Hírek

Június első vasárnapjára - Köszönet pedagógusnapra

Június első vasárnapjára - Köszönet pedagógusnapra

Az első szó a köszöneté, amiért a pedagógusok - az oktatás valamennyi dolgozójával együtt - a 2019-2020-as tanévben is bebizonyították: nem mindennapi körülmények között is hivatásukat, a gyermekek jövőjét tekintik legfontosabbnak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszönti őket és köszönetet is mond nekik pedagógusnapon.

Tavaly őszre egyértelművé vált, hogy a kormány nem kívánja teljesíteni a Pedagógusok Szakszervezetének évek óta hangoztatott követelését, a béremelést. Ezért elkerülhetetlenné vált az országos tüntetés. Fekete esernyőkkel emlékeztettük a kormányt arra, hogy a budapesti Kossuth téren 2016-ban elhangzott követelések továbbra is jogosak. Sőt, a kormány a társadalom jövőjét veszélyezteti, amikor tétlenül nézi a tanárok alacsony bérét, miközben tudja: a fiatalok számára ez a pálya - szakmai és anyagi megbecsülés nélkül - egyáltalán nem vonzó, így rövidesen nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. Az idei tanévben sztrájkbizottságot is alakítottunk, de - szintén hivatástudatból - fel kellett függeszteni a tárgyalásokat, mert az egész világ változott meg körülöttünk a koronavírus-járvány miatt.

A pedagógusok, az oktatásban dolgozók egy márciusi hétvége alatt álltak át a távoktatásra, több helyen eszközök, módszertan és tudás nélkül. Van, aki sírógörcsöt, más dührohamot kapott, pályaelhagyással fenyegetőzött, majd március 16-án, hétfőtől tette a dolgát. Jól vagy rosszul, sikerrel vagy kudarccal, de kitartottak mindahányan, mert a pedagógusoknak a gyermekek tanítása volt a legfontosabb.

Nem tudunk felsorolni mindenkit, aki maradék erejét összeszedve próbálta azt, amit azelőtt még sohasem: távoktatott, miközben tanulta, mi az a digitális platform, segített kétségbeesett kollégáinak, ha kellett, szájmaszkot varrt, időseket gondozott. Tanárok üzentek iskolák ablakaiban diákjaiknak, mennyire hiányoznak. Az óvónők „online” meséltek, „offline” aggódtak, dajkák bábokat varrtak, mások takarítottak. A szakképzést folytató iskolák próbálták átadni a tudást, amelyet egyébként csak gyakorlatban lehet. Közben a szakképzés tanárai tudják: közalkalmazotti státuszukat elveszítve esetleg megalázó béralku, s ki tudja, mi vár még rájuk.

A tanévet a „maszkos” érettségik, a szakmai vizsgák zárták-zárják le. Ez a rendkívüli helyzet ismét bebizonyította: a kormány, a társadalom, a szülők minden körülmények között számíthatnak az oktatás dolgozóira, a pedagógusokra, akik tanítványaikat még sohasem hagyták cserben!

Több szempontból is rendkívüli volt tehát a mögöttünk hagyott tanév. Nehéz volt pedagógusoknak, diákoknak és a szülőknek is. Egyelőre a köszönetnek van itt az ideje, az ünneplés megint elmarad. Igaz, nem először.

A Pedagógusok Szakszervezete - a tanárok, a tanítók, az óvónők, gyógypedagógusok, nevelést-oktatást segítők, az oktatás valamennyi dolgozója nevében - nem alamizsnát, nem bérpótlékot kér, hanem hivatáshoz méltó fizetést! Tetteikkel szolgáltak rá erre mindannyian.

Nagy Bandó András és Gvendolin verssel köszöntötte a pedagógusokat.

Csatoljuk az elérhetőséget:

https://www.youtube.com/watch?v=w8I2s82Rxp4

Pedagógusok Szakszervezete

Budapest, 2020 júniusa