Hírek

A PSZ szerint a járványhelyzetben a szakmai vizsgák felelősségét az iskolákra igyekszik hárítani az Innovációs és Technológiai Minisztérium

A PSZ szerint a járványhelyzetben a szakmai vizsgák felelősségét az iskolákra igyekszik hárítani az Innovációs és Technológiai Minisztérium

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tisztában van azzal, hogy a járvány okozta válsághelyzetben nehéz minden szempontból jó döntéseket hozni, azonban a szakmai vizsgákról szóló ITM-határozat a felelősség iskolákra hárításának lehetőségét is megteremti. Az intézkedések egy része valóban segíti a tanulmányok lezárását, amit a tanulók szempontjából üdvözöl a PSZ, ugyanakkor még a csökkentett létszámú vizsgabizottságokat is az iskoláknak kell felkérnie. Ezzel az állam kivonul a vizsgabizottságokból, igaz, ezt az új szakképzési törvénnyel egyébként is meg fogja tenni a jövőben.

Bár a katasztrófavédelemről szóló törvény módosítása ad egy nagyon általános felhatalmazást az ITM-nek arra, hogy veszélyhelyzetben egyedi határozatban rendelkezzen a szakképző intézmények működéséről, amibe vélhetően a vizsgákat is beleértik, mégis kételyeket ébreszt, hogy az érettségiről kormány-, a szakmai vizsgákról csak miniszteri szintű döntés született.

A PSZ kedd déli (2020. április 28.) határidővel kérdezte meg az iskolák véleményét - ezek alapján leginkább az ágazati szabályok hiányoznak a miniszteri határozatból. Gondoljunk csak egyebek között az agráriumra, egészségügyre, szociális szférára, amelyről más szakminisztereknek, sőt, szakmai szervezeteknek is lenne véleménye. Jelentős eltérések vannak egy fodrász, egy pincér, egy ápoló vizsgakörülményei, feltételei között, ennek gyors, előzetes egyeztetését a PSZ nem mellőzte volna, mert az iskolák jelzései alapján nagyon eltérnek az álláspontok arról, milyen vizsgarészekkel, mikor, hogyan lenne szabad szakmai vizsgát szervezni.

Egy biztos: mint mindig, most is az iskolák pedagógusai és egyéb munkatársai fognak helytállni akár erőn felüli áldozatokkal is, annak ellenére, hogy közalkalmazotti jogviszonyuk közelgő elvesztése és az információhiány még jobban elbizonytalanítja őket.

Budapest, 2020. április 29.

Pedagógusok Szakszervezete