Hírek

A PSZ közleménye az érettségiről

A PSZ közleménye az érettségiről

A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli, hogy az Emmi, illetve az oktatásért felelős akciócsoport elfogadta a PSZ korábbi javaslatát, miszerint csak egyféle vizsgát tartsanak.

Ezek alapján a PSZ örömét fejezi ki, hogy csak írásbeli érettségi lesz, ha ezt a kormány is elfogadja, továbbá bízik benne, hogy a szakmai érettségik és a szakmai vizsgák is megszervezhetők lesznek.

A lehető legkevesebb tanár-diák találkozót tartjuk célszerűnek a jelenlegi helyzetben, ezért az is üdvözlendő, hogy az előrehozott érettségiket csak később szervezik meg.

A PSZ ismét fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét. Javasoljuk, hogy különös gonddal járjanak el a döntéshozók: az érettségi vizsgák alatt minden iskolaépületben legyen elegendő fertőtlenítőszer, gumikesztyű, szájmaszk.

Javasoljuk, hogy miután üresek az iskolaépületek, minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben.

Elengedhetetlenül szükséges a körültekintés akkor is, ha vidékről bejáró diákoknak kell az iskolákba utazniuk. Várjuk annak kidolgozását, hogy esetükben milyen intézkedéseket hoz a kormány (kinyitnak-e a kollégiumok, illetve miként szervezik meg biztonságos utazásukat.) Megfontolandónak tartjuk, hogy a kollégista diák a lakóhelyéhez legközelebb eső középiskolában írhassa meg az érettségit.

A Pedagógusok Szakszervezete várja a kormány döntését a részletekről!

 

Budapest, 2020. április 9.