Hírek

Heti lapszemle 2020. október 22.

Heti lapszemle 2020. október 22.

Október 23-án elkezdődik az őszi szünet az iskolákban, de vajon milyen lesz a folytatás? Elég lesz a nagytakarítás a koronavírus-járvány egyre erősödő hullámában? A PSZ továbbra sem elégedett az eddigi ajánlásokkal, szigorúbb és egyértelműbb szabályozást vár az oktatási kormányzattól.

 

október 15.

Járvány Miskolcon, Borsodban: zűrzavaros a helyzet

Szakszervezetünk Borsod megyei szervezetének elnöke kérte a pedagógusokat, minél több információt juttassanak el a PSZ-hez, segítve az érdekvédelmet az óvodákban, iskolákban. Többféle módon kezelik a megye oktatási intézményeiben is a vírus okozta helyzetet - mondta Molnár Zoltán az Európa Rádiónak. Kitért a reggeli hőmérőzésre, amelyet a PSZ már a szeptemberi tanévkezdésre kért, de az Emmi csak októbertől rendelt el.

https://drive.google.com/file/d/1K-vMXrfXlS171KS3w11bTxvH0npWi6I9/view

 

október 16.

Mégsem kapnak százszázalékos táppénzt a karanténba küldött tanárok

Több tízezer forinttal kevesebb fizetést kaptak azok a pedagógusok, akik hatósági házi karanténban voltak a járvány miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja, Nagy Erzsébet elmondta: Kásler Miklós miniszter (szeptemberi) nyilatkozata alapján arra számítottak, hogy a hazaküldött tanárok 100 százalékos táppénzt kapnak, de kiderült, hogy csak 60 százalékosat, mert nem bizonyították, hogy az iskolában fertőződtek meg vagy lettek szoros kontaktok.

https://infostart.hu/belfold/2020/10/16/megsem-kapnak-szazszazalekos-tappenzt-a-karantenba-kuldott-tanarok

 

október 17.

Kásler Miklós: nagytakarítás lesz az iskolákban, a honvédséget is bevetik

Fontos, hogy az iskolákban az őszi szünetben legyen ismét alapos nagytakarítás, fertőtlenítés, az októberre kiszállított fertőtlenítőszerek ezt a célt is szolgálják - olvasható abban a levélben, amelyet Kásler Miklóstól kaptak az iskolaigazgatók. A miniszter azt javasolja, hogy közvetlenül vagy az osztályfőnökökön keresztül kérjék meg a szülőket: a gyerekeket ne nagyon engedjék olyan helyekre, rendezvényekre, ahol zárt térben sokan vannak, a szünetet lehetőleg a családjukkal töltsék el. Ugyanez vonatkozik a pedagógusokra is.

https://nepszava.hu/3095884_nagytakaritas-lesz-az-iskolakban-a-honvedseget-is-bevetik

 

A Jobbik az őszi szünet meghosszabbítását javasolja

A párt szerint csak az ingyenes és széles körű tesztelés lehet hatékony megoldás a járvány kordában tartására. Azt is javasolják, hogy a kormány 4 nappal hosszabbítsa meg az őszi szünetet 14 napra, védve a gyermekeket, pedagógusokat.

http://www.atv.hu/belfold/20201017-a-jobbik-az-oszi-szunet-meghosszabbitasat-javasolja/hirkereso

 

Meghosszabbított határidővel lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra

Eddig több mint hatszázan jelentkeztek a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programba. Az osztatlan tanárképzésben gyógypedagógia, illetve tanító alapképzési szakon tanuló hallgatók jelentkezését továbbra is várják, a pályázat benyújtási határidejét meghosszabbították október 22-én, csütörtök éjfélig. 

https://index.hu/belfold/2020/10/17/osztondij_tanarkepzes_oktatas_palyazat_belfold/

 

Orbán Viktor: a legjobb helyre teszi az állam az egyházaknak adott pénzt

Ezt jelentette ki a miniszterelnök a Budapest XXII. kerületében lévő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten.

https://168ora.hu/itthon/orban-egyhazak-tamogatas-atadas-oktatas-iskola-193540

 

október 18.

PSZ: vérlázító, ahogy az oktatási kormányzat kezeli a járványt

Elfogadhatatlan a PSZ szerint, hogy az oktatási kormányzat továbbra is elegendőnek és megfelelőnek tartja a járvány elleni intézkedéseket. Gosztonyi Gábor alelnök a Hírklikknek is azt mondta: az oktatásban dolgozók félelemérzete jelenleg kisebb, mint a hivatástudata. Kifejtette: „az oktatási kormányzat azt gondolja, a Kásler Miklós-féle takarítási protokollal a részükről mindent megtettek a járvány elleni védekezésben, de ez nem igaz! Ha így lenne, akkor nem lennének kórházban a kollégák, nem lennének lélegeztetőgépen, és nem halnának meg.”

https://hirklikk.hu/kozelet/psz-verlazito-ahogy-az-oktatasi-kormanyzat-kezeli-a-jarvanyt/371302

 

Szomorú beszámolók tanárokról, tanároktól

Nincs megfelelő kontaktkutatás, vírusfertőzött diák tanára nem kerül karanténba - mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Heti napló műsorában. A műsor számos példát sorolt az oktatásban dolgozók kiszolgáltatottságára az őszi járványban.

http://www.atv.hu/videok/video-20201019-heti-naplo-svaby-andrassal-1-resz-2020-10-18

 

A tavaszi távoktatás miatt többen kérték magántanár segítségét

A járvány első hulláma alatt sok tanuló keresett magántanárt. Érzékelhető volt, hogy érettségi előtt jóval megnőtt azok száma, akik iskolán kívül is szerettek volna órákra járni. „Meglepett az, amit a tanulókon először megtapasztaltam: olyan problémákkal küzdöttek, amikkel egyébként nem, de persze ez azért volt, mert nem jártak tanórákra, csak az online tér maradt. A hagyományos oktatás olyan lehetőségeket kínál, amelyek sokkal inkább segítik a tanulók teljesítményét” - nyilatkozta Frankóné Dézsi Gizella magántanár.

https://magyarnemzet.hu/orszagszerte/a-koronavirus-ideje-alatt-tobben-kertek-magantanarok-segitseget-8827406/

 

Már vállalatok is segítik a Tanítsunk Magyarországért programban részt vevő diákokat

Vállalatok is segítik a pályaorientációban a Tanítsunk Magyarországért programban részt vevő diákokat, akiknek egy csoportja szervezett látogatásra érkezett a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárába. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: csaknem 150 vállalat jelezte részvételét a programban.

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2020/10/nyiregyhazi-vallalatok-is-segitik-a-tanitsunk-magyarorszagert-programot-

 

Tanárverés Kompolton: forrnak az indulatok a faluban, nem nyit ki az iskola

A rendőrség tájékoztatása szerint súlyosan megsérült az a tanár, akit a kompolti buszmegállóban bántalmaztak.

http://egriugyek.hu/a-kornyek-ugye/tanarveres-kompolton-a-tanart-is-feljelentettek-forrnak-az-indulatok-az-igazgato-nyugtatna-a-kedelyeket

 

október 19.

A PSZ szerint a tanároknak kiemelt védelem jár Franciaországban is!

A magyarországi Pedagógusok Szakszervezete megdöbbenve fogadta a franciaországi történelemtanárt ért brutális támadás hírét. A PSZ őszinte részvétét fejezi ki az áldozat családjának, iskolájának, a franciaországi pedagógustársadalomnak, kiáll a szólásszabadság mellett, elítéli az erőszak minden formáját.

https://pedagogusok.hu/hir/4140/a-psz-szerint-a-tanaroknak-kiemelt-vedelem-jar-franciaorszagban-is

 

Aggasztó, hogy nincs megoldás a krónikus betegek tehermentesítésére

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke szerint szigorúbb, egyértelmű központi iránymutatásra lenne szükség a járványban. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva problémásnak nevezte: az intézkedési terv csak javaslatokat, illetve ajánlást tesz ahelyett, hogy pontos utasításokat tartalmazna. Szerinte aggasztó, hogy nincs megoldás a krónikus betegségük vagy életkoruk miatt veszélyeztetett pedagógusok tehermentesítésére. A cikk alapvetően az iskolai programokról szól.

https://magyarnemzet.hu/belfold/emmi-belfoldon-lehetseges-de-megfontolando-az-osztalykirandulas-8829536/

 

A PSZ szerint sok helyen nincs elegendő takarító

A PSZ elnöke úgy látja: az előírt őszi takarításhoz nincs elegendő takarító az oktatási intézményekben. Azt azonban nem szeretné, ha pedagógusokra osztanának ki ilyen feladatot - mondta Szabó Zsuzsa elnök az RTL híradónak. Az Emmi azt válaszolta: a pedagógusoknak nem kell takarítaniuk.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/fertotlenito-nagytakaritas-az-oszi-szunetben

 

Horváth Péter: erős túlzás, hogy a tanároknak is takarítaniuk kell

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erős túlzás, hogy a tanárok is takarítják majd az iskolákat az őszi szünetben, legalábbis náluk ezt nem tervezik. Arra a kérdésre, hogy a krónikus beteg tanárok miért nem mehetnek home office-ba, azt mondta: szerinte lenne lehetőség arra, hogy a legveszélyeztetettebb kollégák, akik félnek is ebben a helyzetben, otthonról lássák el a feladatukat (úgy, hogy a diákok bent vannak az iskolában). A pedagógusok azok, akik az egészségügy után a legtöbb emberrel találkoznak.

https://www.klubradio.hu/adasok/nemzeti-pedagogus-kar-eros-tulzas-hogy-a-tanaroknak-is-takaritaniuk-kell-114305?fbclid=IwAR2LdHy0bk9MzCyvJfDj_dTGWrjUjVY1CW5N4fXpfv-9aRhIIHdLTdLQOXg

 

Megfeleződött a magántanulók száma

Egy év alatt majdnem 50 százalékkal kevesebben lettek azok a diákok, akik felmentést kaptak a tanórai részvétel alól. A szakértő szerint az új rendszer elbizonytalanította a szülőket.

https://nepszava.hu/3095996_megfelezodott-a-magantanulok-szama

 

Gálaműsor: köszönet pedagógusoknak is

Irodalmi zenés gálaműsorral köszöni meg a pandémia hőseinek - egészségügyi, rendvédelmi, honvédelmi, kereskedelmi dolgozóknak és pedagógusoknak - a munkáját az Újszínház.

https://www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/galamusrt-ad-ujszinhaz-jarvany-hoseinek-ingyenesen/sehq2g3?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Látszik, hogy szükség van iskolaőrségre

Jól látszik, hogy szükség van iskolaőrségre - így reagált Horváth László arra, hogy újabb tanárt vertek meg, ezúttal Kompolton. A pedagógus orrcsonttörést szenvedett, miután egy szülő bántalmazta. A miniszterelnöki megbízott kezdeményezte, hogy a település iskolájában is legyen iskolaőr.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/horvath-laszlo-latszik-hogy-szukseg-van-iskolaorsegre-2510260?utm_source=feed&utm_medium=rss#

 

Hiába tüntettek az SZFE hallgatói az ITM előtt

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen belső szakmai vita alakult ki, amelyet a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek kell rendezniük - így válaszolt az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV-nek annak kapcsán, hogy tüntetés szervezett a tárca épülete elé az SZFE hallgatói önkormányzata. A demonstráción ismert színművészek is támogatták a diákokat.

https://hang.hu/belfold/2020/10/19/szfe-ugy-hiaba-tuntettek-a-hallgatok-az-itm-elott-a-tarca-szerint-szakmai-vitarol-van-szo/

 

október 20.

Indul a középiskolai felvételi szezon

A középiskoláknak október 20-ig nyilvánosságra kellett hozniuk a felvételi tájékoztatóikat arról, hogy az általános iskolák végzőseit milyen képzésekkel várják a következő tanév szeptemberétől. Azt az iskolák határozhatják meg, melyik évben milyen feltételeket támasztanak a felvételizőkkel szemben - mondta az Indexnek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

https://index.hu/belfold/2020/10/20/kozepiskolai_felveteli_2020_2021_datumok/

 

Nehezíti a középiskolai felvételiben a döntést az iskolák folyamatos átnevezése

A középiskolai felvételik időszakában kérdés, mi lesz a szóbelikkel a járvány közepette. Nehezíti a diákok, a szülők tájékozódását és döntését az oktatási intézmények nevének örökös változása - mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az Inforádiónak.

https://www.youtube.com/watch?v=RW9SuBhzY64

 

Járvány egy iskolaigazgató szemével

„Ha három diáknak otthon kell maradnia, az nem akasztja meg az iskolai életet. Ha három tanár esik ki hetekre, az már rettentő nehézségeket hoz. Persze, készültünk arra, hogy lesz ilyen helyzet, de nincs az az erős fantázia, ami fel tudja építeni azt az élményt, amit csak az átélés hoz. Mert igenis a frász jön ránk, ha meghalljuk, hogy az egyik kolléga hőemelkedéssel otthon maradt. És persze az is igaz, hogy ilyen kevés betegeskedő ember még sosem volt a suliban, mert mindenkit hazazavarunk, aki nincs teljesen jól. Az a helyzet ugyanis, hogy a sulinkba jellemzően akkor is bevonszolja magát az őslakos, tanár és diák is, ha félig beteg, „vagy tán egészen az”. Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola igazgatójának írása.

https://wmn.hu/wmn-life/53778-lakik-bennem-egy-osszevont-szemoldoku-hazmester-es-egy-mokarobot--iskolaigazgato-szemmel-ez-a-fura-kokemeny-idoszak

 

Kezdődik az őszi szünetben a nagytakarítás, nem javasolják senkinek, hogy tömegrendezvényekre menjen

Az iskolai őszi szünetben minden intézményben fertőtlenítő takarítás lesz, ott pedig, ahol előfordult vagy visszatért a koronavírusos fertőzés, a honvédséget is bevonják a fertőtlenítésbe - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. „Nem javasoljuk a tömegrendezvényeken való részvételt” - a felhívás október 23-ra és egyéb rendezvényekre is érvényes.  

https://nepszava.hu/3096153_muller-cecilia-ujra-a-jarvanygorbe-ellapositasa-a-cel

 

LMP: rendezni kell a közoktatás, a pedagógusok helyzetét

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője szerint nem várhat tovább a közoktatás, a pedagógusok helyzetének rendezése. Közölte: a pedagógusok nagy veszélyben vannak a koronavírus-járványban, hiszen megfelelő kontaktkutatás nélkül nem tudhatják, találkoznak-e vírushordozó diákkal.

https://webradio.hu/hirek/belfold/lmp-rendezni-kell-a-kozoktatas-a-pedagogusok-helyzetet

 

Allergiás orrspray a koronavírus ellen Hegedűs Zsuzsa tanácsára?

Csaknem 900 hátrányos helyzetű település polgármesterét és iskolaigazgatóját kereste meg Hegedűs Zsuzsa miniszterelnök megbízott. Egy allergiás orrspray-t ajánlott a koronavírus ellen. Kérte az igazgatókat, javasolják a szülőknek a spray beszerzését. A Klebelsberg Központ nem kommentálta a történteket.

https://444.hu/2020/10/20/hiaba-javasolta-az-iskolaknak-orban-tanacsadoja-semmi-sem-bizonyitja-hogy-az-orrspray-megvedi-a-gyerekeket-a-virustol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=hiaba-javasolta-az-iskolaknak-orban-tanacsadoja-semmi-sem-bizonyitja-hogy-az-orrspray-megvedi-a-gyerekeket-a-virustol

 

Iványi Gábor felajánlása az SZFE hallgatóinak

Nem lehet közönyösnek maradni - ezzel indokolta Iványi Gábor az RTL Híradónak azt, hogy az általa vezetett Wesley János Lelkészképző Főiskola kollégiumi helyeket és tantermeket is felajánlott a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. A hallgatók szerint az új kancellár megtiltotta a dolgozóknak, hogy beengedjék őket a tantermekbe, ráadásul a kollégiumból is ki kellene költözniük. A diákok azonban maradtak és a tanítás is folyik.

https://nepszava.hu/3096275_ivanyi-gabor-kollegiumi-ferohelyeket-es-tantermeket-ajanlott-fel-az-szfe-hallgatoinak

 

Becsületrend a lefejezett franciaországi tanárnak

A legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam annak a francia történelemtanárnak, akit brutálisan meggyilkoltak - jelentette be az oktatásügyi miniszter. (Az SNES-FSU elnöksége nevében Odile Cordelier országos titkár megköszönte a Pedagógusok Szakszervezete szolidaritási nyilatkozatát.)

https://eduline.hu/kozoktatas/20201020_becsuleterdemrend

 

október 21.

A szülők és a diákok nehezen követik a szakképzés folyamatos változását

Megkezdődött a középiskolai felvételi eljárás. A szakközépiskolákból szakgimnáziumok lettek, majd azok egy részéből technikumok. A Pedagógusok Szakszervezete szerint teljesen összezavarja a jelentkezőket az intézmények folyamatos átnevezése. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradónak nyilatkozott erről.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/nehezen-kovetik-a-valtozasokat-oktatas

 

Maruzsa Zoltán: a fertőzési láncok megszakítását is szolgálja az őszi szünet

A koronavírus okozta fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet az október 23-án kezdődő őszi szünet az iskolákban - közölte a köznevelési államtitkár az M1 aktuális csatornán. Maruzsa Zoltán kiemelte: fontos, hogy a gyerekek a szünetet családi körben töltsék, ne csoportos rendezvényeken. Emlékeztetett: az őszi szünetben minden oktatási intézményben fertőtlenítő takarítást kell végezni. Ötvenkilenc iskolában, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el, a honvédség segítségével aeroszolos fertőtlenítést is végeznek.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-fertozesi-lancok-megszakitasat-szolgalja-az-oszi-szunet

 

Dajkák fertőtlenítik az óvodákat

A PDSZ felméréséből kiderült: több óvodában a dajkák feladata a szakszerű fertőtlenítés, közben minden játékot naponta fertőtlenítenek - írta egy óvodapedagógus. A munkaterhekről egy dajka is beszámolt a szakszervezetnek. „Két műszakban dolgozunk, helyettesítünk, lázat mérünk, gyerekeket kiadunk, beveszünk. Közben csoportszobát takarítunk, fertőtlenítünk, ahogy a többi mellékhelyiséget is, ebédeltetünk, utcát, udvart takarítunk, mosogatunk” - sorolta a tennivalókat.

https://nepszava.hu/3096249_dajkak-fertotlenitik-az-ovodakat

 

Iskolai erőszak és a valóság

Miközben a kormány kommunikációja azt sugallja, hogy az iskolákban a rend egyre nagyobb veszélyben van, a rendőrségi adatokból az látszik, hogy ez nem így van. Az ország nyugati részén nagyon kevés az iskolai erőszakos cselekmények száma, országos szinten is látványos a javulás. Elemző cikk.

https://www.nyugat.hu/cikk/iskolai_eroszak_iskolaorok_kormanymese_kontra_valosag

 

Dulakodókat választott szét az iskolaőr

A polgári általános iskolában arra lett figyelmes az iskolaőr, hogy két fiú verekedett az épület aulájában. Azonnal odasietett hozzájuk, szétválasztotta őket, majd értesítette a rendőröket.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozrendvedelem/iskolaor-vetett-veget-a-verekedesnek

 

Megduplázta a kormány az SZFE költségvetését

Gulyás Gergely miniszter ígéretéhez híven a kormány elrendelte a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetésének megemelését 3 milliárd forintra, így az intézmény jövőre megduplázott költségvetésből gazdálkodhat. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tenyleg-megduplazta-a-kormany-az-szfe-koltsegveteset-134224

 

október 22.

Az őszi szünetben is kapnak ételt a rászoruló gyerekek

Az őszi szünetben is napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű családban élő gyerekek az őszi szünetben, az október 26. és 30. közötti munkanapokon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

https://www.origo.hu/itthon/20201022-emmi-az-oszi-szunetben-es-biztositott-a-raszorulo-gyermekek-etkezese.html?utm_source=hirkereso

 

Új kutatás: felesleges bezárni az iskolákat a vírus miatt

Német és norvég tanulmányok alapján nincs sok értelme az iskolabezárásoknak: kevés a fertőzés, a gyerekek pedig nem forrásai a járványnak. Ráadásul a bezárások hátráltatják tanulmányaikat, testi-lelki fejlődésüket. Az Edinburghi Egyetem kutatói egy globális vizsgálatban szintén azt állapították meg, hogy a fertőzések aránya mindenhol alacsony az oktatási intézményekben, és alacsonyabb a diákok körében, mint a tanároknál. A WHO szerint az iskolabezárások negatívan hatnak a gyerekekre, a családok bevételére, a gazdaságra, ennek ellenére ismét egyre több európai országban függesztik fel a munkát az oktatási intézményekben.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/uj-tanulmanyok-felesleges-bezarni-az-iskolakat-a-covid-miatt.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

A nyitott ablakokon kívül a plexifalak jelenthetnek nagyobb védelmet a diákoknak és a tanároknak

Egy tanulmány szerint egyes székek eltávolítása, az ablakok kinyitása, valamint a plexifalak elhelyezése az asztalokon, a kézfertőtlenítésre való összpontosítás csökkentheti a vírus terjedését.

https://liner.hu/ha-igy-alakitanak-ki-egy-osztalytermet-csokkenhet-a-covid-19-fertozes-eselye/

 

Az egyházi iskolák már gyermekkorban kettészakítják a társadalmat

2010 óta jócskán megnőtt az egyházi intézmények száma és megduplázódott az odajáró diákok száma is. Oktatási szakemberek szerint az egyházi iskolák már gyermekkorban szétszakítják a társadalmat.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-egyhazi-iskolak-mar-gyermekkorban-ketteszakitjak-a-tarsadalmat/371459/

 

Szakszervezeti szövetségek támogatják a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak és hallgatóinak harcát

Három konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) részt vesz az SZFE október 23-ára hirdetett megemlékezésén. A szakszervezeti konföderációk vezetői szerint a SZFE munkavállalóinak sztrájkja és a diákok kiállása egyetemük autonómiája mellett olyan célok, amelyek a szakszervezeti gondolatot egykor életre hívták.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/24209-maszsz-szef-eszt-kozos-nyilatkozat

 

A válogatás nem teljes körű!