Hírek

PSZ: ez nem béremelés, a kormány becsapja a szakmát

PSZ: ez nem béremelés, a kormány becsapja a szakmát

 A Pedagógusok Szakszervezete a pedagógustársadalom becsapásának tartja az Emmi győzelmi jelentését a pedagógusok béremeléséről. A PSZ többször is kijelentette, a 2020. július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem tekinthető béremelésnek, ezzel csak azt ismeri el a kormány, hogy a pedagógus életpályamodell csődöt mondott. Valódi béremelésnek azt lehet tekinteni, ha a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötik újra. 2014 óta, miután a vetítési alapot elszakították a minimálbértől, a pedagógusok zsebéből 10 havi bért vett el a kormány. A PSZ továbbra is várja Bódis József, az Emmi egykori államtitkára 2019. márciusában tett ígéretének betartását, az egyszeri 30 százalékos béremelést.

 A PSZ felhívja az oktatási kormányzat figyelmét a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi jelentésében megfogalmazottokra is. Eszerint hazánkban a közoktatásban dolgozók átlagos bére a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbérének 64 százaléka. A KSH adatai szerint az oktatásban dolgozók bruttó átlagbére 2010-ben a nemzetgazdasági átlagkereseteknek a 96,5 százalékát érte el, 2020-ban a 10 százalékos ágazati bérpótlékkal sem fogja elérni a 86 százalékot. Ma ott tartunk, hogy egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a bére, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak.

 Az idén érettségiző gimnazisták pontosan tudják, hogy mennyire nem becsülik meg a pedagógusokat, ezért nem is vonzza őket a pálya: mintegy 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben. 2025-ben több mint 6000 pedagógus kolléga tölti be a 65. életévét. Ki marad a pályán ekkora megbecsülés mellett? Ki fogja tanítani a jövő nemzedékét?

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is fenntartja a tavaly ősszel megfogalmazott követeléseit:

1. Pedagógus óraszámok csökkentését!

2. Minimálbérhez kötött vetítési alapot!

3. Többletterhek csökkentését!

4. Kiszámítható jogalkotást!

 

Budapest, 2020. augusztus 6.