Hírek

Nyílt levél az oktatásban dolgozókhoz!

Nyílt levél az oktatásban dolgozókhoz!

Kásler Miklós miniszter 2020. szeptember 16-án a Facebook oldalán megjelent interjúban a következőket nyilatkozta: „azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát Covid-pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is, tehát mindazok a pedagógusok, akik a munkájukat az iskolában nem végezhetik, mert karanténban töltik az idejüket.”

2020. november 3-án a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben 1083 pedagógusnak fizettek eddig 100%-os táppénzt. Ennél biztosan többen voltatok Covid-fertőzés miatt táppénzen!

 A kormányzati nyilatkozatok ellenére sok panasz érkezett a Pedagógusok Szakszervezetéhez, ami azt bizonyítja: az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sikertelenül kezdeményezték, hogy a koronavírus-fertőzést a háziorvos foglalkozási megbetegedésnek (munkahelyi balesetnek) ismerje el, ezzel jogosultak legyetek a 100%-os táppénzre!

 Tekintettel arra, hogy az orvosokat kötik az érvényes jogszabályok, a kérésnek természetesen nem tudtak és jelenleg sem tudnak eleget tenni, hiába hivatkoztok ti, pedagógusok, oktatásban dolgozók az elhangzott nyilatkozatokra.

Ráadásul a köznevelésért felelős államtitkár elismerte, hogy az EMMI-ben is tudnak a táppénz kifizetésével kapcsolatos anomáliákról, és ígérte, hogy a vitatott ügyeket kivizsgálja.

A továbbra sem egységes gyakorlat miatt, továbbá azért, hogy kivizsgálható legyen minden, az oktatásban dolgozóknak anyagi veszteséget okozó eset, azt kérjük minden oktatásban foglalkoztatott, megfertőződött munkavállalótól, küldjön levelet az EMMI e-mail címére info@emmi.gov.hu (másolatban kérjük, ezt csatolja a problemajelzes@pedagogusok.hu  címre is) az alábbi adatokkal:
 

Név:                                                                           

Munkáltató megjelölése:

Munkahelyén bizonyítottan érintkezett COVID-fertőzöttel:

Mettől meddig volt keresőképtelen COVID-fertőzés miatt:

Milyen mértékű táppénzben részesült:
 

Ezekkel a levelekkel szeretnénk szembesíteni az oktatási kormányzatot, hogy a hivatalos kommunikációval ellentétben az oktatásban dolgozók nem minden esetben kapják meg a miniszter által megígért 100%-os táppénzt!

 

Budapest, 2020. november 4.
Pedagógusok Szakszervezetének Elnöksége