Hírek

A PSZ szerint szükséges a közoktatási intézmények bezárása a koronavírus-járvány miatt Magyarországon

A PSZ szerint szükséges a közoktatási intézmények bezárása a koronavírus-járvány miatt Magyarországon

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a 2020. március 12-én Budapesten tartott sajtótájékoztatón azt mondta: azt tapasztalják, hogy sorra zárják be a környező országokban a közoktatási intézményeket az ott dolgozók, a gyermekek és az egész társadalom védelme érdekében. Emlékeztetett: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március  11-én azt mondta, hogy az iskolák bezárását a kormány jelenleg nem tartja indokoltnak. Ezzel a Pedagógusok Szakszervezete nem ért egyet, szükséges a rendkívüli tanítási szünet bevezetése – jelezte. Ez azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges ezt a lépést megtenni - hangsúlyozta Szabó Zsuzsa. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) a fenntartóknak gondoskodniuk kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

Gosztonyi Gábor alelnök felidézte: a PSZ Alkotmánybírósághoz fordult és fordul, mert a szakképzésben dolgozók elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Ehhez a PSZ továbbra is várja az egyéni hozzájárulásokat az érintettektől.

Totyik Tamás alelnök arról beszélt, hogy információik szerint megkezdődött-megkezdődik a kisebb települések iskoláinak (felső tagozatainak) összevonása. Ezért a PSZ követeli, hogy az intézményhálózat átszervezéséről a kormány haladéktalanul egyeztessen a szakszervezettel a munkavállaló pedagógusok és a diákok érdekében.

A sajtótájékoztatót az - elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel is – a Facebookon közvetítettük.

Itt nézhető meg:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/540432663260770/