Hírek

Heti lapszemle 2020. szeptember 11.

Heti lapszemle 2020. szeptember 11.

A PSZ szerint továbbra is nagy a bizonytalanság az Emmi kibővített járványügyi intézkedési terve után is, a felelősséget az iskolákra, a pedagógusokra hárítják. Közben nő azon intézmények száma, ahol át kell térni a digitális oktatásra.

 

szeptember 1.

Valódi járványprotokoll nélkül kétségek között indul a tanév

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Qubit portálnak elmondta: az Emmi intézkedési tervével (az első változatról beszélt) a legnagyobb baj az, hogy csupán javaslat. A kormány az ajánlások betartását az intézményekre bízza, a felelősséget az intézményvezetőkre hárítja, miközben az ajánlások betartásához szükséges eszközökről egy szót sem ejt. Felidézte: a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén ígéretet kaptak arra, hogy az Emmi és az NNK rövidesen előáll a vészforgatókönyvet is tartalmazó protokollal.

https://qubit.hu/2020/09/01/valodi-jarvanyprotokoll-nelkul-ketsegek-kozott-indul-a-tanev-magyarorszagon

 

Biztonsági intézkedések az óvodákban

A Hit Rádió Gyújtópont c. műsorában Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke arról nyilatkozott, mi tartható be és mi nem az előírt protokollból. Nem életszerű például a másfél méteres távolság, erre a csoportszobák sem alkalmasak. Ameddig csak lehet, kint vannak a gyerekek a szabadban.

https://youtu.be/ufo6YIJrSL4

 

szeptember 4.

Részletes, egyértelmű szakmai protokollt sürget a PSZ

A kormányfő szerint adtak jogköröket az iskoláknak, de minden egyes ügyet megvizsgálnak. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa azt mondta az ATV híradónak, hogy nincs egységes protokoll, amely leírná, miként kell eljárni, ha egy intézményben megjelenik a fertőzés.  Az összeállítás 4 perc 40 mp-nél kezdődik.

http://www.atv.hu/videok/video-20200904-atv-hirado-2020-09-04

 

Az elmúlt tíz évben nőttek az iskolák közötti egyenlőtlenségek

Habár a kormány hadat üzent annak, hogy az iskolák növeljék a tanulók közötti egyenlőtlenségeket, egy friss kutatás is igazolja: az elmúlt tíz évben inkább növekedtek az otthonról hozott különbségek.

https://www.noklapja.hu/fontos/2020/09/04/iskolak-kozotti-egyenlotlensegek-kutatas/

 

szeptember 5.

„Ha jön az influenzaszezon, hamar kiürülhetnek az iskolák”

A PSZ kifogásolja: nincs hivatalosan, írásban kiadott eljárásrend arra az esetre, ha az iskolában valakiről kiderül, hogy koronavírussal fertőzött. Totyik Tamás alelnök szerint az iskolák magukra vannak hagyva, erőn felül próbálják megoldani a helyzetet. Írásos utasítások hiányában úgy tűnik, minden felelősség a pedagógusokat, az intézményvezetőket és a szülőket terheli - mondta a Magyar Hangnak.

https://hang.hu/belfold/2020/09/05/ha-jon-az-influenzaszezon-hamar-kiurulhetnek-az-iskolak/

 

Megbecsülik a diákok a személyes oktatást a járvány óta

Hatalmas energiával vetette bele magát a tanulásba a diákság. Szeretnének minél tovább eljutni a tananyaggal, ha újra át kell állni digitális munkarendre - mondták a Magyar Nemzetnek fiatalok. Az Országos Diáktanács tagjai szerint nincs pánikhangulat, a többség fegyelmezetten betartja az előírásokat, ám jelentős eltérés van az iskolák szigorúságában. Sok diák nem is annyira a vírustól fél, hanem attól, hogy ismét visszatér az online oktatás, mások ugyanakkor pozitívan élték meg az otthoni tanulást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sokkal-jobban-megbecsulik-a-diakok-a-szemelyes-oktatast-a-jarvany-ota-8619885/

 

szeptember 6.

Emmi: 4 óvodában, hat iskolában van rendkívüli szünet

Az Emmihez 182 bejelentés érkezett, ezek közül 69 igényel nyomon követést, tanügyi intézkedésre 10 intézményben volt szükség.  4 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, minden esetben meghatározták a felülvizsgálat időpontját.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-csaknem-6000-intezmenyben-rendben-folyik-az-oktatas

 

Folyamatosan figyelik az óvodák, iskolák adatait

A kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyeli a helyzetet, kiemelten az óvodák, iskolák adatait, és ha kell, azonnal intézkednek - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kitért arra, hogy a beteg gyerekeket azonnal el kell különíteni az iskolában és a kollégiumban is. Hiányzásuk a hatósági karantén idején igazoltnak minősül.

https://www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kormanyszovivo/hirek/folyamatosan-figyeljuk-az-ovodak-iskolak-adatait

 

„Harmadik figyelmeztetés” - több ezren álltak be az SZFE hétvégi élőláncába

A budapesti akcióban felszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói képviselete, sorolva a követeléseket.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200906_szfe_tuntetes

 

szeptember 7.

Aminek a hatévesek isszák meg a levét

„Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondja, sajnálja, hogy azok a tanító nénik, akik most „bajban vannak” az iskolaéretlenség miatt, akkor hallgattak, amikor a szakmai és szakszervezetek, amikor minden szakmai fórum erősen tiltakozott a megváltozott elbírálás rendje ellen. Azt, hogy katasztrófa lesz, előre lehetett borítékolni. Lehet arra hivatkozni, hogy kevés szülő reklamált az Oktatási Hivatalnál, de ez csak az igazság kicsi része. A nagyobbik az, hogy a szülők nagy részének még a digitális felkészültsége sem volt meg ahhoz, hogy reklamálhasson, hiszen azt nem levélben, hanem csak egy letölthető nyomtatványon tehette volna meg” - idézte őt a Hírklikk.

https://hirklikk.hu/kozelet/aminek-a-hat-evesek-isszak-meg-a-levet/369237

 

Öt újabb oktatási intézményben rendeltek el szünetet

A korábbi négy óvoda és hat iskola mellett további öt oktatási intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt - közölte Maruzsa Zoltán a Kossuth műsorában. Az államtitkár elmondta, az operatív törzs még nyolc helyszínen rendelt el digitális oktatást, ami öt esetben csak egy-egy osztályt érint, háromban pedig a teljes intézményt. Már van olyan oktatási intézmény is - a győrújfalui általános iskola -, amelyben a múlt héten még rendkívüli szünet volt, de mostanra visszaállhatott a normális működésre. „A digitális munkarend tavasszal mint óvintézkedés bevált, de az, hogy egy teljes tanévet digitális munkarendben vigyen át az ország, azt gondolom, hogy nem elképzelhető” - emelte ki.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200907-ujabb-ot-oktatasi-intezmenyben-rendeltek-el-szunetet-a-jarvany-miatt

 

Merkely Béla professzor tesztelné a tanárokat

A Semmelweis Egyetem rektora szerint most kisebb a baj, mint az első hullámban volt, de a fenyegetettség nem az. Az Inforádió Aréna c. műsorában arról is beszélt, hogy meggondolná a magas rizikójú emberek állami szűrését, ide sorolta a tanárokat is. A pedagógusok teszteléséről az Emmi korábban azt mondta, értelmetlen.

https://hvg.hu/itthon/20200907_merkely_bela_koronavirus_jarvany_teszteles_vasarlasi_sav

A rektor fontosnak nevezte például a pedagógusok beoltását is, ha lesz vakcina.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/07/merkely-bela-elerheto-kozelsegben-van-a-vakcina

 

Az Emmi a protokollról

„Tantermen kívüli, digitális munkarendet az Operatív Törzs rendelhet el az oktatásért felelős miniszter javaslata alapján. Döntéskor az adott intézmény és a konkrét fertőzéses eset körülményeit egyaránt figyelembe veszik, így az egy osztályt, egy évfolyamot vagy az egész iskolát is érinthet. A digitális munkarend bevezetésére az iskoláknak a kiadott intézkedési terv alapján fel kellett készülni tanév elején, ebben az Oktatási Hivatal honlapján közzétett részletes módszertani ajánlás nyújt segítséget. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ folyamatosan figyelemmel követi a fertőzöttség alakulását országszerte. A munkarend visszavonásáról az adott intézményt érintő fertőzéses eset lezárultával szintén az Operatív Törzs dönt. A gyermekfelügyeletet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése esetén is biztosítaniuk kell az intézményeknek.” - közölte a lap megkeresésére a tárca.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/emmi-koronavirus-jarvany-iskola-bezaras-szulok/fp196sv?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Néma énekóra, fertőtlenítőt hurcoló gyerekek

„Énekórán nincs éneklés”- ezt az utasítást az egyik Pest megyei iskola írásban kapta tankerületi vezetőjétől, és jól érzékelteti, hogy a diákok és a tanárok milyen rendkívüli körülmények között kezdték a tanévet.  Van olyan iskola, ahol az órák 40 percesek, más iskola kérte a szülőket, a gyerekek vigyenek magukkal kézfertőtlenítőt. Az igazgatók mindenhol arra számítanak, hogy a digitális tanrend elkerülhetetlen lesz, ezért kérik a tanulókat, minden nap mindent vigyenek haza.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/07/nema-enekora-fertotlenitot-hurcolo-gyerekek-szokatlan-szabalyok-az-iskolakban

 

Sorra dobják be a törülközőt a magántanárok az új felnőttképzési törvény miatt

„Adatbiztonsági botrány” így jellemzi az új felnőttképzési törvény körül kialakult hercehurcát Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület vezetője. Az ITM egy nappal a követelmények hatályba lépése előtt tette közzé állásfoglalását, illetve egy példatárat, amelyből kiderült, szeptembertől mi számít képzésnek és mi nem. 10 ezer magántanár dolgozik vállalkozóként, jelentős részük nyelvoktatással foglalkozik. 1000 körüli a száma azoknak, akik valamilyen hobbitevékenységet tanítanak ugyan, de az új felnőttképzési törvény szerint, amit csinálnak, képzésnek minősül. És legalább félezerre tehetők a nyelviskola jellegű, nagyobb szolgáltatók. Őket is súlyosan érinti a szabályozás.

https://hvg.hu/kkv/20200907_felnottkepzes_adatkezeles_nyelvtanitas_korrepetalas

 

Több segítséget kapnak a tanárok

A pedagógusok tehermentesítését tűzte ki egyik célként a 2030-ig szóló köznevelési stratégia, jelezve: sokkal több asszisztensre van szükség, hogy a pedagógusok érdemi feladataikra koncentrálhassanak. A tervek között szerepel a tanárképzés reformja, emellett javítanak a nyelvoktatáson, új iskolákat és tanuszodákat építenek, több figyelmet kapnak a külhoni magyar diákok is. A stratégia rögzíti: rendszerszintű pedagógushiány nincs, ugyanakkor a tanárok munkáját támogató szakemberek, segítők nincsenek elegen, emiatt a tanároknak sok olyan feladatot kell elvégezniük, amely nem pedagógiai munka.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobb-segitseget-kapnak-a-tanarok-8625219/

 

Fülöp Attila: a gyermekvédelem közösségi feladat

A gyermekvédelem közösségi feladat, amelyben egyaránt felelőssége van a kormánynak, az önkormányzatoknak, a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár Kalocsán.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-gyermekvedelem-kozossegi-feladat

 

szeptember 8.

PSZ: szabad oktatást, szabad egyetemet

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szolidaritásáról biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit, támogatja őket abban az elszánt küzdelemben, amelyet kitartóan folytatnak intézményük függetlenségéért, a művészet szabadságáért. Egyeztetve az SZFE hallgatóival, arra buzdítunk minél több köz- és szakoktatási dolgozót, készítsen magáról vagy közösségéről az egyetem hallgatóit támogató fotót az ismert jelképek (kéz, piros-fehér terelő szalag) felhasználásával.

https://pedagogusok.hu/hir/4112/PSZ:%20szabad%20oktat%C3%A1st,%20szabad%20egyetemet

 

PSZ: Az adat hamis

Röviden így kommentálta az OECD jelentését Gosztonyi Gábor alelnök. Miután az Emmi által ismertetett jelentés kitér a bérekre is, az alelnök a Klubrádió hírműsorának elmondta: egy frissen végzett pedagógus - a júliustól megkapott bérpótlékkal együtt is - csak annyit keres, mint egy nyolc általánost végzett iskolaőr.  

https://www.youtube.com/watch?v=Hj6x5Pp-8us&feature=youtu.be

 

Nincs szakmai egyetértés a köznevelési stratégiában

Hamis kép alapján több pontban is kétséges vagy hibás célokat fogalmaz meg az új köznevelési stratégia a PSZ szerint. A célokat 2030-ig meghatározó dokumentum foglalkozik a pedagógusbérekkel, a pedagógushiánnyal.  Totyik Tamás alelnök az InfoRádióban arra emlékeztetett: a stratégia azért készült, hogy az uniótól kapott pénzeket miként tudja a közoktatás felhasználni, de szerinte néhány esetben hibás a felvetés is. A pedagógusok megbecsülése is szerepel a stratégiában, de a PSZ szerint az 50 százalékos béremelés teljes mértékben elveszítette az értékét, és a diplomás átlagbéreknek a 60 százaléka felett van valamivel, ami nem azt jelenti, hogy a pedagóguspályát megbecsülnék.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/08/nincs-szakmai-egyetertes-a-koznevelesi-strategiaban

 

Kásler Miklós módosított: új szabályok az intézményekben

Javasolják a bálok, szalagavatók elhalasztását, a sportfoglalkozások, énekkari próbák felfüggesztését. A szülők csak külön engedéllyel léphetnek be az iskolákba - ez áll abban a módosításban, amelyet a miniszter küldött ki az intézményvezetőknek. A Pénzcentrum által ismertetett dokumentum értelmében ezentúl csak az Oktatási Hivatal rendelhet el szünetet az intézményekben.

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/kasler-modositotta-az-intezkedesi-tervet-uj-szabalyok-jonnek-az-iskolakban.1102156.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27ű

 

Európában hagyományos munkarendben kezdődött az oktatás

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Maruzsa Zoltán államtitkár azt mondta: Európában sehol nem volt senki olyan bátor, hogy tíz hónapnyi otthoni, digitális munkarendet indítson el már szeptemberben és ez nem is volt indokolt. A tavaszi digitális munkarendet pótlólagos megoldásnak tartotta.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/maruzsa-zoltan-europa-minden-orszagaban-hagyomanyos-munkarendben-kezdodott-az-oktatas-2507886

 

Horváth Péter attól tart, át kell állni egy másik üzemmódra

Tart attól, hogy a járvány az egész tanári karon végigsöpörhet, de nem tudja, hogy a tesztelés mennyiben jelentene megoldást - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter hozzátette, hogy a hagyományos, normál tantervi oktatás lényegesen hatékonyabb a digitálisnál.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/08/horvath-peter-tart-attol-hogy-at-kell-allni-majd-allni-egy-masik-uzemmodra?fbclid=IwAR2bW-TwZSuLtu8ar44EklcTC-rqOANL_rh5AJRKn8_yTcOCvKSrLH6jlLM

 

Egyre több iskolát és óvodát kell bezárni, senki sem tudja pontosan, mit kell csinálni

A helyzetet bonyolítja, hogy az Emmi, illetve a szakképzésért felelős ITM ajánlásai sincsenek összhangban: míg az ITM lehetőséget ad arra, hogy egy-egy szakképző intézmény saját hatáskörben döntsön a digitális oktatásra való részleges átállásról, az Emmi alá tartozó iskoláknál csak az operatív törzs dönthet erről. A PDSZ azt is jelezte: a köznevelési törvény szerint miniszteri rendelet alapján lehet bevezetni a digitális munkarendet. Az egészségügyi törvény viszont a kormányt hatalmazza fel arra, hogy minden olyan intézmény működését beszüntesse, ahol erre a járvány miatt szükség van. A katasztrófavédelmi törvény veszélyhelyzetben a miniszter egyedi határozati jogkörébe utalja a köznevelési intézmények működésével kapcsolatos döntéseket.

https://nepszava.hu/3091088_egyre-tobb-iskolat-es-ovodat-kell-bezarni-es-senki-sem-tudja-pontosan-mit-kell-csinalni

 

Gúzsba köti az óvodákat a pedagógushiány

Akár az óvodai nap felét is pedagógus végzettséggel nem rendelkező, nevelést-oktatást segítő munkatársakkal tölthetik a gyerekek óvodapedagógusok helyett - erre ad lehetőséget egy kormányrendelet. Sok óvodában már eddig is gyakorlat volt, hogy dajkákkal vagy pedagógiai asszisztensekkel helyettesítették a hiányzó óvodapedagógust, máshol a csoportlétszámot növelték vagy túlóráztak az óvónők. Egy óvodapedagógus azt mondta: a szakmája most devalválódik, egy pedagógiai asszisztens nincs szakmailag felkészülve erre a munkára. A cikk idézte Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozata elnökének korábbi nyilatkozatát, miszerint szükség lenne több pedagógiai asszisztensre a nagy létszámú csoportoknál.

https://hang.hu/belfold/2020/09/08/guzsba-koti-az-ovodakat-a-pedagogushiany/

 

Logisztika

„Igaza van persze Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak abban, hogy 170 ezer magyar pedagógus folyamatos tesztelése nagyon komoly kihívás elé állítaná az állami logisztikát. Azt is csak ő tudná megmondani, az elmúlt fél év elég lett volna-e egy működő járványprotokoll kidolgozására. Mondjuk, hogy az egyazon emberminisztériumban serénykedő oktatási és egészségügyi államtitkárság elmerengjen azon, ha már tízmillió magyart láthatóan lehetetlen hatékonyan szűrni, legalább 170 ezer pedagógus esetében nem kellene-e ezt megpróbálni. De inkább úgy tűnik: erre minden állami vezető magasról tett.” - N. Kósa Judit írása.

https://nepszava.hu/3091109_logisztika

 

Emmi: Egyre több gyermek vesz részt az oktatásban, emelkedtek a tanári fizetések

Megjelent az OECD éves oktatási jelentése, az Education at a Glance 2020, amely az egyes országok adatait mutatja be. Magyarországon a 3-5 évesek 92%-a vesz részt óvodai vagy általános iskolai oktatásban (ez 2018-as adat). Az OECD tagországok átlaga 88%. Magyarországon 12 gyerek jut egy pedagógusra, míg az OECD-átlagban 14 gyerek. 2005 és 2019 között az OECD tagországokban egy 15 éves gyakorlattal és a legfontosabb minősítésekkel rendelkező tanár fizetése 5-7%-kal emelkedett, míg Magyarországon a pedagógus életpálya bevezetése előtti évhez viszonyítva a növekedés reálértéken is 37% volt.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/oecd-jelentes-egyre-tobb-gyermek-vesz-reszt-az-oktatasban-emelkedtek-a-tanari-fizetesek

 

ITM versenyképes szakképzés, javuló mutatók, gyakorlatközpontú oktatás, emelkedő bérek

Az OECD jelentése szerint Magyarországon nemzetközi összevetésben is kimagasló szerepet tölt be a munkahelyen végzett gyakorlati képzés, jók a szakképzettséggel rendelkezők elhelyezkedési esélyei, folyamatosan emelkednek az oktatói bérek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A jelentés fokozott figyelmet fordít a szakképzésre: a szakképző iskolákban tanulók mindegyike vállalati környezetben megvalósuló gyakorlati oktatásban részesül. A munkahelyen végzett gyakorlati képzésben részt vevők 100 százalékos mutatója többszörösen felülmúlja az OECD országok 34 százalékos átlagát.

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200908_a_friss_oecd_jelentes_alapjan_ugy_tunik_jo_iranyba_halad_a_magyar_szakkepzes

 

Az Eduline adatokat is idézett az OECD jelentéséből

Magyarország 2017-ben az OECD statisztikai módszertana szerint a GDP 3,9 százalékát költötte oktatásra, ezzel hátulról a negyedikek vagyunk az OECD országok közül. Az átlagos osztálylétszám az iskolákban az OECD átlag alapján általános iskolában 21 fő. A kutatás szerint azokban az országokban, ahol kisebb az osztálylétszám, könnyebb tudnak alkalmazkodni az új járványügyi követelményekhez. Nálunk az osztálylétszám az átlag felett van (22 fő).

http://eduline.hu/kozoktatas/20200908_oecd

 

A középosztálynak is kárt okoz az iskolák joga a szabad tanulóválasztáshoz

Hogyan találnak egymásra a tanulók és az általános iskolák? A közvélemény szerint a szabad iskolaválasztás jogával élve a szülők választanak. Lehetőleg jó hírű iskolát, gyermekük személyiségéhez igazodó tanítót, és persze olyan intézményt, ahol kevés a problémás diák - ami sokak számára leginkább a cigány tanulókat jelenti. Az utóbbi évek oktatáspolitikája miatt egyre több szülő törekszik arra, hogy lehetőleg ne a Klebelsberg Központ fenntartása alatt működjön gyermeke intézménye. Elemző cikk.

https://qubit.hu/2020/09/08/a-kozeposztalynak-is-kart-okoz-az-iskolak-joga-a-szabad-tanulovalasztashoz

 

Józsefváros megmutatja: nem baj, ha roma gyerekek is járnak az oviba

Csaknem százmillió forint uniós támogatást nyert a józsefvárosi önkormányzat az óvodai szegregáció csökkentésére. A nyolcadik kerület vezetői azt szeretnék elérni, hogy a középosztálybeli szülők is nyissanak az olyan óvodák felé, ahová többnyire hátrányos helyzetű, akár roma vagy bevándorló gyerekek járnak.

https://444.hu/2020/09/08/jozsefvarosban-megmutatnak-a-kozeposztalynak-hogy-nem-baj-ha-cigany-gyerekek-is-jarnak-az-oviba

 

szeptember 9.

PSZ: a bizonytalanságból és a felemás gyakorlatból baj lehet

A PSZ augusztusban megfogalmazta javaslatait, de csak egy „normál” tanévkezdésre szóló útmutatót adtak ki. A második javított kiadás is csak ajánlás, ami nagy baj - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorában. Felidézte: a PSZ hibrid oktatást (csoportbontásban járnának a gyerekek iskolába) is javasolt, de nem fogadták el. Most mindenki más-más gyakorlatot követ. Például van osztály, ahol fertőzött gyereket találtak, de áttolták a felelősséget a szülőkre, a gyerekekre, hogy bemennek-e iskolába vagy sem. Nagy Zoltán egri pedagógus szerint, amit tudnak, betartanak a protokollból. Beszéltek a tavaszi digitális oktatásról is. A gimnáziumi tanár azt mondta: ez egyáltalán nem volt siker, nem erre van kitalálva az oktatási rendszer.

https://www.youtube.com/watch?v=arZdnWOMZik&feature=youtu.be

 

A maszk az egyetlen fegyvere a pedagógusnak a koronavírus ellen

Maszkban érkezett az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának stúdiójába Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, jelezve: a pedagógusoknak csak a maszk a fegyverük a vírus ellen. Minden iskola úgy alkalmazza az ajánlást, ahogy akarja, ebből sok bizonytalanság adódik. Az Emmi által kiadott újabb intézkedési tervről volt szó, amelyet a beszélgetőtárs, Czédly Mariann fejlesztőpedagógus is elégtelennek tartott. A PSZ elnöke ismertette: követeljük, az is 100 százalékos táppénzt, ellátást kapjon, aki kontaktszemélyként karanténba kényszerül.

http://www.atv.hu/videok/video-20200909-jarvanyugyi-szigoritasok-az-iskolakban

 

PSZ: aggasztó, hogy még mindig csak ajánlásokat fogalmaznak meg

Az Emmi második protokollja valamivel szigorúbb ajánlásokat tartalmaz. A szülők nem léphetnek be az iskolába, csak az igazgató előzetes engedélyével. Az a gyermek vagy pedagógus, aki „bármilyen” betegség miatt otthon maradt, csak orvosi igazolással vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. „Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni”. A szalagavatók, ünnepségek, sportfoglalkozások, énekkari próbák elhalasztását javasolják. Kifejezett kérés az őszi úszásoktatás felfüggesztése. A PSZ szerint aggasztó, hogy miközben egyre több iskolában jelenik meg a vírus, az oktatásirányítás továbbra is csak ajánlásokat fogalmaz meg egyértelmű protokoll helyett. Totyik Tamás alelnök úgy véli, ennek hátterében egyrészt az állhat, hogy sok intézményben az ajánlásokat is nehéz betartani, illetve, ha konkrét utasításba adnák az iskoláknak, mit kell tenniük, ahhoz a kabinetnek biztosítania kellene a szükséges pénzt.

https://nepszava.hu/3091226_szigorubban-ajanl-a-szaktarca-az-iskolakban--modositottak-a-jarvanyugyi-intezkedesi-tervet

 

OECD jelentése - Eltér a szaktárca és a PSZ értékelése

Egyre több gyermek vesz részt az oktatásban és emelkedtek a tanári fizetések is. Az Emmi közleménye szerint ezt is megállapítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet éves jelentése. A PSZ szerint a minisztérium félreértelmezi az adatokat. Totyik Tamás alelnök az Inforádiónak azt mondta: a fizetésemelések nem rendezték ténylegesen a tanárok bérét. „Valóban emelkedett 2010 óta 78 százalékkal a bér, de ez a garantált bérminimum emelése következtében teljesen elveszítette a reálértékét. Ott tartunk, hogy egy pályakezdő fiatalnak a bérét ki kell egészíteni, hogy a garantált bérminimumot elérje.”

https://infostart.hu/belfold/2020/09/09/oecd-jelentes-koszonoviszonyban-sincs-a-szaktarca-es-a-psz-velemenye

 

Bárkiből lehet óvónő?

Az augusztus végén megjelent kormányrendelet ügyes trükkökkel fedi el pedagógusok, a nyelvtanárok, óvónők hiányát - erről is beszélt az Indexnek Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

https://index.hu/belfold/2020/09/09/pedagogushiany_vegzettseg_ovoda_iskola/

 

PSZ: Miért menne valaki hátrányos helyzetű településre?

Kevés a pedagógus, a legnehezebb helyzetben a hátrányos helyzetű kistelepülések iskolái vannak Borsodban is. Molnár Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke azt a kérdést tette fel a helyi lapnak: „Miért is lenne jó egy hátrányos helyzetű kistelepülés iskolája? Társadalmi összetétele nem vonzó, a diákok iskolai motivációja alacsony.”

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/pedagogusok-meg-kerestetnek-4536440/

 

Betiltottak szakmai rendezvényeket több ágazatban, az oktatásban is

Sem az egészségügyben, sem a szociális, illetve a köznevelési ágazatban nem lehet személyes jelenléttel megtartani a szakmai rendezvényeket - közölte az Emmi. Helyette online konferenciákat szabad csak szervezni. Az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk. A közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát. A hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nem lehet tartani előírt szociális távolságot.

https://magyarnemzet.hu/belfold/betiltottak-a-szakmai-rendezvenyeket-tobb-agazatban-8640759/

 

Több pedagógus is tünetekkel ment munkába - ne tegyék!

Az országos tisztifőorvos a pedagógusokat is arra kérte, csak egészségesen vegyék fel a munkát. Több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába. Szerinte az iskolakezdésre hozott intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha vannak is fertőzések, azok izolált esetek. Ha lesz oltás, azt pl. a pedagógusoknak is meg kell kapniuk. 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-naponta-hetezren-kernek-tesztet

 

Horváth Péter: 10-20 iskolában van digitális oktatás a vírus miatt

Tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen digitális oktatásra kellett átállni a járvány miatt - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth rádióban. Horváth Péter szerint hatékonyabb úgy az oktatás, hogy csak abban az esetben állnak át digitális oktatásra, ha megjelenik a járvány az iskolában.  A kormányzati ajánlásokról, amelyek például arra vonatkoznak, hogy az iskolák halasszák el ünnepségeiket, nagy egyetértés látszik.

http://www.atv.hu/belfold/20200910-tiz-husz-magyar-iskolaban-zajlik-jelenleg-digitalis-oktatas-a-koronavirus-jarvany-miatt/hirkereso

 

A PDSZ szerint tömeges iskolabezárások várhatók

„A közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk. Tapasztalataink alapján nyugodtan kijelenthető: nincsenek meg az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményei” - közölte a PDSZ. A szakszervezet átgondolatlannak tartja, hogy mit bíznak az intézményekre. Noha a cél az iskolabezárások elkerülése lenne, a PDSZ szerint a kormány intézkedéseivel éppen azt éri el, hogy rövidesen tömegesen bezárhatnak.

https://168ora.hu/itthon/pszd-iskolabezaras-190846

 

Ellenzi a többség a gumibotos iskolaőrséget

Nem tartja helyesnek a lakosság 73 százaléka azt, hogy bilinccsel, gumibottal, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök is fegyelmezhetik a diákokat egyes oktatási intézményekben - derült ki egy közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Liberális Párt megbízásából készítettek. Az iskolaőri rendszert az emberek 22 százaléka támogatja.

https://nepszava.hu/3091200_ellenzi-a-tobbseg-a-gumibotos-iskolaorseget

 

szeptember 10.

Nem tudni, mi lesz a diákok és a pedagógusok sorsa a második hullámban

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint nem kell egyszerre minden iskolát bezárni, csak akkor, ha a fertőzöttség olyan nagy, hogy az ország egész területén korlátozni kell az emberek mozgását. A PSZ már most is az általa korábban javasolt hibrid oktatás bevezetését támogatja. Több alkalommal is kérte az Emmi-t: egyértelmű protokoll legyen, mikor, milyen esetben kell otthoni munkavégzést elrendelni krónikus betegségben szenvedő pedagógusoknak. Egyes vélemények szerint, ha ezt a protokollt kiadná az Emmi, lennének oktatási intézmények, amelyekben azonnal fel kellene függeszteni a tantermi oktatást – mondta Totyik Tamás az Alfahír portálnak.

https://alfahir.hu/2020/09/10/koronavirus_pedagogusok_kozoktatas_pedagogusok_szakszervezete_pdsz_digitalis_tanrend

 

Egy járókelő érdeklődött: politizál-e a gimnázium?

Újbudán, a József Attila Gimnázium diákjai is szolidaritásukat akarták kifejezni az SZFE hallgatóival. Az igazgató igent mondott, hiszen arra nevelik őket, hogy szabadon fejtsék ki véleményüket. Ám egy járókelő felhívta az igazgatót, megkérdezte tőle, politizál-e az iskola. Az igazgató elmagyarázta neki, hogy ezzel szerinte nem politizáltak. Az illető mégis bejelentést tett a fenntartónál, a tankerület pedig megkérte az igazgatót: szedjék le a molinókat.

https://444.hu/2020/09/10/ugy-tiltakozhattak-a-jozsef-attila-gimi-diakjai-mint-egy-idealis-vilagban-aztan-jott-egy-jarokelo-es-bejelentest-tett-a-klik-nel?fbclid=IwAR11AjBLZpWYqGEmehNv4UZ8uqYHUvs0LXlSYBx3ZXKxAONjQuaAgwu2eJ8

 

Csaknem 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsga nélkül

Mintegy 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal összefüggő engedményeknek köszönhetően - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. A gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták diplomájukat.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/09/10/mar-110-ezren-kaptak-meg-diplomajukat-nyelvvizsga-nelkul?source=hirkereso

 

Az SZFE dolgozói benyújtották sztrájkköveteléseiket

A diákok továbbra is azt szeretnék, ha lemondana az egyetem kuratóriuma - írták a diákok Palkovics Lászlónak. Amíg a kuratórium nem mond le, nincsenek meg a feltételek az oktatás megkezdéséhez. Kérik és követelik az oktatási és szervezeti autonómia biztosítását, a szenátus jogkörének visszaállítását. Az SZFE dolgozói benyújtották sztrájkköveteléseiket. Eredménytelen tárgyalások esetén legkésőbb szeptember 21-én, határozatlan időre sztrájkba kezdenek.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200910_szfe_sajtotajekoztato

 

szeptember 11.

Orbán Viktor: az iskolába történő belépéskor elrendelték a kötelező hőmérséklet-ellenőrzést

A miniszterelnök szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy általános bezárás nem lesz: ha egy iskolában megjelenik a betegség, a fertőzöttet, esetleg az osztályt kell elszigetelni. Ha ez nem segített, csak akkor kell az iskolát leállítani, de a gyerekek felügyeletéről gondoskodni kell. A kormány néhány döntést már hozott: az iskolába történő belépéskor elrendelték a kötelező hőmérséklet-ellenőrzést. „Kiadtam azt utasítást is, hogy rövid időn belül kérek egy szabályozást, hogy hatósági árassá tudjuk tenni a teszteket” - fogalmazott a kormányfő. (A reggeli hőmérőzést a PSZ már korábban kérte!)

https://hang.hu/belfold/2020/09/11/orban-viktor-nem-engedhetjuk-meg-ujra-hogy-a-virus-megbenitsa-az-orszagot/

 

Lesújtó jelentés az oktatásról, kevés helyen büntetik ennyire a tanárokat

A magyar tanárok legalább 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint egy átlagos diplomás - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet minapi jelentéséből. Magyarországon tart a legtovább, mire egy pedagógus eléri a lehető legmagasabb fizetést, amit a többség valószínűleg csak a nyugdíj előtt pár évig tud élvezni. Ugyanakkor a tanárok nem számítanak túlterheltnek nemzetközi összehasonlításban.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200911/lesujto-jelentes-a-magyar-oktatasrol-keves-helyen-buntetik-ennyire-a-tanarokat-448178

 

Mára elfogadták és jól működtetik a hibrid oktatást a szakképzésben

Míg a köznevelésben döntően személyes jelenléttel oktatnak, a szakképzésben már sok helyen alkalmazzák a tantermi és otthoni tanulást ötvöző hibrid módszert. A csoportokat megosztják, a diákok heti váltásban járnak be, rengeteg tantermen kívül végezhető projektfeladatot kapnak. A fenntartók azt mondják, felkészültek, biztonságosan zajlik a tanítás, és rengeteg fertőtlenítőszert szereztek be.

https://magyarnemzet.hu/belfold/mara-elfogadtak-es-jol-mukodtetik-a-hibrid-oktatast-a-szakkepzesben-2-8648703/

 

Hímzett karjelvényt és bakancsot fognak hordani az iskolaőrök

Az iskolák biztonságának védelme érdekében jogosultak lehetnek az oktatási intézmény lezárásának elrendelésére az iskolaőrök „a feltétlenül szükséges mértékben és időtartamban” - idézte a Magyar Hang a Hivatalos Értesítőt, amelyben az iskolaőrökkel kapcsolatban adott ki utasítást az országos rendőrfőkapitány. Az iskolaőröknek lesz átmeneti és téli szettje is.

https://hang.hu/belfold/2020/09/11/himzett-karjelvenyt-bakancsot-fognak-hordani-az-iskolaorok/

 

A válogatás nem teljes körű!