Hírek

Heti lapszemle 2020. szeptember 4.

Heti lapszemle 2020. szeptember 4.

A PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóján is szóvá tette, hogy sok gyakorlati kérdésre nem ad választ a járványügyi protokoll, azt sem tudni, mi lesz a krónikus beteg oktatási dolgozókkal és gyerekekkel. Szakszervezetünk levélben fordult a miniszterelnökhöz, kérve, hogy a pedagógusok körében tapasztalható bérfeszültség oldására keressen megoldást a kormány.

 

augusztus 28.

A PSZ eljárásrendet sürget, ha ismét távoktatás lenne

Szabó Zsuzsa azt sürgetette: a kormány dolgozzon ki eljárásrendet arra az esetre is, ha újból egyik napról a másikra kellene átállni a távoktatásra. Így minden pedagógus, szülő és gyerek tudná, mit kell tennie - mondta az ATV Híradónak a PSZ elnöke.

http://www.atv.hu/belfold/20200828-megtudtuk-ha-egy-diak-ezeket-a-tuneteket-produkalja-legalabb-10-napig-nem-mehet-iskolaba

 

PSZ: Minden pedagógus kapjon pénzt a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásért

A hátrányos helyzetű településeken felzárkóztatást végzőknek megígért bruttó 500 ezer forint megosztja a pedagógusokat - mondta az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Gosztonyi Gábor alelnök. Uniós pénzből osztanák ki a pénzt, a kormány így megteremthetné annak pénzügyi feltételeit, hogy az állami költségvetésből minden pedagógus kapjon ilyen juttatást, aki hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozik.

http://www.atv.hu/videok/video-20200828-hogy-indul-az-uj-tanev

 

Gulyás Gergely miniszter: „sajnos alacsonyak a pedagógusbérek”

A miniszter a Kormányinfón a kérdésre, mikor kapják meg a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok az 500 ezer forintos juttatást, azt felelte, reményei szerint minél előbb. „Sajnos alacsonyak a pedagógusbérek” - mondta, de ez a kormány minden eddiginél többet emelt. A kérdésre, nem igazságtalan-e a bruttó 500 ezer forint, azt mondta, rosszabb lenne, ha ez sem lenne.  A tesztelést firtató kérdésre azt válaszolta: 65 éven felüliek nem dolgozhatnak az oktatásban, így ők nem veszélyeztetettek, az egyéb tesztelésre pedig az általános szabályok vonatkoznak. (A PSZ kérte a tesztelést.)

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/visszaternek-az-elso-hullam-idejen-alkalmazott-hatarvedelmi-szabalyok

 

Hogyan kezdődik a tanév a vírus árnyékában?

„Hogyan fogunk tanítani, ha fél osztályok rendszeresen hiányoznak majd?” - teszik fel a kérdést tanárok, míg a szülőket leginkább az foglalkoztatja, meddig tudnak a gyerekek iskolában tanulni. Sok a megválaszolatlan kérdés.

https://mandiner.hu/cikk/20200828_oktatas_tanev_koronavirus

 

augusztus 29.

A PSZ a hibrid oktatás mellett érvel

Inkább csak nagy szavakat, mint megvalósítható terveket tartalmaz az a 70 pontos javaslat, amelyet az Emmi küldött el iskolakezdés előtt a pedagógusoknak - értékelte a járványügyi protokollt a Népszavának nyilatkozó két érdekképviselet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) javasolja a hibrid módszert, amely két csoportra bontaná a diákokat - az egyik csapat három napot iskolában, kettőt otthon tanul, majd a következő héten fordítva. Így a krónikus betegségtől szenvedő, veszélyeztetett tanárok is biztonságosan dolgozhatnának, ha erősödik a járvány.

https://nepszava.hu/3090001_tanevkezdes-eroltetett-menet

 

KK: nem kell pályázniuk a pedagógusoknak a bruttó 500 ezer forintra

A Klebelsberg Központ közölte: valótlan állítások jelentek meg a miniszter által bejelentett bruttó 500 ezer forintos juttatásról. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől származó hamis információkkal szemben az érintett intézményekben dolgozó kollégáknak nem kell pályázniuk.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200829-nem-kell-palyazniuk-a-pedagogusoknak-a-brutto-500-ezer-forintos-elismeresert

 

A PSZ szerint minden, hátrányos helyzetű tanulóval foglalkozó pedagógusnak járna a felzárkóztatásért ígért bruttó 500 ezer forint

A pedagógusoknak nem kell pályázniuk a bruttó 500 ezer forintos elismerésért. Az ATV híradója idézte Gosztonyi Gábor alelnök nyilatkozatát, amelyet az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának adott. Szerinte a kormánynak ki kellene pótolni az uniós pénzt, hogy minden pedagógus kapjon pénzt a felzárkóztatásért, hiszen sokkal többen foglalkoznak lemaradó tanulókkal, mint ahány (kedvezményezett) települést felsorol a kormányrendelet.

http://www.atv.hu/videok/video-20200829-a-pdsz-es-az-emmi-kolcsonosen-megtevesztessel-vadolja-egymast

 

Kedvezményes hitel szakképzésben és felnőttképzésben tanulóknak

Egy jó szakma kitanulásának nem lehet anyagi akadálya, mert 2021 áprilisától már igényelhetőek a képzési hitelek - mondta Tállai András parlamenti államtitkár. A képzési hitel több mint 57 ezer felnőttoktatásban és mintegy 220 ezer szakképzésben tanulónak hozhat könnyebbséget.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200829-tallai-andras-akar-havi-150-ezer-forintos-kedvezmenyes-hitel-jarhat-a-szakkepzesben-es-a.html

 

augusztus 30.

PSZ: fontos lenne a tanárok tesztelése

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak azt mondta: a Pedagógusok Szakszervezete továbbra is szükségesnek tartja az oktatásban dolgozók tesztelését a tanévkezdés előtt, hiszen sokan életkoruk miatt is veszélyeztetettek.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/szigoru-szabalyok-az-iskolakban-koronavirus

 

Ha valamelyik iskolában megjelenik a fertőzés, ott újra digitális oktatás jöhet

A tanév hagyományos módon indulhat, de a járványügyi előírásokat nagyon komolyan kell venni - mondta a Kásler Miklós miniszter a Kossuth rádióban. Meg kell tartani a távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni. Ha a több mint háromezer köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

https://nepszava.hu/3090017_kasler-miklos-ha-valamelyik-iskolaban-megjelenik-a-fertozes-ott-ujra-digitalis-oktatas-johet

 

Az új tanév az új építések és felújítások éve lesz

A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartott ünnepségen Kásler Miklós elmondta: a kormány feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje. A kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést és a járvány további megelőzését.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kasler-miklos-az-uj-tanev-az-uj-epitesek-es-a-jelentos-felujitasok-eve-lesz-8591310/

 

Az önállóan dönteni tudó tanár zavarja a rendszert

Hiába a tiltakozások, szeptembertől az új Nemzeti alaptantervből kötelesek tanítani a pedagógusok. Két tanárnő úgy döntött: szeretne szakmailag korszerű alaptantervből tanítani, ezért előkészíti a Nat alternatíváját.

https://24.hu/belfold/2020/08/30/nat-uj-nemzeti-alaptanterv-magyar-magyartanar-alternativ/?fbclid=IwAR1UNnVnuZeMR9bwM7Ik3qVfc-ug3MvHFCLv8oQfHwNKhlwzX2DPNH3SWiw

 

augusztus 31.

Tanárokkal és szülőkkel fertőtleníttetik az iskolákat

Az Emmi előírta, hogyan kell takarítani a tanévkezdés előtt. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint hiába az ajánlás, nagyon sok iskolában nincs elég takarító a rendszeres fertőtlenítéshez. Szerinte az is aggályos, hogy csak a tanévkezdéshez ígértek segítséget, később a tankerületeknek kell megoldaniuk, hogy legyen elegendő takarító- és fertőtlenítőszer.

https://444.hu/2020/08/31/tanarokkal-es-szulokkel-fertotlenittetik-az-iskolakat

 

PSZ: a pedagógushiánynak sok oka van Borsodban is

A pedagógushiány okairól beszélt Molnár Zoltán, a PSZ BAZ Megyei Szervezetének elnöke az Európa Rádiónak, kiemelve az anyagi megbecsültség hiányát is. Jelezte: a júliustól adott 10 százalékos ágazati bérpótlék nem tekinthető béremelésnek, nem épül be az alapbérbe. Sokat kell tanulni egy diplomáért, de miért menne valaki tanárnak, ha máshol többet keres? A fiatalok számára nem vonzó a pálya, miközben a tanárok átlagéletkora kb. 50 év.

https://drive.google.com/file/d/1UjIPjfjSwOuSX_6jdbp7wqW_NqotccYJ/view?usp=sharing

 

Sok kreativitást igényel az intézményekben a járványügyi protokoll betartása

Az iskolakezdés várhatóan gyorsítja a koronavírus-járvány terjedését, ezért szükséges szabályozni, ami lehet. Az Emmi protokollja részben logikus, részben betarthatatlan - erről is beszélt Molnár Zoltán, a PSZ BAZ Megyei Szervezetének elnöke az Európa Rádiónak, sok életszerű példát említve.

https://drive.google.com/file/d/1IQqxipUl9EQ2LlibdRIRKkfiqyn2WbYk/view?usp=sharing

 

Győrújfalu: az iskola ki sem nyit fertőzés miatt

A Nemzeti Népegészségügyi Központ döntése szerint nem nyit ki a Győrújfalui Általános Iskola szeptember 1-jén. Egy tanító tesztje pozitív lett, ő a tantestületi ülésen a teljes tanári karral érintkezett. A polgármester reméli, szeptember 7-én kezdődhet a tanítás.

https://indirekt.hu/belfold/nagy-a-baj-koronavirusos-egy-tanar-zarva-marad-az-iskola-gyorujfalun/

 

Tanévkezdés a járvány árnyékában

A PDSZ-hez eljutott a helyettes államtitkár levele, amelyben tájékoztatta az intézményvezetőket: a fertőtlenítőszereket augusztus 29. és szeptember 4. között osztják ki az intézményekben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyetért azzal, hogy ne legyen egyszerre mindenhol távoktatás, azt viszont aggályosnak tartja, hogy továbbra sincs egyértelmű útmutatás, ha a vírus megjelenne egy iskolában. Totyik Tamás alelnök szerint világosan közölni kellene az igazgatókkal és a szülőkkel, milyen magas esetszámoknál kell újabb rendkívüli intézkedésekkel készülniük az intézményeknek. A védőnői szolgálatot is meg kellene erősíteni az intézményekben.

https://nepszava.hu/3090067_tanevkezdes-a-jarvany-arnyekaban-hitelbol

 

Maruzsa Zoltán a felkészülésről egy rendhagyó tanév elején

Az oktatás minden résztvevője egyetértett abban, hogy tantermi rendben induljon a tanév - mondta Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna műsorában. Az államtitkár beszélt az oktatási intézményeknek küldött protokoll gyakorlati megvalósításáról, a tavaszi digitális tanrend tapasztalatairól, a módosított Nemzeti alaptantervről és a tankönyvekről is. Összefoglaló a rádió honlapján.

https://infostart.hu/interju/2020/09/01/maruzsa-zoltan-a-felkeszulesrol-a-folyamatos-keszenletrol-es-a-vegyes-tanrendrol-nagyinterju-egy-rendhagyo-tanev-elejen

 

A PDSZ követeléslistát fogalmazott meg

A PDSZ tesztelést kér az oktatási dolgozóknak és a tanulóknak, hőmérőzést, takarítókról való gondoskodást, védőfelszerelést, az intézményeknek döntési jogot, hogy átállhassanak digitális oktatásra, ha szükség van.

https://www.hrportal.hu/hr/a-pdsz-koveteli-a-biztonsagos-munkavegzes-felteteleinek-megteremteset-20200830.html

 

Háziorvos kéri a szülőket, ne pánikoljanak

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra számít: az iskolakezdés miatt feszültség alakulhat ki a szülők, pedagógusok és orvosok között. Kéri a szülőket, ne essenek kétségbe, ha gyermekükön a koronavírus tüneteit észlelik. Póta György elnök szerint továbbra is az egyéni védekezésre kell a hangsúlyt fektetni.

http://www.atv.hu/belfold/20200831-tomeges-frusztraciot-okozhat-a-jarvanyhelyzet-viszont-ennek-kezelesere-nincs-megfelelo-szakember-itthon/hirkereso

 

Az iskolakezdés kockázatai

Most 6-23 éves korig óriási tömeg egyszerre megy be az oktatási intézményekbe, gyerekek, tanárok és más iskolai dolgozók is. Megnő a tömegközlekedést használók száma, főleg Budapesten és a nagyobb városokban. „Összességében ez egy jelentős kontaktusszám-emelkedés egyszerre” - mondta Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora.  

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/figyelmeztet-a-jarvanyugyi-matematikus-a-koronavirus-terjedes-magyar-mutatoja-veszelyes-szintre-emelkedett-446626?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 

Nem elég konkrét a protokoll, mégis el kellene kerülni az iskolák leállását

Kissé tanácstalanul vágnak bele a koronavírus-járvány fenyegette új tanévbe az iskolák. Van ugyan protokoll, de a régi, korszerűtlen épületekben erősen kérdéses a megvalósíthatósága, ráadásul sokak szerint nem is elég konkrét. A bizonytalanságok ellenére azonban többek szerint fontos lenne normálisan elindítani a tanévet, és ha romlik a helyzet, legalább az alsóban elkerülni a teljes leállást. A tanárok panaszkodtak a távolságtartásra, a fertőtlenítésre, az étkezésre stb. Kérdés, mi lesz a veszélyeztetett tanárokkal.

https://hvg.hu/itthon/20200831_iskolakezdes_uj_tanev_koronahelyzet_oktatas_emmi_protokoll_iranymutatas

 

Mennyire veszélyes az iskolakezdés?

A világ számos országában központi kérdés, kinyithatnak-e az iskolák, ha igen, milyen feltételekkel. A portál összefoglaló cikket készített pro és kontra érvekről.

https://qubit.hu/2020/08/31/mennyire-veszelyes-az-iskolakezdes-a-jarvany-idejen

 

Becsengetés a vírus árnyékában

Másfél millió gyerek indul óvodába és iskolába, de hogy meddig tölthetik mindennapjaikat az intézményekben, azt nem tudni. Ha egy iskolában megjelenik a fertőzés, az igazgató nem dönthet bezárásról, csakis az operatív törzs rendelhet el alternatív munkarendet, de országos, digitális átállás szinte biztosan nem lesz.

https://magyarnemzet.hu/belfold/holnap-becsengetnek-a-koronavirus-arnyekaban-8596641/

 

Újabb rendelkezések a tanárhiány ellen

Új rendelkezésekkel bővültek az óvodai, gyógypedagógiai és az iskolai oktatást érintő szabályok. Ha az óvoda reggel 8 óra előtt vagy délután nem fejlesztő, iskola-előkészítő vagy más, kifejezetten nevelési jellegű foglalkozást szervez, a gyermekek felügyeletét nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja. Gyógypedagógus-munkakörben taníthat, akinek óvónői, tanítói, tanári oklevele van.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200831_tanarhiany_kormanyrendelet

 

Hat debreceni középiskolában később csengetnek

Hat debreceni középiskolában az eddigi 8 óra helyett fél órával később kezdődik az oktatás szeptember elsejétől. Az új rendszert egy évig tesztelik, ha beválik, a többi debreceni középfokú intézménynél is bevezethetik. Addig is tárgyalnak a menetrend összehangolásáról a bejárók érdekében.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2020/08/hat-debreceni-kozepiskola-diakjainak-kesobb-csengetnek

 

Palkovics László: Struktúra és szemléletváltás kezdődik az oktatásban

Mérföldkő a szakképzés történetében 2020/21-es tanév, átalakul a szakképzés intézményi szerkezete, szemléletváltás kezdődik az oktatásban - hangsúlyozta Palkovics László miniszter az országos szakképzési tanévnyitón. Az ágazatban dolgozó mintegy 32 ezer szakember átlagosan 30 százalékos béremelést kapott, ez átlagosan több mint 80 ezer forintos bérnövekményt jelentett.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200831-merfoldko-a-magyarorszagi-szakkepzes-torteneteben-a-szeptemberben-indulo-tanev.html?utm_source=hirkereso

 

Kevesebb pénzt kap L. Ritók Nóra iskolája

Az eddigi 17 millió helyett 8,5 millió forint többlettámogatást kap az új tanévben az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolája, ahol többnyire hátrányos helyzetű, roma gyerekeket tanítanak.  Vagyis ugyanaz a helyzet, mint Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség esetében, a kormány az ő támogatásukat is csökkenti.

https://hvg.hu/elet/20200831_Az_Igazgyongy_tamogatasat_is_lefelezi_az_EMMI

 

Semjén Zsolt szerint az emberek jobban bíznak az egyházi iskolákban

A miniszterelnök-helyettes a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján arról is beszélt, hogy 2010 óta megduplázódott az egyházi iskolák száma. Szerinte az emberek azért bíznak „valahogy jobban” az egyházi iskolákban, mint a világi vagy alapítványi iskolákban, mert az egyházi oktatási intézményekben az ember, a test és a szellem egységében van, ez semmi mással nem pótolható többletet jelent.

https://444.hu/2020/08/31/semjen-szerint-emberek-jobban-biznak-az-egyhazi-iskolakban-mint-a-vilagiakban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=semjen-szerint-emberek-jobban-biznak-az-egyhazi-iskolakban-mint-a-vilagiakban

 

Polihisztorok

Az új tanévre készülve az is világossá vált, hogy a járványügyhöz és az orvosi diagnosztikához is érteniük kell a pedagógusoknak. Szakmai szervezetek évek óta figyelmeztetnek az egyre növekvő tanárhiányra, ám ennél nagyobb probléma az elöregedés: fiatal tanerőből van kevés, s vészesen növekszik a nyugdíjkorhatárhoz közeli tanárok aránya, akiknek - bár a veszélyeztetett csoportba tartoznak - kivétel nélkül a frontvonalban kell harcolniuk. Juhász Dániel cikke a Népszavában.

https://nepszava.hu/3090121_polihisztorok

 

Anyagilag is magára hagyta az állam a gyerekes szülőket

Minden szülő tudja, hogy a járvány mennyire kikészítette a társaságuktól megfosztott iskolásokat, mekkora a drukkolás, hogy ez a tanév iskolákban indulhasson el. Ennek esélyeit radikálisan csökkenti az állam bizarr hozzáállása a teszteléshez. Mármint az, hogy sok európai országgal ellentétben nálunk nem ingyenesek az indokolt PCR-tesztek sem. Pedig teszteléssel az iskolabezárás megelőzhető lenne.

https://444.hu/2020/08/31/anyagilag-is-magara-hagyta-az-allam-a-gyerekes-szuloket-virusugyben-iskolakezdeskor?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=anyagilag-is-magara-hagyta-az-allam-a-gyerekes-szuloket-virusugyben-iskolakezdeskor

 

szeptember 1.

PSZ: Aggodalommal és sok bizonytalansággal kezdődött el a tanév

Szakszervezetünk tanévnyitó sajtótájékoztatóját a Facebookon közvetítettük. Az Elnökség tagjai maszkot viseltek, amikor nem beszéltek. A sajtótájékoztató honlapunkon is megtekinthető.

https://pedagogusok.hu/hir/4108/psz-aggodalommal-es-sok-bizonytalansaggal-kezdodoett-el-a-tanev

 

PSZ: nagyfokú bizonytalanság jellemzi a tanév indítását a járvány miatt

Szabó Zsuzsa elnök a sajtótájékoztatón emlékeztetett: amikor a PSZ megfogalmazta elvárásait, az egyik legfontosabb az volt, hogy szűrjék a pedagógusokat. Ez nem valósult meg, most itt a következménye - utalt arra a győrújfalui iskolára, ahol az egész tantestületnek karanténba kellett vonulnia. A pedagógusok nem kaptak egyértelmű utasítást, mit tegyenek, ha krónikus betegségük vagy koruk miatt veszélyeztetettek. A PSZ levélben fordult a miniszterelnökhöz, kérve, hogy a pedagógusoknál tapasztalható bérfeszültségre keressen a kormány megoldást. Gosztonyi Gábor alelnök arról beszélt: nincsenek meg a szükséges eszközök és kevés a takarító az intézmények fertőtlenítésére. Több helyen a pedagógusokat kötelezték erre a munkára.  Totyik Tamás azt is mondta: elvárják a kormánytól, hogy a védőnői szolgálatot erősítsék meg az oktatási intézményekben.

http://www.ma.hu/belfold/350541/PSZ_nagyfoku_bizonytalansag_jellemzi_a_tanev_inditasat?place=srss

 

Szájmaszk helyett szájzárat kapnak a tanárok

Vannak olyan iskolák, ahol augusztus végén titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk a tanároknak arról, hogy a fenntartó engedélye nélkül semmilyen információt nem adhatnak ki intézményükkel kapcsolatban - hangzott el a PSZ tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Totyik Tamás alelnök szerint a tankerület ezzel próbálja megakadályozni, hogy például a járványügyi protokollal kapcsolatos hiányosságokra fény derülhessen. Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke tud olyan levélről, amelyben egy kisvárosi iskola pedagógusai arról számoltak be, két osztálynak nincs terme az iskolában, a gyerekeket átmenetileg az iskola aulájában helyezték el.

https://nepszava.hu/3090285_tanevkezdes-szajmaszk-helyett-szajzarat-kapnak-a-tanarok

 

Orbán Viktorhoz fordult a PSZ, kérve a kormány segítségét

A PSZ a miniszterelnökhöz fordult a bérfeszültség miatt - mondta Szabó Zsuzsa elnök a tanévnyitó sajtótájékoztatón. A szakképzésben 30%-os béremelést kaptak az oktatók, a közoktatásban csak 10%-os bérpótlékra futotta. Az elnök szerint a felzárkóztatásra nem csak kormányrendeletben meghatározott kedvezményezett (hátrányos helyzetű) települések iskoláiban van szükség, így újabb feszültséget jelent a megígért bruttó 500 ezer forint. Arra kérik a kormányt, találjon megoldást a bérfeszültség oldására és a tanárok túlterheltségének csökkentésére. Totyik Tamás alelnök a pedagógushiányról beszélt, Gosztonyi Gábor alelnök pedig jelezte: konföderációk összefogásában azt kérik majd, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők (ha szükség lesz ismét tantermen kívüli oktatásra) távolléti díjat kaphassanak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200901_psz_tanevnyito

 

Rendelettel az egyre súlyosbodó tanárhiány ellen

Ahelyett, hogy vonzóbbá tennék a pedagóguspályát, a kormány jogszabály-módosítással könnyítette meg az üres tanári állások betöltését. A Magyar Közlönyben megjelent több módosítás, amellyel a pedagógusok foglalkoztatásának szabályain változtatott a kormány. A módosítások nagy része megkönnyíti az üres tanári álláshelyek feltöltését, alternatív megoldást kínál arra az esetre, ha az iskolák nem tudnak megfelelő szakembert alkalmazni.

https://nepszava.hu/3090195_rendelettel-az-egyre-sulyosbodo-tanarhiany-ellen-mikozben-az-ovodakat-visszalokik-az-idoben-vagy-30-evvel

 

PSZ: a kormányrendelet módosítása tüneti kezelés

A PSZ elnöke az Inforádiónak azt mondta: hibás lépésnek, tüneti kezelés tartja, hogy egy kormányrendelet alternatívát kínálva lehetővé teszi az üres állások betöltését. Szabó Zsuzsa hozzátette: az intézményvezetők már eddig is éltek ilyen kényszermegoldásokkal, ez az irány azonban a minőség további romlásához vezet. Ez nem megoldás, emelni kell a béreket, csökkenteni a munkaterheket. Ha nem történik változás, nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeinket - érvelt.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/01/psz-igy-nem-lesz-aki-tanitsa-a-gyerekeinket

 

Ha Pistike szétrúgja a padot, az iskolaőr…A PSZ kockázatokat lát

Egy iskolaőr elmondta: a jelöltek polgárjogot, büntetőjogot, taktikai felkészítést, pszichológiai és pedagógiai alapismereteket tanultak. Arra oktatják őket, hogy a konfliktusokat megelőzni kell. A Pedagógusok Szakszervezete szerint komoly kockázatot hordoz, hogy a 12-14 éves kiskorúakkal szemben is lehet vegyi eszközt, botot, bilincset használni.

https://nepszava.hu/3090187_ha-pistike-szetrugja-a-padot-az-iskolaorok-eloveszik-a-rosszabbik-enjuket-persze-a-peppe-veres-nem-opcio

 

A szülők többsége is hagyományos oktatást szeretne

Bár sokan aggódnak, a szülők többsége a hagyományos oktatás mellett érvel. Azt ugyanakkor a hatóságok, a minisztérium és a szakszervezetek is nyomatékosan kérték, betegen senki ne menjen iskolába. A szakszervezetek azzal egyetértettek, hogy a vírus elleni védekezés fontos, de bírálták például a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Szerették volna, ha a pedagógusokat tesztelik a tanévkezdés előtt, a lázmérést is fontosnak tartották, ám ezeket a javaslatokat nem fogadta el a kormány.

https://hang.hu/belfold/2020/09/01/becsengetnek-igy-meg-nem-indult-az-iskola-mint-most/

 

Emmi: egy tucat intézményben van fertőzött

A minisztérium tájékoztatása szerint két iskolában és két óvodában van rendkívüli szünet, egy iskolában tanítás nélküli munkanapot tartanak. Egy tucat intézményben van tudomásuk egy-két koronavírus-fertőzöttről, akik karanténban vannak, így sem a tanulókra, sem a pedagógusokra nem jelentenek veszélyt. Ezért ezeken a helyszíneken a tanítás elindult, de a következő napokban fokozottan figyelik az adott intézményeket.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/01/emmi-egy-tucat-intezmenyben-van-egy-ket-koronavirus-fertozott

 

szeptember 2.

Az érettségi dolgozatot tavasszal páncélszekrénybe zárták, és most?

Bizonytalanság és félelem van a tanévkezdés után - a PSZ elnöke az ATV Start c. műsorában jelezte: a tavaszi érettségi időszakában sokkal egyértelműbb volt a szabályozás. Szabó Zsuzsa felvetette például: mi lesz most a dolgozatokkal, füzetekkel? Az érettségi dolgozatokat ugyanis tavasszal páncélszekrénybe zárták, mondván: papíron is fertőzőképes a vírus. Nem tudható, mi lesz a krónikus beteg vagy egyéb szempontból veszélyeztetett pedagógussal. A tanév kezdetén fontos lett volna az oktatási dolgozók PSZ által javasolt szűrése, ezt az élet igazolta.

http://www.atv.hu/videok/video-20200902-psz-nagyfoku-bizonytalansag-jellemzi-az-idei-tanev-inditasat

Itt elérhető az interjú írott változata:

http://www.atv.hu/belfold/20200902-psz-orult-bizonytalansag-es-felelem-van-az-oktatasban/hirkereso

 

PSZ: Nincs utasítás, mi az intézményvezető dolga, ha megjelenik a vírus

Az oktatási kormányzat határozatlansága a legnagyobb probléma, az ajánlások nem elegendők - mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Klubrádió Reggeli gyors. c műsorában. Szóvá tette: nem lehet tudni, hogy a krónikus beteg pedagógusoknak kell-e dolgozniuk. A fertőtlenítőszerek csak ezen a héten érkeznek, miközben szeptember elsején megkezdődött a tanév, sok helyen nincs elég takarító sem. Van intézmény, ahol kérték: a gyerekek is fertőtlenítsenek.

https://www.youtube.com/watch?v=KpfdOCAozLI&feature=youtu.be

 

Mindenki egyetért a későbbi iskolakezdésben, mégis 8-kor csengetnek

A 9 órás iskolakezdés a járvány miatt ismét felmerült. A BKK és a budapesti városvezetés júniusban javaslatot tett későbbi kezdésre, most pedig a Momentum ifjúsági tagozata, a TizenX indított petíciót. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke elmondta: támogatható a későbbi iskolakezdés a felsőbb évfolyamosoknál, de erről a fenntartók dönthetnek. Több debreceni középiskolában már később kezdődik a tanítás.

https://azonnali.hu/cikk/20200902_9-oras-iskolakezdes-kinek-kell-ez-tanarokat-szuloket-diakokat-kerdeztunk

 

Szkafanderben nem lehet tanítani

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában betartható járványügyi előírásokat próbáltak bevezetni. Csúsztatva kezdődnek az órák, az alsósoknak 8.00-kor csengetnek, a felsősöknek 8.15-kor, ők nem is mehetnek be az iskolába, amíg az alsósok el nem foglalják helyüket. „Még mielőtt az Emmi utasítása megérkezett volna, nekünk már akkor voltak ötleteink arra, hogy hogyan akarunk védekezni. Csináltunk egy helyi szabályozást, de az az illúzió nem volt bennünk, hogy ez egy hermetikus, tökéletes vírusvédelem, hiszen még a kórházakban sem lehet az” - mondta Turcsik Viktor igazgató.

https://444.hu/2020/09/02/szkafanderben-nem-lehet-tanitani

 

„El sem teszem a pálinkáspoharat”

A szerző tanulásszervező, az Újpedagógia program alapítója és trénere. Galambos Attila cikke a távoktatás tapasztalatairól, egyéni helyzetekről, a kiégésről hosszú, de hasznos. 

https://qubit.hu/2020/09/02/el-sem-teszem-a-palinkaspoharat

 

Rendeletmódosítás a lemorzsolódás ellen

Az Oktatási Hivatal legújabb adatai szerint Nógrád megyében a legrosszabb az iskolai lemorzsolódás: több mint tizenkétezer tanulóból csaknem kétezret (a diákok 15,98 százalékát) veszélyeztette a lemorzsolódás a tanév első felében. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem sokkal jobbak az arányok. Egy módosítás alapján, ha egy tanulót nem vesznek fel középiskolába vagy nem is jelentkezett, az igazgató értesíti az Oktatási Hivatalt, amely kijelöli azt a középfokú iskolát, amely a tanuló felvételét nem tagadhatja meg.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200901_iskolaelhagyas_kiegeszites

 

Eddig 423 helyen léptek szolgálatba az iskolaőrök

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta: az iskolaőrök azokon a helyeken léptek szolgálatba, ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához. Pölöskei Gáborné, az ITM helyettes államtitkár közölte: 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban. Összesen 478 intézményben lesz iskolaőr a jelenlegi adatok szerint; 55 intézményben nincs betöltött pozíció Budapesten, Pest megyében, Bács-Kiskun megyében. A toborzás folyik, remélik, hogy szeptember végére minden iskola igényét ki tudják elégíteni, mondta Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/eddig-423-helyen-szolgalatba-leptek-az-iskolaorok

 

Egy anya és egy jogi diplomás nyomozó is iskolaőrnek állt

Megjelenése, határozottsága, segítőkészsége miatt fordulnak hozzá a diákok - válaszolta a hvg.hu-nak Bogács Melinda háromgyerekes anya arra kérdésre, mi teszi alkalmassá új feladatára. Két éve dolgozik biztonsági őrként a budapesti Mándy Iván Szakközépiskolában, szeptembertől már iskolaőrként folytatja. Dr. Nerl József iskolaőr a BRFK korábbi, jogi diplomával is rendelkező 51 éves nyomozója a XVI. kerületi Csonka János Technikumban dolgozik majd. A korábban vagyon elleni bűncselekmények területén dolgozó, magát a civil életben is kipróbáló nyugdíjas rendőrt részben az motiválta, hogy közel állt hozzá a feladat, részben az, hogy kiegészítheti nyugdíját.

https://hvg.hu/itthon/20200902_iskolaorseg_iskolaorok_szolgalatba_alltak_oktatas_maruzsa_zoltan_poloskei_oktatasi_allamtitkarsag_orfk

 

szeptember 3.

Az oktatási romlás virágai

A kormány lehetővé tette a megfelelő felsőfokú képesítés nélküli pedagógusok munkavégzését.  Akik eddig csak általános iskolában taníthattak, középiskolában is oktathatnak. Az óvodákban csak diplomás óvodapedagógusok foglalkozhattak a gyermekekkel, ezentúl reggel 8 előtt és délután ez már nem lesz követelmény. Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szerint az óvodában nyitástól zárásig fejlesztés folyik, amely nem direkt módon történik. Ezt egy olyan személy, akinek az óvodai munkáról fogalma sincs, nehezen tudná teljesíteni.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-oktatasi-romlas-viragai/369087/

 

„Nehéz ősz előtt állnak az iskolák”

Jocó bácsi tanár arra kérte követőit, ne küldözgessenek neki maszktagadós, összeesküvéses képeket, mert úgysem fogják meggyőzni, másrészt nincs ideje vitatkozni. „Viszont minden iskolának van egy járványügyi szabályzata, speciális eljárásrendje, amit igenis minden diáknak, tanárnak, szülőnek be kell tartania! Felesleges feszkó ágálni ellene.” Egy online szakmai beszélgetésen Constantin Tamás gyermekreumatológus azt mondta: miközben komoly előírások vannak arra, mik a teendők a koronavírus-gyanús gyerekek esetében, már most sok a felső légúti hurutos megbetegedés, ami megnehezíti a szülők és az orvosok dolgát. Tordas Dániel házi gyermekorvos leszögezte: aki lázas, köhög, nehezebben veszi a levegőt, nem érzi a szagokat vagy az ízeket, illetve hány, hasmenése van, izom- vagy fejfájásra, hidegrázásra panaszkodik, azt otthon kell tartani. Jakab Ferenc professzor szerint a gyerekek semmivel sem nagyobb mozgatórugói a járványnak, mint a felnőttek.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200902-nehez-osz-elott-allnak-az-iskolak

 

Vannak tanárok, akik nem akarnak ismét otthoni oktatást

A másfél méteres távolságot nem lehet betartani az iskolákban, de a tanárok mindent megtesznek a védekezésért, már csak azért is, mert nem szeretnének újra digitálisan oktatni. Ezt Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója mondta az InfoRádiónak. „Utáljuk, nem akarjuk csinálni” - ezt mondta a távoktatásról. A tanév elején igyekszik minél több dologba belefogni a kollégáival, hogy ha mégis be kéne zárni, legyen mire alapozva folytatni a munkát.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/03/sajnos-a-petardak-nem-allnak-keszenletben-ime-a-tanevkezdes-elso-tapasztalatai

 

Ha az orvosok betartják az előírást, kiürülhetnek az iskolák

Tesztelés nélkül kell otthon ülnie tünetmentes diákoknak 10 napot, mert kiderült, hogy koronavírusos volt valaki, akivel együtt táboroztak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ez nem egyedi eset, hanem a járványügyi protokollból következő orvosi döntés. A probléma a tanárokat is érintheti. Póta György úgy látja, a helyzet tarthatatlan, az orvosok nem kaptak egyértelmű iránymutatást, ezért egyeztetést kértek a minisztériumtól.

https://hvg.hu/itthon/20200903_koronavirus_iskolak_ovodak_teszteles_kontaktuskutatas_tanitas_bezaras_diakok_tanarok_oktatok_emmi?s=hk

 

A budapestiek kétharmada támogatja a csúsztatott iskolakezdést

A BKK és a budapesti városvezetés júniusban tett javaslatot a későbbi kezdésre, ám a legtöbb helyen mégis 8-kor kezdődött a tanítás. A Publicus Intézet felmérése szerint tízből hét megkérdezett hallott a javaslatról, hogy a középiskolásoknak később kezdődjön az oktatás, így kevesebben lennének a tömegközlekedési járműveken, kisebb lenne a zsúfoltság.

https://hang.hu/belfold/2020/09/03/publicus-a-budapestiek-ketharmada-tamogatja-a-csusztatott-iskolakezdest/

 

A civilek egy nap alatt összedobták a pénzt L. Ritók Nóráéknak

Az állam az Igazgyöngy Alapítvány iskolájának támogatását az idei tanévtől 17 millióról 8,5 millióra csökkentette. A megvonásról L. Ritók Nóra Facebook-posztban számolt be, majd jelezte: már összegyűlt az állam által elvont összeg. „Meghatottan, hálásan, és még mindig háborgó igazságérzettel teszem közzé ezt a hírt. Százasával töltöttük le az utalások adatait, és még nem is tudtunk mindenkinek visszacsatolni, de dolgozunk rajta folyamatosan. Ismerősök és ismeretlenek, régi támogatók és új elköteleződők, kisebb összegeket küldők, és nagyobb támogatások egyaránt voltak közöttük. Mellettünk megerősítő, nekünk drukkoló, néhol dühös üzenetek, melyek segítenek nekünk is feldolgozni érzelmileg ezt az egészet.”

https://index.hu/belfold/2020/09/03/l_ritok_nora_igazgyongy_alapitvany_iskola_adomanygyujtes/

 

Megbecsülést követelnek a hivatalnokok, helyi akciók zajlanak

Az önkormányzatok központi bérrendezésétől a járványhelyzetre hivatkozva elvett adóbevételek visszaadásáig terjed a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hatpontos követeléslistája, ennek nagy részéért 2016 óta küzdenek. Szeptember elejére meghirdetett akciójukhoz az önkormányzati dolgozók 17 és fél százaléka, 5358 ember csatlakozott. Boros Péterné elnök hangsúlyozta: helyi akciókról van szó, alapszervezeteikre bízták, milyen megoldást választanak a munkabeszüntetésre.

https://nepszava.hu/3090503_megbecsulest-kovetelnek-a-hivatalnokok--orszagos-szervezesu-helyi-akciok-zajlanak

 

Volt ombudsmanok, alkotmányjogászok tiltakoznak a színművészeti tönkretétele ellen

Eddig negyvennyolc közismert vagy éppen pályakezdő jogász írta alá az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet petícióját, amellyel „a magánosítás örvén szabadságától megfosztott Színház- és Filmművészeti Egyetem tönkretétele ellen” tiltakoznak.

https://nepszava.hu/3090573_volt-ombudsmanok-alkotmanyjogaszok-tiltakoznak-a-szinmuveszeti-tonkretetele-ellen

 

„Szabad oktatásért, szabad kultúráért” tüntetést szerveznek

Szeptember 4-én, 18 órától hirdettek újabb tüntetést az SZFE előtt. Az Oltalom Karitatív Egyesület szervezésében alakuló tüntetésnek nemcsak az SZFE ügye a témája, mint írják: „a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére”.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200903_oktatasi_tuntetes

 

szeptember 4.

Van, ahol egyenmaszkra is futja, másutt fertőtlenítő sincs

A diákok, tanárok hőmérőzésének szükségességét a PSZ is felvetette már, az oktatásirányítás képviselői azonban feleslegesnek tartották a javaslatot. Közben van olyan iskola, ahol az intézményvezető a pedagógusok felelősségére hívta fel a figyelmet - erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt a Népszavának. Információi szerint az érintett iskolában a tanévnyitó értekezleten „fenyegette meg” az igazgató a tanárokat, az ő felelősségük, ha a gyerekek megfertőzik egymást. Szerinte „aljas húzás” a tanárokra tolni a felelősséget. Az NPK elnöke, Horváth Péter azt mondta: a pedagógusok vagy az iskolaigazgató felelősségét csak abban az esetben lehet firtatni, ha a vírusfertőzés tüneteinek megjelenésekor nem járnak el megfelelően.  

https://nepszava.hu/3090654_van-ahol-egyenmaszkra-is-futja-masutt-fertotlenito-sincs

 

Önbecsapás lenne a tanárok tömeges koronavírus-szűrése

Néhány iskolában már az első napokban találtak fertőzöttet, ezeket az eseteket helyben kezelik, az intézmények többségében zavartalanul folyik az oktatás. A PSZ szerint tanévkezdés előtt szűrni kellett volna minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót. Merkely Béla rektor is arról beszélt, hogy az oktatás frekventált terület a vírus berobbanása szempontjából - írta a Magyar Nemzet. Az Emmi ugyanakkor közölte: aki egy adott időpillanatban negatív, a mintavételt követően bármikor megfertőződhet. A PCR-tesztnek akkor van értelme, ha az érintett tüneteket mutat, illetve szoros kapcsolatba került egy fertőzött beteggel. Tesztelni persze nem tilos: a Pest megyei Őrbottyánban kötelező jelleggel szűrték az óvónőket az első nevelési napon.

https://magyarnemzet.hu/belfold/onbecsapas-lenne-a-tanarok-tomeges-koronavirus-szurese-8614194/

 

Orbán: állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát - Juttatás pedagógusok egy csoportjának

A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában három feladatot jelölt ki: az életek mentését - az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését. Arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van.

https://index.hu/belfold/2020/09/04/orban_viktor_kossuth_radio_interju_2020_augusztus/?utm_campaign=googlenews&utm_medium=link&utm_source=editors
 

A Magyar Nemzet cikke szerint azt is elmondta: ha megjelenik a fertőzés egy intézményben, a tanítás beszüntetéséről központi szinten döntenek. De indokolatlan ezt olyan megtenni, ahol még sosem láttak koronavírusos gyereket. Beszélt a pedagógusok egy csoportjának megígért egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatásról is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-allig-felfegyverkezve-varjuk-a-virus-masodik-hullamat-8614935/

 

KK: négy iskolában van karantén miatt digitális oktatás

Idén hétezerrel több elsős kezdte az iskolát az egy évvel korábbiakhoz képest - nyilatkozta a Növekedés portálnak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. Nagyon kevés tanár jelezte, hogy nem tartaná meg az óráját a koronavírus-járvány miatt. A teszteket (ha szükséges) ingyen végzik a tanárokon és a diákokon is. Javaslatuk szerint az iskolák a testnevelés órákat kinn tartsák meg, az úszásoktatást idén ne vegyék tervbe, s ne legyenek énekkarok sem. A KK nem készül minden iskolára kiterjedő általános lezárásra.

https://novekedes.hu/interju/klebelsberg-kozpont-jelenleg-negy-iskolaban-van-karanten-miatt-digitalis-oktatas

 

A válogatás nem teljes körű!