Hírek

Heti lapszemle 2019. szeptember 6.

Heti lapszemle 2019. szeptember 6.

PSZ - Heti lapszemle

2019. szeptember 6.

A nyomásgyakorlás erősebb eszközei közül választ a PSZ szeptember 22-ére összehívott kongresszusa, mert a kormány nem teljesítette a követeléseket. A budapesti szervezet már a minap fekete esernyőkkel akciózott: a PSZ vezetői, fővárosi és megyei elnökei az oktatás tarthatatlan helyzetére hívták fel a figyelmet. Lesújtó kép rajzolódik ki a PSZ munkaterhelést mérő kérdőívére adott eddigi válaszokból. További részletek a lapszemlében.

 

augusztus 30.

 

A nyomásgyakorlás erősebb eszközei jönnek - A PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatót tartott

Szabó Zsuzsa elnök felidézte: az elmúlt tanévben a PSZ küzdött a béremelésért, az óraszámok csökkentéséért, a munkaterhek mérsékléséért. Reménykeltőek voltak az egyeztetések, arra is volt esély, hogy már a mostani tanévben emelkedjenek a bérek. Ám sem a jövő évi költségvetésben, sem a köznevelési törvény nyári módosításában nem látszik a követelések teljesítése. Bejelentette: szeptember 22-én kongresszus dönt a tiltakozás mikéntjéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190830_tanevkezdes_Pedagogusok_Szakszervezete#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&u

 

Tűréshatáruk végére értek a pedagógusok

Utcai megmozdulásra vagy akár sztrájkra is sor kerülhet, ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a Pedagógusok Szakszervezete követeléseit - ezt emelte ki a Népszava újságírója a sajtótájékoztatóról.

https://nepszava.hu/3048317_tureshataruk-vegere-ertek-a-pedagogusok

 

Fellázadnak a kizsigerelt tanárok?

A szeptember 22-re összehívott kongresszustól várják a javaslatokat a nyomásgyakorlás lehetséges formáiról, hogy elérhessék a céljaikat - idézte a Magyar Hang a PSZ elnökét. Augusztus 31-én, azaz szombaton, délután 15 órakor pedig a Keleti pályaudvarnál tartandó flashmob-akcióval hívják fel a figyelmet az oktatás bajaira - ezt is megírta előzetesen a portál.

https://magyarhang.org/belfold/2019/08/30/fellazadnak-a-kizsigerelt-tanarok/

 

Az ellenzék Alkotmánybírósághoz fordul a köznevelési törvény miatt

A nyáron elfogadott törvénymódosítással sérül az információs szabadsághoz való jog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyermekek művelődéshez való joga, ezért is fordulnak az ellenzéki pártok Alkotmánybírósághoz.

https://nepszava.hu/3048332_az-ot-ellenzeki-part-egyutt-megy-a-koznevelesi-torveny-miatt-az-alkotmanybirosagra

 

augusztus 31.

 

Fekete esernyőkkel tiltakozott a PSZ a fővárosban

Figyelemfelhívó akciót tartott a PSZ Budapesti Szervezete a Keleti pályaudvar előtt. Fekete esernyőkkel, karikatúrákkal és transzparensekkel emlékeztettek a szakszervezet vezetői, fővárosi és megyei elnökei az oktatás súlyos problémáira, a pedagógusok alacsony bérére. A 2016-os esernyős tüntetésre emlékeztetve vittük magunkkal a fekete esernyőket. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke felidézte: a szakszervezet 2019 szeptemberétől béremelést követelt, de a kormány ezt nem teljesítette. Az akciót a Facebook és a Mérce portál is közvetítette.

https://pedagogusok.hu/hir/3837/fekete-esernyokkel-tiltakozott-a-pedagogusok-szakszervezete-budapesten

 

Országos „diáksztrájkot” jelentettek be a Kossuth téri tüntetésen

A köznevelési törvény módosítása ellen tüntettek Budapesten, az akciót középiskolások szervezték. A demonstráció végén bejelentették: szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdetnek: minden tanulótól azt kérik, hogy maradjon otthon, így fejezze ki tiltakozását.

https://infostart.hu/belfold/2019/08/31/orszagos-diaksztrajkot-jelentettek-be-a-koznevelesi-torveny-modositasa-elleni-tuntetesen

http://www.atv.hu/belfold/20190831-orszagos-diaksztrajkot-jelentettek-be/hirkereso

 

A magyar oktatás 30 évvel van lemaradva a valóságtól

A Resuli Alapítvány vezetője elemezte a köznevelési törvény módosítását. Legalább hetven százalékban a Nemzeti alaptantervhez igazítják majd az alternatív iskolák tantervi struktúráját, kizárólag állami hatáskörbe kerül az egyéni munkarendről (a korábbi magántanulói státuszról) való döntés, négyéves kortól kötelező lesz óvodába járnia a gyerekeknek, az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a diákönkormányzatok.

https://24.hu/belfold/2019/08/31/koznevelesi-torveny-modositasa-resuli-tuntetes/

 

Palkovics László: többen jelentkeztek szakképzőbe, mint gimnáziumba

Tíz év után először 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly. Ez is jelzi, hogy a szakképzésé a jövő - mondta az innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanévnyitón, Nyíregyházán. Palkovics László a pedagógusokhoz, tanárokhoz szólva elmondta: a kormány dolgozik a számukra versenyképes életpályát és jövedelmet magában foglaló rendszer kialakításán, és azon, hogy ennek mielőbb számokban mérhető eredménye legyen.

https://168ora.hu/itthon/palkovics-laszlo-szakkepzes-gimnazium-jelentkezes-173412

 

szeptember 1.

 

Kásler: elkészült a Nat és a kerettanterv

Elkészült és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó Nemzeti alaptantervet és a kerettantervet - jelentette be Sárváron, a nemzeti tanévnyitón Kásler Miklós, az Emmi minisztere.  Nem feledkezett el a béremelésről sem: „A pedagógusbérek átlag 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben, és tízezren szereztek mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos fizetésemeléssel is járhat”.

https://infostart.hu/belfold/2019/09/01/elkeszult-a-nemzeti-alaptanterv-es-kerettanterv

 

Nem engedték be a PDSZ-t a nemzeti tanévnyitóra

A PDSZ képviselői a közoktatásban uralkodó állapotok ellen tiltakoztak, néhány molinóval a tanévnyitó helyszínére is megpróbáltak bejutni, ám a biztonságiak ezt nem engedték.

https://merce.hu/2019/09/01/nem-engedtek-be-kasler-nemzeti-tanevnyitojara-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezetenek-kepviseloit/

 

szeptember 2.

 

PSZ: üljön össze a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal összehívását kezdeményezi a Pedagógusok Szakszervezete, miután az emberi erőforrások minisztere bejelentette: elkészült és jövőre bevezetik az új Nemzeti alaptantervet. Szabó Zsuzsa elnök az InfoRádiónak azt mondta: a Nat végleges változata titokban készült, elmaradt a társadalmi és szakmai egyeztetés, így a tartalmát sem ismerik.

https://www.youtube.com/watch?v=JEduS4RviUg&feature=youtu.be

 

Nem tudtak felkészülni a változásokra az iskolák, a PSZ-nél is irányváltásra van szükség

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradójának azt mondta: a tanárhiány és az alacsony bér is nehezíti a tanévkezdést, továbbá a változások, amelyekre nem lehetett idejében felkészülni. Jelezte: a PSZ munkaterhet mérő kérdőívére érkezett válaszok szerint nagyon leterheltek a tanárok. Beszélt arról is: új stratégiára van szükség, hogy a PSZ követeléseit teljesítse a kormány.

http://www.atv.hu/videok/video-20190902-sulyos-tanarhiannyal-indul-a-tanev

 

Már Romániában is jobbak a tanári fizetések, mint Magyarországon

Romániában 30 ezer forinttal magasabb a pedagógusok átlagkeresete, mint Magyarországon, ráadásul nálunk 22-26 a kötelező heti óraszám, náluk 18 - nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Euronews hírműsorának. A PSZ szerint Rétvári Bence államtitkár kijelentése, miszerint a magyar pedagógusok dolgoznak a legkevesebbet az EU-ban, nem felel meg a valóságnak. A szakszervezet a minap kérdőívet küldött a pedagógusoknak, amelyben arra keresik a választ, mekkora a munkaterhelésük.  Egy 1600 fős minta gyorselemzéséből az derült ki, hogy hetente 60 óránál is többet dolgoznak a tanárok. Továbbra is várjuk a kérdőíveket!

https://hu.euronews.com/2019/09/02/mar-romaniaban-is-jobb-a-tanarok-atlagfizetese-mint-magyarorszagon

 

Túlterhelt pedagógusok, tanárhiány

„Ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek luxusa lesz az állami oktatás" - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, akivel a tanári fizetésekről és a pedagógushiányról beszélgetett az Eduline.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190830_PSZ_iskolakezdes_pedagogusterhek?fbclid=IwAR2xVVvlA-3uY9KQkVH9ocrsrvXms-nXBvNynFjrgbiQoXiZjuBPhYKTIFA

 

Fenyegetnek a szakszervezetek - A PSZ fekete esernyőkkel akciózott

A szakadék szélén áll az oktatás a pedagógus érdekvédők szerint, akik elégedetlenségüknek hangot adva több megmozdulást is szerveztek - írta a Magyar Nemzet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Keleti pályaudvar előtt tartott megmozdulást, ahol Szabó Zsuzsa elnök azt hangsúlyozta: veszélyben van a gyermekek jövője, mert lassan senki nem lesz, aki tanítsa őket. Szerinte 2016 óta semmi sem változott a magyar oktatásban, amely mára a szakadék szélén áll, a létszámproblémák pedig kritikus helyzetet teremthetnek, mivel a pályakezdők fele már az első minősítő vizsga idejére eltűnik a rendszerből.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fenyegetnek-a-szakszervezetek-7260746/

 

Szüdi János: Szeptember 13.

Szeptember 13-a lehet az a nap, amikor összefognak azok, akik összetartoznak, és tudtára adják a hatalomnak, nélkülük és ellenük nem történhet semmi az oktatásban. Ez a nap lehet a fordulat napja - írta Szüdi János a 168ora.hu oldalon a meghirdetett diákakcióról.

https://168ora.hu/velemeny/szudi-janos-szeptember-13-173482#disqus_thread

 

Közidomítás

Voltak szakemberek, akik 2016-2018 között abban reménykedtek, már beérett az a trágyadomb, amelyet a NER az oktatásban termelt. Ma már tudjuk: hiába szúrja a szag egyre többünk orrát, az érési folyamat még tart. Fogalmunk sincs arról, mit hoz majd a sötétség takarójába burkolt új Nemzeti alaptanterv. Nem tudjuk biztosan, milyen jövő vár a közoktatásból kiszakítani tervezett szakképzésre vagy a kormány innovációs törekvéseinek szolgálatába állított egyetemekre - írta Juhász Dániel a Népszava Vélemény rovatában.

https://nepszava.hu/3048511_kozidomitas

 

Számok a tanévkezdésről

A köznevelésben mintegy 1,2 millió diáknak kezdődött meg a 2019/20-as tanév. A tanulóknak száznyolcvan napot kell iskolában tölteniük.

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/elindult-a-suli-ezek-a-fontos-datumok/6127/?=hirkereso

 

Statisztika iskolákról, óvodákról

A 2018/2019-es tanévben összesen 4598 óvoda működött, ebből 3894 állami, 362 egyházi-felekezeti és 342 egyéb, azaz magán, külföldi vagy alapítványi fenntartásban. Általános iskolából összesen 3575 volt a tavalyi tanévben, nagy részük (2879) állami fenntartásban.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190902_Az_oktatasi_intezmenyek_megoszlasa_fenntartok_szerint#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-03

 

Statisztika a pedagógusok számáról

A 2017/2018-as tanévben 77 093 tanár volt az általános iskolákban. A friss adatok szerint 76 461-en tanítottak. Ez nagyjából húszezer főállású pedagógussal kevesebb annál, mint ahányan a 1990/1991-es évben dolgoztak az iskolákban. A középiskolákban a 1990/1991-es tanévben még csak 22 902 pedagógussal számolhattak, ez a szám azóta folyamatosan nő. Az óvodapedagógusok körében a legkevésbé szembetűnő a változás. A kétezres évek elején 30 531-en, a 2017/2018-as tanévben 31 476-an, tavaly pedig 31 313-an dolgoztak a szakmában.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190902_pedagogusok_szama#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-03

 

Semjén: duplázódott az egyházi közoktatási intézmények száma 2010-hez képest

Magyarországon az egyházi fenntartású közoktatási intézmények és a bennük tanuló gyermekek száma is a kétszeresére nőtt 2010-hez képest - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kapuváron, egy katolikus intézmény tanévnyitó ünnepségén. Szerinte az egyházi fenntartású iskolák olyan plusz értéket közvetítenek, amilyenre semmilyen más fenntartó nem képes, sem az állam, sem az önkormányzat, sem egy alapítvány.

https://infostart.hu/belfold/2019/09/02/megduplazodott-az-egyhazi-kozoktatasi-intezmenyek-szama

 

Már az Oktatási Hivatalnál kell kérvényezni az egyéni munkarendet

Az idei tanévben már az Oktatási Hivatalnál kell kérvényezni a magántanulói jogviszonyt felváltó egyéni munkarendet - közölte a hivatal köznevelési elnökhelyettese. Brassói Sándor felidézte: korábban az intézményvezetők döntöttek arról, hogy egy diák lehet-e magántanuló. A változtatásra azért volt szükség, mert az igazgatók egyes esetekben nem megfelelő logika alapján hoztak döntést, ezáltal sérült a gyerekek tanuláshoz való joga.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190902_egyeni_munkarend#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-02

 

Maruzsa Zoltán: még csak munkaverziója van a Natnak…

Az új Nemzeti alaptantervnek még csak egy újabb munkaverziója készült el, amely nem érett a szakmai egyeztetésre - nyilatkozta a köznevelési helyettes államtitkár (utóbb államtitkárnak nevezeték ki). Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a szakemberek még dolgoznak a Nat-on, amelynek így csak később lesz a társadalmi vitája.

https://infostart.hu/video/LnDpCu5vxoU

https://infostart.hu/video/FYwLdytTt74

 

A szülők csak nem akarják úgy taníttatni gyereküket, ahogy Orbán mondja

Nem veszik be a családok, hogy a munkaalapú társadalom nevében ne gimnáziumba, hanem szakképzésbe adják őket. Az új tanévben is nagyjából ugyanannyian kezdik a gimnáziumot, mint az elmúlt években, és bár a szakgimnáziumok apró növekedést könyvelhettek most el, onnan az utóbbi tíz évben szinte menekültek a gyerekek.

https://hvg.hu/itthon/20190902_Apro_eredmenyei_lettek_csak_az_orbani_diploma_helyett_szakma_jelszonak?s=hk

 

Már két Vekerdy bírálja az oktatást: apa és fia

Először nyilatkozott közösen Vekerdy Tamás és legidősebb fia, aki egy Waldorfos gimnáziumot vezet. Az új köznevelési törvényről Vekerdy Tamás azt mondta: tévúton jár az egész magyar közoktatás, ha a gyerekek vagy a nemzet érdekét nézzük. A törvények alapján a hivatal azt csinál egy iskolával, amit csak akar.

https://24.hu/belfold/2019/09/02/vekerdy-oktatas-torveny-ner/

 

Újra előkerült a régi terv a felsőoktatás összevonásáról

Szeptembertől Palkovics László felel a felsőoktatásért a kormányban innovációs miniszterként, miután átvette a területet az emberierőforrás-tárcától. Egyetemi források szerint ezzel párhuzamosan ismét előkerülhet a budapesti egyetemek összevonásának terve. Hírek szerint az ELTE-n már értesítették az elképzelésről a karok vezetőit, akik nem repesnek az örömtől, hiszen a szakterületenkénti összeillesztés következménye karok megszűnése, de legalábbis egybeolvadása lenne.

https://24.hu/belfold/2019/09/02/budapest-university-egyetem-osszevonas-palkovics-orban-elte-bme-sote/

 

ITM: a kormány nem tervezi egyetemek összevonását

A kormány felsőoktatást érintő tervei megtalálhatók a kormányzati honlapon elérhető felsőoktatási stratégiában, amelyben egyetemi összevonások, intézményi bezárások nem szerepelnek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, reagálva a megjelent cikkekre. Az ELTE közleményében azt írta: sem a fenntartóval, sem más egyetemekkel nem folytatnak tárgyalásokat egyes budapesti egyetemek összevonásáról. 

http://eduline.hu/felsooktatas/20190903_ITM_ELTE_egyetemi_osszevonasokrol_szolo_otlet#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-03

 

Az MTA elnöke üzent munkatársainak

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke írt a kutatóhálózat munkatársainak. A levelet szeptember 1-jén kapták meg az MTA volt munkatársai, mivel mostantól az újonnan létrejött Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartoznak. Az elnök azzal kezdte: szeptember elsejétől egy új, az MTA-tól szervezetileg független kutatóhálózat munkatársaként dolgoznak tovább a kutatók, ő mégsem búcsúzik tőlük. Inkább arra biztatja az intézetek dolgozóit, hogy Széchenyi István Akadémiáját tekintsék a jövőben is sajátjuknak.

https://168ora.hu/itthon/mta-lovasz-laszlo-magyar-tudomanyos-akademia-level-eotvos-lorand-kutatasi-halozat-elkh-173499

 

szeptember 3.

 

A PSZ kezdeményezi a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal és a SZIT ülésének mielőbbi összehívását

A Nat-tal kapcsolatos egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, a társadalmi egyeztetés elmaradása, illetve a szakképzés újbóli átalakítása indokolja, hogy mielőbb ülést tartson az a két fórum, amelynek a PSZ is tagja. Felvetődhet, hogy a PSZ kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT), ha nem hívják össze annak ülését szeptember 20-ig. Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hir/3839/a-psz-kezdemenyezi-a-koezneveles-strategiai-kerekasztal-es-a-szit-uelesenek-mielobbi-oesszehivasat

 

A pedagógusok 18 százaléka az első adandó alkalommal elhagyná a pályát

Gyorsjelentést tett közzé a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arról, mennyit dolgoznak a pedagógusok saját bevallásuk alapján. Az ezt szolgáló kérdőívet egyre többen töltik ki. Mindez azért fontos, hogy reális képet kapjunk a tanárok valós leterheltségéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190902_pedagogusok_tulterheltsege#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-03

 

Maruzsa Zoltán: Ilyen kevés gyereket ilyen sok pedagógus még soha nem látott el Magyarországon

2010-ben 164 ezer, az elmúlt években pedig 170 ezer pedagógus tanított Magyarországon. Ez magába foglalja az óvodapedagógusokat, a tanítókat, a tanárokat, a gyógypedagógusokat is. Ehhez képest a gyerekek létszáma jelentősen csökkent - mondta Maruzsa Zoltán (utóbb kinevezett államtitkár) az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte a média által közvetített pedagógushiány mögött strukturális változások vannak: például az egésznapos iskola bevezetése sokkal több erőforrást igényel. Azt is hozzátette: „egy 170 ezer fős rendszerben évi 2000-3000 fős mozgás mindig van.” Míg két éve 4000 pedagógus hiányzott, most nyáron 1500-an hiányoztak a pályáról, „ezek szerint javult a helyzet.”

https://infostart.hu/belfold/2019/09/03/maruzsa-zoltan-ilyen-keves-gyereket-ilyen-sok-pedagogus-meg-nem-latott-el

 

Lassan végveszélybe kerül az egész iskolarendszer, nem a legrátermettebbek lesznek pedagógusok

Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Egyetem volt rektora a Népszavának adott interjút: „Sokan tanulási nehézségekkel, gyenge bizonyítvánnyal kerülnek be a pedagógusképzésbe, így esetükben előre tudható, bizonytalan elvárás például az, hogy majd egy vidéki iskolában hátrányos helyzetű gyerekeket zárkóztassanak fel. (…) Nagy baj az is, hogy nem látom, mitől változna meg a helyzet: a következő 10 évben közel 25 ezer olyan pedagógus fog nyugdíjba menni, akiknek zöme még a nyolcvanas években végzett, amikor még komoly teljesítmény, érdem és büszkeség volt bejutni a tanárképzésbe. Ők tehetségesek voltak és a mai napig elkötelezettek.”

https://nepszava.hu/3048599_lassan-vegveszelybe-kerul-az-egesz-iskolarendszer

 

Eladósítják a középiskolásokat is? A HÖOK diákhitelt adna nekik

Kötelező lesz 2020-tól a felsőoktatásba lépéshez a nyelvvizsga, de még vita van arról, hogy ehhez milyen segítséget kapjanak a diákok. Szó esik a diákhitel kiterjesztéséről, és van olyan elképzelés is, miszerint a frissen felvetteknek egy évük lenne a nyelvvizsga pótlására, ellenkező esetben újra kell jelentkezniük.

https://168ora.hu/itthon/egyetem-nyelvvizsga-palkovics-laszlo-diakhitel-itm-173522

 

szeptember 4.

 

A tanárhiány csak tünet

Ha csak egy gyerek is van, akinek nincs szakos tanára, nem kaphatja meg a minőségi oktatást - nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorában. Ezzel jelezte: nem kíván számháborúba bocsátkozni a tanárhiányról, amely minden tanévkezdésnél beszédtéma, a problémát rendszerszinten kellene megoldani. Megismételte: a PSZ továbbra is küzd a pedagógusok presztízsének emeléséért: ehhez a bérek emelése, az óraszámok, a munkaterhek csökkentése szükséges. Hasonlóképpen fontos a pályakezdők támogatása, az oktatást-nevelést segítők fizetésének emelése.

 https://www.youtube.com/watch?v=yrUtXQ763QE&feature=youtu.be

 

Tovább dolgoznak az új Nemzeti alaptanterven

Az Inforádió a Nat-tal kapcsolatos összeállításában felidézte azt is, amit Szabó Zsuzsa elnök a csatornának mondott a minap: az új Natról semmit sem tud a szakszervezet, hiszen jó ideje teljesen titkos. A portál megemlítette, hogy a PSZ a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal összehívását kezdeményezi.

https://infostart.hu/belfold/2019/09/04/tovabb-dolgoznak-az-uj-nat-on

 

Nem sztrájkot, iskolabojkottot hirdetnek a diákok szeptember 13-ára

A szervezők arra kérik a tanulók szüleit, igazoljanak egy napot gyereküknek, ha részt venne a bojkottban. Jogilag nem sztrájk lesz a diákok szeptember 13-ára meghirdetett akciója, hanem iskolabojkott - mondta a hvg.hu-nak az egyik szervező, Nógrádi Áron. A tiltakozás legfőbb célja, hogy vonják vissza a köznevelési törvényt, és tárgyalják újra azt a szakszervezetek bevonásával. Legfőképpen középiskolásokra számítanak az akcióban.

https://hvg.hu/itthon/20190904_Nem_sztrajkot_iskolabojkottot_hirdetnek_a_diakok_jovo_pentekre

 

Iskolabojkott: máshogy tanulnának

Iskolabojkottra készülnek a szervezők szeptember 13-án: egy regisztrációs oldalon nyomon követhető lesz, hogy hol, hányan csatlakoznak az eseményhez, egy kapcsolódó felületen pedig rendhagyó tanítási órák szervezését indítja el a Szabad Egyetem, hogy a diákok bebizonyíthassák: „tanulni akarnak, de nem mindegy hogyan”. Ezzel párhuzamosan a szervezők a mienk@ahang.hu címre várják azoknak a diákoknak és pedagógusoknak a jelentkezését, akik valamilyen ismeretterjesztő órát tartanának szeptember 13-án az iskoláktól távol maradó diákoknak.

https://24.hu/belfold/2019/09/04/iskolabojkott-sztrajk-alternativ-ora-koordinacio/

 

Nem kegyelt város - Árendás Péter és Turcsik Viktor iskolaigazgatók a budaörsi kinevezési botrányról

Hiába támogatta őket a tantestület és a szülők elsöprő többsége, a minisztérium visszadobta Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium, valamint Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatójának intézményvezetői pályázatát. Kinevezésüket öt helyett egy évre hosszabbította meg. A budaörsi pedagógusok politikai okokat sejtenek az eljárás mögött.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nem-kegyelt-varos-121826

 

Magyar Hírlap: csúsztatások a köznevelésről

A lap szerint hamisak azok a hangok, amelyek a magántanulói státusz megszüntetését a szülői jogok csorbításaként értékelik, a szigor csupán az indokolatlan esetek kiszűrésére vonatkozik. Idén szeptembertől az Oktatási Hivatal dönt az egyéni munkarend megadásáról, az eddigi magántanulóknak a felülvizsgálat lezárultáig nincs a tanulói jogviszonyukkal kapcsolatos teendője.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190904-csusztatasok-a-koznevelesrol

 

Ismét a bukásokról

Összesen több mint tizenegyezer 5-12. osztályos diák bukott meg tavaly legalább egy tantárgyból. A legtöbb év végi egyest matematikából, történelemből és irodalomból írták be. Az évismétlő diákok több mint harmada a 9. osztályosok közül került ki - az Oktatási Hivatal statisztikájából ezúttal az Eduline idézett.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190903_Ime_az_adatok_ezekbol_a_tantargyakbol_buknak_meg_a_legtobben#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-04

 

Vekerdy Tamás: ostobaság ennyi tananyagot a gyerekekre erőszakolni

A pszichológus szerint még jóindulattal is csak azt mondhatjuk, ennyi tananyagot dilettantizmus ráerőltetni a diákokra. A tanárokat gúzsba kötötték, így várják el tőlük, hogy teljesítsenek.

https://varosikurir.hu/vekerdy-tamas-szerint-ostobasag-ennyi-tananyagot-a-gyerekeinkbe-eroszakolni/

 

Letették esküjüket az Emmi új államtitkárai

Letette hivatali esküjét Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért, illetve Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/letettek-eskujuket-az-emmi-uj-allamtitkarai

 

Orbánék nem összevonást, hanem összetársítás terveznek

Nem lesz egy nagy szuperegyetem, de a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek közötti együttműködést valóban erősítené, összehangolná a kormány - értesült a Népszava. A folyamatot könnyíti, hogy a felsőoktatás az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz került át szeptembertől.

https://nepszava.hu/3048770_orbanek-nem-osszevonast-hanem-osszetarsitast-terveznek

 

szeptember 5.

 

Elkeseredettek a pedagógusok - kongresszus dönt arról, hogyan tovább…

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az Inforádió Aréna c. műsorának nyilatkozott. Szó volt a KÖÉT-ben folytatott tárgyalások eredménytelenségéről, a követelésekről: a béremelésről, a heti fix óraszámok rögzítéséről, a nevelést-oktatást segítők fizetésének emeléséről. Kérte a kollégákat, töltsék ki a munkaterhelést mérő kérdőívet, illetve a Bérnyomásmérőt. Az utóbbi mutatja: a 2015-től 2019 végéig terjedő időszakban mennyi pénzt vettek ki a pedagógusok zsebéből azzal, hogy nem a folyamatosan növekvő minimálbérhez igazítják a fizetéseket. Felidézte: a PSZ kongresszusa dönt arról, hogyan kényszerítsék ki a követelések teljesítését.

https://infostart.hu/video/uiLLFZYjMaQ

https://infostart.hu/video/_XqS65TcgJc

Az interjúnak elérhető egy rövidebb változata is:

https://infostart.hu/belfold/2019/09/06/a-psz-szerint-a-rossz-berpolitika-miatt-milliokat-buknak-a-pedagogusok

 

„Mentsék meg a gyermekem osztályfőnökét” - levelek pedagógusoktól, szülőktől

Rengeteg levél érkezik a Pedagógusok Szakszervezetéhez pedagógusoktól, szülőktől, nyugdíjas és pályaelhagyó pedagógusoktól. „Iktatnánk mindet sorra, de némelyikhez, az életpálya jótékony takarója alá rejtett, egyéni sorsokat mégis felfedő írásokhoz nem találtunk iktatószámot” - írta a szervezet. A cikk az Eduline szakmai portálnak készült.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190904_pedagogusok_eletpalyak_levelek

 

Nulladik és tizedik óra is van!

Túlterheltségre panaszkodnak a diákok az RTL Klub Híradójában, a reakciókat és az év eleji órarendeket a Független Diákparlament gyűjtötte össze középiskolásoktól. Utóbbiak nulladik és 10. óráról is beszámoltak.

https://hvg.hu/itthon/20190905_Nulladik_ora_tizedik_ora__van_akinek_brutalisan_indul_az_iskolai_ev?s=hk

 

Miért nem vagy megkeresztelve? Kérdezd meg a szüleidet!

„Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!” - ez a feladat szerepel a Bánhegyi Ferenc által, ötödikeseknek írt hon- és népismereti könyvben. Konok Péter történész, publicista írta le erről a véleményét.

https://hvg.hu/itthon/20190905_tankonyv_vallas_konok_peter

 

Tóthék is külföldre elmentek: a magániskolai oktatást szigorító intézkedés volt az utolsó csepp

Kivándorolt Svédországba egy nyolctagú család. Nem anyagi megfontolások vezették őket, egyelőre rosszabb körülmények között élnek, mint korábban Egerben - mondta Tóth Vilmos építészmérnök édesapa. Ő volt az, aki tavaly megosztotta a beázott egri iskola történetét, amelyből végül országos botrány lett. A végső elhatározást megerősítő „legutolsó csepp” a magántanulókat érintő intézkedés volt. „Hat gyerekünk van, mind kitűnő tanuló (…). A feleségem háromdiplomás tanár, a fiaink s lányaink pedig sok éve magántanulók voltak, mert úgy láttuk, hogy az egyéniségüket figyelembe véve, s őket személyesen támogatva így segítjük legjobban a fejlődésüket” - magyarázta az apa. Még az iskolaválasztásnál is szerencséjük volt, az iskolatitkár magyar, már évek óta Svédországban él.

https://nepszava.hu/3048882_szegenyebben-is-boldogabbak-svedorszagban-tothek

 

Magasabb fizetésért tüntetnek az oktatási dolgozók Horvátországban

A fizetésemelést követelő szakszervezeti vezetőket a horvát kormányfő is fogadta. A tanárok és a tanítók - több mint 1500-an - az ország egész területéről érkeztek a horvát fővárosba, miután a szakszervezetek tárgyalásai megakadtak a kormánnyal. Sztrájkokkal fenyegetőznek, ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket. A tanárok és tanítók legalacsonyabb fizetése nettó 5800 kunát (246 ezer forint), a legmagasabb nettó 8200 kunát (348 ezer forint) tesz ki. A szakszervezetek a bérek 600 kunás (25,5 ezer forint) növelését kérik minden dolgozó számára.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190905_tuntetes_az_oktatasban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-05

 

szeptember 6.

 

Új tanév, új központosítás: elzárja a szakmaszerzés rövid útjait a kormány

171 iskolában oktatható szakképesítés, 73 részszakképesítés és 13 kulturális és művészeti szakképesítés szerepel majd az államilag elismert szakmai képzéseket tartalmazó Országos Képzési Jegyzéken - derült ki a kormány által még nem tárgyalt előterjesztésből. Ez az OKJ-t szabályozó kormányrendelet módosításairól, nem pedig a teljes rendszer kivezetéséről szól. Szakemberek szerint egy teljesen új rendszerhez a szakképzési törvényt is módosítani kellene, erre viszont - a jövő évi beiskolázási időszak közelsége miatt - már nem nagyon van idő. A lap arra is kitért: az átalakításról egyetlen civil vagy szakmai szervezettel sem egyeztetett a kormány a kamarán kívül.

https://nepszava.hu/3049035_uj-tanev-uj-kozpontositas-elzarja-a-szakmaszerzes-rovid-utjait-a-kormany

 

Rétvári Bence szerint a pedagógusok utánpótlásában pozitív a tendencia

Míg 2010-ben a pályaválasztók körében a tanárszakok jelentették a hatodik legnépszerűbb képzést, azok mára a harmadik legnépszerűbbé váltak - mondta a parlamenti államtitkár az M1-es csatornán.  2010-ben 15 ezer 600-an jelentkeztek pedagóguspályára, a legutóbbi időszakban mintegy 17 ezer 400-an választották ezt a képzést.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/09/06/retvari-2010-utan-evrol-evre-bovulnek-az-oktatasra-fordithato-forrasok/

 

Új magyar alkalmazás a szövegértéshez

A szövegértéshez is segítséget ad egy magyar startup alkalmazása, amelyet ezer diák használhat az idei tanévtől. Az alaptantervben szereplő könyveket hangosan felolvassa a program, de diszlexiabarát és szótagolt verzióban is elő tudja adni a könyveket. A PISA-felmérés szerint a diákok 27,5 százaléka funkcionális analfabéta. Részben e riasztó adat miatt fejlesztette ki az BookR Suli alkalmazást a társaság.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/iskola-tanitas-konyv-olvasas-starup.690987.html

 

Több tudományos kutatás lesz, sokkal több pénzből

A kormány célja, hogy a fiatalok jobb és versenyképesebb egyetemeken tanulhassanak, értékes diplomát szerezzenek - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Palkovics László miniszter, akinek tárcája a felsőoktatást is felügyeli. Elmondta: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, úgy tűnik, hogy megfelelően tudjuk működtetni a gazdaságunkat annyi egyetemet végzett munkavállalóval, amennyi jelenleg kikerül a felsőoktatásból.

https://magyarnemzet.hu/belfold/palkovics-laszlo-tobb-tudomanyos-kutatas-lesz-sokkal-tobb-penzbol-7275365/

 

A válogatás nem teljes körű!