Hírek

Heti lapszemle 2020. május 29.

Heti lapszemle 2020. május 29.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint is szükség van a tanárok védelmére az oktatási intézményekben, de azzal nem ért egyet, hogy a törvénymódosítás eredményeként „iskolarendőrség” jöjjön létre (mint utóbb kiderült, iskolaőrség lesz a neve). Sokkal inkább az agresszió kialakulásának megelőzésére kellene fókuszálni például azzal, hogy több szakembert, iskolapszichológust alkalmaznak. A digitális oktatásban lemaradók júniusi felzárkóztatásának szükségességével egyetért a PSZ. További hírek a lapszemlében.

 

május 22.

 

Óvodák nyitvatartása nyáron: ki vigyázzon a gyerekekre?

„Most az óvodában mi is beszélgettünk arról (...), hogy a szülőknek azzal segítünk a legtöbbet, ha a nyáron egyáltalán nem zárunk” - mondta Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke az NL Café portálnak.

https://nlc.hu/baba/20200522/ovodai-nyitva-tartas-nyar-ugyelet/

 

Bevezetik az új alaptantervet

Nincs kormányzati szándék az új Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetésének elhalasztására - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke és a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos egy online konferencián. A halasztás azért merült fel szakmai körökben, hogy a március 16-tól érvényes digitális munkarend tapasztalatai is beépülhessenek az alaptantervbe. Hajnal Gabriella szerint erre a kerettantervekben, helyi tantervekben lesz lehetőség, amelyeknek nyár végéig kell elkészülniük. Nahalka István oktatáskutató és Miklósi László, a Történelemtanárok Egyesületének elnöke a szakmai és a társadalmi egyeztetéseket hiányolta. Ádám Péter oktatási szakértő, aki maga is részt vett az alaptanterv kidolgozásában, azt mondta: az alaptantervről tartottak konferenciákat és minden véleményt figyelembe vettek.

https://nepszava.hu/3079101_nincs-kormanyzati-szandek-a-nat-elhalasztasara

 

A kormány helyett a járvány reformálta meg az oktatást

Ha nem is közös pártegyeztetések alapján, de azt a javaslatot követte a kormány, amelyet április elején vázolt az MSZP oktatáspolitikusa, Hiller István az érettségikről. Mint jelezte: ismét bebizonyosodott, hogy a szakmaiság felülírja a NER oktatáspolitikáját. Javaslata az volt: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli lehetőség mellett kell dönteni. A higiéniai körülményeknek legalább akkora jelentőséget kell biztosítani, mint a szakmai résznek. A tények azt bizonyítják, hogy mindez meg is valósult. Júniusban folytatódik az online tanítás, ugyanakkor lehetőség van a legkisebbek felzárkóztatására is, ezt helyes döntésnek tartja Hiller István.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-helyett-a-jarvany-reformalta-meg-az-oktatast/364077/

 

A koronavírus új útra tereli az iskolai oktatás fejlesztését

„A tanárok helyzete is megváltozott. Nem lehet csupán a több évtizedes tapasztalatokra, gyakorlatokra támaszkodni, a digitális környezetben úgy kell megoldani és megszervezni a pedagógiai munkát, hogy nem készültünk fel rá. Valljuk meg őszintén, a pedagógusok digitális kompetenciája is széles skálán mozog. Mindezek ellenére óriási energiák szabadultak fel - írta Takács Zsolt, a Digitanár online oktatási portál fejlesztési vezetője.

https://www.vg.hu/velemeny/hatter/a-koronavirus-uj-utra-tereli-az-iskolai-oktatas-fejleszteset-2-2273289/

 

Pályázat „pedagógus Kossuth-díjra”

Ismét lehet pályázni a Rácz Tanár Úr életműdíjra október 5-ig. A közoktatás 5-12. évfolyamán természettudományi tárgyakat tanítók közül 2-2 tanár nyerheti el a díjat és a vele járó pénzt.

https://infovilag.hu/palyazat-a-pedagogus-kossuth-dijra/

 

május 23.

 

Felzárkóztatják a lemaradókat az utolsó napokban

„Örülünk, hogy a tanév időben befejeződik, nem hosszabbítja meg a kormány. Véleményem szerint elfogadható, humánus megoldás született a digitális munkarend fenntartásával, mert nem termelne már érdemi hasznot az oktatási rendszer számára, ha az utolsó néhány napra visszaengednénk a diákokat az iskolába. Ez az időszak már egyébként sem a megfeszített tanulásról szól” - mondta a Magyar Nemzetnek a PSZ elnöke a tanév befejezéséről szóló kormánydöntésről. Szabó Zsuzsa jelezte: a pedagógusok megtehetik azt is, hogy az osztály egy részének továbbra is online adják ki a feladatokat, közben a felzárkóztatásra szoruló néhány tanulóval személyesen találkoznak az iskolában.

https://magyarnemzet.hu/belfold/felzarkoztatjak-a-lemaradokat-az-utolso-napokban-8152580/

 

Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet

A kormányrendelet szerint június 2. és június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint folyik az oktatás. A szakképzést folytató iskolák június 2-ától a veszélyhelyzetet megelőzően alkalmazott nappali vagy esti munkarendben, vagy tantermen kívüli, digitális munkarendben egyaránt működhetnek az iskola vezetőjének döntése szerint. 

https://www.origo.hu/itthon/20200523-az-iskolak-juniusi-mukodeset-szabalyozo-kormanyrendelet-megjelent.html

 

PDSZ: egyáltalán nem megnyugtató az iskolák nyitása

A szakszervezet szerint üdvözlendő, hogy a kormány szakmai javaslatokkal összhangban intézkedett a tanév befejezéséről, ám aggodalomra is van ok. A szakszervezet szerint nincs válasz pl. arra, ki gondoskodik a fertőtlenítésről. Az óvodák, bölcsődék helyzete a legsúlyosabb: előírták, hogy csak két hétre zárhatnak be. A szabadságokat így hogyan vehetik ki az oktatási dolgozók? Míg nyári szünet lesz az intézményekben, a gyerekes kollégák gyerekeire ki vigyáz, amíg ők nyitva tartanak?

https://merce.hu/2020/05/23/egyaltalan-nem-megnyugtato-az-iskolak-ujranyitasa-allitja-a-szakszervezet/

 

Pesszimisták a szakképzésben dolgozók, nem tudják, mennyi lesz a fizetésük

A közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá alakulását a válaszadók többsége egyértelműen negatív fejleményként éli meg, mivel tisztában vannak azzal, hogy előnytelenebb munkajogi helyzetbe kerülnek. „Évtizedek óta tanító, elhivatott szakemberek állnak értetlenül a folyamatok előtt, becsapva érzik magukat, és egyértelműen méltánytalanságként élik meg mindazt, ami most történik velük” - foglalta össze felmérésének főbb tanulságait a PDSZ.

https://merce.hu/2020/05/23/nem-tudjak-a-szakkepzesben-oktatok-hogy-mennyi-lesz-a-fizetesuk/

 

május 24.

 

Június másodikától oktatási céllal is használhatók az iskolaépületek

Júniustól oktatási céllal is használhatók az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta a köznevelési államtitkár. A helyi adottságoknak megfelelően lehet meghatározni az iskolákban azt, hányan vegyenek részt a június 2-től lehetővé tett kiscsoportos konzultáción. Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: nem kötelező elvinni a gyerekeket. Június 2-tól 26-ig bővül a gyermekfelügyelettel megbízott intézmények köre, mindenki a hozzá legközelebbi intézményébe viheti majd gyermekét.

https://www.kormany.hu/hu/hirek/junius-masodikatol-oktatasi-cellal-is-hasznalhatok-lesznek-az-iskolaepuletek

 

A szakképzést folytató intézmények választhatnak júniusban

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradójának annak kapcsán nyilatkozott, hogy megjelent a rendelet az iskolák júniusi rendjéről. A szakképzést folytató iskolák választhatnak a digitális vagy a tantermi oktatás közül - a PSZ jónak tartja, hogy az intézményvezetők dönthetnek. „A hátrányos helyzetű SNI-s, BTM-s és egyéb halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek jelentős része a középfokú oktatásban a szakképzésben van”. Tehát az ő felzárkóztatásuk oka lehet a nyitásnak - mondta.

http://www.atv.hu/belfold/20200525-budapest-kivetelevel-matol-mindenutt-ujra-nyitva-lesznek-az-ovodak-es-a-bolcsodek/hirkereso

 

Pedagógusok kérhetik idei minősítésüket, amely a járvány miatt elmaradt

Megjelent a kormányrendelet a pedagógusok minősítéséről is. A köznevelési államtitkár emlékeztetett: április másodikán a járvány miatt felfüggesztették a pedagógusok minősítését, őszre tették át azt, azonban több megkeresést is kaptak elsősorban határozott idejű szerződéssel rendelkező gyakornokoktól és a gyermeket váró pedagógusoktól, akiknek az eltolt időpont nem alkalmas. Ezért az érintetteknek külön eljárást dolgoztak ki, ők június 10-éig kérvényezhetik a minősülést - közölte Maruzsa Zoltán.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200524-maruzsa-juniustol-oktatasi-cellal-is-hasznalhatok-lesznek-az-iskolaepuletek

 

Értékelés alapján nő a bér a szakképzésben

Békés megye legnagyobb­ szakképző iskolájában, a BSZC-ben július 1-jétől csaknem 600 tanár, szakoktató folytatja munkáját az eddigitől eltérő foglalkoztatási keretek között, megemelt javadalmazás mellett. Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Stéfán József, a PSZ járási vezetője az új minősítési rendszerről sikeres egyeztetést folytatott. Erről a Békés megyei hírportál is írt.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ertekelesek-alapjan-no-a-tanarok-bere-2734911/

 

Új katonai középiskolák épülhetnek

Előkészületek indultak két új katonai középiskola megépítésére Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron - tudta meg a Magyar Nemzet. A debreceni katonai középiskolával együtt így három ilyen intézménye lehet az országnak. Az utánpótlás érdekében más programokat is elindított az utóbbi években a honvédelmi tárca (honvédelmi ismeretek középiskolai oktatása, honvédkadétképzés a szakgimnáziumokban).

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-epulhetnek-az-uj-katonai-kozepiskolak-8153948/

 

Komoly segítség a szülőknek a nyári tábor

 

Segítség a szülőknek, hogy június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok az előírások betartásával, mert a koronavírus-járvány miatt sokan kivették és elhasználták szabadságukat - közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs).

https://www.orientpress.hu/cikk/2020-05-24_kincs-komoly-segitseg-a-szuloknek-a-nyari-tabor

 

május 25.

 

Átmeneti házirendet ajánl az óvodáknak a Nemzeti Pedagógus Kar

A bölcsődék és óvodák nyitásához az NPK azt javasolja, hogy a személyes érintkezések csökkentésére biztosítsanak széles időintervallumot a gyerekek érkezésére, hazavitelére. A kísérők ne menjenek be az épületbe, csak a legszükségesebb tárgyakat vigyék be, csak egészséges gyermek és felnőtt tartózkodjon az óvodában. Csak azok a gyermekek vegyék igénybe a délutáni pihenést, akiknek a felügyelete máshogy nem megoldható. Mivel nem kötelező az ellátást igénybe venni, a gyermekek hiányzását tekintsék igazoltnak. A fenntartóknak érdemes kihasználniuk a két hét nyári zárást, mert szeptembertől szinte lehetetlen lesz kiadni az óvodapedagógusok megmaradt szabadságát.

http://nemzetipedkar.hu/gondolatok-az-ovodak-ujra-nyitasaval-kapcsolatosan/

 

Kétszázmilliót vont el az óvodáktól Pécs baloldali polgármestere

Pécsett is kinyithattak az óvodák és a bölcsődék, de Péterffy Attila polgármester - kihasználva a veszélyhelyzetet - 210 millió forintot vont el az intézményektől. Miközben a pécsiek távhődíj befizetéseiből osztalékként ugyanekkora összeget, mintegy 200 millió forintot juttat egykori munkahelyének, a Pannon Hőerőmű francia multicégnek - írta a lap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200525-ketszazmilliot-vont-el-az-ovodaktol-pecs-baloldali-polgarmestere

 

Mendrey László: már késő vitázni

Biztos, hogy a kormány bevezeti szeptembertől az új Nemzeti alaptantervet - mondta Mendrey László, a PDSZ korábbi elnöke a Klubrádiónak. Azután nyilatkozott, hogy szervezésében online kerekasztal-beszélgetést rendeztek, amelyen részt vett Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is. Mendrey László hangsúlyozta, a szakmai viták nem zajlottak le idejében. Már elkészültek a kerettantervek és állítólag a tankönyvek is, készülnek a helyi tantervek.

https://www.klubradio.hu/adasok/keso-vitazni-bevezetik-osszel-a-sokat-biralt-nat-ot-112626

 

Horn Gábor: Minden iskolás megtanult valamit a függetlenségről

Nem áll meg az élet, nem következik semmi visszafordíthatatlan abból, ha a befogadhatatlan adatmennyiség csillapodik: van, aki eddig is így gondolta, most már senkinek nincs oka kételkedni ebben. Ez az új tudás pedig végre utat nyithat a projektközpontú oktatás izgalmas, szabad, ösztönző világa felé - írta Horn Gábor a digitális oktatásról.

https://hvg.hu/velemeny/20200525_Horn_Gabor_Minden_iskolas_megtanult_valamit_a_fuggetlensegrol?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202005

 

Mobiltelefont kaptak diákok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Nyíregyházi Tankerületi Központhoz tartozó iskolák 72 tanulója mobiltelefont vehetett át az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport közreműködésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Telekom jóvoltából. Olyan gyerekeknek segítenek, akik eddig nem tudtak saját géppel bekapcsolódni a digitális tanrendbe. Nagykálló, Ibrány és Tiszavasvári állami fenntartású általános iskoláiba érkeztek meg a mobiltelefonok.

https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2020/05/nagykalloi-ibranyi-tiszavasvari-diakok-kaptak-mobiltelefont

 

Kockázatokat lát az intézmények nyitásában a PDSZ

Az óvodák teljes nyitása mindenképpen komoly kockázati tényező - mondta Szűcs Tamás elnök. „Alapvető probléma, hogy ha valaki, mint vírushordozó megjelenik ebben a közösségben, akkor nem tudjuk, hogy ilyenkor mit kell tenni, semmilyen útmutatással nem találkoztunk a minisztériumtól erre vonatkozóan. Válasz nélkül maradt az a kérdésünk, hogy mi a teendő akkor, ha a szülő, nagyszülő érintett volt a fertőzésben, ezt a saját és az intézmény érdekében lelkiismeretesen közli is?” A protokollt az intézményeknek a nyitással egy időben meg kellett volna kapniuk a minisztériumtól.

https://hirklikk.hu/kozelet/uj-korszak-kezdodhet-az-oktatasban-de-kellene-hozza-egy-uj-miniszter/364187/

 

május 26.

 

Akinek a távoktatás boldogsága nem adatott meg

A tantermen kívüli digitális oktatás indulásakor szinte evidenciaként kezelt a kormány egy olyan faktort, amely 2020-ban Magyarországon nem számít alapvetőnek: azt, hogy minden családnak van a tananyag elsajátításához szükséges eszköze, számítógépe és internetkapcsolata. A Mérce írt összefoglalót a digitális oktatásról, a kimaradókról, felidézve a PSZ államtitkárnak írt nyílt levelét is. (A PSZ márciusi, Maruzsa Zoltánnak címzett nyílt levele szerint bár a pedagógusok többsége valóban pozitívan állt a távoktatáshoz, amelyre egy hétvége alatt kellett felkészülni, az erős túlzás, hogy - miként az államtitkár fogalmazott - „boldogság van szerte a rendszerben”, és az is túlzás, hogy a pedagógusoknak most több idejük van.)

https://merce.hu/2020/05/26/akiknek-a-tavoktatas-boldogsaga-nem-adatott-meg/

 

A pénzügyminiszter szerint több jut oktatásra

Minden területre többet fordítanak jövőre - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, mielőtt átadta a 2021-es költségvetés tervezetét Kövér László házelnöknek. A miniszter ismertetése szerint oktatásra 2229 milliárd forintot, az előző évinél 80 milliárd forinttal többet szánnak.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/itt-a-jovo-evi-koltsegvetes-tobb-jut-oktatasra-egeszsegugyre-nyugdijakra.1096396.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator'.&r=melleklet.'

 

Hadigazdálkodás jön 2021-ben - Nem lesz kiemelt ágazat a jövő évi költségvetésben az oktatás

A költségvetés szerkezetét látva maradt a hadigazdálkodás: minden érdemi kiadást a kormány a gazdaságvédelmi alapba pakolt bele, ami rontja a költségvetés áttekinthetőségét - írta a Népszava.  Az oktatásban sem sokkal jobb a helyzet: jövőre 2228 milliárd forintot szán erre a kormány, ami 78 milliárd forinttal, illetve 3,7 százalékkal több az idei előirányzatnál, vagyis reálértéken 0,7 százalékkal nőnek a kiadások. Erről szintén nem lehet azt mondani, hogy az oktatást a kormány kiemelt ágazatként kezelné.

https://nepszava.hu/3079541_hadigazdalkodas-jon-2021-ben

 

Honvédségi keretből juttatnak pénzt a debreceni iskolának

A debreceni honvéd középiskola több mint 400 milliót kaphat.

http://www.dehir.hu/gazdasag/tobb-mint-400-millio-forintot-kap-a-honvedsegi-keretbol-a-debreceni-iskola/2020/05/26/

 

Országos iskolakert-fejlesztési program

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is - mondta Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentorszerepre történő felkészítését támogatja a tárca.  A 30 órás pedagógus-továbbképzéseken az iskola-, illetve óvodakert-vezetők a vírushelyzet miatt két szakaszban vesznek részt. Az elméleti tananyagot nyáron távoktatásban sajátíthatják el, a gyakorlati oktatást várhatóan ősszel tartják.

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/folynak-a-munkak-az-orszagos-iskolakert-fejlesztesi-programban/

 

Budaörs tesztelte az óvodai és bölcsődei dolgozókat

Az Index írt arról, hogy minden óvodai és bölcsődei dolgozót teszteltetett Budaörs önkormányzata az intézmények május 25-i nyitása előtt. A cikk megjelenése után az önkormányzat friss híreket is közölt: 310 főt teszteltek gyorsteszttel. Közülük hét óvodai és egy bölcsődei dolgozó eredménye lett pozitív. Az érintettek között nincs veszélyeztetett korú. 2 hétig karanténban lesznek, csak negatív teszt után állhatnak munkába. A polgármester közölte: az intézmények helyiségeit és felszereléseit, a játékokat alaposan fertőtlenítették, kérik a biztonsági intézkedések betartását.

https://index.hu/belfold/2020/05/26/onkormanyzat_budaors_ovodanyitas_kinai_koronavirus_magyarorszagon_teszt/

 

Csak minden hatodik szülő engedné el gyermekét ottalvós táborba

A Kopp Mária Intézet felmérése szerint a 14 év alatti gyermeket nevelő szülők 40 százaléka táborba küldené gyermekét a nyári szünetben. A szülők 25 százalékának komoly problémát jelent 14 éven aluli gyermekük felügyelete - mondta az InfoRádiónak Fűrész Tünde, az intézet elnöke. A megkérdezettek 16 százaléka küldené gyermekét ottalvós táborba. A 6 év alatti gyermekek szüleinek kétharmada tervezi, hogy óvodába, illetve bölcsődébe viszi gyermekét nyáron.

https://infostart.hu/belfold/2020/05/26/felmeres-csak-minden-hatodik-szulo-engedne-el-gyermeket-ottalvos-taborba

 

Ilyen szabályok lesznek a táborokban…

A május 25-től hatályba lépett kormányrendelet szerint megtarthatók június 16-tól a gyermek- és ifjúsági táborok - napközis és ottalvós szervezésben egyaránt. A biztonsági intézkedésekről a portál Gajda Ágostont kérdezte, aki évek óta szervez táborokat. Szerinte a kereslet valószínűleg nagyobb lesz, ugyanakkor a családok anyagi helyzete romlott.

https://www.evamagazin.hu/gyerektabor-szabalyozas-2020-koronavirus-128705?utm_medium=hirkereso

 

Magyar Bálint: ne szolgálja ki a politika a rasszista igényeket

Bár a roma, hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő diákok normál helyzetű gyerekekkel közös oktatását régóta és mélyen elutasítja a társadalom jelentős része, ez nem eredményezheti azt, hogy álnaiv módon hivatalos szinten is a szegregáció előnyeiről folyjon a beszélgetés. Az nem fog megoldani semmit egy társadalomban, ha a többség úgy gondolja, gettókat kell létrehozni, és aki nyomorult, hát legyen még nyomorultabb - mondta Magyar Bálint volt oktatási miniszter. Részlet egy interjúból.

https://www.klubradio.hu/adasok/magyar-balint-ne-szolgalja-ki-a-politika-a-rasszista-igenyeket-112640

 

Milliókat kaphat egy erőszakos apa és fia Gyöngyöspatán

Horváth László, a térség fideszes parlamenti képviselője szerint az erőszakos bűncselekményeket elkövető apa a rossz tartási körülményekre hivatkozva perli milliókra az államot, fia pedig a szegregált oktatás indokával négymillió forintra tartott igényt. Ennek több mint felét meg is ítélte neki a bíróság. A most 19 éves fiatal 15 éves koráig összesen 5 osztályt végzett el.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200526-eroszakos-apa-es-fia-kaphat-milliokat-gyongyospatan

 

Nyereményjáták szuperhős édesanyáknak

Négy családszervezet összefogásával „Anyukák, a (szuper)hősök” címmel indult nyereményjáték édesanyáknak. Nem véletlenül, ugyanis olyan rejtett képességeik kerültek felszínre a járványhelyzetben, amelyekről korábban talán ők maguk sem tudtak. A négy családszervezet a most zajló online játékkal, illetve a beküldött képekből „Anyukák, a (szuper)hősök!” címmel készülő videóval szeretné minden édesanyának megköszönni a helytállást. A videót 2020. május 31-én, a Hősök napja alkalmából mind a négy családszervezet közzéteszi majd Facebook-oldalán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nyeremenyjatek-indult-a-szuperhos-edesanyaknak-8164262/

 

Bajban az iskolai büfések

Pénteken (március 13.) megrendelték az árut hétfőre, majd este tudták meg, hogy nem nyithatnak ki a következő héten. A beszállítók sem vették vissza a megrendelt termékeket, az árukészletet. Egyik napról a másikra kereset nélkül maradtak, senki nem figyelt rájuk.

https://wmn.hu/ugy/52895-ha-szeptemberben-nem-nyitjak-ki-az-iskolakat-vegleg-be-kell-zarnom--mi-lesz-a-munkajukat-vesztett-bufesekkel

 

március 27.

 

A PSZ nem támogatja az „iskolarendőrséget”

Totyik Tamás alelnök az Inforádiónak azt mondta: a PSZ nem támogatja a rendőrök iskolai jelenlétét. A szakszervezetnek elküldött jogszabály-tervezetben ez nem is szerepelt. Az agresszióra, a pedagógusok bántalmazásának megakadályozására nem a rendőrök jelenléte a megoldás, hanem a kudarcok feldolgozása, a megelőzés. Az Emmi közleményének más pontjaira is kitért az alelnök az interjúban, pl. a végzettségre, az ingyenes tankönyvekre.

https://www.youtube.com/watch?v=d5-Cva9zJAA

 

Több szakemberre lenne szükség az iskolákban az agresszió megfékezéséhez

A PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorának is azt mondta: a pedagógusok bántalmazását, az iskolai agressziót inkább pedagógiai eszközökkel kell megszüntetni. Több szakember, pl. pszichológus kellene az iskolákban. A törvénymódosítás kérdéseket is felvet: pl. minden tanteremben lesz rendőr?

https://www.youtube.com/watch?v=wxpofROSy4U&feature=youtu.be

 

Rendőrökkel szüntetnék meg a tanárbántalmazást

Az iskolai agressziónak csak a tüneti kezelésére lesz elég a rendőrségi szervek iskolai megjelenése a pedagógus érdekképviseletek szerint. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás úgy véli: a hatékony megelőzésre nem fektet elég hangsúlyt az oktatásirányítás. Azt sem látni, milyen forrásból finanszíroznák az iskolai rendvédelmi szervek működését. A jövő évi költségvetési javaslatban plusz 80 milliárd forinttal jut több oktatásra, de ezt a tanárok 10 százalékos pótlékemelése és a szakképzésben dolgozóknak ígért átlagosan 30 százalékos béremelés fel is emészti. 

https://nepszava.hu/3079609_rendorokkel-szuntetnek-meg-a-tanarbantalmazast

 

A pedagógusok fokozott védelme áll a köznevelési törvény módosítási javaslatában

Az Emmi benyújtotta a parlamentnek a köznevelési törvény módosításáról szóló javaslatát, amelynek középpontjában a pedagógusok fokozott védelme áll - közölte a tárca. A tervezett jogszabály garantálja, hogy a pedagógusok biztonságos környezetben, nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat, ezért megteremti annak a lehetőségét, hogy szükség esetén a rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv bevonható legyen a pedagógusok védelme érdekében. Más módosításokra is kitér a közlemény.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/27/a-pedagogusok-fokozott-vedelme-all-a-koznevelesi-torveny-modositasi-javaslataban?source=hirkereso

 

Horváth László: szükség van törvénymódosításokra

A törvénymódosítások, a világos beszéd és a világos határok szükségességét hangsúlyozta a gyöngyöspatai iskolaüggyel kapcsolatban Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője. Haladéktalanul benyújtanak törvénymódosítási javaslatokat. A köznevelési törvény módosítása a többi között a tanárok biztonságának növelését szolgálja.

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/gyongyospatai-iskolaugy-szukseg-van-torvenymodositasokra

 

A szakképzésben is jelentős változások lesznek júniustól

Jelentős változások lesznek a szakképzésben júniustól, ugyanis az intézmények vezetői döntenek arról, hogyan folytatják az oktatást - közölte Schanda Tamás államtitkár. Kitért arra is, az oktatók bérét megemelik, átlagosan 30 százalékkal, a tanulók pedig jelentős ösztöndíjakat kaphatnak.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/parlamenti-allamtitkar/hirek/a-szakkepzesben-is-jelentos-valtozasok-lesznek-junius-masodikatol

 

Nem megy a műveltségi tárgyak rovására a gyakorlati képzés

Az ötéves technikusképzésben matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a hagyományos gimnáziumban. Ezekből a tárgyakból az oktatás érettségivel zárul. Kevesebb a testnevelésóra, nincs második nyelv, sem kötelező művészeti órák. Havi ösztöndíj viszont minden tanulónak jár. Újdonság, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsgát követően, annak eredményétől függően, 150-300 ezer forintot egyszerre kapnak kézhez.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szakoktatas-nem-megy-a-muveltsegi-targyak-rovasara-a-gyakorlati-kepzes-8166731/

 

Érettségi maszkban és kesztyűben - Jocó bácsi az elsők között jelentkezett felügyelőnek érettségiző osztálya miatt

„Az idei érettségizők igazán érettek lettek, az ő érettségijük tényleg az érettségüket is bizonyítja. Mert az, aki ilyen körülmények között képes volt normálisan készülni, aki minden - néha agyament - szabályt betartott, az nálam igenis érett, papír ide vagy oda. Pedig a felnőttek közül sokan nem bíztak bennük, támadták és felelőtlenek titulálták őket. Én a korlátozások hónapjai alatt például a boltban sem igen láttam olyan fegyelmezettséget a felnőttektől, mint az érettségizőktől. Szóval, ki hogyan is vizsgázott?” Balatoni József tanár írása.

https://wmn.hu/ugy/52898-erettsegi-maszkban-es-kesztyuben-joco-bacsi-elmeseli-milyen-az-idei-vizsgaszezon

 

Gyöngyöspata: most éppen a diákokat bélyegzik meg

„Tökéletes ürügy ez az egész gyöngyöspatai szegregációs per arra, hogy a fideszes honatyák a kedvenc topikjaikat előrángathassák újra: cigányozás a maga nem is annyira diszkrét formájában, a civilek meghurcolása, Soros György démonizálása - ha valaki valahol még találna ebben a történetben egy valamirevaló migránst is, maga lenne a tökély” - cikk a Mérce portálon.

https://merce.hu/2020/05/27/nem-birja-elengedni-a-gyongyospatai-karteritest-a-kormany-most-epp-a-diakokat-belyegzik-meg/

 

Interjú az ország legidősebb érettségizőjével, aki színész

Szegedi Dezső szegény miskolci romacsaládból indult, 1982-ben lett a miskolci színház tagja. Jászai Mari-díjat is kapott. Tele van energiával, hisz az emberekben, miközben aggódik a roma-magyar viszony elmérgesedése miatt. Élete a színház, és nem is kíván ezen változtatni. Idén - szó szerint - berobogott érettségizni.

https://hvg.hu/elet/20200527_szegedi_dezso_erettsegi

 

Az ÉSZT javasolja az otthoni munkavégzés részletesebb törvényi szabályozását

A munkáltató, a munkavállaló és a nemzetgazdaság számára is rengeteg előnnyel jár a távmunka, azonban ez a munkajogban eddig kevésbé szabályozott a hagyományos munkavégzéssel szemben. Ezért az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés javaslatot tett a kormánynak, hogy a munkavállalók érdekeit jobban szem előtt tartó szabályozás készüljön el. „Fontosnak tartjuk, hogy a távmunkában dolgozók privát szférája megmaradjon, és nagyobb védelmet élvezzen a mostani szabályozásnál. Jelenleg az egyik legnagyobb probléma a munkaidő és a családi élet közötti határ elmosódása.”

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/22617-az-eszt-javasolja-az-otthoni-munkavegzes-reszletesebb-torvenyi-szabalyozasat

 

május 28.

 

Fegyvertelen exrendőrökkel kezdi meg működését az iskolaőrség

Ötszáz iskola tantestületének lesz tagja hamarosan iskolaőr, akinek a tanárok megvédése lesz a dolga. A Pedagógusok Szakszervezete nem akar rendőrt látni az iskolában. Az Inforádió a kormányzati bejelentés után frissítette cikkét, felidézve Totyik Tamás alelnök (május 27-én) rádiónak adott nyilatkozatát is.

https://infostart.hu/belfold/2020/05/28/fegyvertelen-exrendorokkel-kezdi-meg-mukodeset-az-iskolaorseg-reszletek

 

Döntött a kormány: iskolaőrség jön létre

A Miniszterelnökség vezetője, Gulyás Gergely azt mondta, az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában - azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot. Fegyver nem, de más kényszerítő eszköz lehet nála, intézkedési jogosultsága is lesz. Kibővítik azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd. Egyeztettek az érintett térségek országgyűlési képviselőivel is, mindannyian támogatták a javaslatot. Ha szükséges, a kormány kész több iskolaőrt is alkalmazni.

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/iskolaorseget-hoz-letre-a-kormany

 

A PDSZ szerint az iskolaőrség csak tüneti kezelés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem ért egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, amelynek a köznevelési törvény újabb módosítása teremti meg a törvényi alapját, s amelyről a Kormányinfón derültek ki részletek. Az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, minthogy kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás.

https://magyarhang.org/belfold/2020/05/28/a-pdsz-szerint-az-iskolaorseg-csak-tuneti-kezeles/

 

Fenyegetőzések, késelések, tanárbántalmazások - ezért kell az iskolaőrség

Az Origó több példát is felidézett tanárok bántalmazására (győri késelés, gyöngyöspatai ügy, nagykátai fenyegetés, Mezőtúr).

https://www.origo.hu/itthon/20200528-iskolaorseget-hoz-letre-a-kormany.html?utm_source=hirkereso

 

Újratervezés az oktatásban

Totyik Tamás alelnök cikke a digitális oktatás tapasztalatairól a Népszavában is megjelent: „Az oktatáspolitikai döntéshozóknak újra kell gondolniuk a Digitális Oktatási Stratégiát a COVID-19 járvány után, mert a kritikus időszak alatt a társadalom csaknem ötöde digitális szakadékba esett, és választ kell adniuk arra, hogyan lehet legalább a szakadék szélére visszahúzni az érintettek jelentős részét.”

https://nepszava.hu/3079690_ujratervezes-az-oktatasban

 

Magyar Nemzet: sokkal több jut majd az oktatásnak

A 2021-es állami költségvetés országgyűlés elé beterjesztett javaslata szerint az ideinél mintegy 80 milliárd forinttal többet, összesen 2228 milliárd forintot költene az állam oktatási célokra. A Klebelsberg Központ kiadásaira több mint 580 milliárd jut. Az iskola-előkészítés és az alapfokú oktatás támogatását öt százalékkal, 270-ről 284 milliárd forintra emelnék, a középfokú oktatásra elköltött pénz pedig tíz százalékkal, 318 milliárd forintról 350 milliárdra növekedne. A büdzsétervezet szerint a tanári bérek vetítési alapja nem változik. A szakképzési centrumokra az idei évhez hasonlóan mintegy 144 milliárdot költenének.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sokkal-tobb-jut-majd-az-oktatasnak-8171069/

 

100 ezer forint a vándortáboroztató tanároknak

A június 16-án induló idei vándortáborokban különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra - mondta Révész Máriusz kormánybiztos. A tanárok számára kedvezményes és jó színvonalú képzéssel kívánják vonzóvá tenni a táborokat; egy hétre 100 ezer forint külön díjazásban is részesülnek.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/revesz-mariusz-kiemelt-figyelmet-kap-az-egeszsegbiztonsag-az-idei-vandortaborokban

 

Orbán Viktor gratulált azoknak, akik nyelvvizsga nélkül kapnak diplomát

Az oklevél mellett egy levelet is átvehettek azok, akik a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kapták meg diplomájukat. A miniszterelnök azt írta: a koronavírus miatt válság sújtja a világot, de a kormány mindent megtesz. A gazdaság újraindítása érdekében a friss diplomásnak lehetőséget adnak, hogy a munkaerőpiacon felsőfokú végzettséggel is elhelyezkedjen. Az eredmény 150 ezer új diplomás munkavállaló megjelenése. A hvg.hu megjegyezte: a kormányfő arra nem tér ki, hogy a 75 ezer érintett - az innovációs miniszter áprilisban még csak ennyiről beszélt - többségének azért ragadt be a diplomája, mert az Orbán-kormány annak kiadását egy vagy több nyelvvizsga megszerzéséhez kötötte.

https://hvg.hu/itthon/20200528_orban_level_diploma

 

Csaknem 100 millióval nőhet a szegénységben élő gyermekek száma

A koronavírus okozta világjárvány következményei miatt 86 millióval nőhet év végéig a szegénységben élő gyermekek száma a világon az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmánya szerint. Év végére 672 millióra emelkedhet a szegénységben élő gyerekek száma, ami 15 százalékos növekedés az előző évihez képest. A veszélyeztetettek csaknem kétharmada Afrikában és Dél-Ázsiában él.

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/tizmilliokkal-nohet-a-szegenysegben-elo-gyerekek-szama-2502306?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

május 29.

 

FDSZ: veszély(helyzet)ben a felsőoktatás

„A kormányzat fennen hirdetett célja a magyar felsőoktatást versenyképesebbé és innovatívabbá tenni, az ehhez szükséges forrásokat azonban nem csak szűken méri, de most még a rendkívüli helyzetre és költségekre hivatkozva jelentős elvonásokat is végrehajtott. Mindezt a felsőoktatás átalakításával szinte egy időben, szokás szerint az érintettekkel való egyeztetés nélkül! Egyes intézményeknek e nehéz helyzetben a dolgozói bérekre sincs meg a megfelelő, államilag biztosított kerete” - közölte a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, amely követeli a megszorítások felfüggesztését, az érdemi tárgyalások azonnali megkezdését az átszervezés alatt lévő intézményeknél.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/22641-felsooktatasi-dolgozok-szakszervezete-allj-veszely-helyzet-ben-a-magyar-felsooktatas

További a témában:

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/22636-a-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-kozlemenye

 

A válogatás nem teljes körű!