Hírek

Heti lapszemle 2019. szeptember 13.

Heti lapszemle 2019. szeptember 13.

A tanárhiányt trükközéssel próbálják eltakarni a fenntartók, ez a PSZ alelnökének véleménye. Több millió forintot is veszítettek-veszítenek a pedagógusok azzal, hogy 2015 óta nem a minimálbérhez kötik a bérüket - frissítettük honlapunkon a Bérnyomásmérőt. Ha Ön pedagógus, ugye, kitöltötte? Oktatási cikkek a hetente frissülő lapszemlében.

 

szeptember 6.

 

Több milliót veszíthetnek a pedagógusok

A PSZ által készített, frissített Bérnyomásmérő a 2015-től 2019 végéig tartó időszakra is kiszámolja már, mennyit veszítettek, veszítenek a pedagógusok azzal, hogy nem a folyamatosan növekvő minimálbérhez igazítják a fizetéseket. Az Inforádió Aréna c. műsorában erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. A minapi interjú rövid változata itt érhető el:

https://infostart.hu/belfold/2019/09/06/a-psz-szerint-a-rossz-berpolitika-miatt-milliokat-buknak-a-pedagogusok

 

szeptember 7.

 

Ugyanannyi a tanár, mint 10 éve

Több mint 380 ezer gyermek tűnt el a közoktatási rendszerből az ezredforduló óta, a pedagógusok száma viszont csak 16 ezer fővel csökkent ez idő alatt, sőt a főállású általános iskolai nevelők 2013 óta évről évre egyre többen vannak - ez szerepel az Oktatási Hivatal adataiban. A felsőoktatásban is kevesebben tanulnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ugyanannyi-a-tanar-mint-tiz-esztendeje-7271471/

 

Sikertorzítók

A kormány nyilatkozataival ellentétben nem igaz, hogy idén több diák kezdi meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint normál gimnáziumban: a Parragh László által ismertetett számok nem teljes adatok, az Iparkamara elnöke ráadásul azt sem vette figyelembe, hogy a gimnazisták mintegy ötöde nem 9. évfolyamon, hanem 6 vagy 8 osztályos gimnáziumban folytatja tanulmányait. A valóság az, hogy a gimnazisták-szakgimnazisták aránya alig változott tavalyhoz képest - továbbra is az előbbiek vannak többen, írta a lap.

https://nepszava.hu/3049187_sikertorzitok

 

Több mint 7300 fiatal kezdte meg tanulmányait az Agrárminisztérium intézményeiben

A modern kor kihívásaira is választ adó iskolarendszer hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy a megszerzett tudással biztos megélhetést teremtsenek maguknak és családjuknak - idézte a közlemény Farkas Sándort, az Agrárminisztérium államtitkárát. A tárcának ebben a folyamatban - mint a második legnagyobb intézményfenntartónak - óriási a felelőssége, hiszen intézményeiben tanul az agrárszakképzésben részt vevő diákok mintegy 70 százaléka. 

https://novekedes.hu/hirek/tobb-mint-7300-fiatal-kezdi-meg-tanulmanyait-az-agrarminiszterium-intezmenyeiben

 

szeptember 8.

 

„Összefogni nem kell félnetek jó lesz”

Az iskolákban uralkodó általános rosszkedvért az oktatáspolitikát, a kormány folyamatos központosító mániáját okolják a legtöbben. Pedig az iskolákba mégiscsak leginkább tanárok és gyerekek járnak, akik a szülőkkel együtt - legalábbis elvben - legyőzhetetlen tömeget alkothatnának. A szereplők fásultsága és az ötvenes évekre emlékeztető besúgóhangulat megakadályozza a szövetség létrejöttét.

https://nepszava.hu/3049024_osszefogni-nem-kell-felnetek-jo-lesz--fasultsag-es-besugohangulat-az-iskolakban

 

szeptember 9.

 

Egy leckével a diákok előtt: ide vezet a tanárhiány

A KSH szerint 20 ezerrel csökkent a pedagógusok száma az általános iskolákban - erről kérdezte a Klubrádió Totyik Tamást, a PSZ alelnökét. Szerinte nem mindegy, mit veszünk alapul. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a részmunkaidős és főállású pedagógusokról beszél, 170 ezres számot említ, viszont a csak főállásúak 151 ezren vannak, ez 2003-ban még 169 ezer volt, tehát nagy a csökkenés az elmúlt 15 évben. Az alelnök úgy látja: hosszabb távon csak rosszabb lesz a helyzet, mert túl sok pedagógus megy nyugdíjba, őket nem tudják pótolni a pályakezdők.

https://www.klubradio.hu/adasok/egy-leckevel-a-diakok-elott-ide-vezet-a-pedagogushiany-108635

 

Friss adatok a pedagógusok béreiről

A friss diplomások pályakövetési kutatása szerint a pályakezdő pedagógusok átlagjövedelme havi bruttó 285 183 forint. A portál felidézte a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata nyári fotóskampányát, illetve Totyik Tamás alelnök bérektől tett nyilatkozatát: ő a minap az Eduline-nak azt mondta: komoly lépések kellenek, hogy a többet fizető versenyszféra ne szívja el a tanárokat.

http://eduline.hu/palyakezdes/20190905_pedagogus_fizetesek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-09

 

Úgy neveznek ki iskolaigazgatókat, hogy semmit sem lehet tudni róluk

Augusztus végén több mint 350 iskola élére nevezett ki igazgatókat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Közülük 108-an először lettek intézményvezetők. Ez az év sem múlt el vitatható kinevezések nélkül, de a kormány szeret arra hivatkozni, hogy több száz kinevezés közül mindig csak néhány okoz nagyobb felháborodást. A köznevelési törvény nyáron elfogadott módosítása megszüntette a nevelőtestületek véleményezési jogát - ezt is felidézte a cikk.

https://index.hu/belfold/2019/09/09/iskolaigazgato_kinevezes_palyazat_emmi_nevelotestulet_budaors_miskolc_zalaegerszeg/#

 

Sztrájkolni jog és kötelesség

Szolga Bálint diák felidézte: augusztus 31-én bejelentették a diáksztrájkot szeptember 13-ára. A Népszavában írt véleménycikkéből kitűnt: sok diákok nem engednek majd „sztrájkolni”, hiszen a napot igazolni kell, márpedig számos szülő félelemből nem teszi ezt meg. Szerinte ennek a megmozdulásnak akkor lenne értelme, ha a diáksztrájkkal együtt volna egy tanársztrájk is, de az Emmi és a Klebelsberg Központ sikeresen gátolta ezeket a törekvéseket. Mégis arra buzdít mindenkit: vegyen részt az akcióban, hiszen a diákok is élhetnek a polgári engedetlenség eszközével.

https://nepszava.hu/3049326_sztrajkolni-jog-es-kotelesseg

 

Félretolják a rezsim tankönyveit a tanárok

„Kérdezd meg a szüleidet, miért nem kereszteltek meg”; „a régi falvakban nem volt jellemző a válás és a családon belüli erőszak” - ilyen és ehhez hasonló kijelentések vannak Bánhegyi Ferenc új honismereti tankönyvében. A Klubrádió Miklós Györgyöt, a Szülői Hang képviselőjét kérdezte az egyentankönyvekről, aki azt is elmondta:  online felmérést készítenek arról, hogy a szülők mit gondolnak a közoktatás helyzetéről. Három témát emeltek ki: a túlterheltséget, a nyelvoktatást és a tanárhiányt.

https://www.klubradio.hu/adasok/millioszamra-vannak-nem-hasznalt-tankonyvek-108642

 

Intézményfejlesztések sikerei

Az elmúlt évtized legjelentősebb fejlesztései valósulnak meg az oktatásban, a Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Programban 800 helyszínen 276 milliárd forintból építettek/korszerűsítettek intézményeket, uszodát, tan- és tornatermeket - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten. Debrecenben átadták az alap- és középfokú nemzetközi iskolát.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/09/09/kasler-az-elmult-evtized-legjelentosebb-fejlesztesei-valosulnak-meg-az-oktatasban?source=hirkereso

 

Kecskeméten a vakolat hullik a diákok ebédjébe

Nagyon rossz állapotban van a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola épülete, sok szülő azt fontolgatja, hogy az undorító mosdó, a nem mindig üzemelő fűtés és a hulló vakolat miatt (a színvonalas oktatás ellenére) kiveszi gyerekét az intézményből. A tankerület időnként toldozgat-foldozgat, de a szakvélemény szerint nem balesetveszélyes az épület.

https://index.hu/belfold/2019/09/09/kecskemet_zrinyi_altalanos_iskola_vakolat_futes_mosdo_rossz_allapot_tankerulet_vizsgalat_balesetveszelyes/

 

A felsősök kétharmada iskolai erőszak áldozata

Egy hazai felmérés szerint az 5-8. osztályosok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában, tíz diákból egy hetente többször is bántalmazást szenved el kortársaitól. Az ELTE-n folyó kutatásban Tóth Rebeka a tanárokra fókuszált. Arra jutott, hogy a bántalmazás kialakulásában, felismerésében és kezelésében a leendő tanárok - a már a pályán lévőkkel összehasonlítva - a pedagógusokat jobban felelősnek látják az ilyen helyzetek kialakulásáért, mint a bántalmazókat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-felsosok-ketharmada-esik-aldozatul-iskolai-eroszaknak-7280438/

 

Szülői petíció a hiányzások igazolására

Több mint 10 ezren írták alá azt a petíciót, amely nagyobb szabadságot adna a szülőknek az iskolai hiányzások igazolásában. Ezt egy gyerekorvos indította el, aki megunta, hogy rendelési idejének harmada felesleges adminisztrációra megy el. A tiltakozást eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

https://hvg.hu/itthon/20190909_A_gyerekem_muteterol_donthetek_de_a_megfazasat_nem_igazolhatom?fbclid=IwAR1Gcnvg3nIDwoyageiX0ru0GJvMF8Bi0DSIT_y0dsMfmCh7N7nnO6mc93g

 

Diákok ezrei tanácstalanok a pontszámítás miatt

Nem lehet tudni, hogy a jövőre érettségizők milyen pontszámítás szerint juthatnak be a felsőoktatásba. Látszólag minden rendben, hiszen van erről egy 2012-es jogszabály, amely 2020-ban lép érvénybe. E jogszabály bizonytalanságait pontosították a Nemzeti Pedagógus Kar kérdéseire az Emmi illetékesei. A probléma az, hogy a jogszabály szövege ellentmond önmagának. Ráadásul a kalkulátor sem úgy számolja a pontokat, ahogy az az Emmi értelmezésében szerepel. A problémát az emelt szintű érettségik és a nyelvvizsgák pontjainak kiszámítása jelenti.

https://hvg.hu/elet/20190909_Diakok_ezrei_tanacstalanok_nem_tudni_hogy_fogjak_szamitani_a_pontjaikat

 

szeptember 10.

 

Mindent fordítva kellene csinálni az oktatásban

Sok olyan megnyomorított gyerek fog felnőni, aki akár kiváló tehetség lehetett volna - mondta Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus a köznevelési törvény módosításáról. Szerinte mindenki sérül azzal, hogy minden gyermekre azonos korban egyforma oktatást akar ráerőltetni a kormány.

https://abcug.hu/mindent-forditva-kellene-csinalni-az-oktatasban/

 

Az állami tankönyv sincs ingyen és a diákoknak sem tesz jót

Az állami egyentankönyvekről sok szülőnek rossz tapasztalata van, a nyilatkozó szülők 80 százaléka nem volt elégedett az állami tankönyvek minőségével. Sok más európai országban széles, minőségi tankönyvválaszték áll a tanárok rendelkezésére, ebből a szempontból a magyar diákok versenyhátrányba kerültek. Példa nélküli az ingyenességre hivatkozva hatalmi erővel ellehetetleníteni komoly szakmai műhelyeket - mondta a Magyar Hangnak Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

https://magyarhang.org/belfold/2019/09/10/az-allami-tankonyv-sincs-ingyen-es-a-diakoknak-sem-tesz-jot/

 

Az OECD elismeri a kormány eredményeit az oktatásban

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte: a jelentés elismeri, hogy az óvodáztatás nagyon komoly fejlődésen ment keresztül Magyarországon. Ez is volt a kormány célja, amikor 2015-ben 3 éves kortól kötelezővé tette az óvodáztatást. A jelentés szerint Magyarországon egy nevelőre 12 gyermek jut, míg az EU-átlaga 15, az OECD-átlaga pedig 16. A pedagógusok óraterhelése szintén alacsonyabb, mint az OECD-átlag, nálunk 648 óra egy pedagógus átlagos óraterhelése, míg az OECD-adat 783. Ennek alapvetően a hosszabb magyarországi nyári szünet az oka. A felmérést az OECD minden évben közzéteszi, a mostaniban alapvetően 2016/17-es adatok szerepelnek.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-oecd-elismeri-a-kormany-celjait-es-eredmenyeit-az-oktatas-teruleten

 

Debrecenben többen jelentkeztek a katonai iskolába

A Honvédelmi Minisztérium szerint a honvédelmi táborok pályaorientációs hatása már érezhető. A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, Berkecz Gábor is arról számolt be, hogy a honvédelmi táborok hatására többszörös volt a túljelentkezés.

http://www.dehir.hu/belfold/honvedelmi-taborok-hatasukra-debrecenben-tobben-jelentkeztek-a-katonai-iskolaba/2019/09/10/

 

Mozgássérült kislánnyal kampányolt a fideszes polgármester

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei áprilisban, az európai parlamenti választás előtt minden politikai szereplőtől kérték: a kampányban tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától. Az önkormányzati választási kampányra is érvényes figyelmeztetést nem mindenki szívlelte meg. Fülöp Róbert, Kiskunhalas fideszes polgármestere a mozgássérült gyerekeket nevelő  Konduktív Pedagógiai Intézmény elsőseit látogatta meg, akiknek iskolakezdő csomagokat adott át.

https://index.hu/belfold/2019/09/10/kampany_iskola_kiskunhalas_fulop_robert_polgarmester_onkormanyzati_valasztas/

 

Másodfokon is nyolc év fegyházat kapott a bicskei gyermekotthon volt igazgatója

Három éve tettek feljelentést a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt lakói, mert az intézményvezető éveken át szexuálisan zaklatott több kiskorú fiút is az általa vezetett gyermekotthonban.

https://hvg.hu/itthon/20190910_Nyolc_evet_kapott_a_bicskei_gyermekotthon_egykori_igazgatoja?s=hk

 

Az ítélet után a volt bicskei igazgató egyik áldozata nyilatkozott

„Nem tudom elmondani még, hogy mit érzek, mert én sem tudom pontosan. Már az is hihetetlen, hogy eljutottunk odáig, hogy a rendőrség elkezdett nyomozni. Majd otthon leülök egyedül és átgondolom az egészet” - magyarázta. Jelezte: pszichoterápiás segítséget szeretne igénybe venni, szüksége van rá.

https://168ora.hu/itthon/itelet-gyor-bicskei-gyermekotthon-gyermekmolesztalas-szexualis-eroszak-masodfoku-kossuth-zsuzsa-gyermekotthon-173899

 

szeptember 11.

 

Kaotikus volt a tanévkezdés, hiába trükköznek a fenntartók

Tanév elején a pedagógushiányt alaposan megsínylik az iskolák, amelyek még az utolsó pillanatban is tanárok után vadásznak. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is kifejtette véleményét az összeállításban, trükköket is említve, hogyan fedik el a tanárhiányt a tankerületek.

https://abcug.hu/kaotikus-volt-a-tanevkezdes-hiaba-trukkoznek-a-fenntartok/

 

A PSZ erőteljesebben küzd a pedagógusok érdekeiért

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke részt vett a PSZ BAZ Megyei Szervezete miskolci tanévnyitóján. Erről beszámolt az Észak-Magyarország c. lap. A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is küzd a pedagógusok bérének emeléséért, az óraszámok csökkentéséért, a nevelést-oktatást segítők fizetésének növeléséért - sorolta.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanevet-nyitottak-3788613/

 

Ötször többet kapnak a pedagógusok Luxemburgban, mint itthon

A hatalmas munkaerőhiányért az oktatásban egyebek között a "megalázóan" alacsony béreket teszik felelőssé, amelyek rendezését régóta sürgeti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy az EU tagállamaihoz képest hol állnak a magyar pedagógusi bérek. Az eredmények magukért beszélnek. A portál idézte Szabó Zsuzsa PSZ-elnök korábbi nyilatkozatát, melyben azt a kérdést tette fel, hogy mitől vonzó a pálya. A cikkben van egy összehasonlító táblázat is a bérekről.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/sulyos-ugyanazert-a-meloert-otszoros-bert-fizetnek-luxemburgban-mint-itthon.1082759.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

A kormány nem árulja el, hány tanár hiányzik

Az LMP-s Hohn Krisztina érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hány tanár hiányzik az oktatási rendszerből. A képviselő kérdésére Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt, aki azt is írta: a pedagógushivatás esetén természetes, hogy nem a tanítási év közepén, hanem a nyári szünetben váltanak munkahelyet a pedagógusok, ennek köszönhető, hogy ilyenkor több a meghirdetett álláshely a köznevelésben.

https://24.hu/belfold/2019/09/11/tanarhiany-pedagogushiany-retvari-bence/

 

Iskolabojkott és alternatív tanóra szeptember 13-án

Iskolabojkott lesz szeptember 13-án, tiltakozásul a köznevelési törvény módosítása ellen. A Szabad Egyetem közleménye szerint tiltakozásához már 11 ezer aláíró csatlakozott egy platformon. Nemcsak a fővárosban, hanem Pécsen és Szegeden is egész napos alternatív tanítási órák lesznek. Budapesten a napot az Alsó-nagyréten (Margitsziget) zárják.

https://hvg.hu/itthon/20190911_Iskolabojkott_es_alternativ_tanorak_lesznek_penteken?s=hk

A TASZ útmutatót készített diákoknak, tanároknak, szülőknek az akcióhoz:

https://tasz.hu/cikkek/kerdesek-es-valaszok-tiltakozo-diakoknak-szuleiknek-es-tanaraiknak?fbclid=IwAR0zL7tV65wlrXlyfUOpdbTWPd1LQgiiTJrGipHe5WFgRUreesVmpKWFNh4

 

Facebook-like miatt kellett elhagynia az iskolát egy diáknak

Újabb diák hagyta ott a szekszárdi Garay János Gimnáziumot, mert nem tűrte, ahogy az igazgatónő és több tanár bánt vele. A fiút ugyanis még hétvégén is felhívták, amiért a Facebookon az „imádom” gombot nyomta egy iskolát érintő, az MSZP által közzétett posztra. Nem ő az első, aki az igazgatónő miatt távozik.

https://magyarhang.org/belfold/2019/09/11/egy-facebookos-like-miatt-kellett-elhagynia-az-iskolat-egy-diaknak/

 

Nem egészen értik a diákok, hogyan kell jövőre felvételizni, hogyan számítják a pontokat

Egy emelt szintű érettségi és egy B2-es nyelvvizsga szükséges ahhoz, hogy valaki megkezdhesse 2020 szeptemberében a felsőoktatási tanulmányait. Ezt a diákok teljesíthetik egyrészt egy idegen nyelvi, emelt szintű érettségi legalább 60 százalékos eredményével, hiszen így teljesül az emelt szint és a B2-es nyelvtudást igazoló dokumentum. Másrészt teljesíthetik egy bármely tantárgyból letett emelt szintű érettségivel és egy bármilyen idegen nyelvből szerzett B2-es nyelvtudást igazoló dokumentummal. Ezt követően jöhetnek a többletpontok - mondta az Inforádiónak Horváth Péter, az NPK elnöke, vagyis plusz pontot csak a további emelt szintű érettségi, vagy adott esetben a további nyelvvizsga jelent.

https://infostart.hu/belfold/2019/09/11/felsooktatas-rengeteg-valtozast-hozott-az-uj-tanev-es-nemi-zavart

 

Egyre népszerűbbek a magyarországi egyetemek

Öt év alatt 7-ről 12 százalékra nőtt a magyar felsőoktatást választó külföldi tanulók száma, ami Rétvári Bence államtitkár szerint egyértelmű bizonyítéka a hazai egyetemek által kibocsátott diplomák nemzetközi értékének.

https://magyarnemzet.hu/belfold/egyre-nepszerubbek-az-egyetemeink-7289996/

 

Magyarországon hatalmas a bérszakadék a nemek között

Az OECD-országok közül a második legalacsonyabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők keresete a férfiakéhoz képest. A felsőfokú végzettségű, 25-64 éves nők a férfiak fizetésének mindössze 67 százalékát keresték 2017-ben.  Azon országok közül viszont, amelyek az EU-nak is tagjai, Magyarországon éri meg a legjobban mesterdiplomát vagy doktori fokozatot szerezni - derült ki az OECD friss, Education at a Glance című kiadványából.

http://eduline.hu/palyakezdes/20190911_Az_OECDben_Magyarorszagon_a_masodik_legnagyobb_a_nemek_kozotti_berszakadek_a_diplomasok_koreben

 

szeptember 12.

 

A kormány intézkedései, parlamenti döntések is igazolják, hogy van tanárhiány

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorában úgy nyilatkozott: diplomával, de pedagógus végzettség nélkül is lehet tanítani, továbbá a nyugdíjasok órakeretét is emelték. Mindez az bizonyítja, hogy a kormány szerint is létezik tanárhiány.

https://www.youtube.com/watch?v=I9qN8jKtMCQ&feature=youtu.be

https://pedagogusok.hu/hir/3846/a-kormany-intezkedesei-parlamenti-doentesek-is-igazoljak-hogy-van-tanarhiany

 

Pályaelhagyás az oktatásban: eltűnnek a fiatal, még motivált kollégák

Dvorácskó Balázs, a PSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke a Klubrádió Y Generáció c. ifjúsági műsorában egyebek mellett a jogszabályok változásából adódó bizonytalanságról, a fiatalok pályaelhagyásáról is beszélt. Gyógypedagógusként jelezte: eltűnnek a motivált, fiatal kollégák. Ennek egyik oka az alacsony fizetés. Kovács Péter óvodapedagógussal együtt bírálta a képzést, amely nem készít fel pl. a speciális igényű gyermekekkel való foglalkozásra. A munkateher megölte a kommunikációt a pedagógusok között - ezt is mondta Dvorácskó Balázs, aki felidézte a PSZ Ifjúsági Tagozata nyári Facebookos kampányát, amelyben pedagógusok felírták egy lapra, mennyit keresnek.

https://www.klubradio.hu/archivum/y-galavits-patrik-generacios-musora-2019-szeptember-12-csutortok-1500-5822

 

Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az iskolába nem járó 14-18 évesek aránya

2017-ben a 14-18 évesek 12,2 százaléka nem vett részt a közoktatásban, ez az arány a második legmagasabb azon országok közül, amelyek az OECD-nek és az EU-nak is tagjai - derült ki az OECD friss, Education at a Glance 2019 című kiadványából.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190911_Magyarorszagon_nott_a_legnagyobb_mertekben_az_iskolaba_nem_jaro_tinedzserek_aranya#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-12

 

Ferde szemmel néznek rájuk, ha az emberi jogokról tanítanak

Sok iskolában gyanúsnak számít, ha egy tanár az emberi jogokról akar beszélni a gyerekeknek. Pláne, ha romákról, melegekről vagy menekültekről tanítja őket. Ha hozzátesszük, hogy erre civil szervezetek készítik fel, sokan máris Soros-tervet kiáltanak. Vannak tanárok, akik az elutasító közeg ellenére is hajlandóak önszorgalomból képezni magukat, és részt venni ilyen témájú tréningen. Mi viszi őket erre, hogyan lehet bevinni ezeket a témákat az iskolába? Válaszok a portálon.

https://abcug.hu/ferde-szemmel-neznek-rajuk-ha-az-emberi-jogokrol-tanitanak/

 

Nem egész népemet fogom

Hol van a minden középfokú oktatási intézményben alanyi jogon elérhető, megfelelő szintű nyelvtanulás lehetősége? Van elegendő nyelvtanár? Nyelvi labor a „világvége” szakiskolákban? A Magyar Hang véleménycikke az oktatás mai magyarországi helyzetéről.

https://magyarhang.org/publicisztika/2019/09/12/nem-egesz-nepemet-fogom/

 

Iskolabojkottal a köznevelési törvény módosítása ellen

Szeptember 13-án (pénteken) több helyen lesznek alternatív tanórák, amelyek sugallják, hogyan lehetne megváltoztatni az ósdi köznevelést. A diákok ezzel is jelezni akarják, hogy ez nem a politikusok asztala, párbeszédre van szükség diákok, szülők és tanárok között. Lesz alternatív történelemóra: egy 1956-os séta a VIII. kerületben. Egy másik program a „Miért unalmas az irodalomóra?” címet viseli. „Többdimenziós becsavarodás” - ez az alternatív matematikaóra címe, amelyen helyet kap a táncművészet is - sorolta Sztripszky Hanna, a Szabad Terek budapesti koordinátora a Klubrádiónak.

https://www.klubradio.hu/adasok/iskolabojkottal-a-koznevelesi-torveny-ellen-108679?fbclid=IwAR0iRnlSL2u1S6X95yvNTIONIIuUrxZViUodPvmb5QHBnv2MXtjSyXHN_dE

 

Mezőörsi baleset: tanárok voltak az áldozatok

A győr-szabadhegyi iskola két elismert tanára, Wöller László és Wöller Lászlóné (az előbbi korábban az intézmény vezetője is volt), s egy baráti házaspár hunyt el a mezőörsi balesetben. Fekete zászló, mécsesek, csend és szomorúság tölti meg a győri iskola auláját.  

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/mezoorsi_baleset_-_tanarok_az_aldozatok_erika_neni_laci_bacsi_eg_veletek/2608233/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

szeptember 13.

 

Országos sztrájkba hívták a diákokat

Folytatódnak a tiltakozások az oktatás egyeztetések nélküli átalakítása ellen. A Szabad Egyetem hirdetett országos sztrájkot a középiskolás diákoknak. A 444.hu közölte a követeléseket és a programokat is.

https://444.hu/2019/09/13/orszagos-sztrajkba-hivtak-mara-a-diakokat

 

Magyar Hírlap: Elenyésző az érdeklődés a diáksztrájk iránt

A kormánypárti lap azt írta: 180-an jelezték részvételüket az országos iskolasztrájkban, ami a tanulók létszáma alapján elenyésző. A sztrájkot a köznevelési törvény módosítása elleni, augusztus 31-i, Kossuth téri „diáktüntetésen” jelentették be, ahol a résztvevők szintén pár százan voltak, köztük sok idős ember.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190913-elenyeszo-az-erdeklodes-a-mai-diaksztrajk-irant

 

Balatoni József: milyen iskolát szeretne egy tanár?

Néhány szempontot írt Jocó bácsi: szerinte az iskola legyen szabad, nyugodt, az iskolában dolgozók is legyenek színes tanáregyéniségek, akik motiváltak, kreatívak és szeretik a gyerekeket.

https://wmn.hu/wmn-suli/51404-balatoni-jozsef-milyen-iskolat-szeretne-egy-tanar

 

Ha a nyelvvizsgához különóra kell, az sokba kerül a szülőnek

A nyelvtanulás privát körülmények között sosem volt olcsó mulatság, ráadásul évről évre drágább. Egy csoportos nyelvtanulás 1000 és 2000 forint között van óránként - egy óra alatt 45 percet kell érteni. Az egyéni óra nagyjából 5 ezer forint körül van a fővárosban, de akadnak 10 ezres sztártanárok is. 

https://www.penzcentrum.hu/otthon/fontos-valtozas-elesedik-a-magyar-iskolakban-errol-minden-szulonek-tudnia-kell.1082837.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Decemberben jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató

A felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmaz majd minden tudnivalót, amely szükséges ahhoz, hogy a jelentkezés érvényes legyen, így a választható képzéseket, az aktuális szabályokat és a pontszámítási módszereket.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190913_Decemberben_jelenik_meg_a_felsooktatasi_felveteli_tajekoztato#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-13

 

Pótlékemelés jöhet a bölcsődékben

Nem jelentős a létszámhiány a bölcsődei gondozók körében Rétvári Bence szerint. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt ígéri, hogy a gyerekek számára létesülő 21 ezer új hely mellett megfelelő anyagi elismeréssel járó életpályamodellt alakítanak ki a nevelőknek. A bölcsődei dolgozók érdekképviselete a lappal azt közölte: egyelőre nem átfogó béremelés, hanem pótlékemelés várható.

https://magyarnemzet.hu/belfold/potlekemeles-johet-a-bolcsodekben-7297892/

 

A válogatás nem teljes körű!