Hírek

Heti lapszemle 2020. október 9.

Heti lapszemle 2020. október 9.

A PSZ online kérdőívét kitöltők többsége nem érzi magát biztonságban a jelenlegi járványügyi intézkedések közepette. Meghalt egy tanár a vírusfertőzés szövődménye miatt, a PSZ őszinte részvétét fejezte ki a családnak, a kormánytól pedig azonnali intézkedéseket vár: például a pedagógusok tesztelését, a hibrid oktatás bevezetését a felsőbb évfolyamokon, továbbá, hogy otthonról taníthassanak a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett tanárok.

 

október 1.

Negatív spirál felé sodródnak az iskolák a járványban

Ercse Kriszta oktatáskutató és Burai Vera, a Szülői Összefogás Közösség koordinátora elemzi a „sikerkommunikáció mögötti szomorú valóságot”. „Bár a sajtóban szórványosan szerepel egy-egy oktatási intézmény, ahol a vírus megjelent, valójában egyre szélesebb körben, egyre több helyen egyre több diákot és pedagógust érint. A fertőzéses esetek környezetének - de még a szoros kontaktoknak is - az elmaradó tesztelése, a tantestületek védelme és folyamatos monitorozása nélkül hamarosan elfogynak majd mindazok, akik még hadra foghatók.”

https://g7.hu/kozelet/20201001/negativ-spiral-fele-sodrodnak-az-iskolak-a-jarvanyban/

 

október 2.

Pozitív visszajelzések az iskolaőrökről

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa arról nyilatkozott az Inforádiónak, hogy a szakszervezet (első) információi szerint több helyen pozitívan fogadták az iskolaőröket. Az elnök elmondta: a szakszervezet a pedagógusok munkáját segítő szakemberek alkalmazását tartja szakmailag fontosnak az iskolai agresszió megfékezésére.

https://www.youtube.com/watch?v=QNy4D6Z0C8U

 

Tovább folytatódik a Klebelsberg-ösztöndíj program

A Klebelsberg Központ októbertől várja az osztatlan tanárképzésben, gyógypedagógia, illetve tanító alapképzési szakon tanuló hallgatók jelentkezését a Klebelsberg Ösztöndíj Programba. A program célja, hogy a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók a végzettségüket igazoló oklevél megszerzése után a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben helyezkedjenek el, amiért jelentős mértékű ösztöndíjat kapnak tanulmányaik ideje alatt. Pályázni október 19-én, éjfélig lehet.

http://kk.gov.hu/tovabb-folytatodik-a-klebelsberg-osztondij-program

 

október 3.

Sok a panasz, mert sok helyen nem fizetnek a túlmunkáért pluszpénzt

A karanténba kerülő tanárok helyett sokat kell dolgozni, ugyanakkor nem fizetik ki például a napközis foglalkozásokat, a ledolgozott órákkal trükköznek. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás az RTL híradónak nyilatkozott.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tulterhelt-tanarok-sztrajkba-kezdene-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezete

 

ORFK: kedvező az iskolaőrök fogadtatása

Kedvező volt az iskolaőrök fogadtatása a pedagógusok és a diákok részéről az első hónap tapasztalatai alapján - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Szeptemberben 206 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére, elsősorban bűnmegelőzési célú figyelemfelhívásra. Testi kényszert kétszer kellett alkalmazniuk, egyéb kényszerítő eszköz alkalmazására nem volt szükség. Legtöbbször Nógrád (50) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (32) intézkedtek.

https://hang.hu/belfold/2020/10/03/itt-intezkedtek-eddig-a-legtobbszor-az-iskolaorok-mar-testi-kenyszert-is-alkalmaztak/

 

október 4.

Versenyképes bért követel a pedagógusoknak az LMP

Az LMP szerint drasztikus emeléssel versenyképes béreket kell biztosítani a pedagógusoknak - mondta a párt országgyűlési képviselője. Hohn Krisztina abból az alkalomból beszélt, hogy október 5-e a pedagógusjogok világnapja. Az OECD szeptemberi jelentése szerint a magyar tanárok munkabére átlagosan 30 százalékkal, az általános iskolákban tanítóké 40 százalékkal alacsonyabb a diplomás átlagbérnél. Az LMP határozati javaslatot ad be a pedagógusok egészséges munkakörülményeinek biztosításáért és azért, hogy „végre versenyképes bért kapjanak a pedagógusok és az őket segítők”.  

https://pestihirlap.hu/2020/10/04/versenykepes-bert-kovetel-a-pedagogusoknak-az-lmp/

 

október 5.

A PSZ kiáll a pedagógusok, az oktatásban dolgozók jogai mellett a világnapon és máskor is!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - miként tette ezt az elmúlt években is - határozottan felhívja a kormány, a miniszterelnök figyelmét, hogy az oktatásban dolgozók munkájának anyagi elismerése nem tűr halasztást! A PSZ szolidáris mindazokkal, akik éppen a járvány okozta válságban veszítették el munkahelyüket, de mindenkinek meg kell értenie: pedagógusok, oktatás nélkül nincs jövő! A pedagógusjogok világnapjára kiadott közleményünk a honlapon:

https://pedagogusok.hu/hir/4127/a-psz-kiall-a-pedagogusok-az-oktatasban-dolgozok-jogai-mellett-a-vilagnapon-es-maskor-is

 

Nem érzik magukat biztonságban az oktatásban dolgozók

A PSZ kérdőívet tett közzé az elmúlt hetekben. A válaszadók háromnegyede nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, az egészség megőrzéséhez szükséges eszközöket nem biztosítja mindenhol a fenntartó. A válaszolók 78%-a úgy gondolja, szükség van az oktatásban dolgozók tesztelésére, csak egynegyedük szerint folytatható a jelenlegi tantermi oktatás, ez a pedagógusjogok világnapján elképesztő adat. Totyik Tamás alelnök az Inforádiónak jelezte: Romániában bérkiegészítést kapnak a járványban a pedagógusok, már ott is jobban megbecsülik őket. A PSZ azt szeretné, hogy egy egyszeri emeléssel a pedagógusok átlagkeresete elérje a diplomások átlagkeresetének 80-85 százalékát.

https://www.youtube.com/watch?v=nNVNccOl140&feature=youtu.be

 

Az Emmi nagyon jó egészséget kívánt a világnapon a pedagógusoknak

A pedagógusok kiemelkedő hivatás- és felelősségtudattal, maximális elkötelezettséggel végzik mindennapi munkájukat a társadalom jövőjét jelentő gyermekek nevelésében és oktatásában. Idén a koronavírus-járvány miatt még nagyobb felelősség hárult rájuk, és ők ebben a helyzetben is, mind a tavasszal bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend idején, mind szeptembertől az oktatás hagyományos formában történő újraindítását követően kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és nyújtanak. A pedagógusok világnapja alkalmából oktató és nevelőmunkájukhoz sok örömet és nagyon jó egészséget kívánunk!” - zárta közleményét a minisztérium.

https://orientpress.hu/cikk/2020-10-05_a-pedagogusokat-koszonti-az-emmi

 

Kásler Miklós a parlamentben is elmondta, mit tesz a kormány

Csányi Tamás (Jobbik) azt kérdezte, mit tett az oktatási kormányzat azért, hogy az intézmények a koronavírus-járvány közepette is rugalmasan kezdhessék meg a tanévet. A miniszter azt válaszolta: a kormány az óvodák és iskolák felkészítése érdekében járványügyi intézkedési tervet készített, amely lehetőséget ad arra, hogy minden intézmény kiválaszthassa a neki megfelelő eljárásrendet. Csak egészséges személyek látogathatják az iskolákat, elhalasztották a rendezvényeket, kirándulásokat, a sportköröket korlátozták, fertőtlenítési szabályokat határoztak meg, lázmérést végeznek - sorolta a lépéseket az MTI beszámolója szerint. Az Alfahír azt is megírta: a válaszadás után Kásler Miklós kivonult a teremből.

https://alfahir.hu/2020/10/05/parlamenti_ules_azonnali_kerdesek_kasler_miklos_lukacs_gyorgy_csanyi_tamas

 

600 milliót költött a kormány iskolai hőmérőkre

Nem mindig megbízhatóak, sokszor irreálisan alacsony testhőmérsékletet mutatnak azok az hőmérők, amelyeket a kormány osztott szét az iskolák között. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közérdekű adatigénylésre a Népszavával közölte: az Emmi nettó 600 millió forintért vásárolta meg a készülékeket. Az ÁEEK havonta mintegy 600 milliós tételben rendel fertőtlenítőszereket a közoktatási intézményeknek. Szeptember elejéig 361 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt küldtek szét 5838 köznevelési intézmény 13345 telephelyére, folyamatban van az októberi tételek beszerzése is.

https://nepszava.hu/3094307_hatszazmilliot-koltott-a-kormany-iskolai-homerokre

 

„Nem az iskolakezdés volt az oka a második hullámnak, de borzasztóan ráerősített”

Az adatokból az rajzolódik ki, hogy „az emberek elmentek nyaralni, hazamentek, és széthordták az országban a fertőzést”. A kutatók szerint „nem az iskolakezdés volt az oka a második hullámnak, de borzasztóan ráerősített. Sokkal nehezebb kontrollálni a helyzetet, mert most nagyrészt közösségi, nem intézményi fertőzés van. És erre nagyon ráerősít a magasabb kapcsolati szám.” Az adatok a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében Röst Gergely vezetésével működő járványmodellező csoport MASZK kutatásának országos reprezentatív felméréseiből származnak.

https://telex.hu/koronavirus/2020/10/05/nem-akarja-beoltatni-magat-a-magyarok-nagyobb-resze?fbclid=IwAR1zpO-hpoz6FU4IOhgCnEDu4eaxl8vJhMRaUqQKqcqk3F3CVnXl-Dz9VnU

 

Ötből két tanár 50 feletti a magyar közoktatásban

A közoktatásban dolgozó pedagógusok 43,6 százaléka 50 fölött volt tavalyelőtt, ez az unióban a kilencedik legmagasabb arány. Magyarország a V4-átlag fölött is van. Az Eurostat az október 5-i világnapra készített összesítést.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/otbol-ket-tanar-50-ev-feletti-a-magyar-kozoktatasban-3116062/?fbclid=IwAR0Yfo-Wo2jS6c9CE5DsX-jWIY5yqk_n6pXRzAcMMeX7p-KCTV7S0gdAH20

 

október 6.

A PSZ nem azt tapasztalja, amit a miniszter, miszerint minden rendben van az oktatásban

Bár a hőmérsékletet legalább mérik az oktatási intézményekben, nem tesztelik a dolgozókat, a kontaktkutatás sem megfelelő - mondta Gosztonyi Gábor alelnök az ATV Start műsorában. A pedagógusok - a miniszter bejelentése alapján - továbbra is várják a 100 százalékos táppénzt. Az alelnök jelezte azt is: a PSZ kérdőívére több ezren válaszoltak. Háromnegyedük nem érzi magát biztonságban a vírus miatt a munkahelyén. Szó volt arról is, hogy a béremelés nem tűr halasztást, a 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem béremelés. Azonnali 30 százalékos emelés enyhíthetné a bérfeszültséget. Minden oktatásban dolgozónak emelni kell a fizetését - tette hozzá a PSZ alelnöke.

http://www.atv.hu/videok/video-20201006-fizetesemelest-szeretnenek-a-pedagogusok-is

 

A válaszadók háromnegyede nem érzi magát biztonságban

A PSZ kérdőívet tett közzé, melynek kitöltése október 5-én járt le. A több mint háromezer válaszadó 74 százaléka nem érzi magát biztonságban a munkahelyén - mondta Totyik Tamás alelnök a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Az oktatásban dolgozók nem kapnak szájmaszkot, holott a versenyszférában adnak a munkáltatók.  A kontaktkutatás nem megfelelő, azokat sem tesztelik, akik fertőzöttel érintkeztek. Arra kérdésre, hogy mit tesz a szakszervezet, jelezte: sztrájkot egyébként is nehéz szervezni, nemhogy járvány idején.

https://www.klubradio.hu/adasok/psz-ugy-tunik-a-kormany-elengedte-a-virust-114178

 

Egyáltalán nem érzik magukat biztonságban a tanárok

A pedagógusok többsége jelenleg nem érzi magát biztonságban a munkahelyén - derült ki a PSZ online kérdőívéből. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta: bár a felmérés nem reprezentatív, jól tükrözi a főbb aggodalmakat. Szerinte a félelmek nagy része a tesztelés hiányából, a megfelelő kontaktkutatás elmaradásából fakad. „Ha a kormány nem tesz semmit a biztonságos munkakörülmények biztosítása érdekében, a PDSZ sztrájkot helyezett kilátásba. Komolyabb, egységes kormányzati intézkedésekre a PSZ szerint is szükség lenne, de a munkabeszüntetést a mostani helyzetben ők nem támogatják” - erre is kitért a lap.

https://nepszava.hu/3094421_egyaltalan-nem-erzik-magukat-biztonsagban-a-tanarok

 

Emmi: sikeres a védekezés a köznevelési intézményekben

Az óvintézkedéseknek és a gyors, határozott tanügyi döntéseknek köszönhetően alacsony volt a fertőzések száma szeptemberben a köznevelési intézményekben. A több mint 6000 köznevelési intézmény közül összesen 25 óvodában és 6 iskolában van érvényben rendkívüli szünet, ez az összes intézménynek csupán az öt ezreléke. Tantermen kívüli, digitális munkarendben az október 6-i adat szerint a 3079 iskola közül mindössze 5 teljes feladatellátási-helyen és további 83 intézményben egyes osztályok diákjai tanulnak, ez az iskolák mindössze 3 százaléka. Két hete csökken azon iskolák, osztályok száma, amelyek nem hagyományos munkarendben vesznek részt az oktatásban.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/sikeres-a-vedekezes-a-koznevelesi-intezmenyekben

 

Fertőzöttségi adatok az iskolásokról

A 14 éven aluliak részaránya az összes fertőzöttből 4,5 százalék, tehát körükben továbbra sem jellemző a megbetegedés - mondta Müller Cecília tisztifőorvos. A korspecifikus eloszlás szerint a legtöbb beteg a 15-19 éves korosztályból kerül ki, ott 100 ezer főre vetítve 661 pozitív eset van.

https://novekedes.hu/hirek/muller-cecilia-a-30-60-eves-korosztalyban-egyre-tobb-a-megbetegedes

 

Óriási anyagi veszteséget okozott a vizsgaközpontoknak a járvány

Nehéz helyzetbe kerültek a nyelvvizsgaközpontok: a visszaesés oka a járvány mellett az is, hogy a kormány lehetővé tette a nyelvvizsga ­hiánya miatt beragadt diplomák kiadását. Az egyetemek mostanáig mintegy 115 ezer diplomát állítottak ki. Az Oktatási Hivatal adatai szerint is jelentős a visszaesés. 2020-ban eddig 56 428 fő nyelvvizsgázott, ami jócskán elmarad a tavalyi 124 ezres és az azt megelőző 120 ezres létszámtól. Az 56 ezer vizsgázó közül 38 és fél ezren jártak sikerrel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/oriasi-anyagi-veszteseget-okozott-a-vizsgakozpontoknak-a-jarvany-8765628/

 

„Digitális pedagógusokat” díjazott a Vodafone

A Nők Magyarországért díj megalapításával az volt a cél, hogy elismerje a példamutató küldetéstudatukat, a koronavírus-járvány idején tett erőfeszítéseit. A Vodafone Magyarország különdíjban részesítette a digitális oktatásban bevezetett újszerű megoldásaiért Dénesné Szak Andreát és Vörös Villőt.

https://infovilag.hu/digitalis-pedagogusokat-dijazott-a-vodafone/

 

Honvédkadét-szakképzés indul Zalaegerszegen

A következő tanévtől honvédkadét-szakképzés indul Zalaegerszegen. A leendő diákok a gépjármű-mechatronikai technikusképzésben sajátíthatják el a honvédelmi ismereteket.

https://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/zalaegerszegen-is-utjara-indul-a-honved-kadet-szakkepzes

 

Kétszer alkalmaztak testi kényszert az iskolaőrök

Két alkalommal testi kényszer alkalmazásával kellett legyűrniük az iskolai rendzavarót az iskolaőröknek, a Magyar Nemzet információi szerint egymással dulakodó tanulók között tettek rendet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ketszer-alkalmaztak-eddig-testi-kenyszert-az-iskolaorok-8767332/

 

A CEU marad Bécsben, de újra lesznek amerikai akkreditációjú programok Budapesten

Ismertette terveit a Közép-Európai Egyetem, miután az Európai Bíróság kimondta: sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni.

https://hvg.hu/itthon/20201006_ceu_ignatieff_fodor_eva_europai_birosag?s=hk

 

Varga Judit miniszter szerint elfogadhatatlan a kettős mérce

Az igazságügyi miniszter a Facebookon kiemelte: a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. A vitatott törvény tucatnyi felsőoktatási intézményt érint, legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni a passzus rendelkezéseinek.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/varga-judit-elfogadhatatlan-a-kettos-merce-a-lex-ceu-ugyeben-2509484?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

október 7.

PSZ: az oktatásban dolgozók hivatástudata még erősebb a félelemnél

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) összegezte online felmérésének eredményeit. A több ezer beérkezett válasz alapján az oktatási kormányzatnak át kellene gondolnia jelenlegi védekezési stratégiáját a koronavírus-járvánnyal szemben, mert a válaszadók többsége nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Erre addig van idő, amíg a félelem nem lesz nagyobb a hivatástudatnál.

https://pedagogusok.hu/hir/4129/nem-erzik-magukat-biztonsagban-az-oktatasban-dolgozok-de-hivatastudatuk-meg-erosebb-a-felelemnel

 

Oda az oktatásban dolgozók bizalma

A PSZ felmérése eredményét elküldte Kásler Miklósnak, az Emmi miniszterének, Palkovics Lászlónak, az Információs és Technológiai Minisztérium miniszterének és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének is.  A Hírklikk munkajogászok véleményét is idézte: „a törvény szerint a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha az a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ez persze nem jelenti azt, hogy a munkavállalónak az utasítás megtagadása esetén ne kellene rendelkezésre állnia. Azért ezt jó tudni járvány idején is” - írta a portál.

https://hirklikk.hu/kozelet/oda-az-oktatasban-dolgozok-bizalma/370750

 

A megkérdezett pedagógusok többsége nem érzi magát biztonságban

A PSZ online felmérésére válaszolók háromnegyede nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, ahol vírusfertőzött volt, még ennél is többen mondták ugyanezt. Totyik Tamás alelnök az Inforádió hírműsorának nyilatkozott a felmérés eredményeiről. Szerinte addig kell átgondolni a védekezési stratégiát, amíg a félelem nem lesz nagyobb a hivatástudatnál.

https://www.youtube.com/watch?v=px9iuKC2Bqk&feature=youtu.be

 

„Az iskolaőrség jelentős költséggel járó látszatmegoldás”

A problémák pedagógiai megoldása helyett rendészeti eszközökkel próbálja szőnyeg alá söpörni a gondokat a kormány - ezt mondta az Alfahír portálnak az iskolaőrségről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Szerinte az iskolaőrség látszatmegoldás, indokolatlanul megfélemlítő jellegű.

https://alfahir.hu/2020/10/07/iskolaorseg_pedagogusok_szakszervezete_pedagogusok_demokratikus_szakszervezete_totyik 

 

Meghalt egy 39 éves tanár koronavírus-fertőzés szövődményei miatt

A 444.hu azt írta: a tanárnak szeptember 17-én megfázásos tünetei voltak, majd - a feleség elmondása szerint - rosszulléte után kórházba került, a tesztje pozitív lett. Átkerült a covidosok intenzív osztályára, de addigra összeomlott a légzése. Kétoldali tüdőgyulladást kapott, a koronavírus a szívét is megtámadta. Október 3-án halt meg, 12 nappal azután, hogy kórházba került. A zárójelentésben a halál okaként szerepel a koronavírus kiváltotta légzési elégtelenség, mégsem szerepel az áldozatok között. A portál feltette kérdéseit az operatív törzsnek és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, de választ nem érkezett.

https://444.hu/2020/10/07/elhunyt-egy-39-eves-tanar-szombaton-koronavirusban-de-azota-sem-tuntettek-fel-az-aldozatok-kozott

 

Hőkamera Budaörsön

A Budaörsi 1. számú Általános Iskolában nem kell reggelente sorban állni, mert hőkamerák mérik a belépők testhőmérsékletét. A hőkamera egész nap mér mindenkit, aki elhalad előtte és azonnal jelez, ha szükséges.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/szupermodern-eszkozzel-vegzik-a-kotelezo-lazmerest-ebben-a-budaorsi-iskolaban.1103758.html?r=melleklet

 

október 8.

A PSZ azonnali követeléseket fogalmazott meg, miután koronavírus-fertőzés szövődménye miatt meghalt egy 39 éves tanár

A Pedagógusok Szakszervezete mély megrendüléssel értesült arról, hogy koronavírus-fertőzés szövődménye miatt meghalt egy 39 éves tanár. A szakszervezet őszinte részvétét, együttérzését fejezi ki az elhunyt családjának. A PSZ 8 pontos követelést fogalmazott meg a további tragédiák elkerülése érdekében.

https://pedagogusok.hu/hir/4130/a-psz-koeveteli-a-kormany-doenteseit-a-tovabbi-tragediak-megelozese-erdekeben

Azonnali intézkedéseket követel a PSZ a kormánytól, hogy ne történhessen több hasonló eset - mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-39-eves-pedagogus-meghalt-zarojelentes-kronikus-beteg

Most 8 pontos követelést fogalmazott meg a PSZ, de már augusztusban elküldte javaslatait például a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett pedagógusok foglalkoztatására. Szeretnénk, ha a kormány ebben is lépne, csakúgy, mint a táppénz esetében - Gosztonyi Gábor alelnök az Inforádiónak beszélt erről.

https://www.youtube.com/watch?v=BrLeZ_yWkLY&feature=youtu.be

 

Müller Cecília közölte: bekérik az elhunyt tanár papírjait

A 444.hu ismét leírta: a tanár zárójelentésében is szerepel, hogy koronavírus okozta légzési elégtelenség (is) okozta a halált, ennek ellenére az országos tisztifőorvos azt mondta: elkérik és tanulmányozzák a kórházi zárójelentést.

https://444.hu/2020/10/08/muller-cecilia-kozolte-hogy-bekerik-a-koronavirusban-elhunyt-tanar-egeszsegugyi-papirjait-hogy-ellenorizzek-valoban-covidos-volt-e?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=muller-cecilia-kozolte-hogy-bekerik-a-koronavirusban-elhunyt-tanar-egeszsegugyi-papirjait-hogy-ellenorizzek-valoban-covidos-volt-e

 

Az Emmi szerint nyugodtan folyik a munka az iskolákban és az óvodákban

Az Emmi szerint nyitott kapukat dönget a Pedagógusok Szakszervezete: „a PSZ által kiadott közleményben megfogalmazott követelések többsége megfelel a köznevelési intézményekben már ma is bevett gyakorlatnak.” Ugyanakkor sem a PSZ által követelt rendszeres tesztelést, sem a hibrid oktatást nem fogadta el a tárca.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/nyugodtan-folyik-a-munka-az-iskolakban-es-az-ovodakban

 

Kásler Miklós: az iskolai szigorítások aránya is csökken

Az Emmit vezető miniszter a Spirit FM műsorában az iskolai fertőzésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a 6500 intézményhez képest nem éri el az 1 százalékot azoknak az iskoláknak, óvodáknak a száma, ahol bármilyen extra eljárásrendet kellett volna kialakítani. Hozzátette azt is, hogy az iskolai szigorítások aránya is csökken. (Azt is elmondta, hogy március óta két egészségügyi dolgozó halt meg a vírus miatt.)

http://www.atv.hu/belfold/20201008-kasler-marcius-ota-ket-egeszsegugyi-dolgozo-halt-meg-a-koronavirusban

 

Mélyponton a főállású pedagógusok száma

Az elmúlt húsz évben soha nem volt olyan alacsony a főállásban foglalkoztatott pedagógusok száma, mint a 2019/2020-as tanévben - derült ki a Köznevelési Információs Rendszer adataiból. Akkor 149 362 főállású pedagógus dolgozott, ami több mint kétezer fős csökkenés a 2018/2019-es évhez képest. 2013-tól állami szintre került a köznevelési rendszer fenntartása, az önkormányzatoknál csak az óvodák maradtak. Ekkortól vezették be az életpályamodellt is, amely béremeléssel járt, Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint ez lehet az egyik legfőbb oka annak, hogy ismét emelkedni kezdett a főállásban dolgozó pedagógusok száma. De a kollégák hamar ráeszméltek, hogy a béreknél jelentősebb mértékben emelkedtek a kötelező óraszámok és más többletfeladatok. Ráadásul az utánpótlás sem elegendő.

https://nepszava.hu/3094695_melyponton-a-foallasu-pedagogusok-szama

 

Nem magyar diákok szerepelnek a kormányplakáton

A kormány szerint az intézkedéseknek köszönhetően alacsony volt a fertőzések száma szeptemberben az iskolákban, óvodákban. A 444.hu azt írta: a fotón maszkos gyerekek szerepelnek, holott nálunk az osztályteremben nem kötelező maszkot viselni, csak a közösségi terekben. Ráadásul nálunk nem is ilyenek az osztálytermek. Kiderült, az illusztráció egy amerikai ügynökség ingyen használható képe.

https://444.hu/2020/10/08/nem-magyar-iskolasok-szerepelnek-az-iskolai-fertozesekrol-szolo-kormanyplakaton?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nem-magyar-iskolasok-szerepelnek-az-iskolai-fertozesekrol-szolo-kormanyplakaton

 

Kivédhető lett volna a fertőzések robbanásszerű növekedése

Barabási Albert-László hálózatkutatót a „kezdeti magyar csoda” után kissé meglepte a fertőzöttek számának robbanásszerű növekedése. „Úgy gondolom, ezt ki lehetett volna védeni sokkal erőteljesebb kommunikációval a maszkhasználat szükségességéről, továbbá a nagy összejövetelek betiltásával a nyár folyamán. Most fizetjük ennek az árát.”

https://hvg.hu/itthon/20201007_Barabasi_AlbertLaszlo_koronavirus_vakcina_fertozes_maszk

 

A második hullám lelki hatásai a diákéletben

„Túlingerelt” szülők, kiközösített diákok, növekvő indulatok - a koronavírus második hulláma megterhelő. Mátraházi Tibor kaposvári iskolapszichológus úgy látja: a félelem már a gyerekeket is elérte, emiatt nő bennük az indulat. Közben a pedagógusok azzal vannak elfoglalva, hogy igyekeznek megfelelni minden új előírásnak. A szülők közül sokan már nem veszik komolyan a veszélyt, nem fogják fel a védekezés fontosságát.

https://magyarnemzet.hu/orszagszerte/a-masodik-hullam-lelki-hatasai-a-diakeletben-8778634/

 

október 9.

Maruzsa Zoltán: az történt, amit sejtettünk

Jelenleg a várakozásoknak megfelelően alakult az elmúlt bő egy hónap, és az intézményeknek csak egy viszonylag kis százalékában jelentek meg egyedileg fertőzések, döntő többségükben sikerült ennek a megakadályozása. Október 7-én 25 óvodában volt rendkívüli szünet, ami a 2947 intézménynek a 0,84 százaléka, illetve 88 iskola esetében működtek tantermen kívüli digitális rendben egyes osztályok, ami alatta marad a 3 százaléknak. Az történt, amit sejtettünk-reméltünk - fogalmazott Maruzsa Zoltán államtitkár az Inforádiónak.

https://infostart.hu/belfold/2020/10/09/maruzsa-zoltan-a-vedekezesrol-az-tortent-amit-sejtettunk-es-remeltunk

 

Nem minden visszalépőnek kell most leérettségiznie

Közzétette az Oktatási Hivatal az idei őszi érettségire javasolt biztonsági óvintézkedéseket. Nem muszáj most pótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járvány miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is újra próbálkozhat - tudta meg a Magyar Nemzet. A két hét múlva esedékes őszi érettségit normál menetrend szerint szervezik, de legfeljebb tízen lehetnek egy teremben, és a dolgozatokat is pihentetni fogják. Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, az nem vehet részt a vizsgán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-minden-visszaleponek-kell-most-leerettsegiznie-8782832/

 

Jelentősen átalakult a magyar mezőgazdasági szakképzés: új regionális oktatási központ irányít

Az agrárszakképzési centrumok 2020 nyarán alakultak meg, a tanév szeptemberben a központok irányításával indult el az érintett mezőgazdasági iskolákban. A központok létrehozását a 2019-ben megjelent szakképzésről szóló törvény írta elő, ami átalakításokkal járt. Az Agrárminisztériumhoz tartozó iskolákból 5 új oktatási egység alakult meg. A Közép-magyarországi régió 11 agráriskoláját július 1-től a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum (KMASZC) irányítja.

https://www.magro.hu/agrarhirek/jelentosen-atalakult-a-magyar-mezogazdasagi-szakkepzes-uj-regionalis-oktatasi-kozpont-iranyit/?source=hirkereso

 

Iskolai lázmérő: későn kérték, nem volt elég

Olyan rohamtempót diktált a kormány az iskolai lázmérők szeptemberi beszerzésénél, hogy volt cég, amely nem is tudott annyi eszközt szállítani, mint amennyit vett volna tőle a kabinet - tudta meg a Népszava.

https://nepszava.hu/3094830_iskolai-lazmero-keson-kertek-nem-volt-eleg

 

A válogatás nem teljes körű!