Hírek

Heti lapszemle 2020. augusztus 28.

Heti lapszemle 2020. augusztus 28.

Bár a PSZ megfogalmazta javaslatait a biztonságosabb iskolai oktatáshoz, többet ezek közül nem fogadott el az Emmi. Nem szűrik például a tanárokat, a reggeli lázmérés sem indokolt az államtitkárság szerint. A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén a PSZ 100 ezer forintos támogatást kért a pedagógusoknak, hiszen saját pénzből kellett eszközöket venniük tavasszal a digitális oktatáshoz. Erre sem kaptunk érdemi választ. Közben a miniszter bejelentette: a hátrányos helyzetű településeken lévő iskolák pedagógusai és az őket segítők egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatást kapnak majd, mert fel kell zárkóztatniuk a diákokat. Ez viszont a PSZ szerint megosztja a pedagógusokat, hiszen mindenkinek el kell végeznie a felzárkóztatást.

 

augusztus 19.

PSZ: A járványügyi protokoll hiányos, ami megjelent, betarthatatlan

Nem tartja elegendőnek és biztonságosnak a Pedagógusok Szakszervezete az Emmi által közzétett eljárásrendet. „A PSZ felháborodással olvasta, hogy a pedagógusok élet- és egészségvédelméről nem rendelkezik a protokoll” - írta a szakszervezet a Portfólió megkeresésére, hozzátéve: a szervezet augusztus 12-én megfogalmazta javaslatait, sürgetve a döntéshozókat a járványügyi protokoll elkészítésére, de a kiadott útmutatás nem elegendő, ami pedig megjelent, betarthatatlan. A PSZ a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal 2020. augusztus 24-ére összehívott ülésén vár választ azokra a problémákra, amelyekre az Emmi eljárásrendje nem jelent megoldást.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200819/zivataros-iskolakezdes-elfogadhatatlannak-tartjak-a-pedagogusok-az-intezkedesi-tervet-445428

 

Nincs elég takarító az iskolákban

A PSZ szerint sok helyen nincs elég takarító az iskolákban, továbbá kétséges, lesz-e pénz a takarító- és fertőtlenítőszerek beszerzésére. Gosztonyi Gábor alelnök az RTL híradónak beszélt a járványügyi védekezés várható hiányosságairól.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/psz-nincs-eleg-takarito-oktatas-koronavirus

 

augusztus 20.

A lépcsőzetes iskolakezdés több közlekedési problémát enyhítene

Az Emmi nem tervezi, hogy központilag szabályozza a reggeli iskolakezdés időpontját. A főpolgármester írásban kérte a budapesti iskolafenntartókat: támogassák, hogy fél 9-kor vagy 9-kor kezdődjön a tanítás a középiskolákban.

http://www.atv.hu/videok/video-20200820-karacsony-a-lepcsozetes-iskolakezdes-tobb-kozlekedesi-problemat-enyhitene

 

Áder János méltatta a pedagógusokat is augusztus 20-án

Ilyenkor a korábbinál is láthatóbbá válik azok munkája, akik a közjót szolgálják: az orvosok, ápolók, gondozók kitartása, a tanárok, oktatók, nevelők türelme. „Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban?” - tette fel a kérdést az államfő augusztus 20-i ünnepi beszédében.

https://index.hu/belfold/2020/08/20/ader_nehez_honapok_elott_allunk/

 

augusztus 21.

Iskolakezdés: nehéz év vár a tanárokra

A PSZ szerint a járvány második hullámában a legjobb megoldás az osztrák hibrid modell lenne, amely párhuzamosan ötvözi a tantermi és az online tanítást. Szabó Zsuzsa elnök a Portfóliónak jelezte: az elsősök digitálisan nem taníthatók, nekik jó lenne folyamatosan iskolába járniuk mindaddig, amíg ez biztonságos, csakúgy, mint a másodikosoknak. Harmadik osztálytól megoldást jelenthetne a csoportbontás, hogy 3+2-es ciklusban járjanak iskolába: az osztály fele egyik héten 3 napot tölt iskolában, két nap pedig otthon tanul szülői segítséggel, a következő héten ez a csoport vesz részt két nap tantermi oktatáson, három nap pedig otthon foglalkozik a tananyaggal.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200821/iskolakezdes-szeptemberben-nehez-ev-var-a-tanarokra-es-a-diakokra-445450?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Többféle forgatókönyv készül az iskolakezdésre

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a szaktárcától kapott protokoll alkalmas arra, hogy elindítsák a tanévet, ám a járvány erősödésére már nem. Totyik Tamás alelnök úgy véli, egy átlagos tanteremben képtelenség betartani a másfél méteres távolságot. Hiányolják a protokollból, hogy mi lesz az idős kollégákkal és a krónikus beteg pedagógusokkal, tanulókkal. Kitért arra is: fontosnak tartják, hogy időközönként teszteljék a pedagógusokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobbfele-forgatokonyv-keszul-az-oszi-iskolakezdesre-8547441/

 

Emmi: A tanórákon nem kell tartani a 1,5 méteres távolságot

A sajtóban elterjedt téves információval szemben az iskoláknak kiküldött protokoll szerint a tanórákon nem előírás a 1,5 méteres védőtávolság. A közösségi terekben a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg. Ahol ez nem biztosítható, ott javasolt a maszk viselése a felsős és középiskolás tanulóknak. A kiadott ajánlást az intézmény helyi sajátosságai szerint kell alkalmazni - közölte a minisztérium.

https://nepszava.hu/3089091_az-emmi-kozolte-hogy-a-tanorakon-nem-kell-tartani-a-masfel-meteres-vedotavolsagot

 

Orbán Viktor: A digitális oktatás árnyoldalai

A kormányfő szokásos rádióinterjújában azt mondta: bár a vártnál sikeresebbnek látta az átállást a digitális oktatásra tavasszal, nem szabad azt hinni, hogy annak nincsenek árnyoldalai. Tíz százalék felett van azok aránya, akik "egyszerűen eltűntek a rendszerből", nem vagy csak időnként vettek részt a digitális oktatásban. Amikor újraindul az iskola, valószínűleg nagyobb lesz a tudásbeli különbség egy-egy osztályon belül. A kormányfő szerint a nevelési, pedagógiai célokat leginkább a személyes találkozáson alapuló oktatási rendszer tudja szolgálni, a digitális oktatás csak tartalék.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-ujabb-tilto-intezkedesek-bevezeteset-lengette-be-orban.712055.html

 

augusztus 22.

PSZ: Az Emmi rájött arra, hogy nem tartható az általa előírt másfél méteres távolság az iskolákban

Az Emmi nem akarja a pluszköltségeket kifizetni - mondta Totyik Tamás az ATV híradójának. Szerint erre jó példa az, hogyha betartatnák a másfél méteres távolságot, a hibrid oktatást (a PSZ által is javasolt otthoni és tantermi megoldást) kellene bevezetni, tehát az osztályokat két részre kellene osztani. Így viszont a pedagógusoknak jelentős túlmunkája lenne, amit ki kellene fizetni.

http://www.atv.hu/belfold/20200822-az-emmi-visszakozott-megsem-kell-a-tanorakon-tartani-a-1-5-meteres-vedotavolsagot/hirkereso

 

Aggódnak a szülők

Vannak szülők, akik a járvány miatt féltik gyereküket az iskolától, a többség azonban határozottan támogatja, hogy hagyományos módon kezdődjön el a tanév - ez a tapasztalata a Szülői Hang civil közösségnek. Az online oktatás nagy terhet rótt a családok jelentős részére. Miklós György, a Szülői Hang képviselője szerint összességében nem volt elég hatékony az oktatás a karantén idején.

https://hang.hu/belfold/2020/08/22/iskolakezdes-ha-hazakuldik-a-gyermeket-nathasan-az-lesz-a-baj-ha-bent-marad-a-tobbi-gyerek-szulei-lesznek-idegesek/

 

augusztus 23.

PSZ: Béremelés nélkül nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket

„Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó” - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Portfóliónak. A pedagógusok kizsigereltek, óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet. Szerinte megalázó, hogy a pedagógusok fizetésének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér. Jelentős béremelkedés lehetne, ha a mindenkori minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését.   

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200823/masfel-hettel-az-iskolakezdes-elott-tobb-mint-ezer-pedagogus-hianyzik-sulyos-a-helyzet-445474?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

PSZ: Veszélyes, ami az oktatásban zajlik, akár össze is omolhat a rendszer

Az álláshirdetések kapcsán a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV híradónak elmondta: béremelés, az óraszámok csökkentése nélkül akár össze is omolhat az oktatás, évek múlva már nem lesz, aki tanítaná a gyerekeket. Az Emmi szerint természetes, hogy nyáron van nagyobb mozgás, rendszerszintű tanárhiány nincs.

http://www.atv.hu/belfold/20200823-psz-veszelyes-ami-az-oktatasban-zajlik-akar-ossze-is-omolhat-a-rendszer/hirkereso

 

PSZ: több oka van annak, hogy Borsod megyében is hiányoznak pedagógusok

Molnár Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke az Észak-Magyarország c. lapnak jelezte: a tanárhiány egyik oka, hogy az utóbbi tíz évben rendkívül megnövekedtek a pedagógusok terhei az oktatásban és az adminisztrációban, közben jelentősen csökkent a pálya presztízse. Az életpályamodell jól indult, de az, hogy a béreket nem az aktuális minimálbérhez igazítják, hátrányosan érinti a pedagógustársadalmat. A vidéki kis iskolák és óvodák még kevésbé vonzóak, mint a városiak.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hianyzik-meg-237-pedagogus-4495799/

 

WHO: maszkot kellene viselniük a 12 évnél idősebbeknek

A 12 évnél idősebb gyerekeknek is maszkot kellene viselniük a koronavírus-járvány elleni védekezésben, a 6 és 11 év közöttieknek pedig a körülményektől függően az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapja új ajánlása szerint.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200823-who-maszkot-kellene-viselniuk-a-12-evnel-idosebbeknek.html

 

augusztus 24.

A veszélyeztetett pedagógusokról egyelőre nincs döntés

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a Hit Rádió Gyújtópont c. műsorában elmondta: a tárca protokollja csak a tanév elkezdésére alkalmas, nem lesz elég, ha erősödik a járvány. A PSZ kérte: legyen érintés nélküli lázmérés reggelente, de ezt nem fogadták el, azt viszont igen, hogy a gyerekek ne vándoroljanak a szaktantermek között. A veszélyeztetett pedagógusok esetleges felmentésére (mint az érettségi időszakában) a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén nem érkezett érdemi válasz. A PSZ kérte, hogy a pedagógusok kapjanak egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt, hiszen tavasszal a digitális oktatáshoz saját pénzükből vásároltak eszközöket, de érdemben erre sem reagált az államtitkárság.

 https://youtu.be/YBvrtaG7LGk

 

A maszk nem kötelező, a lázmérés nem indokolt, véli az Emmi

Szakszervezetünk nem kapott választ arra sem, mi lesz a járvány miatt veszélyeztetett, krónikus beteg vagy idős pedagógusokkal. Az Emmi szerint a reggeli lázmérés és a tesztelés sem indokolt - mindez a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén hangzott el. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke nyilatkozott az ATV híradójának, amely a PDSZ véleményét is ismertette.

http://www.atv.hu/videok/video-20200824-iskolakezdes-a-maszk-nem-kotelezo-a-lazmeres-nem-indokolt

 

Folyamatban van a fertőtlenítőszerek kiszállítása az iskolákba

A PSZ elnöke elmondta az ATV-nek: javaslataikból (pedagógusok tesztelése, tanárok egyszeri, 100 000 forintos kompenzációja a tavaszi digitális oktatáshoz vásárolt eszközök miatt) nem sok mindent fogadtak el. A szaktantermi oktatás felfüggesztését (vagyis nem kell vándorolni minden órára), a fertőtlenítés rendszerességét, ezek közpénzből történő finanszírozását viszont jóváhagyta az államtitkárság. A tanévkezdéséhez szükséges fertőtlenítőszerek kiszállítása folyamatban van - ezt írta az ATV híradó megkeresésére az Emmi.

http://www.atv.hu/belfold/20200824-folyamatban-van-a-fertotlenitoszerek-kiszallitasa-az-iskolakba-nem-indokolt-a-lazmeres-a-maszk-hasznalata-esetleges

 

A PSZ kérte, de nem tesztelnek egyelőre a tanév elején

Nem végeznek tesztet tanévkezdéskor a diákokon és a pedagógusokon, elvetette a minisztérium a homloklázmérők beszerzésének és a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérésnek az ötletét is. Csak ott lesz tesztelés, ahol fertőzési góc alakul ki - mondta a Magyar Hangnak a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülése után Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az államtitkárra hivatkozva. Sem igent, sem nemet nem válaszolt Maruzsa Zoltán a szakszervezetnek arra a kezdeményezésére, hogy egyszeri, százezer forintos juttatással segítsék a pedagógusokat, hiszen sokaknak saját pénzből kellett tavasszal eszközöket vásárolnia az online oktatáshoz.

https://hang.hu/belfold/2020/08/24/psz-mar-biztosan-nem-tesztelnek-az-iskolakban-tanev-elejen-csak-ha-fertozesi-goc-alakul-ki/

 

Nem támogatták a PSZ javaslatát a pedagógusok előzetes szűrésére, érintésmentes hőmérők beszerzésére

A kormány továbbra is hagyományos tanévkezdést tervez. Ha egy iskolában nő a koronavírus-fertőzöttek száma és gócpont alakul ki, külön protokollt fognak kidolgozni. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az nem derült ki, mi lesz a fertőzés szempontjából veszélyeztetett pedagógusokkal, de a diákok orvosi igazolással otthon maradhatnak, nekik meg kell szervezni az iskolai jelenlétet nem igénylő oktatást. A szaktárca megígérte, fenntartótól függetlenül minden intézmény kap fertőtlenítőszereket. A szakszervezet azt is javasolta a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén: a pedagógusok kapjanak 100 ezer forintot az előző félévi, digitális oktatással kapcsolatos kiadásaikra, de erre az Emmi érdemben nem reagált.

https://nepszava.hu/3089328_sajat-jarvanyugyi-protokollt-kell-kidolgozniuk-az-iskolaknak-hiaba-van-kozponti-eligazitas

 

Kezdődik az iskola: hiányzó tanárok és kevés fizetés

A tanárhiányról szóló cikkében a hvg.hu felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete korábbi közleményében azt írta: a 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem tekinthető béremelésnek, ott tartunk, hogy az iskolaőrök többet keresnek majd, mint a diplomás tanárok.

https://hvg.hu/gazdasag/20200824_pedagogusok_tanarhiany_pdsz_tanarok_fizetes?s=hk

 

Horváth Péter: Nem minden elvárás tűnik megvalósíthatónak az iskolákban

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint gondban lesznek az iskolák, ha a járványügyi protokollnak mindenben meg kívánnak felelni. Horváth Péter az InfoRádió Aréna című műsorának elmondta: nagyon hasznosnak tartaná, ha minden osztályterembe jutna olyan kézfertőtlenítő, amely alá elég odanyújtani a kezet be- és kilépéskor, de egyelőre nem tudható, mit kapnak az iskolák. Szerinte a régi iskolaépületekkel is gond lehet, ahol szűkek a mosdók. Szó volt a Natról és arról is, nem lesz elég pályára lépő pedagógus a nyugdíjba vonulások után. Szerinte az államtitkárság is látja, hogy a jelenlegi bérek nem elég vonzóak.

https://infostart.hu/belfold/2020/08/24/horvath-peter-nem-minden-jarvanyugyi-elvaras-tunik-megvalosithatonak-az-iskolakban

 

Mi lesz a beteg, veszélyeztetett pedagógusokkal iskolakezdés után?

A PDSZ szerint a szaktárca protokolljában egyetlen szó sincs a dolgozók számára biztosított védőfelszerelésekről (pl. maszkok), de olyan alapvető óvintézkedésekről sem, mint a tesztelés vagy legalább az intézményekbe belépő személyek hőmérőzése. Azt kérik a kormánytól, biztosítsa minden intézményben a kézfertőtlenítés és a hőmérőzés technikai feltételeit, dolgozzon ki egységes tesztelési protokollt.

https://merce.hu/2020/08/24/pdsz-azonnali-hathatos-kormanyzati-intezkedesekre-van-szukseg-a-tanarok-biztonsaga-erdekeben/

 

A tanárok örülhetnek a legújabb Zoom-funkcióknak

A Zoom ingyenes változata most 40 perces limittel működik. Az általános és középiskolák számára lehetőség van arra, hogy a Zoom for Education oldalon kérvényezzék a koronavírus idejére az ingyenes, de korlátozásoktól mentes használatot. Az újdonságok augusztusban és szeptemberben folyamatosan kerülnek be a Zoom szolgáltatásába.

https://computerworld.hu/tech/a-tanarok-orulhetnek-a-legujabb-zoom-funkcioknak-283403.html

 

Jocó bácsi készül a gólyatáborra

Balatoni József - ahogy sok más pedagógus -  még az előző osztályát sem tudta méltóképp elbúcsúztatni, de máris itt a következő csapat. „Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az egész szervezést, a készülődést - ahogy az életünket is hónapok óta - beárnyékolja a koronavírus… Olyan jó volna, ha nem lenne ekkora árnyéka ennek a rémnek. Már júniusban láttam, hogy több iskola is lemondta a gólyatáborát, el sem merték kezdeni a szervezést” - írta a tanár.

https://wmn.hu/wmn-suli/53427-soha-nem-volt-meg-ennyire-bizonytalan-a-tanevkezdes-de-golyatabor-akkor-is-lesz-

 

augusztus 25.

A pedagógusok védelmére nem gondolt az Emmi

A PSZ elnöke a Szeged Televízió híradójának arról beszélt, a protokoll egy része betarthatatlan, ráadásul a pedagógusok külön védelmére nem gondolt az Emmi. Szakszervezetünk kérte a pedagógusok tesztelését, de ezt nem fogadták el.

http://vtvszeged.hu/

 

Nem lesz egyelőre tesztelés a pedagógusok körében

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a hvg.hu-nak is azt mondta: a diákok testhőmérsékletének általános ellenőrzését elvetették, ahogyan a pedagógusok tesztelését is. Szűrni csak akkor fognak, ha valamelyik intézményben megjelenik a fertőzés.

https://hvg.hu/itthon/20200825_tanevkezdes_maszk_tavolsagtartas_fertotlenites_oktatas_pedagogusok_koronavirus

 

Óvodapedagógiai Tagozat: szükség van a pedagógusok védelmére is

A Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának vezetője, Verba Attiláné a Magyar Hangnak elmondta: nehezményezik, hogy az Emmi protokollja a pedagógusok védelmére nem tér ki. A szakszervezet támogatja, hogy csak akkor zárjanak be egyes intézményeket, ha erre nagyobb számú megbetegedés esetén járványügyi szakemberek szerint valóban szükség van.

https://hang.hu/belfold/2020/08/25/a-szulok-felelossege-most-sokkal-nagyobb/  

 

Kásler Miklós: az idei tanévkezdés rendhagyó lesz

A kormány és az operatív törzs a járványügyi védekezéshez szükséges valamennyi nélkülözhetetlen eszközt az intézmények rendelkezésére bocsátja - írta közösségi oldalán a miniszter. A tanévkezdésre kidolgozott részletes eljárásrend a megelőzés minden lehetőségét tartalmazza, alkalmas arra, hogy azt minden iskola saját viszonyaira adaptálja. Az egyes intézményekre kidolgozott eljárásrendek véleményezésében az Oktatási Hivatal és a járványügyi szakemberek nyújtanak segítséget. A miniszter mindenkit arra kér, maradjon fegyelmezett, tartsa be az ajánlásokat.

https://www.origo.hu/itthon/20200825-kasler-miklos-koronavirus-tanevkezdes.html?utm_ =hirkereso

 

Kásler: lehetséges a nevelés-oktatás hagyományos kezdése szeptember 1-jén

Lehetségesnek tartja a miniszter, hogy Magyarországon szeptember 1-jén a hagyományos formában kezdődjön meg az oktatás. A környező országok besorolása láthatóan változik, a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre. Az Emmi, az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nyolcoldalas ajánlást, protokollt dolgozott ki, amelyet minden köznevelési intézmény vezetőjéhez eljuttatott.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/lehetseges-a-neveles-oktatas-hagyomanyos-kezdese-szeptember-1-jen

http://eduline.hu/kozoktatas/20200826_iskolakezdes_szabalyok

 

Nincs változás az iskolakezdési protokollban

Nem változtattak az intézményvezetőknek küldött járványügyi intézkedési terven. Az Emmi sajtóosztálya az atv.hu-nak azt a tájékoztatást adta, hogy a változtatást sem a minisztérium, sem a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem látta indokoltnak. A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyerek tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. A csengetési renddel szeretnék a különböző osztályok esetében megakadályozni a keveredést, a fertőzés terjedését a közösségi terekben.

http://www.atv.hu/belfold/20200825-nincs-valtoztatas-az-iskolakezdesi-protokollon-a-csengorendnek-is-szerepe-lehet/hirkereso

 

augusztus 26.

A PSZ továbbra is lehetséges megoldásnak tartja a járvány erősebb hullámában a hibrid oktatást

A szakszervezeti konföderációk is felkarolták, hogy szülőknek távolléti díjat fizessenek, ha a távoktatást ismét elrendelnék. Ugyanis legalább az alsósokkal otthon kell maradniuk a szülőknek- erről is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Ha a kormány családbarát, támogatnia kellene a családokat ebben a helyzetben - mondta az alelnök.

https://www.youtube.com/watch?v=joOde3cnMAk&feature=youtu.be

 

A pedagógushiány Hajdú-Bihar megyében is problémát jelent

„A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az egész oktatási rendszert megrogyaszthatja a nagyarányú nyugdíjba vonulás. A tankerületi központoknál jelenleg is folyik az álláshelyek feltöltése, az iskolák pedig a magas óraszámmal és a helyettesítésekkel igyekeznek elfedni a tanárhiányt.” Totyik Tamás a debreciner.hu portálnak arról beszélt, 2030-ra a jelenlegi pedagógustársadalom 40 százaléka vonul nyugdíjba. Idén a pótfelvételi eljárással együtt körülbelül 7 ezer hallgatót vesznek fel pedagógusképzésre, közülük az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából 1500-1800-an maradhatnak a pályán. Ők nem tudják pótolni a nyugdíjba vonulókat.

https://www.debreciner.hu/cikk/3368_a_pedagogushiany_hajdu_bihar_debrecen_debreciner

 

Bruttó félmillió forintot kapnak hátrányos helyzetű településen dolgozó pedagógusok és a munkájukat segítő szakemberek

A kormány úgy döntött, hogy 400 hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és a pedagógiai munkát segítő szakember kap egyszeri, bruttó 500 ezer forintos támogatást - jelentette be Kásler Miklós miniszter a Facebookon közzétett videóban. Az interjúból nem derült ki, hogy a pénzt mikor utalják, illetve mely települések érintettek. A cikk felidézte: a PSZ korábban az összes tanárnak kért egyszeri, 100 ezer forintos támogatást a digitális oktatás miatt (a saját pénzből vásárolt eszközök kompenzálására). A jelek szerint ezt a javaslatot nem fogadta el a kormány - tette hozzá a portál.

https://hvg.hu/gazdasag/20200826_Kasler_Brutto_500_ezer_forintot_kap_tobb_mint_10_ezer_pedagogus?s=hk

 

Minden iskola kiválaszthatja saját járványügyi szabályait

Minden iskola adottságainak megfelelően választhatja ki azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyek biztosítani tudják a járvány megelőzését - mondta Kásler Miklós. A köznevelési intézmények vezetőinek a felelőssége saját eljárásrendjük összeállítása, amihez a köznevelési államtitkárság, a hátintézmények, a népegészségügyi központ minden segítséget megad. Az iskolákat felszólították, ismertessék a járvánnyal összefüggő teendőket a gyermekekkel és a szülőkkel.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200826_iskolakezdes_szabalyok

 

Igazoltnak kell tekinteni a karanténba kerülő diákok hiányzását

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nyolcoldalas ajánlást fogalmazott meg az iskolák számára, miként csökkenthetik a járványügyi kockázatot. Sok intézményben készülnek a hagyományos mellett a digitális oktatásra, ha szükséges. Várhatóan a személyes kontaktus a szülőkkel az új tanévben is kevesebb lesz. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth Rádiónak elmondta: minden iskolában összeül a tantestület, megtárgyalja, mi teljesíthető az Emmi ajánlásaiból. Hangsúlyozta: ha egy diák koronavírus gyanújával otthon marad, a karanténban töltött időszakot igazoltnak kell tekinteni, és csak akkor térhet vissza, ha orvosi igazolása van arról, hogy meggyógyult.

https://orientpress.hu/cikk/2020-08-26_igazoltnak-kell-tekinteni-a-karantenba-kerulo-diakok-hianyzasat?fbclid=IwAR2YyQP-AEPk3ja6bHon6nlYAu9X3YbDbd0XWOMC74L2bDKiYn7XTgZg-_A

 

Egyre több pénz jut oktatásra, nagyobb megbecsülés a tanároknak

A gazdasági fejlődés fenntartásához és az emberek életminőségének folyamatos növeléséhez szükség van az oktatási rendszer minőségi fejlesztésére is, a kormány ezért egyre több pénzt fordít az oktatásra, folyamatosan javítja annak feltételeit, fejleszti az iskolákat, a tananyagot és egyre nagyobb megbecsülést biztosít a pedagógusoknak - összegzi a kormány oktatási céljait az uniós tervezés érdekében készített köznevelési stratégia 2021-2030.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyre-tobb-penz-az-oktatasra-javulo-tanuloi-eredmenyek-nagyobb-megbecsules-a-pedagogusoknak

 

Kásler Miklós: ingyenes tanszercsomagot kapnak a rászoruló iskolások

Több mint százezer tanszercsomagot osztanak ki a rászoruló iskolásoknak tanévkezdésig országszerte - mondta az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján.  A közoktatásban minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket, és emellett idén 106 ezer halmozottan hátrányos, illetve hátrányos helyzetű általános iskolás a tanuláshoz szükséges eszközöket is - mondta a miniszter.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/08/26/tobb-mint-ketezer-iskolaban-osztanek-szet-ingyenes-tanszercsomagokat?source=hirkereso

 

Iskolakezdés: nincs jó megoldás, de a digitális oktatásnál bármi jobb

A HelloVidéknek nyilatkozó szülők és pedagógusok többnyire attól tartanak, hogy a 2020/2021-es tanévet is részben digitális oktatásban kell majd teljesíteniük a gyerekeknek. Nahalka István oktatáskutató szerint a pedagógiai munkát segítő támogatás sem lett lényegesen több, mint tavasszal, és a helyzetet rosszul kezelő pedagógusok sem tanulták meg közben, hogyan csinálják másképpen. Semmi nem történt, hogy a hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek oktatása jobb legyen.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2020/08/26/iskolakezdes-nincs-jo-megoldas-de-a-digitalis-oktatasnal-barmi-jobb

 

Bezárt egy gödöllői iskola, a vezető szerint ellehetetlenítették őket

Bezárt a gödöllői CEAS Angol-Magyar Érdekeltségű Gimnázium és Szakgimnázium. A fenntartó értetlenül áll a helyzet előtt, mert minden elvárásnak eleget tettek. Az intézmény 2011-ben kezdte meg működését, Galgóczi Ferenc fenntartó szerint ez azonban korábban sem volt zavartalan: „jó ideje próbálják a magániskolákat ellehetetleníteni, minket gazdaságilag most sikerült”. Szerinte állami támogatás nélkül lehetetlen elkezdeni a tanévet.

https://hvg.hu/itthon/20200825_Probaljak_a_maganiskolakat_ellehetetleniteni_gazdasagilag_most_sikerult

 

Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul a kalocsai gyermekotthonban történt bántalmazások miatt

A kalocsai speciális gyermekotthonban botot is használ fenyítő eszközként az egyik csoportvezető, aki rendszeresen fizikailag és érzelmileg is abuzálja a gyerekeket egykori növendékek és szakemberek szerint. Az Emmi, az anyaintézmény főigazgatója, a gyermekjogi képviselő és a rendőrség is azt állítja, hogy nem tud semmit a bántalmazásokról. Pedig egy korábbi ombudsmani vizsgálat tárt fel ilyen eseteket.

https://444.hu/2020/08/26/szel-bernadett-az-ombudsmanhoz-fordul-a-kalocsai-gyermekotthonban-tortent-bantalmazasok-miatt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=szel-bernadett-az-ombudsmanhoz-fordul-a-kalocsai-gyermekotthonban-tortent-bantalmazasok-miatt

 

Sztrájkra készülnek diák- és tanári érdekképviseletek Spanyolországban

Sztrájkra készülnek szeptemberben diák- és tanári érdekképviseletek is Spanyolországban, hogy így követeljék a biztonságos tanévkezdést a koronavírus-fertőzésének számának növekedése közepette.

https://pestihirlap.hu/2020/08/26/az-iskolaba-jarasert-sztrajkolnanak-spanyolorszagban/

 

augusztus 27.

A felzárkóztatásért jár a bruttó félmillió forint

Az Emmi közleményben kiemelte: június 2-től, a járványhelyzet javulásával lehetővé vált ugyan egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások megszervezése az iskolákban, hogy a gyerekek pótolni tudják a lemaradást, azonban a tanulók egy része - a leghátrányosabb településeken élők - nem tudta kellően elsajátítani a tananyagot. A kormány több mint hatmilliárdos programjának az a célja, hogy ezek a hátrányos helyzetben élő gyerekek be tudják hozni a lemaradást, minél kevesebb tanuló hagyja el az iskolát végzettség nélkül, egyben támogassák a pedagógusok helyben és pályán maradását. Az érintett települések állami fenntartású iskoláiban dolgozó 10 500 pedagógus és az oktatást segítő kollégáik - a 2021. január 31-ig tartó - felzárkóztató munkájukért kapják a bruttó ötszázezer forintos egyszeri juttatást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tizezernel-tobb-pedagogus-kap-brutto-500-ezer-forintot-8575599/

 

A kormány egyik kezével oszt, a másikkal megoszt

A PSZ üdvözli, hogy a kormány beismerte: a tavaszi, tantermen kívüli oktatásból sok hátrányos helyzetű településen élő tanuló kimaradt. Az ő felzárkóztatásukat a szeptembertől végző pedagógusok, a munkájukat közvetlenül segítő dolgozók pluszmunkáját el kell ismerni. A miniszter bejelentése szerint 400 hátrányos helyzetű településen lévő intézményben dolgozó kap egyszeri bruttó 500 ezer forintot. A PSZ Klebelsberg Központtól kapott információja szerint egy korábbi kormányrendeletben szabályozták, mely települések tartoznak a kedvezményezettek közé. A PSZ szeretné tudni, hogy a kormányrendelet listájában nem szereplő településeken dolgozó, de ugyanezt a felzárkóztatást elvégző pedagógus és az ő segítője kap-e ilyen juttatást? A PSZ kéri a kormányt, teremtse meg annak feltételeit, hogy a miniszter bejelentése ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül.

https://pedagogusok.hu/hir/4105/psz-a-kormany-egyik-kezevel-oszt-a-masikkal-megoszt

 

Igazságtalan a többi pedagógussal szemben a bruttó 500 ezer forint

A négyszáz hátrányos helyzetű településről kormányrendelet szól. A Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban az ország minden táján el kell végezni a felzárkóztatást jelentő plusz munkát, ezért a jelenlegi szempontrendszer nem teljesen igazságos.  Sokkal többet kell dolgozni a felzárkóztatásért, hiszen nem voltak meg a digitális oktatás feltételei mindenhol - mondta a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/videok/video-20200827-igazsagtalannak-tartjak-a-pedagogus-szakszervezetek-az-emmi-szempontjait

 

Mindenkinek meg kellene kapnia a bruttó 500 ezres juttatást

A PSZ elnöke az Inforádiónak is azt nyilatkozta: szeptembertől minden egyes pedagógusnak el kell végezni a felzárkóztatást, mindenhol nagy különbségek lesznek a tanulók tudásában. A PSZ kéri a kormányt: mindenki kapjon ilyen juttatást. A szakszervezet több éve hangoztatja, hogy jobban meg kell becsülni a hátrányos helyzetű településeken dolgozókat. Egyébként pedig valódi béremelés kellene, mert egyáltalán nem vonzó a pálya a fiataloknak, a nyugdíjasok nagy száma miatt nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket.

https://www.youtube.com/watch?v=YLyv7Fzw0OI&feature=youtu.be

 

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem településekhez, hanem az intézményekhez kellene igazítani a támogatást

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának elmondta: a kabinet egy 2015-ös kormányrendeletben határozta meg, mely települések tartoznak a hátrányos helyzetű kategóriába. A bruttó 500 ezer forintos jutalomban viszont csak azok a pedagógusok részesülnek, akik olyan szegény településeken dolgoznak, ahol van legalább egy óvoda vagy iskola. Sok helyen nincs oktatási intézmény, az ott élő, hátrányos helyzetű gyerekek így máshova járnak iskolába, sok esetben olyan településre, ami nem számít hátrányos helyzetűnek. De az ő felzárkóztatásukat is ugyanúgy el kell végezni - fogalmazott. A PSZ szerint nem településekhez, hanem az intézményekhez kellene igazítani a támogatást.
https://nepszava.hu/3089786_megoszto-miniszteri-jutalom-feszultsegektol-tart-a-pedagogustarsadalom

 

Számos iskolai szokást át kell alakítani

A személyes jelenlét révén sokkal több interakcióra van lehetőség, és sokkal több minőségi időt tudnak a diákok egymással és az őket támogató, segítő felnőttekkel együtt eltölteni, a személyes találkozás hatékonyan támogatja a tanulást - mondta Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő az Origónak. Szerinte a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt számos iskolai szokást, hagyományt át kell alakítani, talán el is lehet hagyni, de a személyes találkozásra szükség van, így a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a helyben érvényes szabályokat. 

https://www.origo.hu/itthon/20200826-tanevkezdes-digitalis-es-hagyomanyos-oktatas-szakerto.html?utm_source=hirkereso

 

Egyes helyeken hosszabbak lesznek a tanítási napok

Egyes intézmények úgy döntöttek, 8.30-kor kezdődik a tanítás, hogy a diákoknak ne csúcsforgalomban kelljen közlekedniük. A 10 perces szünetek 15 percre nőnek, hogy legyen idő két óra között fertőtleníteni a tantermeket, de így később fognak végezni a diákok - mondta egy III. kerületi általános iskola igazgatóhelyettese.

https://www.life.hu/hirek/20200827-hosszabbak-lesznek-a-tanitasi-napok-egyes-iskolakban-a-koronavirus-miatt.html?utm_source=hirkereso

 

Gócpont

Minden iskolában nagytakarítást végeznek a tanév kezdetén, és ezt minden nap meg kell ismételni - jelentette be Kásler Miklós miniszter. A megelőzés ezzel lényegében le is lett tudva. „A központosított oktatásirányításnak most lehetne érdemi szerepe. Ehelyett épp most kapnak szabad kezet az iskolák, amikor baj van. Védekezzenek úgy a járvány ellen, hogy tudnak és akarnak. Aztán vigyék el ők a balhét.”  Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3089675_gocpont

 

augusztus 28.

A pótfelvételi sem javított a drámai adatokon

A pótfelvételi adatok alapján a pedagógusképzésről is írt a Népszava, jelezve: az egyik legnagyobb visszaesés a pedagógusképzésben volt. Míg tavaly 17,4 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógus szakra, idén 37 százalékkal kevesebben, 11,1 ezren. Közülük a nyári ponthatárhúzás után 6418 tanulót vettek fel (2019-ben 8984-et). A pótfelvételin viszont ez a képzési terület volt a legnépszerűbb: állami ösztöndíjas pedagógusképzésre 906-an jelentkeztek, közülük 615-en örülhettek. Szeptemberben így 7033-an kezdhetik meg tanulmányaikat valamelyik pedagógus szakon. Ám a PSZ szerint ez továbbra is vészesen kevés. A tapasztalatok alapján a felvettek mintegy fele jut el a diplomáig, közülük sem áll mindenki tanárnak. A fiatal pedagógusok körében a korai pályaelhagyás is jelentős.

https://nepszava.hu/3089799_a-potfelveteli-sem-javitott-a-dramai-adatokon

 

Külön protokollt adott ki az ITM és az Emmi, így van néhány érdekes eltérés

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint a minisztériumok nem adtak egyértelmű utasításokat. „Miközben az állami centralizáció olyan méreteket ölt, hogy a NAT már azt is előírja, hol tartsak történelemből november 18-án, a felelősség ilyen letolása az intézmények szintjére komoly cinizmusra vall” - mondta a Magyar Narancs online-nak. A protokoll eltéréseire is utalt: míg az Emmi a maszkviselést csak javasolja ott, ahol nem tartható meg a 1,5 méteres védőtávolság, az ITM kötelezővé teszi. Az ITM indokolt esetben lehetőséget ad a szakképző intézményeknek a (részleges) online oktatásra való átállásra, az Emmi viszont az operatív törzshöz telepíti ezt a döntést. A PSZ leginkább a veszélyeztetett pedagógusok helyzetének rendezését hiányolja az ajánlásokból. „Vérlázító, hogy a kolléga vagy az egészségét veszélyezteti azzal, hogy bemegy, vagy a megélhetését azzal, hogy nem megy be.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/eltolt-csengetesi-renddel-orak-kozotti-fertotlenitessel-keszulnek-az-iskolak-a-tanevkezdesre-132714

 

A válogatás nem teljes körű!