Hírek

Heti lapszemle 2020. október 30.

Heti lapszemle 2020. október 30.

A Pedagógusok Szakszervezete szigorításosokat követel az oktatásban: egyebek közt azt is, hogy kormány azonnal hozza nyilvánosságra, mit tesz a krónikus beteg tanárok, oktatásban dolgozók védelmében az őszi szünet után, a koronavírus-járvány egyre erősödő második hullámában.

 

október 23.

Káosz az iskolákban, de a kormány az őszi szünet után sem tervez változást

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szerint elengedhetetlen lenne, hogy a krónikus betegséggel küzdő tanárokat mentesítsék az iskolai munkavégzés alól, és adjanak nekik otthoni feladatokat, ahogyan azt a szakszervezet már a tanévkezdés előtt kezdeményezte. A Magyar Narancsnak nyilatkozott.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kaoszt-okoz-a-jarvany-az-iskolakban-de-a-kormany-az-oszi-szunet-utan-sem-tervez-valtoztatast-134279

 

október 25.

Iskolaőrség: a szkeptikusoknak és a támogatóknak is igazuk lett

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a 444.hu portálnak azt mondta: az iskolai erőszakot egyáltalán nem képes kezelni az iskolaőri rendszer. A szakszervezetbe beérkezett információk alapján leginkább az jellemző, hogy az iskolaőr a portás feladatait látja el: sorakoztat, lázat mér, ki- és beengedi a diákokat az iskolába. A PSZ tud olyan vidéki iskoláról is, ahol kifejezetten azért kértek iskolaőrt, mert nem találtak senkit a portás pozíciójára.

https://444.hu/2020/10/25/iskolaorseg-a-szkeptikusoknak-es-a-tamogatoknak-is-igazuk-lett

 

október 26.

Az igazgatókon is múlik a covidos tanárok bére

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében - közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a Klebelsberg Központ. Kásler Miklós szeptemberi bejelentése szerint a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint százszázalékos táppénzre jogosult, aki a covid miatt nem tud dolgozni. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy tudja, a kormányülésen már elfogadták a módosítást, de a jogszabály még nem született meg. Azt nem tudni, hogy a köznevelésben hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, a PSZ szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz. A KK egyébként nem vezet nyilvántartást a koronavírus-fertőzött pedagógusokról.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-igazgatokon-is-mulik-a-covidos-tanarok-bere-8859950/

 

A hibrid oktatás bevezetésével védené a pedagógusokat a PSZ

Ahány tankerület, annyi eljárás, annyi bizonytalan helyzet van az országban. A kontaktkutatásban sem kezelik kiemelten a pedagógusokat, szabadon hozhatják-vihetik a vírust egyik osztályból a másikba - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/belfold/20201026-a-psz-elnoke-szerint-komoly-problema-hogy-a-tanarok-szabadon-hozhatjak-vihetik-a-virust-az-osztalyokba/hirkereso

 

A PSZ is tudni akarja, hány tanár beteg

Az Emmi szerint a tankerületeknek van pontos számuk a fertőzöttekről, de mivel ez érzékeny adat, nem oszthatják meg. A pedagógusok egy része attól fél, hogy bármikor megfertőződhet, mert nincs egységes eljárási rend, ha valaki beteg lesz. A kormánynak nyilatkoznia kell, mennyi az az esetszám (betegségek, halálozások), amikor már szigorúbb intézkedéseket kell hozni az oktatásban - erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tudni-akarjak-hany-tanar-beteg

 

 

Jó az iskolaőr, csak nem arra

A Pedagógusok Szakszervezete az első pillanattól kezdve azt hangoztatta: az iskolaőrség nem alkalmas az erőszak visszaszorítására. Az agresszió okait kell megkeresni, a problémát pedagógiai módszerekkel lehet megoldani, amihez több tanár, pszichológus, gyógypedagógus, asszisztens kellene. Beigazolódott: az iskolaőrség nem szünteti meg az erőszakot, legfeljebb kitereli az iskola elé vagy az utcára. Az iskolaőrök gyakran segítenek például a lázmérésben, kézfertőtlenítésben, rászólnak a diákokra, ha nem viselnek maszkot - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának. Csakhogy nem ezért alakították meg az iskolaőrséget.

https://www.klubradio.hu/adasok/jo-az-iskolaor-csak-nem-arra-114398

 

Zajlanak az iskolákban a fertőtlenítő nagytakarítások

Az őszi szünetben zajlanak az iskolákban a fertőtlenítő nagytakarítások - mondta az országos tisztifőorvos.  Arra a kérdésre, hogy a Klebelsberg Központ miért nem tudja, hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, Müller Cecília elmondta: a jogszabályok szerint a központ nem kezeli ezeket az adatokat, de az igazgatók tudják, hány tanáruk érintett.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-zajlanak-az-iskolakban-fertotlenito-nagytakaritasok

 

Nyílt levélben kérnek segítséget a sajátos nevelési igényű gyerekeket nevelő családok

A Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület szülőkkel, szakemberekkel közösen nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak arról: mire van szüksége a sajátos nevelési igényű tanulóknak és családjaiknak ahhoz, hogy a koronavírus-járvány második hullámában se sérüljön az oktatáshoz való jog. Az államtitkárt korábban is keresték levélben, de arra érdemi választ nem kaptak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nyilt-level-sni-gyerekek-oktatasa-134355

 

Zacher Gábor szerint be kellene zárni az iskolákat

A toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában jelezte: a mérlegnek két oldala van, egyiken a gazdaság, másikon az egészségügy van. Ő az egészségügyre szavaz, ezért szerinte Magyarországon szigorításokra lenne szükség. „Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés” - ezeket az intézkedéseket tartja célravezetőnek. Úgy vélte: a járvány kezelése Magyarországon politikai kérdés.

https://hirklikk.hu/kozelet/zacher-gabor-a-kormanyt-kritizalta-szerinte-a-jarvany-elleni-vedekezes-politikai-kerdes-es-nem-szakmai/371622/

 

Falus Ferenc: két hétre meg kellene állni, szűrni kellene a tanárokat

A korábbi tisztifőorvos szerint is politikai kérdés a járványkezelés hazánkban. Amellett érvelt: két hétre meg kellene állni, hogy lassítani tudjuk a vírus terjedését. Az egészségügyi, közszolgálati dolgozókat, a tanárokat rendszeresen kellene szűrni ahhoz, hogy meg lehessen fogni egy kicsit is a járványt.

http://www.atv.hu/belfold/20201026-korabbi-tiszti-foorvos-ket-hetre-meg-kellene-allnunk-hogy-lassitani-tudjuk-a-virus-terjedeset/hirkereso

 

Kiberbűnözés: a magyar iskolák is célkeresztben vannak

A rosszindulatú támadások száma az oktatási intézményeknél is nagy, a terhelés pedig a digitális oktatás alatt csak növekedett - hívta fel a figyelmet a Panda Security. A járvány nem csupán a digitális oktatásra történő átállás miatt adott új feladatot az iskolafenntartóknak. Mára egyértelművé vált, hogy a kiberbűnözés a hazai iskolákat is elérte. 27 közoktatási intézmény csaknem 2700 végpontjának statisztikája azt tükrözi: igen komoly veszélynek vannak kitéve az oktatási intézmények hálózatai is.

https://www.vg.hu/kozelet/technologia-tudomany/kiberbunozes-a-magyar-iskolak-is-celkeresztben-vannak-3154756/

 

Miért várat magára a kiállás az SZFE mellett?

Hosszú levelezés került a hvg.hu birtokába arról, hogy az első, államiból alapítványi fenntartásba került egyetem vezetője milyen indokkal nem hajlandó megtárgyalni az SZFE melletti szolidaritási határozati javaslatot. A Corvinus szakszervezeti vezetője a vita korlátozása miatt cenzúrát emlegetett. Elemző cikk a magyar valóságról.

https://hvg.hu/itthon/20201026_szfe_corvinus_lanczi

 

Freund Tamás: mindent visszaszerzünk

Hamarosan több, az akadémiáról tavaly leválasztott tudományos program, köztük a nyár végén minisztériumi belenyúlás miatt botrányba fulladó OTKA is visszatérhet MTA-ernyő alá - mondja Freund Tamás. A júliusban a tudóstestület elnökévé választott neurobiológus lépésenként a teljes elcsatolt kutatóhálózatot is visszaszerezné. Palkovics László miniszterrel több alapvető dologban nem ért egyet, az Orbán Viktorral tervezett találkozót nem sürgeti.

https://www.valaszonline.hu/2020/10/26/freund-tamas-mta-elnok-palkovics-kutatohalozat-otka/?fbclid=IwAR07gPRndUiDlWAAFnJRdR67K7UGtIEktj5jIRVwZcItiLCTR9zD9EIkojs

 

október 27.

Meghalt a negyedik, krónikus beteg pedagógus

A Pedagógusok Szakszervezete követeli: a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, mit tesz a krónikus beteg tanárok, oktatásban dolgozók védelmében az őszi iskolai szünet után, a koronavírus-járvány egyre erősödő második hullámában. Meghalt a negyedik tanár, akinek krónikus betegsége volt! A PSZ azt is követeli: a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, milyen fertőzöttségi-halálozási adatok után hajlandó végre szigorításokat bevezetni az oktatási intézményekben!

https://pedagogusok.hu/hir/4144/meghalt-a-negyedik-kronikus-beteg-pedagogus-a-koronavirus-miatt

 

Nyilatkozatok a témában:

„Hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el egy újlipótvárosi tanár, akiről korábban a Pedagógusok Szakszervezete azt közölte, halálának köze van a koronavírus-fertőzéshez. A hír után a család cáfolta ezt az információt. A család közlése után ismét megkerestük a Pedagógusok Szakszervezetét, amelynek elnöke, Szabó Zsuzsa elmondta, az iskolából, egy közvetlen kollégától szóbeli tájékoztatást kaptak arról, hogy az érintett tanár koronavírusos volt, ez alapján adták ki a tájékoztatást. A PSZ elmondása szerint a tanárnőt és osztályát koronavírus-fertőzés miatt karanténba küldték. Elképzelhető, hogy ez alapján kapták azt a tájékoztatást, hogy a tanárnő is megfertőződött. Az elhunyt testvére a Pedagógusok Szakszervezetétől helyreigazítást kért. A téves információ közlése miatt a családtól elnézést kérünk” - írta a hvg.hu, frissítve korábbi cikkét.

https://hvg.hu/itthon/20201027_halal_koronavirus_covid_pedagogus_tanar

 

A PSZ követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, hogy mit tesz a krónikus beteg tanárok és oktatásban dolgozók védelmében. Szabó Zsuzsa elnök ismételten szorgalmazta a hibrid oktatás bevezetését. Szeretnék azt is megtudni, hogy a kormány milyen fertőzöttségi és halálozási adatok után hajlandó korlátozásokat bevezetni az oktatásban - mondta a PSZ elnöke a Klubrádió hírműsorának.

https://www.youtube.com/watch?v=p-qWqh0xrzg

 

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az Inforádiónak is elmondta: az elhunyt pedagógus osztályában volt vírusfertőzés, az osztályt és a tanárt is karanténba helyezték. A PSZ régóta követeli, a kormány tegye egyértelművé: mit tesz a krónikus beteg, veszélyeztetett pedagógusok érdekében. Nincsenek biztonságban az oktatásban dolgozók és a diákok sem, miközben egyre erősödik a járvány.

https://www.youtube.com/watch?v=-OHpu3PMAyM

 

Ne keresd a logikát - védekezés egy magyar iskolában

Salgótarjáni diákok mondták a 24.hu portálnak, milyen kaotikus helyzetet okozhat, ha megjelenik a koronavírus egy iskolában. A kormány az őszi szünettől vár megváltást, a PDSZ szerint viszont számos európai országhoz hasonlóan itthon is digitális oktatásra lenne szükség a felsőbb évfolyamokon. Kit tesztelnek, kit nem, miért igen és miért nem?

https://24.hu/belfold/2020/10/27/koronavirus-salgotarjan-iskola-karanten-teszteles-jarvany/

 

Szigorításokat javasol a Magyar Orvosi Kamara

Szigorító intézkedések meghozatalát javasolja a Magyar Orvosi Kamara, amely konstruktív együttműködésre szólítja fel a döntéshozókat mind a koronavírus-járvány leküzdésében, mind a magyar egészségügy megújításában, fejlesztő átalakításában. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/megkongatta-a-veszharangot-a-magyar-orvosi-kamara-azonnali-szigoritasra-van-szukseg.html

 

Többen érettségiznek idén szakmai tantárgyakból emelt szinten

A járványügyi szabályok betartásával rendben zajlanak az őszi szakmai érettségi vizsgák. Idén 902 diák kezdte meg érettségi vizsgáját szakmai ismeretekből, ebből 339-en emelt szinten, ami az előző évhez képest több mint háromszoros növekedést jelent - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

https://kormany.hu/hirek/tobben-erettsegiznek-iden-szakmai-tantargyakbol-emelt-szinten

 

Iskolaőrt akarnak már Kompolton is

Két büntetőeljárás indult Heves megyében, miután Kompolton az iskola előtti buszmegállóban betörték a rajztanár orrát a fiuk felpofozása miatt indulatos szülők. A szülők is feljelentették a tanárt. Az iskola igazgatója közleményében azt írta, elítéli az erőszak minden formáját, bízik abban, hogy megnyugszanak a kedélyek. Horváth László, a térség fideszes képviselője az iskolaőri rendszer bevezetését szorgalmazza ebben az iskolában is. A cikk megemlítette: Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádiónak azt mondta, nem volt teljesen felesleges a kormány intézkedése, bár most kiszorul az erőszak az iskolán kívülre.

https://magyarnemzet.hu/belfold/iskolaort-akarnak-mar-kompolton-is-8864945/

 

Pedagógusokat díjaz a MOL

„Kedvenc Online Tanárom” különdíjra várja a jelöléseket a MOL Alapítvány a MESTER-M programban. Azokat a tanárokat és edzőket szeretnék elismerni, akik a tavaszi járványban kimagasló munkát végeztek az online oktatásban.

https://www.mmonline.hu/cikk/pedagogusokat-dijaz-a-mol/

 

október 28.

Iskolák a frontvonalban: nem állnak át a digitális tanrendre

Jelenleg minden köznevelési intézményben fertőtlenítő takarítás zajlik, azt a takarítószemélyzet végzi és nem a pedagógusok - szögezte le a Népszavának az Emmi. „Fertőtlenítőszerből valóban van elegendő, de takarítószemélyzetből már nincs” - mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Azt is közölte: négy pedagógusról tudnak, akik koronavírus-fertőzést követően haltak meg, igaz, később az egyik családtag cáfolta, hogy az elhunyt 52 éves pedagógus vírusos lett volna. Totyik Tamás alelnök szerint a halálesetek megelőzhetők lettek volna, ha a krónikus betegségben szenvedő tanároknak már szeptemberben engedélyezték volna az otthoni munkavégzést. A PSZ tud olyan Vas megyei iskoláról, ahol az őszi szünet előtt 17-18 pedagógus kapta el a koronavírust.

https://nepszava.hu/3097026_iskolak-a-frontvonalban-zajlik-a-fertotlenites-nem-allnak-at-digitalis-tanrendre

 

Maruzsa Zoltán: folyik a takarítás, egyre több diák visel maszkot tanórán is

A köznevelésért felelős államtitkár elmondta: arra kérték az intézményeket, hogy az őszi szünetben végezzenek nagytakarítást. Emellett a honvédség fertőtlenít 59 olyan oktatási intézményben, ahol korábban többször is visszatért a fertőzés. A közmédiának nyilatkozva Maruzsa Zoltán arról beszélt: az intézmények 5-6 százalékánál nagyobb arányban nem volt szükség tantermen kívüli oktatás vagy rendkívüli szünet elrendelésére, ami optimizmusra ad okot. Egy elfogadott törvénymódosítással tovább gyorsul az adatkapcsolatok kiépítése az egészségügy és a tanügyi nyilvántartások között, így a valós megfertőződésekről gyorsabban kapnak információkat és tudnak dönteni az érintett intézményekről.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nemeth-szilard-honvedseg-kepes-es-kesz-az-emberek-biztonsagat-megvedeni

 

PDSZ: most már csak a zárás maradt

Azonnal be kell zárni az iskolákat ott, ahol jelen van a fertőzés - közölte az Index megkeresésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Hetek óta azt kérik a kormánytól, hogy minden olyan településen, ahol jelen van a koronavírus, az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolák álljanak át a digitális tanrendre. Az eddigi eseteken túl is jeleztek a PDSZ-nek újabb elhalálozást, ezenkívül a szakszervezet választmányi tagja, Nagy Erzsébet olyan üzenetet kapott, amely szerint „az egyik nagyvárosi iskola igazgatója szombat óta lélegeztetőgépen van”. Egyre nagyobb a titkolózás, nem ismertek az intézményekben a fertőzöttségi adatok, illetve ilyenek jószerével nincsenek is, mivel elvétve történik csak tesztelés.

https://index.hu/belfold/2020/10/28/pdsz_most_mar_csak_a_zaras_maradt_lehetosegkent/

 

Jocó bácsi: lassan úgy érzem magam, mint aki orosz rulettet játszik, pedig nem akar

A történelemtanár közzétett egy bejegyzést: elszomorítja, hogy aki elkapja a vírust, azt megvetik az emberek, egyből beindul az áldozathibáztatás is. Pedig a feszültség és a fertőzöttek száma is egyre nő.

http://eduline.hu/kozoktatas/20201028_Joco_bacsi

 

A környező országok zárják az iskolákat, Magyarországon nem

Sok szülő találgatja, elrendel-e a kormány a tavaszihoz hasonló iskolabezárást, egyáltalán vissza kell-e menniük a gyerekeknek az osztálytermekbe az őszi szünet után. A kormány többször nyilvánvalóvá tette, hogy a vírus második hullámában minden korlátozó intézkedést igyekszik elkerülni, így valószínűleg a digitális oktatásra való áttéréstől is húzódozik, hiszen a szülőknek meg kellene oldani a gyerekfelügyeletet. Orbán Viktor a tavaszi járványban sem akart iskolabezárást, a 444.hu forrásai szerint meg is bánta, hogy a nyomásnak engedve elrendelte a digitális oktatást, most pedig mindenáron szeretné elkerülni azt.

https://444.hu/2020/10/28/a-kornyezo-orszagok-zarjak-az-iskolaikat-de-magyarorszagnak-egyelore-szeme-se-rebben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-kornyezo-orszagok-zarjak-az-iskolaikat-de-magyarorszagnak-egyelore-szeme-se-rebben

 

Megfelelő minőségű az oktatás, mondta a tankerületi vezető, majd bezáratta az iskolát

„Megfelelő minőségben tudjuk biztosítani az oktatást” - ezt mondta tavaly októberben a mártélyi képviselőknek a választás előtt az akkori tankerületi vezető, aki a választás után már a bezárásról döntött. Az önkormányzat pert indított, mert szerinte több törvényt is megsértett a tankerület.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/megfelelo-minosegu-az-oktatas-mondta-a-tankeruletvezeto-majd-bezaratta-az-iskolat/

 

Érkeznek az ösztöndíjak

Megérkeznek az ösztöndíjak a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás hangsúlyozta: a technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt. A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20201028-mar-erkeznek-az-osztondijak

 

Megkezdődtek az egyeztetések a jövő évi minimálbérekről

Megkezdődtek a jövő évi minimálbérrel, garantált bérminimummal és bérajánlással kapcsolatos egyeztetések a kormányzat közreműködésével a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoring bizottsági ülésén - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201028/megkezdodtek-az-egyeztetesek-a-jovo-evi-minimalberekrol-454820?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

október 29.

A PSZ szerint továbbra sem érzik magukat biztonságban a pedagógusok

Az ATV Start műsora bemutatta a PSZ néhány hete végzett felmérésének eredményét, miszerint a válaszadók nagy része nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Szabó Zsuzsa elnök jelezte: azóta ez az arány már nagyobb, hiszen romlottak a fertőzöttségi mutatók. Beszélt a táppénz anomáliáiról, hiszen Kásler Miklós miniszter szeptemberi bejelentése ellenére még mindig nem kapják meg az érintettek a 100 százalékos táppénzt. Az elnök a műsornak ismét jelezte: a PSZ követeli egyebek között, hogy a krónikus beteg pedagógusok taníthassanak otthonról.

http://www.atv.hu/videok/video-20201029-a-kornyezo-orszagokban-zarjak-az-iskolakat-itthon-hibrid-oktatast-javasolnak-a-pedagogusok

 

Az adatok eltitkolásával spórolhat a kormány

Továbbra sem nyilvános azon köznevelési intézmények listája, ahol megjelent a koronavírus. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez nemcsak az átláthatóságot és a védekezést nehezíti, hanem a szülőket, az oktatásban dolgozókat is nehéz helyzetbe sodorja: az adatok elhallgatása súlyosan veszélyezteti az egészséges és biztonságos munkakörnyezethez való jogot. A szakszervezet szerint az információk visszatartásával spórolhat is a kormány, mert ha nem nyilvános, egy-egy iskolai dolgozó hol kaphatta el a vírust, nehezebb bizonyítani, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó. Így nem 100, hanem 60 százalékos táppénz jár a betegség miatt otthon maradóknak.

https://nepszava.hu/3097173_az-adatok-eltitkolasaval-sporolhat-a-kormany

 

Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbán Viktortól

„Bár az iskolák szomszédos országokban már meglépett bezárását, illetve digitális oktatásra való átállítását szinte az összes megkérdezett a lehetőleg elkerülendő intézkedések közé sorolta, volt olyan képviselő is, aki szerint ezt is meg kell lépni, ha a héten záruló őszi szünet tapasztalatai azt mutatják, hogy számottevően javult a helyzet attól, hogy az iskolások tömegei nem találkoztak egymással, és nem adták-vitték tovább akár tünetmentesen a fertőzéseket. Ez nagyjából a két hét múlva megfigyelhető járványügyi adatokból derülhet ki, ha a kormány addig semmilyen újabb korlátozó intézkedést nem hoz, a képviselő - több frakciótársa véleményét tolmácsolva - állítása szerint maga fogja felvetni ezeket a miniszterelnöknél” - idézet a cikkből.

https://hvg.hu/itthon/20201029_Hanyaknak_kell_meg_meghalni__Mar_a_kormanyparti_kepviselok_is_jarvanyugyi_szigoritasokat_varnak_Orbantol?s=hk

 

A DK szerint a kormány spórol a táppénzen

A kormány szándékosan hallgatja el, melyik oktatási intézményben van jelen a koronavírus, hogy ne kelljen 100 százalékos táppénzt fizetni, közölte a Demokratikus Koalíció. Több, pedagógusokat képviselő szervezet követelte már: legyen nyilvános és elérhető, mely köznevelési intézményekben jelent meg a koronavírus. Ez azonban még mindig nem történt meg, így nehéz helyzetbe hozzák a gyereket, szülőket és a pedagógusokat is. Ráadásul, ha nem bizonyítható, hogy egy iskolai dolgozó az intézményben fertőződött meg, nem jár neki a száz százalékos táppénz.

http://www.atv.hu/belfold/20201029-a-dk-szerint-igy-sporol-a-kormany-a-pedagogusokon/hirkereso

 

A Béres Gyógyszergyár támogatja a pedagógusok egészségét

A Béres Gyógyszergyár megbecsülését fejezi ki a pedagógusoknak, akik a járványhelyzetben is odaadással, erőfeszítéssel végzik áldozatos munkájukat. Ennek elismeréseként a tankerületi központokhoz tartozó általános iskolákban és gimnáziumokban tanító valamennyi pedagógusnak Béres Cseppet juttat el. A 81.720 üveg készítményt (melynek piaci értéke közel 138 millió forint) a gyár elnöke adta át Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének a vállalat szolnoki telephelyén. A termékek kiszállítása minden tankerületi központba az őszi szünet alatt megtörténik. Maruzsa Zoltán államtitkár azt mondta: a koronavírus-járvány sokmillió embert veszélyeztető apokalipszis, amely váratlanul érte a világot. Ehhez kellett igazítani az élet minden területét, így az oktatást is. Szerinte a pedagógusok már tavasszal is helytálltak.

https://24.hu/belfold/2020/10/29/beres-csepp-felajanlas-pedagogusok/

 

A követelés tárgyalási alap a hallgatók szerint

„Kész vagyunk a Minisztériummal való egyeztetésre, amennyiben biztosítják a jogainkat, és egyenjogú tárgyalópartnerként kezelnek minket. Követeléseinkre tárgyalási alapként tekintünk. Hisszük, hogy ezek egy érdemi egyeztetés feltételei, mely során közös, szakmai és oktatási szempontok mentén olyan kompromisszum születhet, mely mindkét fél, és mindemellett a teljes magyar társadalom érdekeit is szolgálja” - írta az SZFE hallgatói önkormányzata.

https://mandiner.hu/cikk/20201029_tisztelt_bizottsag

 

A kancellár szerint csökken a tiltakozók lelkesedése

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja arról beszélt az InfoRádiónak, hogy tudomása szerint fogy az egyetemfoglalók lelkesedése.  Megismételte, amit korábban is mondott, hogy erőszakkal nem próbálnak bejutni az egyetemre, lehetőséget akarnak adni azoknak a diákoknak a tanulásra, akik már nem értenek egyet a tiltakozók követeléseivel.

https://infostart.hu/belfold/2020/10/29/indulatok-az-szfe-korul-ideologiai-haboru-es-fellebbezes-sztrajkugyben?fbclid=IwAR1J6TDCu5ZFx0Y2pr3a5oC1B_yNvrIe9Xag3qgZZLkLM8w6zO9PR_9schM

 

október 30.

Hét magyar egyetem a THE listáján

Az Eduline a legjobb orvosi, mérnöki és fizikai képzést indító magyar egyetemeket sorolja a Times Higher Education (THE) rangsorai szerint.

http://eduline.hu/felsooktatas/20201029_the_orvosi_mernoki_es_fizikai_rangsor

 

Iskolákat és tanárokat is ösztönözhet a tehetségkutató verseny

A Magyar Innovációs Szövetség idén harmincadik alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20201030-az-iskolakat-es-a-tanarokat-is-osztonzi-az-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-verseny

 

A válogatás nem teljes körű!