Hírek

Heti lapszemle 2020. november 13.

Heti lapszemle 2020. november 13.

A Pedagógusok Szakszervezete 20 pontban foglalta össze követeléseit, mert a járvány terjedésének megakadályozására további szigorításokat lát szükségesnek. Követeljük, hogy minden oktatási dolgozót teszteljenek, a több évfolyamos gimnáziumokban a távoktatást kezeljék egységesen, az általános iskolák felső tagozatain hibrid oktatást vezessenek be. A távoktatáshoz a pedagógusok, az oktatók kapjanak egyszeri 100 ezer forintos támogatást a kiadásaikhoz. A PSZ szerint elkerülhetetlen volt a középiskolákban az átállás a távoktatásra, de nem elegendő.

 

november 6.

November végén tesztelnék a fővárosi pedagógusokat

A PSZ örül a tesztelésnek, bár ez állami feladat lenne - jelezte Szabó Zsuzsa elnök az RTL híradónak a fővárosi bejelentésre reagálva. Azt is mondta: az iskolaigazgatóknak nagyobb szabadság kellene, ők is elrendelhetnének rendkívüli szünetet, ha csak egy fertőzött is van az iskolákban.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/budapest-koronavirus-teszt-iskolai-dolgozo-pedagogus

 

A PSZ minden önkormányzatot kér, tesztelje a pedagógusokat

A PSZ támogatja a fővárosi pedagógusok tesztelését, de arra kéri valamennyi önkormányzat vezetőjét, minden településen teszteljék a pedagógusokat - a PSZ elnöke a 18. kerületi televíziónak nyilatkozott, ebből emelték ki a tesztelésre vonatkozó részt.

https://www.facebook.com/televizio18/

 

PDSZ: Hány halottnál kezdődik az észszerűség határa?

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Orbán Viktorhoz: arra kéri a miniszterelnököt, zárja be az iskolákat. A szakszervezet értetlenül áll a kormányfő kijelentése előtt, miszerint mindenki azt szeretné, hogy ameddig lehet, az észszerűség határáig, tartsuk nyitva az iskolákat”.

https://www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/pdsz-nyilt-level-orban-viktor-koronavirus-iskola/gdhh1t4?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

november 7.

Nem elég az iskolai veszély, még orvoshoz is küldik a tanárokat

Miközben a kormány továbbra sem ad helyt annak a szakszervezeti kérésnek, hogy a krónikus beteg tanároknak ne kelljen személyesen órákat tartaniuk, továbbra is csak akkor taníthatnak, ha az orvos egészségügyileg is alkalmasnak tartja őket - tudta meg a Népszava a PSZ-től. Fontosak a vizsgálatok, de nem biztos, hogy jót tesz, ha a tanároknak az orvosi rendelőkben kell várakozniuk - mondta Totyik Tamás alelnök, hangsúlyozva: átmenetileg fel kellene függeszteni a vizsgálatokat. Az Emmi közölte: az egészségügyi államtitkárság már intézkedett, de a PSZ információi szerint a tankerületekhez még nem érkezett erről hivatalos, írásbeli utasítás.

https://nepszava.hu/3098342_nem-eleg-az-iskolai-veszely-meg-orvoshoz-is-kuldik-a-tanarokat

 

Nem minden pedagógus szeretné, hogy bezárják az óvodákat és iskolákat

A nagyobb településeken szinte mindenütt van olyan óvoda vagy iskola, amelyet ideiglenesen be kellett zárni. A helyzetet nehezíti, hogy a különböző fenntartású iskolákban különböző a protokoll, az sem egységes, mikor és hogyan lehet elrendelni az intézmény ideiglenes bezárását. Most minden olyan munkavállaló fél, akinek emberek között kell dolgoznia, így a pedagógusok nagy része sem nyugodt. Azonban nem minden pedagógus szeretné, hogy bezárják az iskolákat és óvodákat - mondta Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. Az Észak-Magyarország ismertette a PSZ nyílt levelét is a táppénzzel kapcsolatban.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nehany-iskolaban-tavoktatnak-4698046/

 

november 8.

PDSZ: ne küldjék óvodába vagy iskolába a gyerekeket a szülők

„Sok levelet kapunk szülőktől, hogy féltik a gyermekeiket. Féltik, mert nem megfelelő a távolságtartás, nem mindenhol biztosítható a tanulócsoportok elkülönítése. Továbbá az esetek túlnyomó többségében vagy nincs tesztelés, vagy csak megkésve, ezért a szülők nem érzik azt a részleges biztonságot, amit a kontaktkutatás jelentene - írta a PDSZ, arra kérve a szülőket, ne küldjék óvodába, iskolába gyermeküket.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-pedagogusok-azt-kerik-ne-kuldjek-ovodaba-iskolaba-a-gyerekeket-a-szulok.html

 

NNK: az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre

A főpolgármester téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A fővárosi önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, Karácsony Gergely pedig kijelentette, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Ez azonban az NNK szerint óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan. Az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd - érvelt az NNK.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nnk-az-antigen-gyorstesztek-nem-alkalmasak-szuresre

 

Karácsony Gergely: az NNK-t is bevonták a fővárosi önkormányzat elleni lejárató kampányba

A főpolgármester szerint „végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a fővárosi önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba”. Karácsony Gergely jelezte: a koronavírus-tesztelés állami feladat, de az állam „botrányosan kevés tesztet végez”. A fővárosi önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer PCR-tesztet végzett az állam helyett.    

https://168ora.hu/itthon/karacsony-a-fovarosi-onkormanyzat-lejarato-kampanyaba-az-nnk-t-is-belerangattak-194806

 

november 9.

Orbán Viktor bejelentette: digitális oktatás lesz a középiskolákban

Ha a parlament megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, kedd éjféltől a kormány kijárási tilalmat vezet be este 8 óra és hajnali 5 óra között.   Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges.  Általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, a sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett. A felsőoktatás csak online működhet. A középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-bejelentese-varhato-legujabb-vedelmi-intezkedesekrol

 

Sok kérdésre nincs válasz, ha elkezdődik a digitális oktatás a középiskolákban

A kormányfő bejelentése számos kérdést vet fel, ezeket sorolta aznap az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Nem lehet tudni, hogy elkezdődnek-e a szóbeli érettségik? Mi lesz az általános iskolásokkal, a pedagógusokkal? A PSZ már korábban is javasolta a hibrid oktatást, ez most megoldás lehetne a felső tagozatokon. Mi lesz a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban tanítókkal? Online és tanteremben is tanítanak? Mi lesz a középiskolai kollégiumokkal? A PSZ szeretné, ha a kötelező óvodáztatás megszűnne a járványban, hozhasson erről döntést az intézményvezető. Ismét jelezte: az igazgatóknak önállóan kellene dönteniük a szünetről, a távoktatásról, ha a fertőzés megjelenik valahol.

http://www.atv.hu/videok/video-20201109-jon-a-digitalis-oktatas-a-kozepiskolakban

 

Ismét segítségre van szükség a digitális oktatáshoz, nem történt semmi tavasz óta

A kormányfő által bejelentett heti teszteléssel (pedagógusok, óvónők) egyetért a PSZ. Ami a középiskolások digitális oktatását illeti: ismét segítség kell az érintetteknek, hiszen tavasz óta nem történt lényeges változás. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke ismét felvetette: döntsenek saját hatáskörben az intézményvezetők a szünetről, ha valahol megjelenik a vírus, mert a mostani eljárás túlságosan hosszadalmas, növeli a fertőzés veszélyét.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-kozepiskolaknak-es-az-egyetemeknek-at-kell-terniuk-online-oktatasra

 

PSZ: legyen hibrid oktatás az általános iskolák felső tagozatán

A PSZ azért is üdvözli a digitális átállást, mert a középiskolások már alkalmasak arra, hogy otthonról, online végezzék el iskolai feladataikat, ahogy tették ezt tavasszal is - mondta az Indexnek a szakszervezet elnöke, Szabó Zsuzsa. Kitért arra is, ha az általános iskolák továbbra is tantermi oktatást folytatnak, a PSZ által korábban javasolt hibrid módszer lenne a megoldás a felső tagozatokon, vagyis az osztályt megfeleznék, az egyik csoport 3 napot járna iskolába, kettőt otthon tanulna, a következő héten pedig cserélnének.

https://index.hu/belfold/2020/11/09/kozepiskola_bezaras/

 

Számos nyitott kérdés maradt Orbán Viktor bejelentése után

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Narancs.hu megkeresésére azt mondta: augusztus óta kérik a kormányt, hogy teszteljenek, mert a szociális távolságtartás nem megoldható az oktatási intézményekben. Egyébként örömmel vették a digitális oktatás bevezetését a középiskolákban. Problémás, hogy az igazgatóknak nincs lehetőségük bezárni az intézményeket fertőzés gyanúja esetén. Az sem világos, mi lesz a középiskolai kollégiumokkal, illetve a 6-8 évfolyamos középiskolákkal: ezekben a tanároknak digitálisan és személyesen is tanítaniuk kell? A pedagógusok minősítését is homály fedi, ugyanis nekik bemutató órát kell tartaniuk, ez gyerekek nélkül nem lehetséges.

https://magyarnarancs.hu/belpol/oktatas-bejelentes-orban-szures-134766

 

Sok még a kérdés a szigorítások után, nőnek a pedagógusok terhei

„Üdvözöljük a bejelentést, bár azt gondoljuk, hogy kicsit későn született meg, már sokkal korábban meg kellett volna lépni” - reagált az intézkedésekre Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A bejelentés a legnagyobb fejtörést a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumoknak okozhatja. Úgy tűnik, kettészakadnak ezek az iskolák: az 5., 6., 7. és 8. osztályosoknak marad a tantermi oktatás, míg a felsőbb évfolyamokon átállnak digitális tanrendre. Vagyis az érintett tanárok óráik egy részét tantermekben tartják, másik részét az interneten. A PSZ szerint ez nagyobb megterhelést jelent a tanároknak, ezért azt szeretnék, hogy fizessék ki nekik a pluszmunkáért járó bért. 

https://telex.hu/koronavirus/2020/11/09/digitalis-oktatas-orban-bejelentese-pdsz-psz-erettsegi-vizsgak

 

A bejelentés után maradtak a megválaszolandó kérdések

A heti tesztelés elrendelését mindenképpen üdvözöljük, mi ezt már a lázmérés bevezetésekor is mondtuk, de ha a járvány még tovább húzódik, akkor lehet, hogy a PSZ összes korábbi követelését teljesítik. Ha ezeket az ajánlásainkat már iskolakezdésre megfogadja a kormány, akkor talán nem tartanánk ott, hogy 10 aktív pedagógus hunyt el a koronavírus miatt - mondta az Alfahírnek a miniszterelnök újabb korlátozásokat tartalmazó bejelentése után a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor. A PSZ egyharmad sikerként értékeli a kormányfő bejelentéseit, de mivel nincsenek még jogszabályba foglalva az elhangzottak, most több a bizonytalanság, mint a bizonyos.

https://alfahir.hu/2020/11/09/orban_viktor_koronavirus_koronavirusjarvany_pdsz_psz_iskolabezaras_szigorit

 

Horváth Péter: jobb lett volna az iskolákra bízni, de ezeket a döntéseket el tudom fogadni

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke jelezte: az ő eredeti javaslatuk az lett volna, hogy az iskolák saját hatáskörben is dönthessenek az online oktatásra való átállásról, hiszen vannak olyan intézmények, ahol vagy nehezebbek a körülmények, vagy nem érinti őket a járvány. Azt azonban ő is elismeri, hogy nehéz jó döntést hozni. A helyettes államtitkárral tartott megbeszélések után reméli, hogy a szóbeli érettségiket megtartják, így azok is letehetik a vizsgákat, akik hiányzás miatt korábban nem tudták. Szerinte nem könnyíti a helyzetet, hogy a téli szünetig még több mint öt hét van.

https://hvg.hu/itthon/20201109_Nemzeti_Pedagogus_Kar_iskolabezaras_online_oktatas_koronavirus

 

Maruzsa Zoltán szerint a PDSZ ellehetetleníti a védelmi intézkedéseket

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ismét bizonyította, hogy a célja nem a védekezés támogatása, hanem a védelmi intézkedések ellehetetlenítése - közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára. A PDSZ kérte: a szülők, ha tehetik, ne küldjék a gyermekeket iskolába, óvodába.

https://demokrata.hu/magyarorszag/maruzsa-a-pdsz-celja-a-vedelmi-intezkedesek-ellehetetlenitese-313369/

 

MOK: több mint időszerűek a kormány korlátozó intézkedései

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége fontosnak és több mint időszerűnek nevezte a kormány által a koronavírus-járvány terjedésének lassítására meghozott korlátozó intézkedéseket. A kamara kérte, hogy saját és családja érdekében mindenki - a tavaszihoz hasonló példás fegyelemmel - tartsa be a szabályokat.

https://hang.hu/belfold/2020/11/09/magyar-orvosi-kamara-tobb-mint-idoszeruek-a-kormany-korlatozo-intezkedesei/

 

Ideje kiválasztani a megfelelő iskolát

Közzétette az Oktatási Hivatal a 2021/2022. tanévre felvételt hirdető középiskolák felvételi tájékoztatóit. A diákoknak egy hónapjuk van, hogy kiválasszák, milyen intézménytípusban szeretnének továbbtanulni, a központi írásbeli vizsgára december 4-ig kell jelentkezni. A vizsga januárban várható, de nem minden iskola követeli meg a felvételit, sok helyre az általános iskolai tanulmányi eredmény alapján is be lehet kerülni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ideje-kivalasztani-a-megfelelo-iskolat-8925062/

 

november 10.

Mi lesz az általános iskolákban? A PSZ hibrid oktatást javasol!

A PSZ szerint szélesebb körben kellene kiterjeszteni a digitális oktatást - mondta az InfoRádiónak Szabó Zsuzsa elnök, aki szerint könnyen belátható, ha egy tanteremben harminc tanuló és egy pedagógus tartózkodik, míg a folyosókon akár több százan is lehetnek, a fertőzés veszélye igen nagy. Például az ötödik osztályosok (a felsősök) esetében hibrid oktatást szeretnének: heti váltásban - megfelezve az osztályokat - a pedagógusok az iskolában a hét első felében tartanának órát a gyerekeknek, akik a hét utolsó két napján a kapott feladatokat otthon megoldva készülnének, majd a következő héten cserélnének. Ami a digitális oktatást illeti: nem látható, elkészültek-e a digitális tananyagok, továbbra sem ismert, melyek a használható platformok.

https://infostart.hu/belfold/2020/11/10/igy-fogadjak-a-pedagogusok-az-ujboli-digitalis-atallast

 

Nem lesz könnyű időszak a téli szünetig, de elkerülhetetlen volt a döntés

A PSZ üdvözli, hogy a középiskolák áttérnek a digitális oktatásra, csökkentve a fertőzés veszélyét. Az elnök az N1 Napi téma c. műsorának is felvetette a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban tanítók, oktatók helyzetét, hiszen nekik kiemelten növekednek a munkaterheik, mert személyesen és online is tanítaniuk kell. Kitért a digitális oktatás tavasszal tapasztalt hiányosságaira is. Az interjú 7 perc 25 mp-nél kezdődik.

https://alfahir.hu/2020/11/10/lukacs_laszlo_gyorgy_szabo_zsuzsanna_zacher_gabor

 

Mi lesz a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban tanítókkal?

Ezt a kérdés már a kormányfő bejelentése után feltette a PSZ, s az elnök, Szabó Zsuzsa jelezte is a Világgazdaságnak: a vegyes gimnáziumokban a tanároknak tanteremben és online is kellene oktatniuk. Üdvözölte, hogy végre tesztelik a pedagógusokat, amit a PSZ már augusztus óta szorgalmazott.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/ismet-bevezetik-a-digitalis-oktatast-2-3363340/

 

Az iskolák már csak gyermekmegőrzők

A Pedagógusok Szakszervezete azt követeli a kormánytól, hogy az iskolaigazgatók elrendelhessék a bezárást, ha megjelenik egy intézményben a fertőzés. Gosztonyi Gábor alelnök arra is felhívta a Pesti Hírlap figyelmet, hogy már 10 tanár elhunyt a Covid-19 következtében.

https://pestihirlap.hu/2020/11/10/az-iskolak-mar-csak-gyermekmegorzok/

 

A szalagavatókat el kell halasztani, a szóbeli érettségiket megtartják

A szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani - közölte az Emmi államtitkára. Maruzsa Zoltán a kormányfő által bejelentett döntéseket részletezte: november 11-től a középfokú iskolákban a 9., a 9. nyelvi előkészítő és az ezek feletti évfolyamokon, továbbá a fejlesztő nevelést végző iskolákban, valamint az általános iskolai felnőttoktatásban tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe. A részletekről szóló miniszteri határozatot elküldik az intézményeknek. Az érettségi vizsgák szóbeli részei, a központi írásbeli felvételi vizsgák és az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyek viszont az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával hagyományos módon folytatódnak.    A 6 és 8 évfolyamos középiskolákban a digitális munkarendre való átállás nem vonatkozik az 5-8. évfolyamok tanulóira. Ha az oktatás megszervezése indokolja, az iskolai órarend természetesen átalakítható.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-kozepiskolak-szerdatol-atternek-digitalis-oktatasra

 

Maruzsa Zoltán: nem jelent járványügyi kockázatot az őszi szóbeli érettségi

Az írásbeli érettségik rendben lezajlottak októberben, most a szóbelik ideje van. Biztonságos körülmények között nem jelent járványügyi kockázatot az őszi szóbeli érettségi - mondta az államtitkár. A digitális oktatással kapcsolatban jelezte: minél idősebb a gyermek, annál könnyebb az otthoni tanulás. A kicsiknél éppen ezért nem is került szóba a távoktatás. A pedagógusok esetében az intézményi jelentések és a járványügyi adatok segítik a tisztánlátást a fertőzésekről - tette hozzá Maruzsa Zoltán, aki a Hír TV Magyarország élőben c. műsorának vendége volt.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/maruzsa-zoltan-nem-jelent-jarvanyugyi-kockazatot-az-oszi-szobeli-erettsegi-2511536?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ovisból alsós lesz

A szülők és a szakmai szervezetek heves tiltakozása ellenére az idei tanévben várhatóan még nagyobb szigorral él az új szabályozás, miszerint a szülők ezúttal is az Oktatási Hivatalnál kérvényezhetik, hogy a hatodik életévét betöltött, tankötelessé vált gyermekük még egy évet maradhasson az óvodában - írta az Index. A tavalyi év tapasztalatai alapján a portál összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat: ebben a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatát vezető Verba Attiláné óvodapedagógus és a hatévesek számára kötelező beiskolázás ügyét felkaroló szülői közösség képviselője, Miklós György segített eligazodni.

https://index.hu/belfold/2020/11/10/iskolaerettseg_felmentes_hivatal/

 

A járvány miatt egyre több szülő veszi ki gyermekét az iskolából

Még a szülőket is megosztotta, hogy az általános iskolák nem állnak át távoktatásra. Turcsik Viktor budaörsi igazgató az ATV híradójának azt mondta: náluk egyre több szülő nem engedi gyermekét iskolába. Sok tanuló csak azért van otthon, mert félnek a családok.

http://www.atv.hu/videok/video-20201110-a-jarvany-miatt-egyre-tobb-szulo-veszi-ki-gyermeket-az-iskolabol

 

Szlávik János: tragédia lenne az egészségügynek a teljes iskolazár

A főorvos nem támogatja az iskolabezárást, nemcsak azért, mert ez a vírus gyerekekre a legritkábban veszélyes, hanem azért is, mert ha bezárnák az általános iskolákat, akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel, és ez tragédia lenne az egészségügy számára”. A szülőknek azt üzeni: ne a gyerek miatt aggódjanak, hanem maguk és a nagyszülők miatt. 

https://24.hu/belfold/2020/11/10/szlavik-janos-tragedia-lenne-az-egeszsegugynek-a-teljes-iskolazar/

 

Letesztelték volna az egész iskolát, de Orbán Viktor bejelentése közbeszólt

November 9-én már javában tesztelték a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjait és dolgozóit, amikor megérkezett a kormányfő bejelentése: november 11-től az összes középiskolának át kell állnia a digitális oktatásra. Az iskola arra készült, hogy letesztel minden gyereket és felnőttet, így ez lehetett volna az első olyan iskola Magyarországon, amelyről szinte pontos fertőzési arányokat tudhatnának. Az igazgató így is örült a bejelentésnek a középiskolások távoktatásáról.

https://telex.hu/koronavirus/2020/11/10/koronavirus-korosi-csoma-sandor-ket-tanitasi-nyelvu-gimnazium-fertozott-tanarok-teljes-iskola-letesztelese

 

ÁSZ: a szakképzési centrumokban indokolt volt a kancellári rendszer létrehozása

Indokolt volt a szakképzési centrumok pénzügyi, gazdálkodási tevékenységének megerősítése a kancellári rendszer létrehozásával - állapította meg az Állami Számvevőszék. Az ellenőrzött 40 szakképzési centrum közül 36 szervezetnél a számviteli szabályozás 2018-ban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ami kockázatot jelentett a közpénzek felhasználásának átláthatóságára, elszámoltathatóságára és a felelős gazdálkodásra. 39 szakképzési centrum nem biztosította a jogszabályban meghatározott nyilvántartások, 34 centrum az éves költségvetési beszámoló szabályszerűségét, ezáltal nem teremtették meg a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás alapvető feltételeit.

https://www.aszhirportal.hu/hirek/lezarult-a-szakkepzesi-centrumok-ellenorzese

 

november 11.

A PSZ további szigorításokat követel az oktatásban a járvány megfékezésére

A Pedagógusok Szakszervezete 20 pontban foglalta össze követeléseit pl. a hibrid oktatás szükségességéről a felső tagozatokon, a gimnáziumi távoktatás egységes kezeléséről, a krónikus beteg pedagógusok, oktatók azonnali mentesítéséről a tantermi oktatás alól. Követeljük, hogy minden oktatási dolgozót teszteljenek, a távoktatással kapcsolatos kiadásokra fizessenek egyszeri százezer forintos támogatást.

https://pedagogusok.hu/hir/4156/a-psz-tovabbi-szigoritasokat-koevetel-az-oktatasban

 

További szigorítások kellenek az oktatásban

A PSZ 20 pontos követeléseit ismertette az Inforádió hírműsorának Gosztonyi Gábor alelnök, kiemelve: minden oktatási dolgozó tesztelését követeli a PSZ, továbbá az igazgatók jogkörének növelését a helyi döntésekhez, veszélyességi pótlékot stb.

https://www.youtube.com/watch?v=Gd9sDaRTj8o

Gosztonyi Gábor alelnök a Klubrádió Esti gyors c. műsorának is nyilatkozott:

https://www.youtube.com/watch?v=USd_WDZdjNk

 

Sok kérdés továbbra is nyitott

A PSZ szerint az is kérdés, mi lesz a szakmai gyakorlatokkal a szak- és a felnőttképzésben, ha pl. bezárják az éttermeket, nem működnek a szállodai szolgáltatások - vetette fel az RTL híradónak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/elmaradnak-a-szalagavatok

 

A PSZ szerint nagyobb jogkör kellene az igazgatónak

Üdvözli a kormányfő bejelentését a Pedagógusok Szakszervezete. Szabó Zsuzsa elnök a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta: szerintük is indokolt a digitális munkarendre való átállás, emellett örülnek annak is, hogy végre tesztelni fogják a pedagógusokat. A Pedagógusok Szakszervezete fontosnak tartaná azt is, hogy ha egy iskolában megjelenik a fertőzés, az igazgatónak legyen joga rendkívüli szünet vagy tanítás nélküli munkanap elrendelésére. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/orulnek-a-tanarok-a-tavoktatasnak-8934506/

 

Megjelent a rendelet a korlátozásokról

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely az Orbán Viktor által bejelentetett korlátozásokat részletezi. Miután a parlament megadta a felhatalmazást a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbítására, szigorú korlátozások léptek érvénybe november 11-én nulla órától. A bölcsődék, óvodák és az iskolák a 8. osztályig nyitva maradnak, 9. évfolyamtól átállnak digitális oktatásra. A középiskolai kollégiumoknál a döntés az igazgatóké. A nevelési, oktatási intézmények dolgozói tesztelésének részleteiről külön kormányrendelet rendelkezik.

https://telex.hu/koronavirus/2020/11/10/rendkivuli-jogrend-kijarasi-korlatozas-rendelet-veszelyhelyzet

 

Egyetlen hatóság sem tudja, hány koronavírusos pedagógus van az országban

Az igazgatók elvileg nyilvántartást vezetnek a fertőzött pedagógusokról, így nem egészen világos, miért nem áll rendelkezésre egyetlen hatóságnál sem ezek országos összesítése. A koronavírusos tanárokról és a járvány oktatásban dolgozó áldozatairól így kizárólag a szakszervezetek által közölt adatokra támaszkodhatunk - írta a 24.hu portál.

https://24.hu/belfold/2020/11/11/koronavirus-fertozott-pedagogusok-klebelsberg-kozpont-nnk/

 

Ismét megkésett önvallomás lett az iskolabezárás

A portál sorra vette, miként alakultak az iskolákat érintő járványügyi döntések az elmúlt hónapokban, amelyek alapján látható: lényegében semmi sem változott az első hullám óta.

https://24.hu/belfold/2020/11/11/koronavirus-iskolabezaras-digitalis-oktatas-tavoktatas/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202011

 

A diákok kevesebb tananyagot szeretnének a digitális oktatásban

Az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) több mint 26 ezer fő megkérdezésével, tavasszal közvélemény-kutatást készített, melynek eredményét a 24.hu ismertette. Összesen 1826 településről érkeztek be a válaszok, nagyrészt diákoktól (21 237 fő), de több mint 3000 szülő és 1900 pedagógus véleményét is tükrözi az eredmény, amely felhasználható az őszi digitális oktatásban. A válaszadók 26 százaléka kevesebb tananyagot és feladatot, betarthatóbb határidőket szeretne. 18 százalékuk pedig egységes platformot használna, így a feladatokat könnyebben lehetne nyomon követni. A diákok 50 százaléka úgy érezte, hogy sokkal több időt tölt távoktatásban az iskolával kapcsolatos teendőkkel. Összességében az átlag 10-ből 5 pontra értékelte a távoktatás sikerességét. A tanárok egyébként tényleg elég sok felületet használtak az online oktatásban, a kutatás szerint több mint 20-at.

https://24.hu/belfold/2020/11/11/koronavrus-felmeres-digitalis-oktatas-online-oktatas/

 

Nyíregyházi pedagógusokat tüntettek ki

Hagyományosan pedagógusnapon adnak át kitüntetést, de a járvány miatt szűk körben most tartottak ünnepséget. Kovács Ferenc polgármester kiemelte: „ebben a rendkívüli, soha nem tapasztalt helyzetben sem feledkezünk meg a pedagógusainkról, hiszen a munkájukért, kitartásukért és az eredményeikért, ha lehet, most még nagyobb elismerést érdemelnek.” A névsort is közölte a lap.

https://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2020/11/nyiregyhazi-pedagogusokat-tuntettek-ki

 

november 12.

A PSZ egyszeri 100 ezer forintos támogatást kér a digitálisan oktatóknak

A PSZ elnöke az RTL híradónak ismertette a követelések egyikét, miszerint 100 ezer forintos támogatást kér a szakszervezet az online oktatást végző oktatóknak, pedagógusoknak, hiszen költségeik voltak/vannak, miközben állami feladatot látnak el.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/digitalis-oktatas-dontenek-az-internethasznalatrol

 

Nemzeti Pedagógus Kar: javaslatok a védekezés segítésére

Javaslatcsomagot állított össze a Nemzeti Pedagógus Kar, segítve a koronavírus-járvány elleni védekezést. A kar honlapján közölte: első körben tesztelésre javasolja a 60 év feletti oktatási dolgozókat, a valamilyen betegséggel küzdőket, a gyógypedagógiai intézményben dolgozókat, az utazó pedagógusokat, akik 6 és 8 évfolyamos gimnáziumban dolgoznak, a szakmai gyakorlatok oktatóit, illetve az óvodában nevelési-oktatási tevékenységet végzők mellett az egyéb alkalmazottakat. Fontosnak tartanák, hogy egységes, egyszerűsített eljárás legyen az intézményekben, és a munkájuk ellátása közben a Covid-fertőzést elkapó alkalmazottak 100 százalékos táppénz térítést kapjanak. Javasolják, hogy ha az iskola és a pedagógus meg tudja oldani, a nem beteg, de például karanténban lévő pedagógusok küldhessenek otthonról tananyagot, illetve online órát tarthassanak.

https://index.hu/belfold/2020/11/12/nemzeti_pedagogus_kar_kozlemeny_javaslatok_koronavirus_magyarorszagon/

 

Állítólag negatív teszt nélkül is taníthatnak egy szombathelyi iskolában

Egy szombathelyi iskola pedagógusa (név nélkül) számolt be arról, hogy a tanárok negatív teszt nélkül is, fakultatívan dönthetik el, hogy otthon maradnak-e és a betegség után mikor mennek vissza dolgozni. A pedagógus szerint a tüneteket produkáló tanárok nagy része nem is értesíti háziorvosát, nem csináltat tesztet. A tankerület igazgatója nem ismeri az esetet. Idézet az igazgató válaszából:

„Eljárásrendünk szerint minden intézmény naponta jelzi a Tankerület felé a Covid 19 vírussal közvetlenül érintett (pozitív teszttel rendelkező) tanulók, pedagógusok, egyéb alkalmazottak számát, illetve azt is jelzi, ha felmerül a megbetegedés gyanúja és az érintett kolléga tesztelésre vár. Az iskolák a szoros kontakt miatt karanténba kerültek számát is napi rendszerességgel megküldik a fenntartónak. A napi szintű jelentések alapja az érintettek jelzése az iskola felé. A tesztelésre váró pedagógust minden esetben arra kérjük, hogy maradjon otthon. (….)”

https://www.nyugat.hu/cikk/negativ_teszt_nelkul_is_tanithatnak_egy_szombathelyi_iskolaban

 

A szakképzésben tanulók és oktatók érdekét is szolgálják a járványügyi intézkedések

A tanulók érdekeit szem előtt tartó, a veszélyeztetett korú vagy egészségügyi állapotú oktatókat védő, a járvány terjedésének megfékezését szolgáló változtatások léptek életbe a szakképzésben - ismertette Schanda Tamás, az ITM államtitkára. Az iskolai szakmai oktatás őszi szakmai vizsgaidőszakának még folyamatban lévő komplex szakmai vizsgáit, valamint az ágazati alapvizsgákat a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett kell megszervezni. A többcélú szakképző intézmények kollégiumaiban mind a szakmai gyakorlati oktatáshoz, mind a vizsgán való részvételhez biztosítani kell a kollégiumi ellátást a tanulóknak a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.

http://www.ma.hu/belfold/354224/ITM_a_szakkepzesben_tanulok_es_oktatok_erdeket_is_szolgaljak_a_jarvanyugyi_intezkedesek

 

Európai Bizottság: a koronavírus-válság nyilvánvalóvá tette a digitális megoldások fontosságát a tanításban és a tanulásban

A koronavírus-válság nyilvánvalóvá tette a digitális megoldások fontosságát a tanításban és a tanulásban, ugyanakkor rávilágított a meglévő gyengeségekre is - közölte az Európai Bizottság a közzétett éves Oktatási és Képzési Figyelőben. A 2020-as jelentés megállapította: annak ellenére, hogy az elmúlt években a tagállamok beruháztak a digitális oktatási és képzési infrastruktúra fejlesztésébe, továbbra is nagy különbségek vannak az országok között és az egyes országokon belül. A felmérésekben részt vevő országokban a tanulók több mint 15 százalékának nem kielégítőek a digitális készségei. A jelentés Magyarországra vonatkozóan megállapította, hogy a digitális oktatás további támogatására van szükség a digitális készségek fejlesztéséhez.

https://webradio.hu/hirek/kulfold/europai-bizottsag-a-koronavirus-valsag-nyilvanvalova-tette-a-digitalis-megoldasok-fontossagat-a-tanitasban-es-a-tanulasban

 

Ingyenes digitális oktatási program általános és középiskolás diákoknak

A középiskolák és a felsőoktatási intézmények a kormány intézkedéseinek értelmében ismét digitális oktatásra álltak át. Az OTP Fáy András Alapítvány a kihívásokra válaszul, illetve szakmai víziója eléréséhez általános és középiskolás diákok részére a pénzügyi ismeretek területét átfogó, ingyenesen elérhető, a Nemzeti alaptanterv elvárásait és ajánlásait követő, digitális oktatási programot indít, amely jelentős segítséget jelenthet a középiskolák digitális tanrendre való átállásában.

http://www.mediapiac.com/trending-now/Ingyenes-digitalis-oktatasi-program-altalanos-es-kozepiskolasoknak/211265/

 

ITM: rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt követően, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a távmunkáról szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók és a munkavállalók a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak. A távmunkának a veszélyhelyzet időtartama alatt rugalmasabbá váló szabályai biztonságosabbá teszik a munkavégzést, csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itm-rugalmasabba-valnak-tavmunka-szabalyai-veszelyhelyzet-idejen

 

november 13.

A tanárok további intézkedéseket sürgetnek, a PSZ 20 pontos követeléslistát írt

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón a Magyar Nemzet kérdésére egyértelművé tette, hogy a tesztelés nemcsak az állami fenntartású intézményekre, hanem valamennyi iskolai dolgozóra vonatkozik, beleértve az egyházi, alapítványi, magánintézmények alkalmazottait is. Az oktatást érintő járványügyi intézkedésekhez újabb javaslatokat fogalmaztak meg a tanári szervezetek: egyebek közt védőfelszereléseket és veszélyességi pótlékot kérnek. A Magyar Nemzet ismertette a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatait, továbbá a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeléseit is. „Kérik azt is, hogy az online oktatást végző pedagógusok kapjanak egyszeri százezer forintos támogatást, a tantermi nevelést végzők számára pedig bérük húsz százalékának megfelelő veszélyességi pótlékot állapítsanak meg”.

https://magyarnemzet.hu/belfold/helyeslik-a-szigoritasokat-a-tanarok-tovabbi-intezkedeseket-is-surgetnek-8945816/

 

A válogatás nem teljes körű!