Hírek

Heti lapszemle 2020. szeptember 18.

Heti lapszemle 2020. szeptember 18.

A pedagógusok és a gyerekek is nagyobb biztonságban lennének, ha a kormány már szeptemberre egyértelmű utasításokat dolgozott volna ki arra az esetre, ha az oktatási intézményekben megjelenik a koronavírus. Ez azonban nem történt meg, az iskolák naponta elszenvedik a következményeket. A lázmérés októberi bevezetése már elkésett intézkedés a PSZ szerint. További hírek a lapszemlében.

 

szeptember 11.

Táppénzdilemma: fizetés vagy vírus?

Az országos tisztifőorvos tud arról, hogy több esetben tünetekkel ment be pedagógus az iskolába, ezért arra kérte a tanárokat, csak egészségesen vegyék fel a munkát. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az ilyen esetek mögött egzisztenciális okok is állhatnak: ha egy pedagógust karanténra köteleznek, fizetésének csupán 50-60 százalékát kapja meg táppénzben. A szakszervezet éppen ezért levélben kérte Kásler Miklóst, hogy a koronavírus-fertőzést, ha azt munkahelyén kapta el valaki, tekintsék foglalkozási megbetegedésnek, a pedagógusnak pedig 100 százalékos táppénzt állapítsanak meg. 

https://nepszava.hu/3091583_tappenzdilemma-fizetes-vagy-virus

 

Ha az iskolaőr csontot tör, jelentést kell írnia

Az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket - mondta az egyik iskolaőr arról, hogy mit tanultak a tanfolyamon. Bár testi kényszert csak végső eszközként vethet be az iskolaőrség, a Magyar Közlönyből kiderül, ennek lehetőségére is alaposan felkészültek. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis utasítást adott ki, részletesen meghatározva az iskolaőrség irányítási folyamatát, az őrök napi szolgálati feladatait, azt is, milyen esetekben kell jelentést írniuk.

https://nepszava.hu/3091601_ha-az-iskolaor-csontot-tor-arrol-jelentest-kell-irnia

 

szeptember 12.

Októbertől lesz lázmérés az iskolákban

Orbán Viktor közösségi oldalára feltöltött videójában azt mondta: az iskolákat tudják üzemeltetni, három iskolát és tizenhat óvodát kellett eddig bezárni, a többi helyen az oktatás többé-kevésbé megszokott rendben zajlik. Októbertől az iskolába belépéskor kötelező testhőmérséklet-mérés lesz.     

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-az-egeszsegugy-felkeszult-jarvany-kovetkezo-hullamanak-kezelesere

 

Amíg nem emelkedik jelentősen a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása

A kormányfő az állami tévének nyilatkozott az új „haditervről”. A nemzeti konzultációból is kiderült, hogy az emberek nem akarják bezárni az iskolákat. „Egészen addig, amíg a halálozási számok nem emelkednek, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kell” - mondta. 

https://hvg.hu/itthon/20200912_Orban_Viktor_nyilatkozik_az_m1en

 

Októbertől lesz kötelező lázmérés - a PSZ ezt már korábban javasolta

A Pedagógusok Szakszervezete attól tart, hogy a lázméréshez nem kapnak majd elegendő eszközt az iskolák. Az alelnök úgy látja, a megelőzéssel már elkéstek. Totyik Tamás az ATV híradójának mondta ezt.

http://www.atv.hu/belfold/20200912-oktober-elsejetol-kezdik-a-kotelezo-iskolai-lazmerest

 

Jocó bácsi kérdései a lázmérésről

„Természetesen elfogadom, hisz valahogy szűrni kell a betegeket, védeni kell az egészségeseket. Csak halkan mondom, pár napja azt adta utasításba a tankerület, hogy nem lehet lázat mérni. Akkor most hogy is van ez?” Balatoni József tanár sorolja a kérdéseit: ki fog lázat mérni, mivel, kap-e védőruhát az, aki mér, mit kell tenni a lázas gyerekkel?

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/joco-bacsi-tesztelik-vegre-a-beteg-lazas-gyerekeket-tanarokat-vagy-csak-menjen-haza-es-maradjotthon/

 

Nem látni, mi gátolja meg, hogy egyre több iskolát kelljen bezárni

Nemcsak a pedagógusokban, hanem a szülőkben is nagy a bizonytalanság - mondta Miklós György a Népszavának. A Szülői Hang Közösség képviselője szerint a szabályok jóval lazábbak, mint tavasszal, nem világos, mi gátolná meg, hogy egyre több fertőzött legyen és egyre több iskolát kelljen bezárni. Egyelőre mindenki csak túlélni próbál.

https://nepszava.hu/3091646_nem-latni-mi-gatolja-meg-hogy-egyre-tobb-iskolat-kelljen-bezarni--allitja-miklos-gyorgy-a-szuloi-hang-elnoke

 

Átadták az Év tanára díjakat

A pedagóguspálya művészet, értékeket közvetítő hivatás - mondta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a díjátadó ünnepségen. Az Év tanára díjat a nyíregyházi Orosz Tamás testnevelő tanár kapta. Az Év óvodapedagógusa címet Csató Judit, a kispesti Árnyas Óvoda dolgozója vehette át.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/atadtak-az-ev-tanara-dijakat-elismerest-kapott-meg-az-ev-kulhoni-tanara-es-az-ev-virtualis-tanara-is/

 

Konfliktuskezelést tanítanak pedagógusoknak is

Ingyenes képzést indít óvodai, általános és középiskolai pedagógusoknak, a szociális szférában dolgozó szakembereknek a Családbarát Ország Nonprofit Kft. A képzésen olyan témaköröket érintenek, mint a társas kapcsolatokban felmerülő konfliktusok kezelése, önismeret és érzelmi intelligencia stb.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/09/12/itt-megtanitanak-a-konfliktuskezelesre-es-fejlesztik-az-erzelmi-intelligenciat

 

szeptember 13.

A PSZ augusztusban kérte a kötelező lázmérést

A PSZ már augusztusban kérte a kötelező lázmérést az iskolákban - erre is emlékeztetett az elnök, Szabó Zsuzsa az RTL híradónak. Javasolta: minden 100 tanulóra jusson két érintésmentes homloklázmérő. Az összeállítás idézte Orbán Viktor bejelentését a lázmérésről.

https://www.youtube.com/watch?v=uiB0RluALXY

 

Megfékezheti az erőszakot a gumibot, a bilincs vagy a gázspray?

Az iskolaőri rendszer működése a TASZ szerint korlátozó és diszkriminatív is lehet. Szembehelyezkedik a szabályokkal, ajánlásokkal, sérti a szabadság- és emberi jogokat, a gyerekek mindenek felett álló érdekét. Egy tanfolyam elvégzése után senki sem lesz képes átlátni és kezelni olyan problémát, amelyet tapasztalt szakembereknek sem könnyű.

https://24.hu/belfold/2020/09/13/iskolaorok-gyerekbantalmazas-eroszak-tanarok-pszichologus/?fbclid=IwAR35vX8oo1AXcMz21ifWlEKjLxWGEtSbBS0F6IvJsfcmPYH-iU1tZW12Ws8

 

Csökken az oktatás jelentősége

2018-ban a tanköteles diákok 4,4 százaléka nem járt általános iskolába Magyarországon, ilyen magas arányt csak Szlovákiában és Törökországban mért az OECD. A szervezet arra is figyelmeztet: a recesszió és a koronavírus-fertőzés újabb hullámainak bekövetkeztével az állami költségvetések tervezésekor az oktatás háttérbe szorulhat a gazdaságélénkítő csomagok és a növekvő egészségügyi kiadások miatt.

https://g7.hu/kozelet/20200913/latszanak-a-jelei-hogy-a-munka-alapu-tarsadalomban-az-oktatas-jelentosege-csokken/

 

A megmenekülés lélektana

Az Igazgyöngy megmeneküléséről, a civil adományokról írt L. Ritók Nóra. „Nem tudjuk, mit hoz a jövő. De ebből az egészből mi most megerősödve kerültünk ki. Az Igazgyöngy társadalmi beágyazottsága nőtt. Erőpróba volt, amiből mi biztosan profitáltunk. És nemcsak a támogatás fontos ebben, hanem az is, hogy az ügy társadalmi képviseletét is megerősítettük. Köszönet mindenkinek, aki bárhogyan részt vett és részt vesz benne.”

https://nyomorszeleblog.hvg.hu/2020/09/13/751-a-megmenekules-lelektana/

 

szeptember 14.

Ami a kormánynál száz, az a valóságban 50 százalék

A PSZ szerint nem felelnek meg a valóságnak az ITM adatai, amelyekkel a szakképzési rendszer sikerességét próbálta alátámasztani. Az ITM egyebek mellett közölte: a munkahelyen végzett gyakorlati képzésben résztvevők 100 százalékos mutatója többszörösen felülmúlja az OECD országok 34 százalékos átlagát. Ez egyértelmű hazugság, a gyakorlati képzésben résztvevők aránya sosem volt 100 százalék - nyilatkozta a Népszavának a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor. Az adat könnyen ellenőrizhető a KSH és az MKIK adatbázisából. Az oktatók jelentős többsége nem 30, hanem 22-24 százalékos béremelésről számolt be. Bár a tárca az OECD minapi oktatási kiadványára hivatkozik, abban a 2017-2018-as adatok szerepelnek, így az idei béremelések még meg sem jelenhetnek benne - erre is felhívta a figyelmet az alelnök.

https://nepszava.hu/3091790_ami-a-kormanynal-szaz-az-a-valosagban-otven-szazalek

 

Egy budapesti iskolában elkezdték a tesztelést, 30 fertőzöttet találtak

21 gyerek és 9 tanár tesztje lett pozitív a Lauder Javne Iskolában, közölte Horányi Gábor igazgató. Az iskola a szülőkkel létrehozta a Vissza az Iskolába alapot, ennek köszönhetően adományokból, közösségi finanszírozásban végeznek teszteket a diákokon és a pedagógusokon. A gyerekeknél a tünetek minimálisak, a tanárok - életkorukkal arányosan - egyre rosszabbul érzik magukat. Szeretnék elkerülni, hogy bezárják az iskolát. Már most vannak olyan órák, amikor a tanulók ülnek a tanteremben, a tanár pedig otthonról tanít, mert életkora miatt veszélyeztetett vagy fertőzött.

https://24.hu/belfold/2020/09/14/lauder-javne-iskola-tomeges-teszteles-30-fertozott/

 

A háziorvos szakmai érveket sorol az iskolai lázmérés ellen

Mivel a láz - főként gyermekeknél - nem kizárólagos jele a koronavírusnak, tévút ettől várni a járvány lassítását - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki szerint az iskolai lázmérés októberi bevezetése kezelhetetlen káoszt okozhat.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/14/szakmai-ervek-sora-szol-az-iskolabejarati-lazmeres-ellen

 

Maruzsa Zoltán: gazdasági válságban nem változik a minimálbér

Az államtitkár a Világgazdaságnak azt mondta: abban egyetértés van a szakszervezetekkel, hogy senki sem akar egy teljes tanévet digitális munkarendben eltölteni, más kérdés, mi lesz az influenzaszezonban. Az interjúban szó volt az utánpótlásról, a bérekről is. A felvetésre, hogy a szakszervezetek a vetítési alaptól való eltérést szeretnék elérni, Maruzsa Zoltán azt felelte: „mi többször jeleztük a szakszervezeteknek, hogy pl. egy gazdasági válság idején a minimálbér nem változik, így ennek nem csak előnyei lehetnek. A vetítési alap egy matematikai képletnek csupán az egyik összetevője. Ez egy technikai vita a szakszervezetek és az oktatási kormányzat között. A bérek az elmúlt években a vetítési alap módosítása nélkül is tudtak emelkedni.”

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/visszaternek-a-turizmusbol-a-tanarok-3-3071693/?fbclid=IwAR2MXuXSPFmFRSdohpAGi-47V-ofkcT4GN3lDsZOJi2c-Ha_x_BopZPR-x0

 

ITM: indul az új ösztöndíjrendszer a szakképzésben

Az idei tanévtől a megújuló szakképzéssel együtt elindul az új szakképzési ösztöndíjrendszer is, amelynek célja, hogy minden tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a juttatások hiányzás- és eredményfüggők legyenek - mondta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/09/14/itm-indul-az-uj-osztondijrendszer-a-szakkepzesben?source=hirkereso

 

A szülők majdnem fele azt mondja, hamarosan digitális oktatás lesz

A GKI Digital augusztus végén készített kutatásából kiderül: annak ellenére, hogy a tanév már elindult, iskoláskorú gyerekek szülei 48%-ban a digitális oktatás rövid időn belüli visszatérésére számítanak, 22%-uk pedig a két oktatási forma közötti többszöri váltakozást tartja a legvalószínűbbnek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20200914_digitalis_oktatas

 

Megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen

A rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen - közölte Upor László, SZFE szeptember végén távozó, rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese. A miniszterelnököt kéri az egyetem távozó vezetése: függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot.

https://index.hu/belfold/2020/09/14/megkezdodik_a_tanev_a_szinhaz_es_filmmuveszeti_egyetemen/

 

szeptember 15.

PSZ: nem érzik magukat biztonságban a pedagógusok

Még mindig nincsenek egyértelmű szabályok, utasítások, mit kell tenniük az iskoláknak, ha fertőzésgyanús esetek vannak - mondta Szabó Zsuzsa elnök a Klubrádió Esti gyors műsorának. Ráadásul megoldatlan a táppénz kérdése: ha valaki „csak” kontaktszemély, 50-60 százalékos táppénzt kap, ezért a PSZ a minap levelet írt a miniszternek.

https://www.youtube.com/watch?v=cYMDE2os1j0

 

Ez itt a kérdés: iskolaőrség

A PSZ elnöke az M5 csatorna „Ez itt a kérdés” c. műsorának nyilatkozott az iskolaőrségről. Szabó Zsuzsa ismertette a PSZ álláspontját, miszerint az agressziónak nincs helye az intézményekben, de társadalmi problémák kerülnek be az iskolákba, tanulási kudarc frusztrálja a gyerekeket stb. A problémákat asszisztensekkel, iskolapszichológusokkal, gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberekkel kell megoldani, a gumibot, a gázspray fenyegető eszköz - fejtette ki Szabó Zsuzsa. Szó volt a bérekről, a pedagógusok-óvónők hiányáról, megbecsültségükről, a nyugdíjasok várható nagy számáról is. A megyéktől kapott információink szerint több helyen pozitívan fogadták az iskolaőröket. Maruzsa Zoltán államtitkár azt mondta: iskolaőr csak ott szükséges, ahol az eddigi eszközök nem elegendők. Szerinte is lényeges a pedagógiai válasz, de vannak helyszínek, ahol jó megoldás az iskolaőr. Boross Ottilia pszichológus szerint minden iskolába kellene iskolapszichológus. Szelei Pál ezredes úgy vélte: a 120 órás felkészítéssel elkezdhetik a munkát, de gyakorlatot a helyszínen szereznek az iskolaőrök. 90 esetben történt intézkedés szeptember eleje óta: házirendre, mobilhasználatra figyelmeztették a diákokat. Kétszer testi kényszert kellett alkalmazni, pl. dulakodókat kellett szétválasztani.

https://mediaklikk.hu/video/ez-itt-a-kerdes-2020-09-15-i-adas-2/

 

A PSZ kezdeményezte az iskolai védőnői szolgálat mielőbbi megerősítését

Az iskolába történő belépést megelőző hőmérséklet-ellenőrzést jónak, ugyanakkor kissé megkésettnek érzi a PSZ. Ezt már augusztus közepén javasoltuk az Emmi és a KK vezetőinek, de határozott nem volt a válasz. Szeptember elején még segíthetett volna, most már komolyabb lépésekre lenne szükség - mondta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.  Arra hívta fel a figyelmet: nemhogy iskolaorvosokból, még védőnőkből sincs elég. A koronavírus elleni védekezés megfelelő számú védőnővel is hatékonyabb lehet, ezért a PSZ kezdeményezte az iskolai védőnői szolgálat mihamarabbi megerősítését.

https://nepszava.hu/3091974_megkesett-intezkedes-a-homerozes-elrendelese-mikor-iskolaorvosbol-sincs-eleg

 

Maruzsa Zoltán: a tanároknak is kötelező lesz a lázmérés

Nem csupán diákoknak, tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor - mondta az államtitkár a Kossuth rádióban. A lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése folyamatban van, októberig még számos intézkedés várható ezen a téren.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-tanaroknak-is-kotelezo-a-lazmeres

 

Kordában tartható a járvány az iskolákba?

Maruzsa Zoltán államtitkár az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában jelezte, milyen eljárásrend van vírusfertőzés esetére. A tárcánál több kolléga csak a bejelentésekkel foglalkozik. A rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendeli el (ha a helyzet 1-2 napra bizonytalan), a digitális oktatást pedig az operatív törzs. A műsorvezető firtatta azt is, mi lesz a helyettesítést végző tanárokkal.

http://www.atv.hu/belfold/20200915-az-allamtitkar-elmondta-ez-a-teendo-ha-fertozott-van-az-iskolaban/hirkereso

 

Szúrópróba alapján ellenőrzik a járási hivatalok az iskolákat

A köznevelési intézményekbe bármikor betoppanhatnak a népegészségügyi szakemberek, hogy felülvizsgálják a védekezést - értesült a Magyar Nemzet. A szúrópróbaszerű ellenőrzéseket az országos tisztifőorvos kérésére végzik a járási hivatalok illetékesei. A folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Ha valahol megfertőződnek, csakis az operatív törzs dönthet tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, rendkívüli szünetet pedig kizárólag az Oktatási Hivatal rendelhet el. Gyermekfelügyeletet az online tanítás, illetve szünet idején is biztosítanak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szuroproba-szeruen-ellenorzik-a-jarasi-hivatalok-az-iskolakat-8665614/

 

Következetlenségek az iskolákban

Meglehetősen logikátlan, melyik intézményben rendelnek el távoktatást vagy küldenek haza osztályokat koronavírus-fertőzés miatt a hatóságok. A hvg.hu tud olyan fővárosi középiskoláról, ahol 10 fertőzött van különböző osztályokban, de egyikben sem rendeltek el karantént, nem küldték haza a többi diákot, csak a szülők kaptak levelet: ha úgy gondolják, ne küldjék be gyereküket.

https://hvg.hu/itthon/20200915_koronavirus_teszteles_a_gyakorlatban_mentok_iskolak_es_fertozesek_oktatas

 

Napok óta nem kap segítséget egy miskolci iskola

Kétségbeesett közleményben magyarázza a szülőknek a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése, hogy négy tanár kapta el a vírust, de a népegészségügyi osztálytól napok óta semmilyen utasítás nem érkezett. A 444. hu kereste az igazgatót, de engedély nélkül nem nyilatkozhatott, ugyanakkor nem említette, hogy változott volna a helyzet.

https://444.hu/2020/09/15/ketsegbeesett-levelben-magyarazza-a-szuloknek-az-iskolavezetes-hogy-hiaba-terjed-a-virus-napok-ota-nem-kapnak-segitseget?fbclid=IwAR0Mir5I1Nrn1HlkNv4hjPLK7jT1kAFxo48xNM5G_KD4Sw7fBEOST3KMdrc

A miskolci iskola honlapján tette szóvá ezt:

http://www.kaffka.sulinet.hu/index.php/10-news/latest/248-felhivas

 

A szülők nem látnak megoldást, ha bezárnak az iskolák

Egy szeptemberi kutatás alapján a gyermekes családok háromnegyedének jelentene nehézséget az óvodák és iskolák ideiglenes vagy tartós bezárása. A megkérdezettek 45 százaléka szerint rövid távon sem lenne megoldható a gyerekek elhelyezése. Minél nagyobb a háztartás, annál könnyebben kezelik a gyerekek otthon maradását. A diplomás szellemi szabadfoglalkozásúak 96 százaléka nevezte megoldhatatlannak az esetleges zárást.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/oriasi-bajban-lesznek-a-magyar-szulok-ha-bezarnanak-az-iskolak-nem-latnak-megoldast.1102528.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

 

Iskola lett a Budapest School

Szeptemberben hivatalosan is iskolaként kezdte meg a tanévet a Budapest School. Halácsy Péter alapítóval beszélgetett a Magyar Narancs az új alaptantervről, a digitális oktatásról és arról, hogyan lehetne átültetni programjukat az állami iskolákba is.

https://magyarnarancs.hu/belpol/halacsy-peter-nem-a-nat-tal-van-a-baj-133161

 

A tanárok félnek, de a gyerekek lelki fejlődése miatt nincs más választásuk

Pszichológusok is úgy vélik, a gyermekek fejlődése érdekében különösen fontos, hogy újra iskolába járjanak. A karantén miatt a virtuális világba menekültek, elszakadtak a külvilágtól, bizonytalanabbakká, félénkebbekké váltak. Ez pedig sok gyermeknél pszichoszomatikus zavarokhoz vezetett: fej- és hasfájásra, egyéb problémákra panaszkodtak. Az olasz gyermekek 20-40 százalékánál tapasztaltak pszichés zavarokat.

https://nepszava.hu/3091909_a-tanarok-nagyon-felnek-de-a-gyerek-lelki-fejlodese-miatt-nincs-mas-valasztasuk

 

Köznevelési stratégia: harc a lemorzsolódás ellen is

Több tanár használjon informatikai eszközöket az órákon, csökkenjen a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma, legyen használhatóbb a diákok nyelvtudása - ezek is szerepelnek a 2030-ig szóló köznevelési stratégiában. Javaslatokat fogalmaztak meg az iskolai zaklatások csökkentésére, ugyanis a PISA-felmérés szerint Magyarországon a 15 éves diákok 23 százaléka jelezte, hogy az előző hónapban legalább egyszer zaklatták a társai. Viszont az iskolás korosztályt inkább online bántalmazás éri, ezért fokozott védelmük is a kiemelt célok között szerepel.

https://eduline.hu/kozoktatas/20200914_koznevelesistrategia

 

szeptember 16.

Bejelentések a haditerv részleteiről: októbertől kötelező a lázmérés az iskolákban, a teszt csaknem 20 ezer forint lesz hatósági áron

„Van egy haditervünk, ami arról szól, hogy miként lehet megvédeni az időseket és hogyan lehet meggyógyítani a betegeket, és közben fenntartani az ország működőképességét" - monda a miniszterelnök. Októbertől kötelező a testhőmérséklet mérése tanároknak és diákoknak is az intézményekbe való belépéskor. A tesztek hatósági ára 19.500 forint lesz.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/16/orban-viktor-bejelentette-a-virustesztek-hatosagi-arat-es-az-uj-szigoritasokat-frissulo-cikk

 

Ha egy diák koronavírusos, az osztályból minden diákot haza kell küldeni

Az Oktatási Hivatal közzétette az eljárásrendet a járványügyi készenlét idejére. „Amennyiben a diák koronavírusos, az érintett osztályból minden diákot haza kell küldeni, ők pedig kötelesek telefonon jelentkezni a házi orvosuknál. Ezt követően két lehetőség van: 14 napra önkéntes, otthoni karanténba kell vonulni, vagy tesztet kell végeztetni. Az iskolákba csak azt követően mehetnek vissza, ha rendelkeznek két negatív koronavírus-teszttel. Ameddig zajlik a tesztelés, a diákoknak digitális oktatásban kell részt venniük. Természetesen az otthoni digitális oktatásban azoknak is részt kell venniük, akik azt az opciót választották, hogy 14 napig önkéntes karanténba vonulnak.” Felmérik, kik azok a pedagógusok, akik szoros kapcsolatban álltak az érintett osztállyal, így megállapítják, hány tanárnak kell a tesztet elvégeztetniük. Ők is az eredményektől függően jelenhetnek meg újra az iskolában.

https://www.origo.hu/itthon/20200915-ezek-a-jarvanyugyi-szabalyok-ervenyesek-az-iskolakban.html

 

A miniszter szerint kizárt, hogy minden osztályban megjelenjen a fertőzés

Több mint 13 ezer helyszínen folyik oktatás, Kásler Miklós szerint ezrelékben mérhető az érintettség, ezt a helyzetet pedig uralni lehet. Néhány iskolában kis időre teljes egészében átálltak digitális oktatásra, máshol csak egyes osztályokat küldtek haza - mondta Kásler Miklós az „Életközelben” c. videósorozatban.

https://hvg.hu/itthon/20200916_Kasler_tappenz_tanarok_fertozes

 

Teljes táppénz jár a munkahelyén megfertőződött pedagógusnak

Azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták el a koronavírust, teljes táppénzre jogosultak. Nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is, tehát azok a pedagógusok, akik a munkájukat az iskolában nem végezhetik, mert karanténban töltik az idejüket - idézte a minisztert a HírTV.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/teljes-tappenzre-jogosultak-a-munkahelyukon-megfertozodott-pedagogusok-2508294?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ennyibe kerülhet az iskolai hőmérőzés

Az októberi kötelező lázméréshez szükséges eszközök árát térképezte fel a portál. 1 darab legolcsóbb hőmérővel számolva az 5019 intézménynek 49 688 100 forint, az átlagáras 15 000 forinttal kalkulálva pedig 75 285 000 forint a hőmérő-projekt. Ha a kormány úgy dönt, hogy az óvodákban is biztosítja a hőmérőket, a legolcsóbb eszközzel számolva további 45 520 200 forint szükséges, a 15 000 forintos átlagárral számolva pedig 68 970 000 forint.

https://mfor.hu/cikkek/makro/ennyibe-fajhat-a-kormanynak-az-iskolai-homerozes.html

 

Vonattal lehet osztálykirándulást szervezni emlékhelyekhez?

Csaknem 13 millió forintot spóroltak a nyáron is díjmentesen vonattal utazó iskolás csoportok, és szeptembertől ismét szervezhetők térítésmentes utazással osztálykirándulások - közölte az ITM. „Szeptembertől ismét a jogszabály erejénél fogva szervezhetőek térítésmentes vasúti utazással tervezve az osztálykirándulások. A kedvezménnyel élve az iskolai csoportok az országos múzeumok mellett több mint 30 nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket kereshetnek fel a pannonhalmi apátságtól az Országházon át a gyulai várig”.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/09/16/13-millio-forintot-sporoltak-a-nyaron-is-dijmentesen-vonattal-utazo-iskolas-csoportok?source=hirkereso

 

Háborús retorika helyett felelős kormányzást követelnek tudósok, értelmiségiek

„Mi, a 2019-es „Felelős Értelmiség” csoportosulás kezdeményezői, növekvő aggodalommal figyeljük, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége” - szögezte le a volt akadémiai elnök, Pálinkás József által alapított szerveződés legújabb nyilatkozatát aláíró több mint 30 értelmiségi, tudós, egyetemi tanár. 

https://nepszava.hu/3092146_haborus-retorika-helyett-felelos-kormanyzast-kovetelnek-tudosok-ertelmisegiek-egyetemi-tanarok

 

szeptember 17.

Negatív teszttel sem mehetnek iskolába

Hiába van akár két negatív tesztjük is azoknak a diákoknak, akiknek az iskolájukban megjelent fertőzés miatt otthon kell maradniuk, a kéthetes karantént mindenképp ki kell várniuk, addig nem kapcsolódhatnak be újból a tantermi oktatásba - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter. Ez azért van így, mert ha egy vagy több osztályt otthoni karanténba küldenek, az ő oktatásuk két hétig tantermen kívül, digitálisan folytatódik, s ha néhányan vállalkoznak is a tesztre, az intézmények velük sem tesznek kivételt. Egyébként a tanulókat - amíg nincsenek komoly tüneteik - még akkor sem tesztelik, ha egyik osztálytársukról kiderült, hogy koronavírusos. Ők csak a karantént választhatják, vagy magánúton juthatnak el a teszthez. A pedagógusok sincsenek egyszerűbb helyzetben: ha egy kollégájuk vagy diákjuk beteg lesz, csak akkor végzik el rajtuk a tesztet, ha „szoros kapcsolatban” álltak a fertőzött személlyel. Tudomása szerint azok számítanak szoros kontaktnak, akik legalább tizenöt percig, maszk nélkül, két méternél közelebb tartózkodtak a fertőzötthöz.

Bár az Origó az OH intézkedési tervére hivatkozva azt írta, ha egy diák megbetegszik, az osztályból minden tanulót haza kell küldeni, és csak két negatív vírusteszttel mehetnek vissza, az OH weboldalán található, szeptember 7-én frissített dokumentumban ilyen részletek nem találhatók. A hivatkozott szöveg a dokumentumban nem szerepel - erősítette meg a lapnak az Emmi.

https://nepszava.hu/3092250_negativ-teszttel-sem-mehetnek-iskolaba

 

Kötelező maszkviseléssel az enyhe koronavírusos gyerekek is járhatnának iskolába

Mindenféle koronavírusos tünet jellemző gyerekkorban: nátha, köhögés, akár láztalan állapotban is, hasmenés, torokfájás anélkül, hogy az ismert tünetekből 2-3 meglenne. Így százszázalékos biztonsággal nem lehet megállapítani egy gyerekről, hogy koronavírus-fertőzött vagy sem. Nagyon sok gyerek tesztje úgy lesz pozitív, hogy előtte nem is gondoltunk erre - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Tünetekkel jelenleg otthon kell maradni, mert az iskolák az Oktatási Hivataltól olyan leiratot kaptak, hogy a legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe, és mindenről orvosi igazolást kérnek. A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy igazolást írnak arról, hogy visszamehessenek a diákok az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer. Ha minden orrfolyós gyereket kötelezően otthon tartunk napokig, megszűnik a közoktatás. „Kellő tapasztalattal bíró orvosként azt mondom: ha igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett az iskolákban ezeket a gyerekeket bent tartjuk, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálunk, mert ők fertőznek igazán.”

https://hvg.hu/itthon/20200917_Hazi_gyermekorvos_koronavirus_maszk_iskola

 

Biztos jó ötlet iskolába küldeni a beteg gyereket?

Nem tartaná otthon a gyermekorvosok egyesületének vezetője a tünetmentes vagy enyhe tünetes koronavírusos gyerekeket. Erről a Blikknek Totyik Tamás alelnök azt mondta: „Végtelenül aggasztó, mert rengeteg krónikus betegséggel küszködő kollégánk van, rájuk kifejezetten veszélyes a vírus. Ha ők kiesnek a rendszerből, nagyon sok iskola bezárhatna. Ráadásul sok az idős tanár, ők szintén veszélyeztettek, a pedagógusok 46 százaléka ötven év feletti. És az sem jó, ha a pedagógusokra tolják a felelősséget, hogy megállapítsák, melyik gyerek maradhat és melyiknek kell hazamennie. Nem értünk a diagnosztikához, a tünetek felismeréséhez, még a biológiatanárok sem”. A lázmérést megkésett intézkedésnek tartja, ez is kiderül egy másik kérdésre adott válaszából.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/biztos-jo-otlet-iskolaba-kuldeni-a-beteg-gyereket/kks43hl

 

Még a rendelőbe se menjen az, akinek tünetei vannak

Az elmúlt napokban koronavírusos betegei a fiatal korosztályból kerültek ki, nem szorultak kórházi ellátásra, így Soós Zoltán háziorvos azt ajánlotta, a felső légúti panaszokra használják a házi patikában kéznél lévő lázcsillapítókat, torokfertőtlenítőket, orrcseppeket. A legfontosabb, hogy lázasan, légúti tünetekkel ne menjenek a betegek a rendelőbe! Hívják fel a háziorvost, aki a telefonos konzultáció után dönt a teendőkről.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/haziorvos-ezek-azok-a-tunetek-amik-szinte-minden-covidos-betegenel-elofordultak-4194242/

 

LMP: törvényben biztosítsák a táppénzt!

Az LMP elvárja, hogy jogszabály rögzítse: a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkatársak is megkapják a 100 százalékos táppénzt koronavírus megbetegedés és karanténba kerülés esetén.

https://mandiner.hu/cikk/20200917_torvenyben_biztositsak_a_100_szazalekos_tappenzt

 

Népszavazást kezdeményeznek az iskolákat érintő döntésekről

Népszavazási kezdeményezést nyújtottak be Herczeg Zoltánék arról (ő divattervező), hogy a fő döntéseket az iskolák életével kapcsolatban egyharmados arányban hozza meg a fenntartó, a tanári kar, illetve a diákság (kisiskolások esetében a szülői közösség). Rendszerváltoztatók néven alakítottak csoportot, a radikális változtatások hívei. Ennek első, jelentős lépése az igazgatóválasztásokról szólna, ezért beadtak két kezdeményezést, egyet a köz- és egyet a felsőoktatás kapcsán. Először jogilag kell megvívniuk a csatát, hogy ezek a kérdések átmenjenek a szűrőn.

https://hang.hu/belfold/2020/09/17/beleszolast-adnanak-a-diakoknak-es-a-tanaroknak-az-iskolai-dontesekbe-nepszavazast-kezdemenyeznek-herczeg-zoltanek/

 

Változik az érettségi követelménye, de kérdés, kinek és hogyan

A tanév kezdete előtt egy nappal hatályon kívül helyezte az Emmi az érettségi részletes követelményéről szóló rendeletet. Bár az őszi érettségizőket nem érinti a változás, a májussal vizsgázókat már érheti meglepetés - írta az Eduline. A Magyar Közlönyben (aug. 31.) megjelentek szerint az iskoláknak január 31-éig felül kell vizsgálniuk házirendjüket és elfogadni annak módosítását a rendeletben megadott köznevelési rendeletek és az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló bekezdések alapján. Gimnáziumnak, szakgimnáziumnak a helyi tantervében kell meghatároznia a 11-12. évfolyamon az emelt szintű érettségire történő felkészítéshez és az emelt szintű oktatáshoz alkalmazott fejlesztési feladatokat és tanulási eredményeket a Nat, továbbá az érettségi vizsga részletes követelményei alapján. A portál kereste kérdéseivel az Oktatási Hivatalt, de válasz még nem érkezett.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200914_erettsegi_rendelet_NAT

 

A romaellenesség a legfőbb oka a roma gyerekek iskolai lemaradásának

Egy kutatás szerint miközben Magyarországon jóval több roma gyerek jár óvodába, mint korábban, a szegregáció kifejezetten erősödött, így egyre nagyobb a szakadék a romák és a teljes tanulónépesség között.  Becslések szerint 7,5 százalék a romák népességen belüli aránya, a tanulónépességen belüli arányuk megközelíti a 15 százalékot. Elemző cikk térségi kitekintéssel.

https://qubit.hu/2020/09/17/a-romaellenesseg-a-legfobb-oka-a-roma-gyerekek-iskolai-lemaradasanak-magyarorszagon?_ga=2.144280630.2085343514.1597917730-726872140.1558622853&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202009

 

szeptember 18.

A PSZ szerint legjobb megoldás a hibrid oktatás lenne

Az alelnök, Totyik Tamás az Inforádió reggeli műsorának részletezte a PSZ által javasolt hibrid oktatás előnyeit, csoportbontással például megoldható lenne a távolságtartás is. Felidézte: továbbra is megoldatlan a krónikus beteg pedagógusok helyzete.

https://www.youtube.com/watch?v=q2nPl797beA

 

Elenyésző a fertőzött intézmények száma

A Magyar Nemzet kérdésére az Emmi közölte: több mint 13 ezer telephely közül jelenleg 14 helyen van rendkívüli szünet, digitális munkarendre pedig mintegy 150 intézmény állt át, de zömé­ben csak egy-egy osztály, nem az egész iskola. A rendelkezések ideiglenesek, mint kiderült, egyre több intézményben már vissza is térhetnek a tanulók a hagyományos munkarendbe.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elenyeszo-a-fertozott-intezmenyek-szama-a-magyar-kozoktatasban-8681817/

 

Dajka is vigyázhat az óvodásokra

Kormányrendelet enyhítheti a szakemberhiányt az óvodákban és iskolákban. Az óvodákban reggel nyolc óra előtt, illetve a délutáni órákban dajka vagy a pedagógiai asszisztens is vigyázhat a gyerekekre. De az óvodapedagógus jelenléte nélküli időszakban a csoportban nem folyhat fejlesztő-, iskola-előkészítő vagy más nevelési jellegű foglalkozás - mondta a szakértő. A rendeletmódosításból kiderül az is, kik taníthatják a Nemzeti alaptantervvel bevezetett új tantárgyakat. A digitális kultúrát az informatika és a számítástechnika szakos pedagógusok taníthatják, a technika és tervezés tantárgyat csak technika szakosok, a hon- és népismeretórákat pedig történelem, magyar nyelv és irodalom, vizuális kultúra, illetve ének-zene szakos végzettséggel is meg lehet tartani.

https://magyarnemzet.hu/belfold/dajka-is-vigyazhat-az-ovodasokra-8681859/

 

A válogatás nem teljes körű!