Hírek

Heti lapszemle 2020. szeptember 25.

Heti lapszemle 2020. szeptember 25.

A PSZ az Emmi miniszerét ismét sürgette, hogy rendezze az oktatási dolgozók táppénzének ügyét, mert Kásler Miklós bejelentése és a gyakorlat nem egyezik. Kérjük a pedagógusokat, oktatási dolgozókat, töltsék ki közreadott kérdőívünket arról, hogy biztonságban érzik-e magukat munkahelyükön, mert csak így tudjuk hatékonyabban képviselni érdekeiket!

 

szeptember 18.

100 százalékos táppénz jár az iskolában megfertőződött pedagógusoknak

Kásler Miklós miniszter minapi bejelentését idézte az ATV híradója, miszerint teljes táppénz jár a munkahelyen megfertőződött pedagógusoknak, illetve azoknak, akik karanténba kényszerülnek. Ám ennek jogi háttere nem tisztázott - ezt tette szóvá Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

http://www.atv.hu/videok/video-20200918-kasler-miklos-100-os-tappenz-jar-az-iskolaban-megfertozodott-pedagogusoknak

 

Lázmérés októbertől: a PSZ javasolja a zsúfoltság elkerülését

A Pedagógusok Szakszervezete szerint már a tanév elejétől kellett volna lázat mérni. Javasoltuk: 50 gyermekenként kellene egy lázmérő, hogy a reggeli, kötelező hőmérőzésnél ne alakuljanak ki sorok - mondta Gosztonyi Gábor alelnök az RTL híradóban.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/orszagszerte-15-ovodaban-es-5-iskolaban-van-rendkivuli-szunet-a-koronavirus-miatt

 

Az alsósokat be lehet kísérni a lázméréshez

Az iskolai hőmérőzésről azt mondta Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában, hogy az eszközöket megrendelték, október 1-től lesz kötelező a testhőmérséklet mérése. Meg kell engedni, hogy a szülők az aulába bekísérjék az alsósokat. Higgadtan, nyugodtan kell követni a szabályokat - fogalmazott.

http://www.atv.hu/belfold/20200918-orban-ne-legyen-igazam-de-ezernel-is-tobb-lehet-a-napi-fertozes/hirkereso

 

szeptember 19.

Többfelé beálltak portásnak, maszkfelelősnek az iskolaőrök

Van, ahol ellenőrzik, hogy a diákok használják-e a maszkot, betartják-e a távolságot, vagy rájuk szólnak, hogy ne dohányozzanak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a szeptember elsején munkába állt iskolaőröket, igaz, jelenlétük nem mindenkinek tetszik - derült ki a Pedagógusok Szakszervezetéhez érkezett visszajelzésekből. Szabó Zsuzsa elnök a Népszavának elmondta: eddig 7-8 megyéből kaptak beszámolókat az iskolaőri rendszerről. A többség nyitottsággal fogadta őket, de hozzátette: a pedagógusok egy része nem ért egyet azzal, hogy a kormány fegyelmező eszközöket is használó iskolaőrökkel akarja visszaszorítani az erőszakot. A problémát asszisztensekkel, iskolapszichológusokkal, gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberekkel kell kezelni. 

https://nepszava.hu/3092539_tobbfele-bealltak-portasnak-maszkfelelosnek-az-iskolaorok

 

Több mint 100 km-re küldték dolgozni a tanárokat

A mezőgazdasági szakképzés átszervezésével létrehozott Keleti Agárszakképzési Centrumhoz tartozó hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola öt tanárának, illetve a technikai dolgozónak az intézménytől 130 kilométerre fekvő Putnokon kínált munkát. Ez azonban az érintetteknek nem csupán lakhelyük miatt vállalhatatlan. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Magyar Hangnak elmondta: 32 ezer szakképzésben dolgozó pedagógus, nevelést-oktatást közvetlenül segítő, illetve technikai dolgozó közalkalmazotti jogviszonyát szüntették meg nyártól. A korábbi előnyök is elvesztek, például könnyebb a dolgozókat elküldeni.

https://hang.hu/belfold/2020/09/19/szazotven-kilometerre-kuldtek-dolgozni-a-tanarokat/

 

szeptember 20.

Lázat mérnek, fegyelmeznek az iskolaőrök

Portási feladatokat (is) ellátnak az iskolaőrök, a járványügyi szabályokat segítenek betartatni. Ez derült ki abból a gyors tájékoztatásból, amelyet a PSZ kapott a megyei elnököktől. Az RTL híradónak Gosztonyi Gábor alelnök azt nyilatkozta: alapvetően pozitívan fogadták az iskolaőröket. A híradóval a rendőrség azt közölte: eddig főként diákok közötti konfliktusok miatt volt szükség az iskolaőrökre.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/lazat-mernek-fegyelmeznek-az-iskolaorok

 

szeptember 21.

Testszkennereket vett a törökbáli önkormányzat az iskoláknak

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt jelezte az RTL híradónak, hogy az októberi kötelező lázméréshez szükséges mérők beszerzése az állam feladata. (A PSZ már augusztusban kérte, hogy a tanév kezdetétől mérjék a hőmérsékletet, ám ezt akkor elutasították.)

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/testszkennereket-helyeztek-uzembe-minden-torokbalinti-iskolaban

 

Az iskolaőrököt kedvezően fogadták

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a Klubrádió Reggeli gyors műsorában ismét jelezte: az erőszaknak nincs helye az oktatási intézményekben. Növelni kell az iskolapszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek számát. Ugyanakkor az első két hét tapasztalata alapján pozitívan fogadták több helyen az iskolaőröket.

https://www.youtube.com/watch?v=ftAfN5NDz9Q

 

Mostantól az oktatási intézményekről is közölnek napi adatokat

Az operatív törzs sajtótájékoztatóin ezentúl az oktatási intézményekről is közölnek adatokat. Eddig országszerte 20 óvodában és hat iskolában rendeltek el karantént, további 186 intézményben döntöttek a digitális tanrend bevezetéséről: 177 esetben egy-egy osztályt érint az intézkedés, kilenc esetben pedig az egész intézményt - hangzott el a tájékoztatóján.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/operativ-torzs-mostantol-az-oktatasi-intezmenyekrol-is-kozolnek-napi-adatokat/

 

Az iskolák a kormányhivatalokon keresztül kapnak hőmérőket

Az óvodáknak 0,6, az iskoláknak pedig 0,19 százalékában kellett rendkívüli szünetet elrendelni a járvány miatt; az iskolák mintegy 5 százalékában van olyan osztály, amely áttért digitális munkarendre, és ezen intézmények 0,29 százalékában rendelték el az egész iskola digitális munkarendjét - közölte az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence. Az iskolák a kormányhivatalokon keresztül, tanulóarányosan kapnak hőmérőket. A digitális oktatás nem ugyanaz, mint a személyes - mondta az államtitkár, bírálva azokat az ellenzéki politikusokat, akik a hőmérséklet mérését látszatintézkedésnek minősítették. 

https://szabolcsihir.hu/kozelet/2020/09/ilyen-aranyban-rendeltek-el-rendkivuli-szunetet-az-iskolaknal

 

Jocó bácsi kéri, hagyják békén a gyerekeket

Egy középiskolai tájékoztatóból idézett a pedagógus, eszerint nem szabad engedni, hogy a diákok iskolán kívül csoportokba szerveződjenek. Akiről megtudják, hogy pl. hétvégén más diákokkal szorosabb kapcsolatba kerül, nem engedik be az iskolába. Jocó bácsi felhívta a figyelmet: nincs kijárási korlátozás. Nem fenyegetni kell a diákokat, hanem segíteni, hogy be tudják tartani a szabályokat.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/joco-bacsi-egy-iskolai-covid-level-kapcsan-kerek-minden-iskolat-tanart-most-mar-hagyjuk-a-gyereket-beken/

 

A hetedikes fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - jelentette be Kásler Miklós. Az oltás - mint a lányoknál is - önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják meg a tanulók.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/iden-osztol-a-7-osztalyos-fiuk-is-megkaphatjak-a-hpv-elleni-oltast

 

Az állam 4 milliárddal segíti a nemzetiségi pedagógusokat

Az idei és a jövő évi költségvetésből is mintegy 4,2 milliárd forint használható fel a nemzetiségi pedagógusok támogatására és képzésének segítésére - jelentette ki a Miniszterelnökség államtitkára. Magyarországon 110 ezer gyermek és diák részesül nemzetiségi oktatásban - közölte Soltész Miklós abból az alkalomból, hogy a kormány az idei tanévre is meghirdette a nemzetiségi pedagógusképzési ösztöndíjprogramot.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/09/21/az-allam-42-milliarddal-segiti-a-nemzetisegi-pedagogusokat?source=hirkereso

 

Október elsején indulhat a sztrájk?

Az SZFE rektorhelyettese és kancellárja (mint munkáltató), valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közötti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án kezdődik és hét napon keresztül zajlik. Ha a sztrájkkövetelések nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől az SZFE dolgozói sztrájkba lépnek - jelentették be a sajtótájékoztatón.

https://hvg.hu/kultura/20200921_Szinhaz_es_Filmmuveszeti_Egyetem_sajtotajekoztato

 

szeptember 22.

Bérfeszültséget okoz a pedagógusoknál a hiányos karanténszabály

Noha Kásler Miklós miniszter szerint 100 százalékos táppénz jár minden, a munkahelyén koronavírussal megfertőződött pedagógusnak, továbbá azoknak, akik karanténba kényszerültek, a gyakorlatban a tankerületek és az intézményvezetők jóindulatán múlik, ezt valóban megkapják-e - nyilatkozta a Népszavának a PSZ alelnöke. Totyik Tamás szerint - miután nincs egységes szabályozás - egyes iskolákban munkahelyi megbetegedésként kezelik a fertőzést, így a pedagógusok megkapják alapfizetésük 100 százalékát. Máshol viszont nem ezt a besorolást alkalmazzák, így az érintettek csak a jogszabályban rögzített, a fizetésük 60 százalékát jelentő táppénzre jogosultak.

https://nepszava.hu/3092802_berfeszultseget-okoz-a-pedagogusoknal-a-hianyos-karantenszabaly

 

A táppénz azonnali rendezését sürgette a miniszternek írt újabb levelében a PSZ

„Azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát Covid-pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is, tehát mindazok a pedagógusok, akik a munkájukat az iskolában nem végezhetik, mert karanténban töltik az idejüket” - ezt jelentette be a minap Kásler Miklós. Ennek jogi háttere azonban nem rendezett, így a háziorvosok eltérő gyakorlata miatt is sok panasz érkezik a PSZ-hez. A miniszternek írt levelében a jogszabályi háttér azonnali rendezését sürgette a PSZ. Erről Szabó Zsuzsa elnök nyilatkozott az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/belfold/20200922-jelenleg-azt-is-nehez-bizonyitania-egy-tanarnak-hogy-az-iskolaban-fertozodott-meg

Az ATV Híradónak (adás előtt) „az Emmi válasza is megérkezett, de hogy a koronavírus kapcsán adható táppénz jogi szabályozása mikorra várható, arra a szaktárca nem válaszolt. Akinél viszont vélelmezhető, hogy munka közben kapta el a vírust, az foglalkozási megbetegedésnek minősül és száz százalékos táppénz jár érte - erősítette meg a minisztérium”. Ezt a riport után olvasta fel a műsorvezető.

 

Tesztelni kellett volna a pedagógusokat

Az oktatási kormányzat nem készült fel a járvány második hullámára - mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás az N1 tv Napi téma adásában. A PSZ augusztusban megfogalmazta elvárásait, de ezekből kevés valósult meg. Az októbertől kötelező lázmérést megkésettnek tartja. Kevés a védőnő, a kontaktkutatás leállt, már a tanévkezdésre tesztelni kellett volna a pedagógusokat. A PSZ-hez sok panasz érkezik. A káoszt fokozza Kásler Miklós minapi bejelentése arról, kinek jár „a teljes táppénz”, ezért a PSZ újabb levelet írt a miniszternek, kérve bejelentése jogi alapját. A krónikus beteg oktatási dolgozókra semmilyen protokoll nincs, holott nagyon sok ilyen kolléga dolgozik. (Az ő interjúja 9 perc 25 mp-nél kezdődik.)

https://alfahir.hu/2020/09/22/n1tv_kasler_miklos_stummer_janos_oktatas_koronavirus

 

Így enyhítenék a pedagógushiányt

Szakemberek szerint az augusztus végi kormányrendelet az egyre aggasztóbb pedagógushiány miatt született, a már meglévő gyakorlatot legalizálja - mondta Makár Barnabásné, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvodai Tagozatának elnöke. „Megyeszerte hiány van óvodapedagógusokból. A nagyobb városokban is előfordul, de főleg a kisebb, hátrányos helyzetű települések intézményeibe nem pályáznak szívesen óvodapedagógusok. Terjednek olyan rémhírek is, hogy egyes községekben a közmunkások vigyáznak a gyerekekre, annyira nincs szakember” - mondta a megyei lapnak.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-enyhitenek-a-pedagogushianyt-4566116/

 

Az osztálytárs kontakt, a szülő nem

Az országos tisztifőorvos szerint iskolásoknál közvetlen kontakt az iskolatárs, de családtagja nem. Tehát a gyereket hiába küldik haza, szülei ugyanúgy végezhetik a munkájukat, szabadon járhatnak-kelhetnek. Ám ha igazolt koronavírusos diákot találnak, az osztálytársak közeli kontaktnak minősülnek. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, tíz napig karanténba kell vonulnia. Amennyiben ez idő alatt nem mutat tüneteket, tíz nap múltán visszatérhet az iskolába.

https://index.hu/belfold/2020/09/22/opreativ_torzs_jarvanyugy_muller_cecilia/

 

Térképen a járvány által érintett iskolák

Az elmúlt hetek hírei alapján térképre vitte a Qubit azokat az általános és középiskolákat, ahol szeptember 7-e óta koronavírusos megbetegedést észleltek és valamilyen intézkedést hoztak. Néhány esetben már véget is ért az elrendelt digitális tanrend, de a legtöbb feltüntetett intézményben még érvényes a néhol egy-egy osztálynak, máshol a teljes tagozatnak vagy intézménynek elrendelt otthoni tanulás. 

https://qubit.hu/2020/09/22/terkepen-a-jarvany-altal-erintett-magyar-iskolak

 

Közösségi szolgálat miatt nem maradt el érettségi tavasszal

A tavaszi járványban a kötelező iskolai közösségi szolgálat teljesítését a legtöbb helyen rugalmasan meg tudták oldani az intézmények, például a digitális tér segítségével. Az Oktatási Hivatal megbízott elnöke az InfoRádiónak megerősítette, hozzájuk nem érkezett bejelentés olyan esetről, amikor valaki azért nem tudott érettségi vizsgát tenni, mert nem volt meg a közösségi szolgálat kötelező 50 órája.

https://infostart.hu/belfold/2020/09/22/oktatasi-hivatal-kozossegi-szolgalaton-nem-mult-erettsegi

 

Elszabadult a pokol a gyermekrendelőkben

A gyermekorvosi rendelők és az iskolák környékén már most „őrület és káosz” uralkodik egy budai gyermekorvos szerint. Egyre több szülő osztja meg panaszait: gyermekét nátha miatt tíz napra hazaküldték, más azért háborodott fel, mert a gyerek osztálytársát a hasmenéses tünetek után egy nappal iskolába engedték. Miközben a gyerekek átlagosan havonta egy légúti, többnyire vírusos eredetű megbetegedésen esnek át, az Oktatási Hivatal nemrég tájékoztatta az iskolákat és óvodákat arról, hogy betegség után csak orvosi igazolással térhet vissza a gyermek, az intézményeket csak egészségesen látogathatják. Azt már nem fejtették ki, kit kell egészségesnek tekinteni. Aki kitalálta, hogy minden betegséget igazolni kell, egyáltalán nem volt tisztában azzal, mit kér - vélekedett a Magyar Hangnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

https://hang.hu/belfold/2020/09/22/elszabadult-a-pokol-a-gyerekrendelokben/?fbclid=IwAR1j8cFERPapl9CobTyKdZNow4bR-t3bDZLIHOAgBL7HvjgNGsggzkBCdJs

 

szeptember 23.

Ismét levelet írt a PSZ a miniszternek

Totyik Tamás alelnök a Blikknek is szóvá tette: bár a miniszter megígérte, teljes táppénzt kapnak a koronavírusos vagy karanténba kerülő tanárok, ez nem minden esetben teljesült. A PSZ tudomása szerint erről nem jelent meg azóta semmilyen hivatalos rendelkezés. Idézet a rövid interjúból:

Mi most a gyakorlat, ha megbetegszik vagy karanténba kerül egy pedagógus?

– Ha az intézmény küldi haza, a tankerület távolléti díjat fizet neki, ami megfelel az alapfizetésének, és ha részt tud venni a digitális oktatásban, akkor a teljes fizetését megkaphatja. Ha orvosi vizsgálatra, kezelésre szorul, akkor táppénzre veszik.

Mekkora fizetéskiesést jelent mindez a tanároknak?

– Komoly bérkiesést jelent, az amúgy sem magas alapbérük mindössze ötven százalékát kapják, ha kórházi kezelésre szorulnak, illetve 60 százalékát, ha otthon lábadoznak.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/totyik-tamas-pedagogus-tanar-tappenz-koronavirus-fertozes-karanten/r3em07l

 

Nem maradnak el a szóbeli vizsgák az őszi érettségin

Tanítás nélküli munkanapok jöhetnek az őszi érettségi időszakában, de a tervek szerint normál menetrend szerint zajlanak a vizsgák, megtartják a szóbelit is, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella. A Klebelsberg Központ elnöke szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, zökkenőmentesen zajlik a módosított Nemzeti alaptanterv bevezetése is. 12 ezer fővel emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya, jelenleg mintegy kétezerrel több pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, mint 2019-ben. Szerinte alapvetően nincs pánikhangulat a tankerületi intézményekben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-maradnak-el-a-szobeli-vizsgak-az-oszi-erettsegin-8703780/

 

Rétvári: az iskolai menzák gyakorlata is változik a járvány miatt

Az ajánlások betartásához már több intézmény változtatott házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak - közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, államtitkár. A rendszeres fertőtlenítésen túl törekedni kell a szakaszos, osztályonkénti ebédeltetés megszervezésére is. Ha az intézmény helyi adottságai ezt nem teszik lehetővé, az érintett osztályok számára engedélyezett, hogy az ebédet a saját osztálytermeikben fogyasszák el, a szükséges higiénés szabályok betartása mellett.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/retvari-az-iskolai-menzak-gyakorlata-valtozik-jarvany-miatt

 

Tanácsok iskolai lázméréshez

A tisztifőorvos azt javasolta: az októbertől kötelező lázméréshez az intézmények próbálják több bejáraton beengedni a gyermekeket, hogy ne legyen torlódás. Célszerű több hőmérővel, több ember bevonásával végezni ezt - mondta Müller Cecília, kiemelve: a hőmérés gyorsan megy, két másodpercet vesz igénybe.

https://www.dehir.hu/belfold/ezt-tanacsolja-az-iskolai-lazmerozeshez-muller-cecilia/2020/09/23/

 

Kockázatosnak minősítették a fogmosást a pécsi óvodákban

Szeptembertől felfüggesztették a fogmosást a pécsi óvodákban. Az óvodai vezetők közösen döntöttek, szerintük az egymás mellett fogat mosó gyerekek fröcskölése, a fogkefék és poharak esetleges egymáshoz érése könnyítené a koronavírus terjedését. Fogorvosok elhibázottnak tartják a döntést, szülők szerint amúgy sem lehet betartani az óvodákban a távolságot, a fogmosásnak így már nem jut nagy szerep a vírus terjesztésében.

https://nepszava.hu/3092917_kockazatosnak-minositettek-a-fogmosast-a-pecsi-ovodakban

 

Teljesen megbénítja a házi gyermekorvosok munkáját az iskolákban bevezetett járványügyi szabályozás

A szülők az eddigiektől eltérően nem igazolhatják gyerekük párnapos, könnyű lefolyású betegségét, minden esetben a háziorvoshoz kell fordulni. A rendelőket viszont nagyon nehéz telefonon elérni, mert rengeteg gyereknek van akár enyhe lefolyású betegsége, amivel most kötelező megkeresni a háziorvost. Amikor az államtitkárság úgy döntött, hogy kiveszi a szülők kezéből a döntést, és orvosi igazolást követel mindenkitől, kezelhetetlen helyzetet hozott létre, áttolta a problémát a háziorvosi rendszerre - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. 

https://444.hu/2020/09/23/teljesen-megbenitja-a-hazi-gyermekorvosok-munkajat-az-iskolakban-bevezetett-jarvanyugyi-szabalyozas?fbclid=IwAR0c7StrgSYLmg69XGITPRUmcpc6vI3zBjXkrJuw8IxS7WFSFNbJ5rFxc_k

 

Kiközösítik a koronavírusos gyerekeket

Az ADOM diákmozgalom szerint egyre többször fordul elő, hogy kiközösítik a diákok azt, akiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Főleg az olyan gyerekeket hibáztatják társaik, akikről később derül ki, hogy tudtuk nélkül betegen jártak iskolába. Az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekjogi szakértő, Gyurkó Szilvia szerint ez a kirekesztés nem a gyerekektől ered, ők már a felnőttektől vették át. Az ilyen áldozathibáztatást ugyanolyan veszélyesnek tartja, mint a fizikai vagy a verbális bántalmazást, mert traumát okozhat a gyerekeknek, ezért a szülőknek és a tanároknak határozottan szót kell emelniük a jelenség ellen.

https://24.hu/belfold/2020/09/23/koronavirus-iskola-gyerekek-zaklatas-kikozosites/

 

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt meghurcoló tankerületi vezető

A Hódpress írta a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola weboldala alapján, hogy Balázs József lett az oktatási intézmény tanügyi igazgatóhelyettese. Ő volt az a tankerületi igazgató, aki eltiltotta a tanítástól a „vasalódeszkás tornatanárt”. Akkor lemondott, az Emmi ezt el is fogadta, túlkapásnak minősítve a történteket.

https://merce.hu/2020/09/23/hodpress-igazgatohelyettes-lett-a-vasalodeszkas-tornatanart-meghurcolo-tankeruleti-vezeto/

 

SZFE: figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetemi dolgozók

A sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön 15-17 óráig figyelmeztető sztrájkot tartanak/tartottak. Folytatódnak a hallgatók akciói is: vasárnap vonulásos demonstrációt tartanak a SZFE autonómiájáért. A tervek szerint a Hősök teréről 17 órakor indul a menet. A szokásostól eltérően, a Vas utcába érkezés után nem lesznek beszédek, és arra kérik a résztvevőket, hogy maszkban érkezzenek. Közben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának 77 oktatója írta alá azt a dokumentumot, amely támogatásáról biztosítja a SZFE épületét blokád alá vonó hallgatókat.

https://nepszava.hu/3093063_szfe-figyelmezteto-sztrajkot-tartanak-az-egyetemi-dolgozok

 

szeptember 24.

Hogy érzi magát? Szánjon egy percet a kérdőívünk kitöltésére!

A PSZ-hez érkezett sok panasz, megdöbbentő eset miatt készítettünk egy rövid kérdőívet. Kíváncsiak vagyunk arra: az őszi járványban hogyan érzik magukat a kollégák, megfelelőnek tartják-e a koronavírus-járvány megfékezése ellen hozott intézkedéseket. Kérjük, szánjon erre időt, hogy szakszervezetünk minél több véleményt megismerhessen. Ajánlja másoknak is! A kitöltés határideje 2020. október 5. A kérdőív megtalálható honlapunkon is.

https://pedagogusok.hu/hir/4122/hogy-erzi-magat-szanjon-egy-percet-a-kerdoiv-kitoeltesere

 

Felemás digitális oktatás zökkenőkkel

Nem mindenhol egyformán valósul meg az időszakos tantermen kívüli oktatás, sokszor a helyi körülményeken, lehetőségeken múlik, egy-egy iskola mennyire hatékonyan tudja megoldani, hogy karanténba került diákjaik a lehető legkisebb hátránnyal folytathassák tanulmányaikat. A Klebelsberg Központ a lap megkeresésére közölte: ha egy osztályban tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelnek el, a tavasszal szerzett tapasztalatok alapján folyik az oktatás. Ennek kialakításában most is megvan az intézménynek mozgástere. Nincs összesített adata a KK-nak a karanténban lévő pedagógusok pontos számáról - olvasható a cikk végén.

https://nepszava.hu/3093079_felemas-digitalis-oktatas-zokkenokkel

 

„Ha folyamatosan aggódunk, az megmérgezi az együttlétet”

A portál cikkében három tanár beszél a tanévkezdésről, a járványügyi szabályokról. Egyikük jelezte: fel kell készülni az újabb távoktatásra.

https://femina.hu/gyerek/iskolakezdes-szeptemberben-virus/

 

Az új fertőzöttek 14 százaléka 10-14 év közötti

Müller Cecília országos tisztifőorvos egy kérdésre azt válaszolta a sajtótájékoztatón: az új koronavírus-fertőzöttek 14 százaléka 10-14 éves, de hasonló arányban jelennek meg a 30-40 évesek is.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/muller-cecilia-az-uj-fertozottek-14-szazaleka-10-14-ev-kozotti/

 

A szülők aggódnak a tüneteket mutató gyerekek iskolába járása miatt

Péntekre kötelező futást rendeznek a gyerekeknek, kétezer métert kell futniuk majd, ami a vírusterjedés melegágya lehet - panaszkodott egy szülő. A fia osztályában van olyan gyerek, aki a fertőzés több tünetét is mutatja, mégis bejár. Vírustesztjéről is ellentmondásos információkat kaptak.

https://www.nyugat.hu/cikk/jarvany_iskola_teszt_fertozes_olvaso_diak

 

L. Ritók Nóra nélkül nehéz elképzelni az Igazgyöngy munkáját

A most 60 éves alapító 5 év múlva kiszáll a napi munkából. „Nóri nélkül? Az Igazgyöngy? Nem tudom elképzelni. Azt mondja, hogy öt év múlva szeretne nyugdíjba menni, de azt kizártnak tartom, hogy utána ne kísérje figyelemmel a napi munkát. Nem lesz rá képes. Neki az Igazgyöngy a harmadik gyereke, márpedig egy szülő soha nem hagyja magára a gyermekét” - mondja az egyik munkatárs abban a cikkben, amely az alapítvány jövőjéről szól.

https://24.hu/belfold/2020/09/24/igazgyongy-l-ritok-nora-berettyoujfalu-pedagogusok-eselyteremtes-riport/

 

Ezüstérmesek lettek magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

Jól szerepeltek a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, amelyen 87 ország 343 középiskolása vett részt - közölte a Neumann Társaság. Ezüstérmet szerzett Gyimesi Péter, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Tóth Balázs és Nagy Nándor, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, valamint Noszály Áron, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. A versenyt idén a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg.

https://eduline.hu/campus_life/20200924_Nemzetkozi_Informatikai_Diakolimpia

 

100 százalékos táppénzt kérnek az egészségügyi és szociális dolgozók is

A Magyar Orvosok Szakszervezete és a Független Egészségügy Szakszervezete közös levelet írt Kásler Miklósnak. Kérik a minisztert, hogy a pedagógusoknak megígért, karantén esetén járó száz százalékos táppénz az egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak is járjon hosszadalmas, bürokratikus elbírálás nélkül. Az érdekképviselethez rengeteg jelzés érkezett: az eddig karanténba került egészségügyi és szociális munkavállalók csupán hatvan százalékos táppénzt kaptak.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/23880-kozos-level-a-miniszterelnokhoz-fordult-a-fuggetlen-egeszsegugyi-szakszervezet-es-a-magyar-orvosok-szakszervezete

 

A válogatás nem teljes körű!