Hírek

Heti lapszemle 2020. október 16.

Heti lapszemle 2020. október 16.

A közoktatásban dolgozókat sem kíméli a koronavírus, ezen a héten további két pedagógus hunyt el a fertőzés miatt. Mivel a központi járványügyi protokoll nem határozza meg pontosan mikor mi a teendő, az óvodákban, és különösen az iskolákban nagy a káosz. A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is sürgeti azoknak a követeléseknek a bevezetését, amelyeket még augusztus közepén hozott nyilvánosságra. Az oktatási tárca szerint nyugodtan folyik a munka az intézményekben.

 

október 12.

Tanárok kerülnek intenzív osztályra, de a kormány szerint nyugodtan folyik a munka az iskolákban

Elhunyt egy 39 éves tanár koronavírusban, a PSZ pedig határozott intézkedéseket sürget az újabb tragédiák elkerüléséért. Az is előfordul, hogy egy fertőzött tanár kórházba kerül, az iskolában pedig úgy zajlik tovább a tanítás, mintha mi sem történt volna. „Ez egy orosz rulett, bárki bármit mond" - mondta a 24-hu portálnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Az egész országból érkeznek jelzések, hogy miután koronavírusos esetre derül fény egy iskolában, elmarad a kontaktszemélyek felderítése, így persze azok tesztelése is. A szakszervezet minap publikált online felméréséből az is kiderül, hogy a kérdőívet kitöltő tanárok többsége nem érzi magát biztonságban munkahelyén. A 3200 válaszadó 74 százaléka nyilatkozott így, az arány pedig még rosszabb azoknál, akiknek a munkahelyén már megjelent a vírus.

https://24.hu/belfold/2020/10/12/koronavirus-pedagogusok-szakszervezete-psz-karanten-teszteles/

 

Mégsincs minden rendben az iskolákban, ahogy a kormány állítja

„Több iskolából kaptuk azt az információt, hogy covidos beteg kollégánk kórházi kezelésben részesül, és az iskolákban minden osztályban folytatódik tovább az oktatás. Senkit nem helyeztek karanténba, senkit nem teszteltek le azok közül, akik közvetlen kapcsolatban voltak a kórházban lévő kollégával" - mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás. Hozzátette: ha a kormány valóban nem tekinti feláldozhatónak a tanárokat, akkor a krónikus betegségben szenvedő kollégáikat - akik különösen veszélyeztettek - már rég tantermen kívüli oktatásba kellett volna helyezni. Ilyen intézkedések azonban nem történtek." A Népszava felidézte a PSZ felmérésének eredményeit, a 8 pontos követelést, az Emmi ez utóbbira adott válaszát is.

https://nepszava.hu/3094981_megsincs-minden-rendben-az-iskolakban-ahogy-a-kormany-allitja

 

Volt iskola, ahol tömegesen mértek 32 fokos testhőmérsékletet

A reggeli lázmérés bevezetését szükséges, de nem elégséges intézkedésnek tartja a PSZ. Úgy véli, a kontaktkutatás megerősítésére és fertőzés esetén határozottabb intézkedésekre lenne szükség. Előfordul, hogy hiába találnak Covid-fertőzött diákot, a velük érintkező pedagógusok ugyanúgy tovább tanítanak, és az osztályt sem küldik haza. Tudunk olyan esetről is, hogy a tanár csak 8 nappal a tesztelés után kapta meg a negatív eredményt, és ez idő alatt végig dolgozott - mondta Totyik Tamás alelnök a Magyar Hangnak (október 6-án.)

https://hang.hu/belfold/2020/10/11/volt-iskola-ahol-tomegesen-mertek-32-fokos-testhomersekletet/

 

Totyik Tamás - RTL híradó (október 10.), az Emmi válasza a PSZ követeléseire

Értelmetlen lenne a pedagógusok folyamatos tesztelése, mert az csak a pillanatnyi állapotot tükrözi - így reagált az Emmi a PSZ minapi követelésére, amelyben a szakszervet azt is kérte, időközönként szűrjék a tanárokat, a krónikus betegek pedig taníthassanak otthonról. Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak nyilatkozott, jelezve: olyanokat sem tesztelnek vagy küldenek karanténba, akiknek a kollégája kórházba került.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/emmi-teszt-pedagogus-iskola-oktatas

 

A hivatástudat elnyomja a félelmet

Most 8 pontos követelést fogalmazott meg a PSZ, de már augusztusban elküldte javaslatait például a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett pedagógusok foglalkoztatására. Szeretnénk, ha a kormány ebben is lépne, csakúgy, mint a táppénz esetében - Gosztonyi Gábor alelnök az Inforádiónak beszélt erről.

https://www.youtube.com/watch?v=BrLeZ_yWkLY&feature=youtu.be

 

Gosztonyi Gábor - Klubrádió, Reggeli gyors (október 12.)

A PSZ csütörtöki közleménye, 8 pontos követelése és az Emmi erre adott válasza volt az interjú témája, amelyet a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor adott a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának október 12-én, hétfőn. Az alelnök azt mondta: ha a PSZ augusztusban kiadott javaslata szerint mentesítették volna a krónikus pedagógusokat, talán elkerülhető lett volna a 39 éves pedagógus halála. Beszélt a béremelésről is, amelyet a PSZ a koronavírus-járvány előtt is követelt már.

 

Balogh Éva - Gyöngyösi TV (október 9.)

Azonnali intézkedéseket sürget a PSZ egyebek között a koronavírusban elhunyt 39 éves tanár esete kapcsán, pl. a veszélyeztetett pedagógusoknak távoktatást, a járványügyi szakemberek által meghatározott időközönként ingyenes tesztelést javasol. Balogh Éva, a PSZ Heves Megyei Szervezetének elnöke a Gyöngyös TV híradójának (október 9-én) azt mondta: a PSZ felmérése tükrözi, hogy a pedagógusok nagy része minden nap szorongva megy be az iskolába.  „Teljes mértékben támogatjuk és elfogadjuk a szakszervezet által javasolt nyolc pontot" - mondta Kurucsai József, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. A híradó a honlapról bemutatta a felmérést és a 8 pontos követelést is.

https://gyongyostv.hu/45994-azonnali-intezkedeseket-var-a-pedagogusok-szakszervezete/

 

Nemzeti konzultáció: 61% támogatja a távoktatást

Lezárult a koronavírusról szóló nemzeti konzultációs ívek feldolgozása és értékelése.  Az oktatási intézmények bezárását, áttérését a digitális oktatásra a válaszadók 61 százaléka támogatta. A kormány szerint csaknem 1.800.000 válasz érkezett.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/koronavirusrol-szolo-konzultacio-eredmenyei

 

ITM: megjelent az alapszakmákat ismertető új tájékoztató füzet

Megjelent az alapszakmákat ismertető új tájékoztató füzet, a kiadványból a fiatalok és szüleik megismerhetik az átalakított szakképzés struktúráját és részletesen tájékozódhatnak a választható képzésekről - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/parlamenti-allamtitkar/hirek/megjelent-az-alapszakmakat-ismerteto-uj-tajekoztato-fuzet

 

október 13.

Gosztonyi Gábor - Klubrádió, Reggeli gyors (október 12.)

A PSZ csütörtöki közleménye, 8 pontos követelése és az Emmi erre adott válasza volt az interjú témája, amelyet a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor adott a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának október 12-én, hétfőn. Az alelnök azt mondta: ha a PSZ augusztusban kiadott javaslata szerint mentesítették volna a krónikus pedagógusokat, talán elkerülhető lett volna a 39 éves pedagógus halála. Beszélt a béremelésről is, amelyet a PSZ a koronavírus-járvány előtt is követelt már.

https://www.youtube.com/watch?v=1Ops5ccQr6Y&feature=youtu.be

 

Nyugodtan félnek a pedagógusok

A tanárok 74 százaléka nem érzi magát biztonságban, a megkérdezett szülők 61 százaléka bezárná az iskolákat a vírusveszély miatt.
Gosztonyi Gábor szerint külön kell választanai a veszélyhelyzet kezelését a béremeléstől. Természetesen folyamatosan felvetik a fizetések emelését, azonban most előbb kompenzációkat kérnek.

https://www.klubradio.hu/adasok/nyugodtan-felnek-a-pedagogusok-114239

 

Totyik Tamás – ATV Híradó (okt.12.)

Vírus az iskolában. Mit követel a Pedagógusok Szakszervezete?
Az elmúlthéten 10-12 pedagógus jelezte, hogy kórházba került. A PSZ tömeges tesztelést és kontaktkutatást szorgalmaz.

http://www.atv.hu/videok/video-20201012-a-pedagogusok-haromnegyede-nem-erzi-magat-biztonsagban-a-psz-felmerese-szerint

 

A kormány az őszi szünettől várja, hogy "kisöprődjön" a vírus

A bő egyhetes leállástól várja a kormány, hogy „kisöprődik” a vírus. A nemzeti konzultáció eredménye most nem számít. Azt pedig, hogy az iskolákban korántsem olyan rózsás a helyzet, mint azt a kormánypropaganda igyekszik bemutatni, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felméréseire érkezett válaszok, személyes beszámolók is alátámasztották. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke egy hétfői online kerekasztal-beszélgetésen is elmondta: a szakszervezethez beérkezett tanári visszajelzések háromnegyede arról szól, hogy nagy a bizonytalanság az intézményekben. Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) szintén gyűjti a tapasztalatokat, és felhívják a figyelmet egy aggasztó jelenségre is, amit „korona zaklatásnak” neveznek: nem egyedi eset, ha valakinél akár csak a vírus gyanúja is felmerül, iskolatársai „letámadják”, a közösségi oldalakon zaklatják.

https://nepszava.hu/3095286_a-kormany-az-oszi-szunettol-varja-hogy-kisoprodjon-a-virus

 

Maruzsa Zoltán: A korábban bevezetett intézkedések elegendőek a védekezéshez az iskolákban

Az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára október 12-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Maruzsa Zoltán szerint a mostani helyzet egyelőre nem olyan, amely további intézkedéseket vagy azonnali beavatkozást igényelne.

Az őszi írásbeli érettségiket a tavasszal már bevált módszerrel szervezik meg, vagyis kis csoportokban, a távolságtartás szabályait betartva vehetnek részt ezeken a diákok. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet – a szóbeliket most megtartják. Sokkal több intézményt vontak be a lebonyolításba, így kisebb csoportokban vizsgázhatnak a diákok.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-korabban-bevezetett-intezkedesek-elegendoek-a-vedekezeshez-az-iskolakban

 

október 14.

Napi téma

Már három tanár halt meg koronavírus-fertőzésben.  Miért nem érzik magukat biztonságban a tanárok? Erről beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az N1 tévé riporterének. Ha a PSZ augusztus közepén megfogalmazott követelései teljesültek volna, akkor a három kolléga neve talán nem szerepelne a halottak névsorában.

A beszélgetés Szabó Zsuzsa elnökkel 10.30 perctől látható

https://alfahir.hu/2020/10/13_0

 

Szabó Zsuzsa az RTL Klub Házon kívül című műsorában nyilatkozott október 13-án a járványról, az iskolákról.

https://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/kohogo-padtars-igazoltan-fertozott-osztalytars-menjen-e-suliba-a-gyerek-vagy-sem?utm_source=Facebook&utm_medium=RTLOfficial&utm_campaign=post&fbclid=IwAR36KCp1TVRXFUgQtNwjgAQseD_MVOMPg2nI6ex5EnD8P3vhFXeUC-S2vG8

 

Gosztonyi Gábor – Szeged tv (október 12.)

A Szegedi Hírek október 12-i adásában nyilatkozott az alelnök az iskolai járványhelyzetről. Hangsúlyozta, ha az óvintézkedések valóban megfelelőek lennének, akkor nem halt volna meg a koronavírus fertőzés következményeiben egy 39 éves pedagógus.  Egyebek mellett kifejtette, a PSZ hiányolja, hogy nincs nyilvános adatbázis arról, hány tanár és diák fertőződött meg, illetve érintett valamilyen módon.

Az interjú 4.20-tól látható.

http://vtvszeged.hu/s_!musorok/i_hirado_szegedi_hirek_15/i_szegedi_hirek_201012mpg_25577/t_Szegedi%20H%C3%ADrek%20201012.mpg/index.html

 

Pedagógusok Szakszervezete: három tanár halt meg eddig koronavírusban

A PSZ Budapesti Szervezete a Facebook-oldalán azt írta, kérték, hogy a pedagógusokat teszteljék, a krónikus betegségben szenvedő, illetve idős tanárok mentesítsék a munkavégzés alól. Erre is „nem” volt a válasz. Úgy tűnik, hogy az oktatásban dolgozók feláldozhatók. Azt sem lehet tudni, hogy hol, milyen mértékben terjedt el a járvány, az adatokhoz nem fér hozzá a szakszervezet, a kormányzati szervek titkolóznak. Majd jön a szünet és söpör. És az óvodákban? Ott nincs is szünet.

https://24.hu/belfold/2020/10/13/koronavirus-harom-tanar-meghalt-pedagogusok-szakszervezete/

 

Nem érzi magát biztonságban az iskolákban a pedagógusok háromnegyede (cikk a PSZ felméréséről)

A Pedagógusok Szakszervezete által megkérdezett iskolai dolgozók szerint fontos lenne a kollégák rendszeres tesztelése, többségük pedig a hibrid oktatásra állna át a jelenlegi járványhelyzetben.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-pedagogusok-haromnegyede-nem-erzi-magat-biztonsagban-az-iskolakban-a-szakszervezet-felmerese-szerint/

 

Egyenlő esélyeket a digitális oktatásban - követelik a kormánytól a második hullám közepén tanodák és oktatási civilek

Sürgősen teremtse meg a kormány a digitális oktatáshoz való hozzáférés feltételeit a hátrányos helyzetű és a fogyatékkal élő gyerekek számára is - követeli az oktatási kormányzattól több tanoda és oktatási témákkal foglalkozó civil szervezet: a Civil Közoktatási Platform, a Digi Tanoda, az Élmény Tár Tanoda, a Láthatatlan Tanoda-Rosa Parks Alapítvány, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Motiváció Műhely, akik a Civil Kollégium Alapítvány segítségével Láncreakció projekt néven platformot hoztak létre a digitális oktatás ügyében. Követelik, hogy mindenkinek legyen otthon szeléssávú internet-elérése, álljanak rendelkezésre az ehhez szükséges eszközök, továbbá fejlesszék alapszintre a digitális kompetenciákat minden résztvevőnek.

https://nepszava.hu/3095352_egyenlo-feltetelek-megteremteset-keri-a-digitalis-oktatasban-tobb-civil-szervezet

 

Megtiltotta az SZFE kancellárja, hogy az egyetem polgárai együttműködjenek az egyetemfoglalókkal

Szarka Gábor kancellár levelet írt, melyben egyrészt megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal, azokat pedig, akik nem tesznek így (vagyis a továbbiakban is együttműködnek velük), munkajogi felelősséggel fenyeget. Úgy fogalmaz: „A fenti döntés értelmében a mai nappal minden együttműködést megtiltok az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak. Az SZFE új vezetése október 13-án kikapcsolta internetszolgáltatást az egyetem minden elfoglalt épületében, éppen akkor, amikor a hallgatók 6 órai fóruma megkezdődött volna.

https://merce.hu/2020/10/13/megtiltotta-az-szfe-kancellarja-hogy-az-egyetem-polgarai-egyuttmukodjenek-az-egyetemfoglalokkal/

 

október 15.

Veszélyben vannak a pedagógusok

A kollégák nyugodtan félnek - nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke 2020. október 14-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A PSZ őszinte együttérzését tolmácsolta az elhunyt pedagógusok családjának, és hangsúlyozta, a szakszervezet nyár közepe óta követeli, hogy a krónikus beteg pedagógusokat mentesítsék az iskolai, de legalább a tantermi munkavégzés alól. Az ügyben a kormánynak azonnal döntést kellene hoznia.

http://www.atv.hu/videok/video-20201014-veszelyben-vannak-a-pedagogusok

 

Gosztonyi Gábor – RTL Híradó

A PSZ kéri, hogy a krónikus beteg pedagógusokat mentesítsék legalább a tantermi munkavégzés alól

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/harom-tanar-halt-bele-eddig-a-koronavirus-szovodmenyeibe

 

Totyik Tamás – Klubrádió Reggeli gyors

Az alelnök 28.50 perctől hallható:

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2020-oktober-15-csutortok-0600-13444

 

Újabb céggel kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Szakképzési Centrum

Okostelefonokban, napelemekben, akkumulátorokban használt alkatrészeket gyártanak a Manz Hungary Kft. üzemében. Itt ezentúl a Debreceni Szakképzési Centrum 20-30 tanulója szerezhet gyakorlatot.

https://www.dehir.hu/debrecen/ujabb-ceggel-kotott-egyuttmukodesi-megallapodast-a-debreceni-szakkepzesi-centrum/2020/10/14/

 

Milliárdok az online térbe: a Google babérjaira tör a KRÉTA

Idén 2,8 milliárdból fejlesztik tovább az iskolák online tanulmányi rendszerét. Az egyik legutóbbi újítás az amerikai tech-vállalat alkalmazását másolja a tanárok szerint.

Nem sokkal azután, hogy a kormány márciusban minden iskolában tantermen kívüli munkarendet rendelt el a koronavírus-járvány miatt, egyértelművé vált: a KRÉTA-rendszer (a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) önmagában alkalmatlan a digitális távoktatás megvalósítására. A tanárok ezért más platformokat (mint a Google Classroom, Microsoft Teams, Discord, Zoom) is használni kezdtek. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói márciusban egy felmérést is készítettek arról, melyek a legnépszerűbb felületek: a kérdőívet kitöltő pedagógusok egyértelműen a Google Tanterem-alkalmazását tartották a legalkalmasabbnak az online tanításhoz.

https://nepszava.hu/3095549_milliardok-az-online-terbe-a-google-baberjaira-tor-a-kreta

 

Hogyan hat az online oktatás a gyerek szociális fejlődésére?

A gyerekek alapvető szociális készségeiket korosztálybeliek közt is fontos, hogy elsajátítsák. Nélkülözhetetlen, hogy megtapasztalják, milyen csoportban, társas közegben lenni, játszani, egymással együttérezni, igényeiket és akaratukat érvényre juttatni, konfliktusokat kezelni. A szülő-gyermek és testvér-testvér kapcsolatok nem elegendőek, fontos, hogy a gyermek tágabb környezetben is szerezzen esszenciális élettapasztalatokat.

https://femina.hu/gyerek/online-oktatas-gyerek-szocialis-fejlodes/

 

október 16.

Müller Cecília: nem azonos a pozitív teszt és a fertőzőképesség

Az oktatási intézmények működése zavartalan - jelentette ki a tiszti főorvos. Az Operatív törzs jelenleg 48 óvodában és 24 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 188 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Müller szerint ez a szám meglehetősen alacsony az összes intézményhez képest.

http://www.atv.hu/belfold/20201015-muller-nem-azonos-a-pozitiv-teszt-es-a-fertozo-kepesseg/hirkereso

 

Kiderült: Így készülnek az iskolák a karanténidőszakra

A tanévkezdés óta eltelt időszak tapasztalatait értékeli a HiperSuli program szakmai vezetője, Koren Balázs. Mindenki próbálta átbeszélni az elmúlt időszak tapasztalatait, a felgyülemlett feszültségek feloldása azonban nem mindenhol történt meg, hiszen bár a tanárok nagyon jó pszichológiai érzékkel rendelkeznek, nem pszichológusok. A járványhelyzet hozta intézkedések betartása kihívást jelent, de az igyekezet mindenkinél megvan. A pedagógusok, szülők és gyerekek partnersége ebben az időszakban különösen fontos.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/digitalis-oktatas-iskola-forgatokonyv-karanten/xxx8b7b?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Kijárási korlátozás, boltzár, karantén - Európa elbukott, visszatérnek a tavaszi intézkedések

Kijárási korlátozás, boltzárak, a nem egy háztartásban élők érintkezésének teljes tiltása, városok teljes lezárása - csak néhány azok közül az intézkedések közül, amelyeket az elmúlt napokban a legnagyobb európai országokban hoztak. A szigorúsági szintek már gyakorlatilag a tavaszi állapotoknak felelnek meg, a különbség abban van, hogy sok országban ezeket csak a legfertőzöttebb területekre rendelik el. Ezek általában a fővárosok és nagyvárosok, így az egyes országok lakosságának 20-30%-a is érintett a tavaszihoz hasonló szigorúságú lezárásokban, és az érintet területek száma napról-napra nő. Úgy néz ki, Európa kísérlete a laza járványkezelésre ősszel kudarcot vallot, így nem maradt más választás, mint lépcsőzetesen visszatérni a tavaszi útra. Európában Magyarország már kirívó esetnek számít a laza járványkezelésével.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201015/kijarasi-korlatozas-boltzar-karanten-europa-elbukott-visszaternek-a-tavaszi-intezkedesek-453008

 

Megindult a végső roham az OKJ-s képzésekért

A felnőttképzők már csak december 31-ig indíthatnak OKJ-s tanfolyamokat. A képzéseket közvetítő TanfolyamOKJ portál adatai szerint emiatt jelentősen megnőtt a jelentkezők száma az utoljára elérhető tanfolyamokra. A fokozott érdeklődésre való tekintettel több őszi csoportot indítanak a tanulni vágyóknak. Idén az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltotta fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet tanulni. A szakképzés változásai várhatóan nehezebbé teszik a szakmatanulást, éppen ezért az idei évben minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.

https://index.hu/belfold/2020/10/16/megindult_a_vegso_roham_az_okj_kepzesekert/

 

Az egyházi iskolák hálózata kisgömböcként falja fel a tehetséget a magyar vidéken (Szolga Bálint véleménycikke)

Az egyházak kezében lévő iskolák számának a megsokszorozódása aggályos trend. Alapvetően a vallásossággal nincs semmi baj, de amikor szekularizmus teljes hiánya mellett (hiszen Orbán Viktor maga jelentette ki hogy kereszténydemokrata államot hozott létre) az egyházi iskolák sok helyen monopol helyzetbe kerülnek, amellett már nehéz elmenni szó nélkül. Az egyházak uralma az oktatás fölött még nem teljes, de szépen lassan haladunk egy ilyen valóság felé.

https://azonnali.hu/cikk/20201015_az-egyhazi-iskolak-halozata-kisgombockent-falja-fel-a-tehetseget-a-magyar-videken

 

Két top 10 a top 100-ból – megjelent a HVG idei gimnáziumi rangsora

Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma végzett a HVG legjobb száz magyarországi gimnáziumot rangsoroló listája élén – írja a HVG. A tavalyi győztes budapesti Fazekas Mihály Gimnázium idén a harmadik lett, míg a második helyen a budapesti Eötvös Gimnázium végzett. A lap azt írja,a legjobb tízbe – vagyis holtverseny miatt tizenegybe – egy vidéki gimnázium fért be, a következő tíz helyen viszont a vidéki iskolák dominálnak, illetve a legjobb száz iskola kétötöde pedig a fővárosban található.

https://hvg.hu/360/20201016_Kozepiskola_2021_A_100_legjobb_gimnazium_HVG

 

A válogatás nem teljes körű!