Hírek

Heti lapszemle 2020. október 2.

Heti lapszemle 2020. október 2.

Októbertől kötelező a lázmérés, holott ezt a PSZ már a tanévkezdésre javasolta. Szakszervezetünk szorgalmazza, tegye egyértelművé a kormány: milyen szabályok vonatkoznak a krónikus betegekre. Áradnak a panaszok a járvány kezelése miatt, az oktatásban dolgozók nem érzik biztonságban magukat.

 

szeptember 26.

Ami az iskolában történik, sokkal inkább emberkísérlet, mint a szuperkupadöntő

Mivel nem jelent meg egységes, minden iskolára kötelező előírás, zavaros a helyzet. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke példát is mondott a 24-hu portálnak: egy pedagógus szeptember 16-án kapott levelet, hogy szeptember 8-ától hatósági házi karanténban kell lennie, holott bejárt tanítani. Az iskolák legfeljebb hazaküldhetik a tanárokat, tesztre viszont nem, ugyanis csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal tehet lépéseket, ha egy intézményben megjelenik a vírus. Egységes eljárásrend nélkül néhol a háziorvos hazaküld egy tanárt, máshol hasonló esetben nem minősítik közvetlen kontaktnak. Totyik Tamás szerint feszítik a húrt fentről, orosz rulett, ahogyan működtetik az iskolákat.

https://24.hu/belfold/2020/09/26/koronavirus-oktatas-iskola-teszteles-karanten/

 

A döntéshozók nem merik vállalni a felelősséget

Az alelnök a tesztelés pedagógusok körében tapasztalt anomáliáiról is beszélt az ATV híradónak. Totyik Tamás alelnök szerint azért nincs egységes eljárásrend, mert a döntéshozók félnek a felelősségtől, azt áthárítják az igazgatókra, a pedagógusokra. A PSZ 6 kérdésből álló kérdőívet tett közzé, hogy kiderüljön: megfelelőnek tartják-e a pedagógusok, az oktatók a járványügyi intézkedéseket.

http://www.atv.hu/belfold/20200927-orban-szerint-egyelore-meg-nincs-szukseg-a-jarvanykorhazak-megnyitasara/hirkereso

 

Meddig lesznek nyitva az óvodák és iskolák?

Amíg lehet, a gyerekeknek biztosítani kell, hogy járhassanak óvodába és iskolába. A nemzeti konzultáció alapján kijelenthetjük, hogy ez az emberek többségének akarata is - mondta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin családügyi miniszter. „Fontos, hogy az ország működhessen, de csak úgy, ha képesek vagyunk betartani a szabályokat és vigyázni egymás egészségére. Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet”.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-csaladok-tamogatasa-bekeidoben-es-valsagban-is-megkerulhetetlen-8720238/

 

Radó Péter: Közoktatási papírvalóság

Az Európai Unió számára készített Köznevelési stratégia 2020-2030 c. dokumentum nem több, mint az uniós forrásokhoz való hozzáférés lepapírozása, írta Radó Péter oktatáskutató.

https://jelen.media/kozelet/kozoktatasi-papirvalosag-657?fbclid=IwAR0Zyx4qaz4ynSD8AnkWbIXfs8tEh8QJoKTHCd3iZQUMhdjUaGM1_D816Ck

 

szeptember 27.

Magyarországon nőttek az egyik legnagyobb mértékben az oktatási kiadások

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke felidézte, hogy az OECD „Education at a Glance” 2020-as kiadványa kitér az oktatási kiadásokra is, amelyek 2012 és 2017 között az OECD országaiban átlagosan évi 1,3 százalékkal nőttek. Magyarországon ez az arány 4 százalék volt - mondta Rétvári Bence. Kifejtette: a bővülésben jelentős szerepe volt az ebben az időszakban zajló 50 százalékos pedagógus béremelésnek és a több mint 900 helyszínen zajló iskolai fejlesztésnek. 

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/09/27/retvari-az-oecd-orszagok-kozul-magyarorszagon-nottek-az-egyik-legnagyobb-mertekben-az-oktatasra-szant-osszegek?source=hirkereso

 

A kormány is segíti a fiatalok pályaválasztását

Az oktatási tárca valamennyi nyolcadikos továbbtanulási elképzeléseit kötelezően felméri még a középiskolai felvételi előtt, hogy segítsen a fiataloknak eligazodni a szakmák világában, illetve a diákok személyiségének és elképzeléseinek megfelelő iskola kiválasztásában. Az iskolák maguk is szerveznek pályaorientációs napokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig szakképzést népszerűsítő telefonos alkalmazással jelentkezett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kormany-is-segiti-a-fiatalok-palyavalasztasat-8722950/

 

Átadták Sajószentpéter első egyházi oktatási intézményét

Az új óvoda a miskolci Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde Sajószentpéteri Tagóvodájaként működik. Az épületben két óvodai csoport kialakítására nyílik lehetőség. A beruházást kormányzati támogatás tette lehetővé jelentős önrész mellett.

https://borsodihir.hu/borsod-abauj-zemplen/2020/09/atadtak-sajoszentpeterszeg-elso-egyhazi-oktatasi-intezmenyet

 

szeptember 28.

Egy tanár nem lehet beteg

Amíg kiderül, hogy egy pedagógus megbetegedett, naponta 100-150 gyermek fertőződhet meg környezetében - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A Pedagógusok Szakszervezetének volt egy javaslata a hibrid oktatásra, amellyel csökkenthető a létszám, így a fertőzésveszély, mégis lehetne haladni a tananyaggal anélkül, hogy plusz munkaerőre lenne szükség. A javaslattal senki nem foglalkozott. Szabó Zsuzsa szerint a fejetlenség hátterében az áll, hogy nincs elég pedagógus, nem merik a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatókat hazaküldeni, mert akkor leállna az oktatás. Erre utal az is, hogy iskola nem kérheti egy pedagógus tesztelését.

https://www.klubradio.hu/adasok/egy-tanar-nem-lehet-beteg-114098?fbclid=IwAR1MI9nONDRgkhxiZojflEML1npLp2VjTK-gb9-9Xw_KCCTmtgRCon16Gk8

 

A lázmérés fontos a megelőzéshez

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az RTL híradónak azt mondta: korábbra kértük, de legalább októbertől elkezdődik a lázmérés, amely fontos lehet a megelőzéshez a járványban.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-iskola-lazmeres-diakok-oktatas-37-8

 

Olyan protokoll kell, amelyet háziorvosok és pedagógusok is elfogadnak

Kötelező protokoll kell az oktatásban, nem lehet, hogy az orvos az egyik gyereket hazaküldi fertőzés gyanúja esetén, a másikat visszaengedi az iskolába - mondta Totyik Tamás alelnök az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/belfold/20200928-psz-elnok-egyertelmu-intezkedesekre-es-nem-ajanlasokra-van-szukseg/hirkereso

 

Hiába ígérte meg a minisztérium a 100 százalékos táppénzt

Ha az intézményvezetők küldik haza a pedagógusokat, 100 százalékos távolléti díjat kapnak, ám ha orvosi ellátásban részesülnek, táppénzt. Ez a fizetésnek csak 60 százaléka, vagyis nagy bevételkiesést jelent - mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a szegedi televíziónak. Pap Jánosné megyei elnökhelyettes jelezte: segítene a munkáltatóknak, a dolgozóknak, ha végre elkészülne a szabályozás a miniszter hetekkel ezelőtt tett bejelentése alapján. (Az összeállítás 2 perc 25 mp-nél kezdődik.)

http://vtvszeged.hu/s_!musorok/i_hirado_szegedi_hirek_15/i_szegedi_hirek_200928mpg_25508/t_Szegedi%20H%C3%ADrek%20200928.mpg/index.html

 

Hiányosak még a szabályok a táppénzrendszerben

„Egyelőre hiányzik az a jogszabály, amely alapján, ha egy pedagógus a koronavírus miatt kerül betegállományba vagy karanténba, akkor 100 százalékos táppénzre legyen jogosult” - mondta a Világgazdaságnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A PSZ tud olyan pedagógusokról, akik járványügyi megfigyelés miatt nem mehettek be az iskolába tanítani, számukra a Klebelsberg Központ 100 százalékos távolléti díjat állapított meg, de akik orvoshoz kerültek, azok 60 százalékos táppénzre jogosultak, aki pedig kórházi ellátásra is szorult, számára 50 százalékos táppénzt fizettek, ami már nagy bevételkiesés.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/hianyosak-meg-a-szabalyok-a-tappenzrendszerben-2-3099466/

 

Müller Cecília: érkeznek a lázmérők, a határ 37,8 fok

Jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 118 osztályban és 3 teljes iskolában álltak át digitális munkarendre. Az országos tisztifőorvos jelezte: mindenhol ott lesz október elsejére a szükséges eszköz a hőmérséklet méréséhez, a nagyobb intézmények hőkaput kapnak. A határérték 37,8 fok lesz, csak ez alatt lehet belépni az intézményekbe.

https://24.hu/belfold/2020/09/28/koronavirus-operativ-torzs-sajtotajekoztato-muller-cecilia-2/

 

Emmi: a köznevelés felkészülten és fegyelmezetten védekezik a járvány ellen

Az első hónap tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben - közölte az Emmi. „A járvány elleni védekezés közös feladatunk, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41.000 érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül. Tehát minden állami, egyházi, önkormányzati vagy magánintézmény, iskola és óvoda kap eszközt. A hőmérők kiosztása a kormányhivatalok szervezésében megyénként, szeptember 29-30-án zajlik majd.”

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kozneveles-felkeszulten-es-fegyelmezetten-vedekezik-a-jarvany-ellen

 

Az ellenség láthatatlan, de még nem okozott tömeges fertőzést

Egy budapesti iskola előtt Maruzsa Zoltán azt mondta: eddig 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben hirdettek rendkívüli szünetet, általában egy-egy csoportnak. Ez 0,57 százalékot jelent. A 3079 iskolából 7-ben volt rendkívüli szünet, 118 esetben rendelt el az operatív törzs digitális munkarendet, jellemzően szintén egy-egy osztálynak. Ez arányaiban az iskolák 4 százaléka. Több mint 41 ezer digitális hőmérőt osztanak ki, ezenkívül ott, ahol egyszerre több mint 400 gyermeknek kell bejutnia az iskolai épületbe, hőkapukat szerelnek fel. Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: mindenütt van aggodalom, mert „az ellenség láthatatlan”, nehezen jósolható meg, hogy hol fog felbukkanni. Tömeges fertőzés még egyetlen óvodában, iskolában sem fordult elő - hangsúlyozta.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-fegyelmezett-vedekezes-koznevelesben

 

Kérdőívvel terelnék a szakképzésbe a nyolcadikosokat

A Magyar Pedagógiai Társaság pályaorientációs szakosztályának titkára, Juhász Ágnes szerint a kérdőív általában a technikumi, szakgimnáziumi képzésekre tesz javaslatot, de ez nem jelenti azt, hogy egy tanulónak nem ajánlható a gimnázium. A napokban az MPT elnöksége is kiadott egy állásfoglalást, amelyben a pályaorientációs „felmérésről” azt írta: a kérdőív előkészítésébe nem vonták be a pedagógiai szakszolgálatokat, pályaválasztási tanácsadókat.

https://nepszava.hu/3093464_kerdoivvel-terelnek-a-szakkepzesbe-a-nyolcadikosokat

 

Pedagógusok tapasztalatai az első hetekről, a tavasz okozta lemaradásokról

A HelloVidék cikke szerint egy kisalföldi faluban dolgozó pedagógus sok gyereknél tapasztalt lemaradást, emiatt az első 3 hétben a tananyag ismétlésével foglalkoztak. Nagyon nehéz újra munkára fogni a gyerekeket, mert elszoktak az iskolai tanítástól, ráadásul egyre több rémhír érkezik a járványról. Egy közép-dunántúli iskolában akad olyan, aki szeptemberben akarja behozni a 3 hónapos digitális tanítás okozta elmaradást.  

https://www.hellovidek.hu/csalad/2020/09/28/docogos-honapon-vannak-tul-a-videki-iskolak-ime-az-elso-tapasztalatok

 

szeptember 29.

A jelentés és a magyar valóság

„Az OECD jelentésére hivatkozva mind az Emmi, mind az ITM kiadta a maga „győzelmi jelentését”. Kár, hogy a közleményekben megjelent adatok jelentős része nem a valóságot tükrözi!” Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Népszavában az OECD-jelentés adatait vetette össze a magyar valósággal.

https://nepszava.hu/3093649_a-jelentes-es-a-magyar-valosag

 

Van, ahol engedik, máshol felfüggesztették a délutáni sportfoglalkozásokat

Mivel nincs egyértelmű utasítás, az iskolákra és a szülőkre van bízva, milyen foglalkozásokat tartanak délután - mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak. A járvány miatt korábban azt javasolták az iskoláknak, hogy ne tartsanak délutáni edzéseket vagy szakköröket.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/van-ahol-engedik-mashol-felfuggesztettek-a-delutani-sportfoglalkozasokat-az-iskolakban

 

Debrecenben felkészültek a testhőmérséklet mérésére

A Debreceni Tankerületi Központ köznevelési intézményeiben felkészültek az október 1-től kötelező testhőmérséklet-mérésre. A 41 iskolában 138 bejáratot nyitottak meg és 418 digitális hőmérővel ellenőrzik a diákokat - közölte a tankerület igazgatója Bagamérban, ahol egy hete tesztelik az eljárást.

http://www.ma.hu/belfold/351878/Debreceni_tankerulet_felkeszultek_a_testhomersekletmeresre?place=srss

 

Tíznél több hőmérőt már nem szállítanak ki a budapesti intézményfenntartóknak, Pátyra kell menni

Egy levélben arról tájékoztatták az érintetteket az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól: „a korábbi tájékoztató levélhez képest két változtatás történt, mindkét módosítás a gyorsabb, rugalmasabb kiszolgálás biztosítása érdekében”. Az egyiknek örülhet a fenntartók egy része, ugyanis akik kevesebb lázmérőre jogosultak, azoknak az eszközöket kiszállítják szeptember 30-án. Ám akiknek nincs kiszállítás, azoknak egy pátyi telephelyre kell menniük a hőmérőkért.

https://hang.hu/belfold/2020/09/29/tiznel-tobb-homerot-mar-nem-szallitanak-ki-a-budapesti-intezmenyfenntartoknak-patyra-kell-menniuk-ertuk/

 

Dömötör Csaba köszönetet mondott pedagógusoknak, szülőknek

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményességét jelzi, hogy az oktatási intézmények csak kis részében kellett rendkívüli intézkedéseket hozni - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 csatornán. Minden intézmény megkapja az ehhez szükséges eszközöket, hőkapukat is. Az oktatási intézmények részletes protokollt kaptak, hogy a biztonsági szabályokat be tudják tartani. Köszönetet mondott az intézményvezetőknek, a tanároknak és a szülőknek, hogy részt vesznek a járvány elleni összefogásban.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200929-a-baloldal-folytatja-a-tavasszal-megkezdett-felrevezeto-tevekenyseget

 

Iskolába lehet menni hőemelkedéssel, a parlamentbe nem

A Privátbankár korábban írt arról, hogy az Országház épületébe 37,2 fok felett nem lehet belépni, Müller Cecília országos tisztifőorvos viszont azt mondta a minap: 37,8 alatt mehetnek iskolába, óvodába a gyerekek.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/iskolaba-mehet-a-parlamentbe-nem-engedik-be-a-gyerekeket-hoemelkedessel.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

Az MNB 50 pontos válságkezelő csomagot tett közzé

19. pont: „Az egészségügyben és az oktatásban dolgozók béremelése”

„Az állami szektorban az egészségügyben és az oktatásban dolgozókat kiemelten nagy kihívások elé állította a járványhelyzet. A rendkívüli erőfeszítések elismerésére a járványhelyzet alatt átmeneti pótlék bevezetését, középtávon pedig a bérek átfogó rendezését javasoljuk. A béremelés segíthet a létszám megtartásában és növelésében.”

47. pont: „Iskolai védekezés szabályainak rugalmas alakítása”.

„A digitális oktatásra történő ismételt teljes körű átállás elkerülése érdekében további védekező lépések lehetnek szükségesek a közoktatásban.”

49. pont: „Államilag támogatott koronavírus-tesztelések bővítése, különösen az egészségügyben és az oktatásban”

„A magánegészségügyben elvégzett PCR tesztek állami ártámogatása elsősorban a gyanús esetek kiszűrését segítheti elő. Javasoljuk az oktatásban és egészségügyben dolgozók rendszeres tesztelését.”

https://hang.hu/belfold/2020/09/29/matolcsy-gyorgyek-ingyenes-tesztelest-surgetnek-az-oktatasban-es-az-egeszsegugyben/

Több cikk is rávezet a PDF dokumentumra:

https://www.mnb.hu/letoltes/a-magyar-nemzeti-bank-50-javaslata.pdf

 

Számok tükrében az oktatás és a valóság

Az OECD oktatásról szóló jelentését, az oktatásra fordított kiadásokat Pitti Zoltán közgazdász elemezte. „Pitti Zoltán szerint, a pedagógus utánpótlásra vonatkozó észrevétel teljesen elfogadhatatlan. A jelenleg aktív pedagógusok életkora alapján, az aktív tevékenységet befejező pedagógusok száma az előttünk álló évtizedben másfélszerese a várhatóan újonnan belépő fiatal pedagógusok számának, s az ágazat alulbecsültsége, illetve a motivációs ösztönzők elégtelensége következtében, a helyzet aligha fog változni. Elég csak utalni arra, hogy 2020-ban 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek felsőfokú képzésre, s az arányokat tekintve, a legnagyobb visszaesés a tanári szakra jelentkezőknél volt érzékelhető.”

https://hirklikk.hu/kozelet/szamok-tukreben-az-oktatas-es-a-valosag/370378

 

A kormány súlyos nyomást gyakorolt Iványiék iskoláira

Az Oktatói Hálózat és a Stádium 28 Kör tagjai felháborodva érzékelik, hogy az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol az Iványi Gábor által vezetett egyházra (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, MET), az általa fenntartott oktatási intézményekre, a vele szorosan együttműködő a hajléktalanellátásban kulcsfontosságú szerepet betöltő Oltalom Karitatív Egyesületre - áll a két szervezet közleményében.

https://hvg.hu/itthon/20200929_ivanyi_gabor_oktatoi_halozat_iskola_magyar_evangeliumi_testverkozosseg_stadium28?s=hk

 

Szokatlan szeptember

„Az intézmények, a pedagógusok és intézményi dolgozók a szakmailag megbízható és a gyakorlatban megvalósítható szűrési protokoll hiányában, a megfelelő eszközök, felszerelések nélkül eleve szinte reménytelen küzdelemre vannak kárhoztatva, miközben egyszerre kellene megfelelniük a munkavállaló szülők elvárásainak és a politikai nyomásnak” - írta Fábry Béla pedagógus, sorolva az oktatás egyéb problémáit is.

https://nepszava.hu/3093529_szokatlan-szeptember

 

Az MTA nevét is kigyomlálnák a kutatóintézetekből

Körlevélben szólította fel a Magyar Tudományos Akadémiától elcsatolt kutatóintézetek főigazgatóit Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke: weboldalaik nyitóoldalán jelenítsék meg az ELKH logóját, jelezve, hogy most már ehhez a kutatóhálózathoz tartoznak. Arra is felszólította a főigazgatókat, hogy az intézmények logójából, az épületek tábláiról, minden hivatalos dokumentumról, formanyomtatványról, de még az elektronikus levelezőrendszerből és a telefonközpontok hangautomata felvételéből is távolítsák el az MTA nevet. A határidő: december 31.

https://nepszava.hu/3093570_az-mta-nevet-is-kigyomlalnak-a-kutatointezetekbol

 

El a kezekkel a könyvektől!

Tiltakozik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége, mert a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra bedarálta a Meseország mindenkié című könyvet. Szerinte a könyv a „homoszexualizmus propagandája”. A könyvben ismert mesék átiratai szerepelnek, olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. A szervezet megdöbbenve értesült róla, hogy egy parlamenti képviselő nyilvánosan megsemmisített egy könyvet, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. 

https://hvg.hu/elet/20200928_A_konyvkiadok_Duro_Doranak_El_a_kezekkel_a_konyvektol

 

szeptember 30.

A lázmérést szeptemberre nem tartották fontosnak a döntéshozók

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa azt mondta az ATV Híradónak: javasolják az iskoláknak, keressenek megoldást, hogy ne alakuljanak ki sorok a lázmérésnél. A szakszervezet nem támogatja, hogy felsőbb évfolyamos tanulók is mérjék társaik hőmérsékletét. (Az összeállítás 1 perc 17 mp-nél kezdődik, az első a műsorban.)

http://www.atv.hu/videok/video-20200930-atv-hirado-2020-09-30

A Klubrádió Esti gyors c. műsorában arról beszélt a PSZ elnöke, hogy a lázmérés bevezetésére a bejelentéstől számítva kevés volt az idő. A PSZ már augusztusban kezdeményezte a lázmérést a szeptemberi tanévkezdésre, ám ezt akkor nem fogadták el. A PSZ számára fontos lenne, hogy a pedagógusokat ne terheljék újabb munkával (lázméréssel), mondta Szabó Zsuzsa.

https://www.youtube.com/watch?v=lx6iP05JDmg&feature=youtu.be

 

„Szeretek dolgozni, de élni is”

Egy általános iskolában tanító, diabéteszes olvasó azzal kereste meg a Népszavát: többször próbált már tájékoztatást kérni, milyen intézkedések történtek az érintett pedagógusok védelmében, de választ sehonnan sem kapott. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás elmondta: lehet kérvényezni az otthoni munkavégzést, de arról az intézményfenntartó dönt. Egységes protokollok híján azonban nem valószínű, hogy minden esetben egységes döntések születnek. Azt sem lehet tudni, hogy pl. a magas vérnyomás olyan krónikus betegségnek számít-e, ami miatt egy pedagógus fokozottan veszélyeztetett vagy sem. Ha minden krónikus betegségben szenvedő pedagógust haza kellene küldeni, rengeteg iskolát be kellene zárni. Nagy valószínűség szerint ezért sincsenek részletes szabályok - vélekedett a PSZ alelnöke.

https://nepszava.hu/3093740_szeretek-dolgozni-de-elni-is

 

A hőkapukat még most szerzik be

A Klebelsberg Központ fenntartásában működő valamennyi intézménybe kerültek testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközök, az iskolák felkészültek az októbertől kötelező lázmérésre - mondta az elnök, Hajnal Gabriella Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatóján. A legtöbb helyre kézi lázmérők kerültek. A fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat alkalmaznak. Az elnök jelezte, a hőkapuk beszerzés alatt állnak, de öt már tesztüzemmódban van Budapesten. A hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek hőmérsékletét is méri, így tíz perc alatt több száz diákot be tud engedni.

http://kk.gov.hu/koronavirus-klebelsberg-kozpont-minden-intezmeny-felkeszult-a-csutortoktol-kotelezo-lazmeresre

 

Mérési láz

„Bár az oktatásirányítás néhány hete abszolút feleslegesnek tartotta az iskolai hőmérőzést, október elsejétől már minden intézményben kötelező lesz megmérni a gyerekek és a dolgozók lázát a bejáratnál. Ehhez a napokban 41 ezer érintésmentes hőmérőt osztanak ki az óvodákban, iskolákban, 120 intézménybe pedig hőkapu kerül. A köznevelési államtitkárság korábbi álláspontját felülírta a felsőbb politikai vezetés; nem véletlen, hogy a kötelező hőmérőzésről Orbán Viktor miniszterelnök, nem pedig Maruzsa Zoltán államtitkár beszélt először.” (…) „Több intézményben már korábban is volt belépés előtti hőmérőzés. Az egyetemek esetében például 37,5 Celsius van meghatározva határértékként a minisztériumi protokollban. Ezek szerint ők eddig rosszul mértek? Ha a kormány valóban védeni akarná az iskolákat, elsősorban a tanárok és a diákok széles körű, ingyenes tesztelését kellene lehetővé tennie. Miért nem teszi? Mert az eredmény dráma lenne, nem hősköltemény.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3093793_meresi-laz

 

Sikeres és bővül a Tanítsunk Magyarországért program

Folyamatosan bővül a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram, amelyben ősztől 1639 felső tagozatos általános iskolás és 377 mentor vesz részt az ország mintegy hatvan kistelepülésén - közölte az ITM államtitkára. György László azt követően nyilatkozott a programról, hogy csaknem száz hordozható számítógépet adtak át mentorált tanulóknak az ország négy pontján: Pécsen, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/gazdasagstrategiaert-es-szabalyozasert-felelos-allamtitkar/hirek/sikeres-es-bovul-a-tanitsunk-magyarorszagert-program

 

A tanév első két hetében 93-szor intézkedtek iskolaőrök

Összesen kétszer kellett testi kényszert alkalmazni - tájékoztatta az ORFK a 24.hu portált. A legtöbb intézkedés Nógrád megyében történt (26), második a listán Borsod-Abaúj-Zemplén megye 17, harmadik Jász-Nagykun-Szolnok megye 15 intézkedéssel. Egyes intézményekbe most is toboroznak iskolaőröket, a jelöltek képzése folyik.

https://24.hu/belfold/2020/09/30/iskolaor-iskolaorseg-intezkedes-orfk/?fbclid=IwAR1Io1uR6imxcPyAO5V5vu_Eziy-YgCiKFEy6XZJ_vS5-7hxoUSA68ulzhY

 

október 1.

Oszd meg és uralkodj! Az oktatási rendszer leszalámizása – Totyik Tamás cikke

„Most azt láthatjuk, hogy részekre szedik szét a közoktatás rendszerét és bérpolitikai döntésekkel fordítják egymással szembe a rendszer szereplőit.” (…) „A megosztás első lépése volt a pedagógus életpályamodell bevezetése, ezzel három legyet is ütöttek egy csapásra. A technikai, adminisztratív alkalmazottak bérét konzerválták, és a 2008-as állapotokon befagyasztották jövedelmüket, csak annyit tettek, hogy a minimálbér, illetve a garantált bérminimum szintjére emelték fel azoknak a bérét, akiknek még ezt a minimumot sem érte el. Ekkor sikerült a technikai és adminisztratív dolgozókat szembefordítani a pedagógusokkal.” Totyik Tamás cikkében jelezte, hogy két éve a PSZ alelnöke.

https://merce.hu/2020/10/01/oszd-meg-es-uralkodj/

 

Emmi - Maruzsa Zoltán szerint felkészültek az intézmények a lázmérésre

A köznevelésért felelős államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy mindenhol nagy logisztikai művelet a gyermekek beléptetése az intézménybe, de nagyobb zökkenők nélkül megoldható. Ezt segíti, hogy a kormány negyvenezer digitális hőmérőt biztosított az intézményeknek, ahol pedig négyszáz gyereknél többet kell egy kapun beengedni, hőkapukat telepítettek, így egyszerre 8-10 embert tudnak ellenőrizni - tette hozzá.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-felkeszultek-az-intezmenyek-lazmeresre

 

ITM - Rendben elindult a testhőmérséklet mérése a szakképző iskolákban

Országszerte rendben elindult a diákok testhőmérséklet-ellenőrzése a szakképző iskolákban - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, amikor digitális testhőmérőkaput adott át a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban. Schanda Tamás hangsúlyozta: a kormány azt vallja, hogy Magyarországnak a járvány közepette is működnie kell; meg kell védeni az emberek egészségét, miközben a munkahelyek védelme érdekében a gazdaság további erősítése is szükséges. Ezt szolgálják a testhőmérőkapuk is, amelyek a diákok feltorlódásának megakadályozásával védik a tanulók egészségét, illetve lehetővé teszik az oktatás zökkenőmentes megkezdését.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/rendben-elindult-a-testhomerseklet-merese-a-szakkepzo-iskolakban

 

Jakab Ferenc szerint semmi értelme az iskolai lázmérésnek

Jakab Ferenc virológus elmondta: ha nem lesznek komolyabb intézkedések, egy hónap múlva drasztikus számokat fogunk tapasztalni, ráadásul az idősebb korosztályt fogja elérni a fertőzés. Úgy látja: sem szakmailag, sem járványügyileg semmi értelme a lázmérésnek, a tünetek megjelenése előtt nagyon sok esetben sincs láz, de már fertőz a beteg. De amíg mérésre várnak a gyerekek, megfertőzhetik egymást. Az is látható, hogy nem az óvodai és iskolai közösségek a mozgatói a járványnak.  Tordas Dániel gyermekorvos hangsúlyozta: fontos, hogy a szabályzásban megállapított 37,8 azt jelenti, hogy a gyerek biztosan nem mehet be az iskolába, de a szülőknek nagy a felelőssége, hogy ennél alacsonyabb hőemelkedéssel se engedjék iskolába a gyereket. Ő is úgy gondolja, hogy nem lehet ezzel a módszerrel kizárni a koronavírust a közösségekből.

https://hvg.hu/itthon/20201001_Jakab_Ferenc_Semmi_ertelme_az_iskolai_lazmeresnek

 

Mást mutatnak a tapasztalatok, mint amit az államtitkár állít

Egy szülő úgy véli, a testhőmérséklet mérésénél sokkal fontosabb, hogy az iskolában az udvart különböző területekre osszák, így nem keverednek annyira a gyerekek. Egy Pest megyei óvodapedagógus szerint nem a lázmérés a legnagyobb gond, mert viszonylag problémamentesen megoldották. Az viszont sokkal nagyobb nehézséget jelent, hogy ősszel a kisgyerekek könnyebben megbetegednek, a súlyosabb tüneteket produkálókat haza kell küldeni.

https://magyarnarancs.hu/belpol/lazmeres-diakok-iskolak-133645

 

Több ezer gyermek sportolása kerül veszélybe

Az iskolákba a járvány miatt csak az ott dolgozók és a gyerekek mehetnek be, emiatt súlyos nehézségei támadtak a sportkluboknak. A kosárlabda-, a röplabda- és a kézilabda-szövetség az Emmihez fordult segítségért. Egy Csongrád-Csanád megyei csapat elnöke a 24.hu-nak arról beszélt: hetek óta nem tudnak labdás edzéseket tartani, hazai meccseiket sem tudják lejátszani. Városukban ugyanis nincs sportcsarnok, így nincs sportolási lehetőség a gyerekeknek. Több mint száz igazolt sportoló hetek óta nem látott labdát.

https://24.hu/sport/2020/10/01/iskola-sportolas-koronavirus-emmi/

 

ITM: már több mint százezren vehették át diplomájukat nyelvvizsga nélkül is

Szeptember végéig több mint százezer egykori és jelenlegi hallgató kapta kézhez nyelvvizsga nélkül oklevelét a felsőoktatási intézményektől - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

https://novekedes.hu/hirek/mar-tobb-mint-szazezren-vehettek-at-diplomajukat-nyelvvizsga-nelkul-is

 

SZFE: a sztrájkoló oktatók két követelését teljesítenék

A dolgozók bérét januártól 15 százalékkal megemelnék, változatlan maradna a munkarendjük. Ezzel lezártnak tekintik a tárgyalásokat. Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője a hvg.hu-nak azt mondta, a kuratórium ajánlata ultimátum, nem fogadják el. A béremelés és a munkarend megtartása mellett további hat követelésük van az egyetem autonómiájának visszaállításáról. 

https://hvg.hu/itthon/20201001_szfe_sztrajk_oktatok_rektorhelyettesek

 

október 2.

Fárasztó, embert próbáló feladat elé állították az óvodai dolgozókat

Erről Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke beszélt a Népszavának. Óvodájában már hétfőn elkezdték a hőmérőzést, de a délutános óvónőknek is be kell menniük reggel, hogy a lázmérést is el tudják végezni, a gyerekekről is tudjanak gondoskodni. Külön nehézséget jelent, hogy a szülők nem mehetnek be az óvoda épületébe, így a dajkák feladata lenne, hogy segítsenek a gyerekeknek átöltözni - ha nem lázat mérnek éppen.

https://nepszava.hu/3093999_felremernek-az-iskolai-lazmerok

 

Még nem használtak gumibotot az iskolaőrök

Szeptember 1-je és 28-a között összesen 190 esetben volt szükség iskolaőrök intézkedésére - közölte a Népszava megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság. A cikk felidézte: bár az egyenruhások iskolai jelenléte ellen szakmai és érdekvédelmi szervezetek is tiltakoztak, a Pedagógusok Szakszervezetéhez érkezett visszajelzések szerint több helyen pozitív volt az iskolaőrök fogadtatása. Számos intézményben például a hiányzó portás feladatait látják el, de a járványügyi szabályok betartását is ellenőrzik, az októbertől kötelező iskolai lázmérésben is segédkezhetnek. 

https://nepszava.hu/3093990_meg-nem-hasznaltak-gumibotot-az-iskolaorok

 

A válogatás nem teljes körű!