Hírek

ETUCE: szolidaritási üzenet

ETUCE: szolidaritási üzenet

A koronavírus-járvány olyan közegészségügyi válságot jelent, amely teljesen más, mint amivel Európa sok éven át eddig szembesült.  Az európai szakszervezeti család, az ETUCE Európában több millió oktatási alkalmazottat képvisel, és én, e szervezet igazgatója, szeretnék szolidaritási üzenetet küldeni tagszervezeteinknek.

Mint látható, otthonról szólok hozzátok. Az ETUCE irodáit bezárták, mivel Belgiumban a járvány miatt elrendelték a szigorításokat. Bizonyos üléseket le kellett mondanunk vagy el kellett halasztanunk, de az ETUCE titkársága távmunkával továbbra is helytáll. Továbbra is mindenben segítünk, ahogy a helyzet engedi.

Ebben a stresszes időszakban az ETUCE szolidaritást vállal Európa-szerte tagszervezeteivel és az általuk képviselt több millió munkavállalóval. A helyzet országonként eltérő, de az oktatásban a szakembereknek alapvető szerepet kell játszaniuk, és ezt a kihívást együtt vállaljuk. Az a szolidaritás, amelyet az ETUCE alapállásának tekint, épp az, amire most szükségünk van.

Az elkövetkező hetekben és hónapokban a szervezet egysége a legfontosabb. Lehetetlen megjósolni, hogyan alakul a járvány az elkövetkező évben, milyen hatással lesz életünkre, társadalmainkra és gazdaságainkra.

A válsághelyzetben világossá vált, hogy az európai kormányok nem folytathatják a megszorításokat hozó hibás politikát. Nem engedhetjük meg maguknak, hogy a beruházások egyes területeken a következő évtizedben is alacsony szinten maradjanak. A válságból való kilábaláshoz bármilyen eszközt válasszanak, egyértelmű, hogy a   közszolgáltatásokban, így például az oktatásban a korlátozások nem hoznak megoldást.  A közszolgálatok munkavállalói és a közszolgáltatásoktól függő polgárok nem lehetnek a COVID-19 következő áldozatai! Az ETUCE azon lesz, hogy ez az egész világon nyilvánvalóvá váljon!

A vírus okozta aggasztó és gyorsan terjedő válsághelyzet igazi csapda az iskolák és az oktatásügyi alkalmazottak számára. Azok a pedagógusok, akik még dolgoznak, megpróbálnak biztonságban helytállni, de ők és hallgatóik, tanítványaik olyan környezetben vannak, ahol nehéz kizárni a fertőzés lehetőségét. Sok országban az iskolák, egyetemek és más oktatási intézmények bezártak vagy lemondták tanóráikat. Az így kialakult helyzet nagy hatással lehet a kiszolgáltatott fiatalokra és családjaikra. Az online vagy a távtanulás nem mindenkinek felel meg, és van olyan hely is, ahol az iskolának kell vállalnia a szociális segítségnyújtást vagy a napi meleg étkeztetést. A pedagógusokra és az oktatásban dolgozókra szintén nehéz idők várnak. Gyakran hirtelen kell alkalmazkodniuk a kommunikáció új eszközeihez, hogy munkájukat elvégezzék. Természetesen ők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek a diákoknak, de ez nem járhat béreik csökkenésével és a munkakörülmények teljes romlásával. Az oktatási szakszervezetek nagy erőfeszítéseket tesznek e jelenségek   leküzdésére. Tájékoztatják tagjaikat, gyakorlati tanácsokat adnak és biztosítják, hogy a kormányok figyelembe vegyék az intézkedések oktatási személyzetre gyakorolt ​​hatását. Sok országban közvetlenül részt vesznek az oktatási ágazatban alkalmazandó intézkedések megtervezésében.

Bátorságot és kitartást kívánok az ETUCE tagszervezeteinek az elkövetkező hetekhez, és köszönöm a segítséget, amelyet Európában a pedagógusoknak és az oktatási alkalmazottaknak nyújtanak!

 

Susan Flocken

az ETUCE európai igazgatója