kér, mielőbb töltse ki, szánjon rá időt, hogy reális képet kapjunk! Csak így tudunk érvelni a kormányzati kommunikációval szemben.

https://pedagogusok.hu/hir/3830/munkaterhelest-mero-kerdoiv

 

A tanárok mozgó óraszáma elfedi a tanárhiányt

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorának elmondta: a tanárok mozgó, heti 22-26 óraszáma lehetőséget ad arra, hogy eltakarja a valós tanárhiányt. Egy 30 fős tantestületben akár 5 plusz állás is lehetne, ha heti fix 22 órával számolnák ki a szükséges tanárok számát.

https://www.youtube.com/watch?v=-qluitKt240&feature=youtu.be

 

Így lesz a fizikatanár is angolos

Becslések szerint átlagosan hetvenen látják el száz pedagógus munkáját. A következő 15 évben ráadásul 60-70 ezren elérik a nyugdíjkorhatárt. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint nyáron összességében több álláshelyet hirdettek meg a tankerületek, mint tavaly, de még mindig csak a jéghegy csúcsát látjuk. A közigazgatási állásportálon nem jelennek meg az egyházi, alapítványi intézmények üres állásai - jelezte.

https://nepszava.hu/3047855_letszamhiany-igy-lesz-fizikatanar-is-az-angolos

 

Több tízezer pedagógus hiányzik a PDSZ szerint

A fővárosi iskolákban is kétségbeesetten keresik a tanárokat a tanévkezdés előtt. „30-32 órát is tarthatnak egy héten, ahelyett, hogy 22-26 között lenne az óraszámuk" - mondta egy tanár az ATV híradójának, aki szerint a tendencia három évtized alatt csak romlott, egyre kevesebb a fiatal, egyre többen mennek nyugdíjba.

http://www.atv.hu/belfold/20190827-ketsegbeejto-tobb-tizezer-pedagogus-hianyzik-a-pdsz-szerint/hirkereso

További a témában:

https://infostart.hu/belfold/2019/08/27/kozel-ezer-tanari-allas-meg-betoltetlen-a-tanevkezdes-elott-par-nappal

 

Bármely szakos

Számos helyen keresnek matematika, fizika vagy idegen nyelvi tanárokat „bármely szakos” párosítással. Vagyis teljesen mindegy, mi másra képes még, csak matekot, fizikát vagy például angolt tudjon tanítani. Az oktatásirányítás szerint nincs tanárhiány, csak „természetes fluktuáció”. Vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3047868_barmely-szakos

 

Csak festéket adott az iskola, a tantermet a szülőknek kellett volna kifesteniük

Cinikusnak érzik a budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskolába járó gyerekek szülei a Klebelsberg Központtól kapott levelet, amelyben azt írta: az igényelt tisztasági festéshez csak a festéket biztosítják, a munkát kell nekik elvégezni - derült ki az RTL Klub Híradójából. Mivel a szülők csak augusztus 22-én tudták meg ezt, kevés idejük maradt a szervezésre. Ráadásul az iskola úgy döntött, csak munkaidőben dolgozhatnának, délután és hétvégén nem. Ezért elmarad az önkéntes festés.

https://hvg.hu/itthon/20190827_budaors_iskola_tisztasagi_festes_szulok_klebelsberg_kozpont_festek?s=hk

 

Világbajnok és érmes magyar diákok a nemzetközi kémiaversenyen

Arany- és bronzérmet szerzett a két magyar csapat a III. Nemzetközi Kémiai Tornán.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190827_Nemzetkozi_Kemiai_Torna_arany_es_bronzerem

 

Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke az elcsatolt kutatóhálózatok miatt

Lovász László szerint az MTA-s törvény sérti a tudomány szabadságára és a tulajdonra vonatkozó alkotmányi cikkelyeket.

https://hvg.hu/itthon/20190827_Alkotmanybirosaghoz_fordul_az_MTA

 

augusztus 28.

 

PSZ: „azt mondjuk, hogy eddig és nem tovább”

A tanárhiány csak következmény, a pedagógusok státusza, presztízse olyan mélységekben van, ami elképzelhetetlen - mondta az ATV Startban Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. „Azt mondjuk, hogy eddig és nem tovább”- jelentette ki a szakszervezeti vezető, aki beszámolt róla: összehívták a kongresszust, hogy a legfőbb döntéshozó fórum mondja ki, mi legyen a következő tiltakozó lépés. „Végig a pedagógusok hivatástudatára építenek. Lehet ezzel élni és szükséges is, de visszaélni nem szabad”- jelentette ki a PSZ elnöke.

http://www.atv.hu/belfold/20190828-oriasi-bajban-a-tanarok-azt-mondjuk-hogy-eddig-es-nem-tovabb/hirkereso

Itt is elérhető:

http://www.atv.hu/videok/video-20190828-brutalis-pedagogushiany-neheziti-a-tanevkezdest

 

Egyre nagyobb gondot jelent Tolnában és Baranyában a pedagógushiány

Egyre több kistelepülésen jelent gondot az iskolaindítás, mert sok az üres álláshely - tapasztalta a Magyar Hang riportere Tolna és Baranya megyék határán. A nagyobb településekre költöző fiatalokat követik az idősebb pedagógusok. Ott ugyanis jobbak a munkakörülmények, s akár szabadon választhatnak, melyik iskolában tanítsanak. Volt olyan iskola Baranyában, ahol komolyan felmerült: nem tudják megkezdeni a tanévet, annyi a betöltetlen állás. További feszültség, hogy az iskolák egymástól igyekeznek pedagógust szerezni.

https://magyarhang.org/belfold/2019/08/28/egyre-nagyobb-gondot-jelent-tolnaban-es-baranyaban-a-pedagogushiany/

 

Tízezrek bukhatják a felvételit a kötelező nyelvvizsga miatt - A pedagógusképzésben a legaggasztóbb a helyzet

Az idén felvettek 31 százalékának nem volt nyelvvizsgája, vidéken ennél is sokkal rosszabb az arány. Pedig jövőre már kötelező lesz a nyelvvizsga. A pedagógusképzés helyzete a legaggasztóbb: a felvettek csaknem felének, 47 százalékának nem volt nyelvvizsgája. A tanárhiány így is égető, az utánpótlásnak nyilván nem tenne jót, ha a potenciális tanárjelöltek csaknem fele nem jutna be a felsőoktatásba. Ugyanis nem lesz, aki pótolja a nyugdíjba menő pedagógusokat.

https://magyarnarancs.hu/belpol/megszereztuk-az-adatokat-hatalmas-gondban-lesznek-a-videki-egyetemek-a-kotelezo-nyelvvizsga-miatt-122504

 

Palkovics: A kormány kitart a kötelező nyelvvizsga mellett

Minden feltétel biztosított, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szeptembertől megkezdje működését - erről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt egy budapesti háttérbeszélgetésen. Kérdésre közölte: a kormány kitart korábbi döntése mellett és 2020-tól kötelező feltétel lesz a nyelvvizsga a felsőoktatásba való belépéshez. A felsőoktatási háttérintézményekről szólva elmondta: az Oktatási Hivatal marad jelenlegi formájában, annyi változást szeretne, hogy a szakképzésért külön elnökhelyettes feleljen. A 9. és 11. évfolyamos diákoknak külföldi idegen nyelvi kurzusokat biztosító program valószínűleg a Klebelsberg Központhoz kerül.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/08/28/palkovics-minden-feltetel-adott-hogy-az-eotvos-lorand-kutatasi-halozat-megkezdje-mukodeset?source=hirkereso

 

A szakképzésről szóló rész kikerül a köznevelési törvényből

A Magyar Hírlap Palkovics miniszter tájékoztatójából azt is kiemelte: szeptemberben lehet a parlament előtt az új szakképzési és felnőttképzési törvény, a két területet érintő jogszabályok kikerülnek a köznevelési törvényből és egy önálló jogszabályt alkotnak. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több egészségügyi szakképző intézmény került át egyetemekhez, az eddigi tapasztalatok szerint ez a modell jó, elképzelhetőnek tartotta a további átadásokat is. Dolgoznak a felsőoktatási bértábla átalakításán is.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190828-palkovics-adottak-a-feltetelek-hogy-az-eotvos-lorand-kutatasi-halozat-megkezdje-mukodeset

 

Rendelettel oldotta meg a kormány az új jogszabályt

Augusztus 27-én, késő este jelent meg a kormányrendelet arról, hogy a felsőoktatást szeptembertől az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítja. A kormányrendelet bonyolultan fogalmaz, hogy ne ütközzön a törvényekkel: nem azt mondja, hogy az ITM vezetője a felsőoktatásért felelős miniszter, hanem azt, hogy „a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében” ő „az oktatásért felelős kormánytag”, míg az Emmi vezetőjéé az oktatás többi része. A melléklet 62 pontban sorolja fel, hogy miben melyikük az illetékes, vagyis az ott említett jogszabályok alkalmazóinak paragrafusonként kell majd figyelniük, milyen ügyben melyik miniszter dönthet.

https://hvg.hu/itthon/20190828_felsokoktatas_jogszabaly_palkovics_laszlo_innovacios_es_technologiai_miniszterium

 

A pedagógusnak a személyiségét is fejlesztenie kell

Az oktatási intézmények rendszerszinten nem mindig támogatják a pedagógusok munkáját. Az osztálylétszámok, adminisztrációs terhek, és a gyakori tapasztalat, hogy egyes diákok sorsán nem tudnak segíteni, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerültség és a fásultság érzése eluralkodjon a tanárokon. Fáradtan, kizsigerelten nehéz nyugodtan, tudatos szakemberként jelen lenni az órákon. Egy energikus, lelkes szakember képes arra, hogy a diákjaihoz rugalmasan alkalmazkodjon, újításokon gondolkodjon, elviselje a frusztrációt - írta a szakember.

http://tantrend.hu/hir/torodjon-magaval-hogy-masokkal-tudjon-ujra

 

augusztus 29.

 

Tovább faragják Kásler Miklós minisztériumát

Két államtitkárságot és három közalapítványt vettek el egy hét alatt a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumától és a tárca „faragásának” még nincs vége.

https://nepszava.hu/3048101_meg-tovabb-faragjak-kasler-miniszteriumat

 

Már a buktatáshoz is fáradtak a tanárok

Ne örüljön, aki a bukási és évismétlési számok látványos csökkenése mögé a magyar oktatási rendszer problémáinak elpárolgását képzeli. Az Abcúg által megkérdezett tanárok és intézményvezetők szerint szó sincs erről, csupán a buktatások körüli harcokba, az ezzel járó pluszmunkába fáradtak bele az egyre lestrapáltabb tanárok.

https://abcug.hu/mar-a-buktatashoz-is-faradtak-a-tanarok/?_ga=2.132922888.749360895.1567088695-1062160245.1562565991

 

Az Oktatási Hivatalnak dolgozik Takaró Mihály

Augusztus elején csak többhétnyi ködösítés ismerte el az Emmi, hogy az antiszemita szerzőkhöz vonzódó Takaró Mihály valóban részt vesz az új NAT átdolgozásában, de minden másról azt mondta: nem illetékes és nincs információja. Egy képviselői adatigénylésre most azt is kénytelen volt kiadni, hogy mely háttérintézménye fizeti a nácibarát irodalomtörténészt, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, a Nyugat pedig "kis zsidó lapocska".

https://hvg.hu/itthon/20190829_Eszebe_jutott_az_Emminek_ki_foglalkozatja_Takaro_Mihalyt

 

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az őszi érettségikre

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgát tehetnek, előrehozott vizsgára most nem lehet jelentkezni.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/29/jovo-heten-lehet-jelentkezni-az-oszi-erettsegikre

 

Zalaegerszegen képzést tartottak tanároknak az álhír felismerésének elsajátítására

Az InfoGrund tanárképzésének célja, hogy a résztvevők fel tudják vértezni diákjaikat az álhírek felismeréséhez szükséges ismeretekkel és készségekkel. A képzés főként 7-8. évfolyamon oktatóknak szól. Képes beszámoló a honlapon.

http://www.urbanlegends.hu/2019/08/eles-tesztben-az-infogrund-a-het-elejen-megtartottuk-zalaegerszegi-kepzesunket/

 

Van, ahol nem készült el az iskola felújítása

Legalább egy héttel lesz hosszabb a nyári szünet azoknak a diákoknak, akik a pécsi Jókai úti általános iskolába járnak, mert a tanév kezdetére nem végeztek az iskola felújításával. Hasonló a helyzet a Borsod megyei Szirmabesenyőn, ahol szintén nem indul el a tanítás az iskolában, mert ott is munkások dolgoznak.

http://www.atv.hu/belfold/20190829-nem-keszultek-el-az-iskolak-csuszik-a-tanevkezdes/hirkereso

 

Szünidőben nem lehet tanévnyitót tartani?

Jogszabálysértést követ el az iskola, ha a tanév megkezdése előtt már augusztusban berendeli tanulóit az iskolába. Gyermekeikkel együtt hazarángatják a szülőket a nyaralásból augusztus végén az úgynevezett tanévnyitó ünnepély miatt, pedig nyár végén sokkal alacsonyabbak az árak az üdülőhelyeken - írta közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért szervezet.

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/sulyos-szabalysertesek-az-iskolakban-ezt-nem-fizettethetik-meg-a-szulokkel.1082273.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

augusztus 30.

 

Kongresszus dönt a tiltakozó akcióról

A PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatón jelentette be augusztus 30-án: szeptember 22-én kongresszus dönt majd arról, hogy a tárgyalások sikertelensége után mi legyen a következő országos tiltakozó lépés. A PSZ Budapesti Szervezete már augusztus 31-én performance akciót tart a fővárosban (délután 15 órától, a Keleti pályaudvar előtti téren) - erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke beszélt.

 

Kezdődik az iskola, az NPK elnöke nem számít rendszerszintű kihívásra

Nem várható jelentős változás a most induló tanévben. Elsősorban a középiskolásokat érintik majd az újdonságok (a felsőoktatási felvételi követelménnyé váló középfokú nyelvvizsga, illetve a kéthetes külföldi nyelvi kurzusok bevezetése) - mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter felhívta a figyelmet: fontos, hogy a pedagógusok ne felejtkezzenek el a szakmai ellenőrzésekhez kapcsolódó önértékelések elkészítéséről, a minősítési eljárásokra való jelentkezésről, hiszen jogszabály mondja ki: 2022-ig mindenkinek át kell esnie legalább egy minősítésen. Az óvodapedagógusok körében már a fővárosban is jelentkeznek a létszámgondok, míg a tanítókat és tanárokat elsősorban a hátrányos helyzetű, vidéki régiókban keresik fokozottan. Az NPK szorgalmazza a pályakezdők segítését.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tanaroknak-elobb-ert-veget-a-nyari-szunet-7253258/

 

A válogatás nem teljes körű!