Hírek

Heti lapszemle 2020. november 20.

Heti lapszemle 2020. november 20.

A PSZ augusztus óta javasolta, utóbb követelte, hogy a krónikus beteg pedagógusokat mentesítsék a tantermi oktatás alól. Ez részben megvalósult, de az intézményvezetőkre bízzák a kérelmek elbírálását. Szakszervezetünk szerint sokan kimaradnak a lehetőségből, pedig veszélyeztetettek. Ráadásul az oktatásban sok a hiányzó munkatárs, őket is helyettesíteni kell, ami nagy nehézséget okozhat az intézményvezetőknek.

 

november 13.

Elhunyt egy miskolci igazgató

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója - írta a megyei portál az iskola honlapja alapján. 55 éves volt.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/elhunyt-a-szemere-bertalan-igazgatoja-4715842/#

 

Meghalt a Fasang Árpád Zeneiskola egyik tanárnője is

November 13-án, 58 éves korában halt meg a tanárnő - közölte a csepel.info.

http://csepel.info/?p=76639

 

Azonnali zárást követel a PDSZ

Ausztriában a járvány miatt december 8-ig bezárnak az iskolák, és mivel Magyarország az osztrák modellt követi, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a hazai oktatási intézmények zárását követeli a kormánytól.

https://telex.hu/koronavirus/2020/11/13/pdsz-koronavirus-kovetelesek

 

A járvány miatt lazítana az érettségi feltételein Bencsik János

A független képviselő szerint a pandémia miatt az 50 órás kötelező közösségi szolgálat teljesítése szinte lehetetlen, márpedig ez az érettségi feltétele. Határozati javaslata szerint ezt a szabályt ideiglenesen fel kell függeszteni, hogy mindenki megkezdhesse tavasszal az érettségi vizsgát.

https://24.hu/belfold/2020/11/13/a-jarvany-miatt-lazitana-az-erettsegi-feltetelein-bencsik-janos/

 

Az oktatás az egyik legnagyobb versenyképességi tartalék

Az OECD megjelentette „Education at a Glance” éves kiadványát, amely vegyes képet fest a magyarországi oktatásról. Az állami óvodai rendszer, a duális képzés kiterjedtsége és a külföldi diákok arányának jelentős emelkedése kedvező, azonban a tanárok hatékonyabb terhelése és utánpótlása, a korai iskolaelhagyás csökkentése, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelése egyaránt jelentős versenyképességi tartalék lenne Magyarország számára. Asztalos Péter (MNB) elemző cikke.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201113/az-oktatas-az-egyik-legnagyobb-versenykepessegi-tartalek-magyarorszagon-456758

 

Emmi: túl sok az iskola, az uniós átlagnál kevesebb gyerek jut egy tanárra

Magyarország az uniós átlagon felül költ oktatásra, az iskolákban kevesebb diák jut egy tanárra, mint az európai átlag - a többi között ezt állapítja meg az Európai Bizottság Oktatási és Képzési Figyelő kiadványa - írta az Emmi. A jelentés szerint a magyar köznevelésben túl magas az iskolák száma, a gyermekszám csökkenése miatt nőtt a kihasználatlan kapacitás. Felhívja a figyelmet a pedagógusok idősödésére, beszámol az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében felállított iskolaőrségről is.

https://kormany.hu/hirek/megjelent-az-europai-bizottsag-oktatasi-es-kepzesi-figyelo-cimu-kiadvanya

 

november 14.

Veszélyeztetett kategóriába tartoznak a tanárok

Az antigéntesztek arra jók, hogy kiemeljék a közösségből a tüneteket mutató fertőzötteket, de a fertőzést az iskolában nem tudják megakadályozni. Márpedig erre szükség lenne, hiszen a tanárok a veszélyeztetett kategóriába tartoznak, és nemcsak azért, mert foglalkozásukból adódóan sok emberrel töltenek el hosszú időt egy légtérben. A hazai pedagógustársadalom átlagéletkora a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint 50 év felett jár, ráadásul nagyon sok közöttük a krónikus beteg.

https://hvg.hu/itthon/20201114_altalanos_iskola_tanar_koronavirus_vedekezes?fbclid=IwAR1WWGrWCgPBaCf5ouLckVjremRb02TkYd7JC6f3dTHawGKkAifPUCv6NT

 

Mécsesek a koronavírusban elhunyt mosonmagyaróvári tanár emlékére

Mécsesek százait gyújtották pedagógustársak, egykori diákok a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium főbejáratánál a földrajz-rajz szakos tanár emlékére, aki november 11-én halt meg: szervezete feladta a harcot a koronavírussal szemben.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/mecsesek-egnek-a-koronavirusban-elhunyt-mosonmagyarovari-tanar-emlekere-10404772/?fbclid=IwAR1_vZolbd6VvAU0173sI_xcrIBn_vUSj4pB7mg_frVwkpWQdDlHxsw632c

 

Orbán Viktor: ingyenes internet a diákoknak

Aláírta a miniszterelnök azt a kormányrendeletet, miszerint ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/11/14/ingyenes-internetet-biztosit-a-kormany-a-diakoknak?source=hirkereso

Az internet-előfizetéssel rendelkező pedagógusok is élhetnek a lehetőséggel.

https://index.hu/belfold/2020/11/14/ingyen_internet_kozepiskolas/

 

Kásler Miklós: „ha úgy hozza a kényszer, a felső tagozaton is elrendeljük a tantermen kívüli oktatást”

A miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában egy kérdésre azt válaszolta: „a főiskolák és egyetemek, valamint a középiskolák digitális tanrendre átállítása is komoly megfontolás eredménye volt. Nem szívesen vezetnénk be ezt az általános iskolákban is, de ha úgy hozza a kényszer, akkor a felső tagozaton elrendeljük a tantermen kívüli oktatást.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/tavasszal-mi-tartottuk-kezben-a-jarvanyt-most-igazodunk-hozza-8950847/

 

„Előbb fognak kidőlni a tanárok, mint a gyerekek”

Az általános iskolások szüleit és tanárait is megosztotta a bejelentés, miszerint online oktatásra álltak át a középiskolák és az egyetemek, a 14 év alatti diákoknak viszont továbbra is be kell járniuk az órákra. Egyesek örülnek, hogy marad a tantermi oktatás az általánosban, mások viszont nem merik iskolába engedni gyermeküket.

http://eduline.hu/kozoktatas/20201113_szuloi_velemeny

 

november 15.

Stratégiai tervezés helyett ötletelés folyik az összeomlás szélén táncoló oktatásban

Káosz, fejetlenség, zavarodottság, a stratégiai tervezésben való kételyek jellemzik az összeomlás szélén táncoló oktatási rendszert. A pedagógushiány, a rendeletekkel meg nem erősített bejelentések, az igazgatói jogkörök megnyirbálása miatt a helyzetet inkább bonyolítják a november 9-én bejelentett szigorítások. A Pedagógusok Szakszervezetét ez késztette arra, hogy 20 pontban további intézkedéseket követeljen. Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével beszélgetett a Hírklikk munkatársa.

https://hirklikk.hu/kozelet/strategiai-tervezes-helyett-otleteles-folyik-az-osszeomlas-szelen-tancolo-oktatasban/372614/

 

Elhunyt a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont igazgatója

Október végén lehetett arról hallani, hogy a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban többen is megbetegedtek koronavírus-fertőzés miatt, továbbá arról is, hogy legsúlyosabb állapotban az iskola igazgatója van. A lap arról értesült, hogy az igazgató elhunyt.

https://szabadpecs.hu/2020/11/elhunyt-gyorvari-gabor-zoltan-a-miroslav-krleza-horvat-iskolakozpont-igazgatoja/?fbclid=IwAR0ldkn_95QFiuLeZyKD3H9fDqlVfpsdlp7Ne5YAKOhhKh-JujWlhi2EfL8

 

Egyetemisták tesztelik majd a tanárokat

Az Indexhez került levél szerint Bódis József, az ITM államtitkára azt írta a HÖOK vezetőinek: „a koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges”. Az egyik feladat az általános iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozói körében végzett rendszeres tesztelés. A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégén 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, szakmai felkészítésüket oktatóvideók segítik.

https://index.hu/belfold/2020/11/15/koronavirus_egyetemi_hallgatok_teszteles_vezenyles/

 

november 16.

A krónikus betegség pedagógusok kérésükre online oktathatnak

Bár a járvány jelen van a köznevelésben, az iskolák továbbra sem gócpontok - jelentette ki az államtitkár. Maruzsa Zoltán közölte: november 11-e óta 501 középiskola digitális munkarendben működik. Továbbá 210 helyszínen lépett életbe tantermen kívüli digitális munkarend, és jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt 15 esetben. 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni.    Csupán egyetlen pedagógus lett koronavírusos az érintett intézmények 63 százalékánál, 97 százalékánál pedig 1-5. A kormány 9 olyan intézményről tud, ahol több mint 10-en fertőződtek meg. Értesítést kapnak az iskolák, hogy a krónikus betegségben szenvedő, adókedvezményre jogosult pedagógusok kérésükre online oktathatnak, ha erre szakmailag képesek, az intézmény rendelkezésére áll a digitális háttér, és biztosítják a tanulók felügyeletét.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-az-iskolak-tovabbra-sem-kepeznek-gocpontot

 

A szolgáltatóknál kell igényelni az ingyenes internetet

A szolgáltatóknál kell igényelni a digitális oktatásban részt vevő diákoknak és tanároknak járó 30 napos ingyenes internet-szolgáltatást - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A kedvezményt a decemberi számlán írják jóvá.

https://nepszava.hu/3099415_a-szolgaltatoknal-kell-igenyelni-az-ingyenes-internetet

 

Az iskolák csaknem fele továbbra is ragaszkodik az írásbeli felvételihez

Az idén 535 középiskola, az intézmények 48 százaléka jelezte igényét, hogy a tanulók vegyenek részt központi írásbeli vizsgán, amelyre december 4-ig kell jelentkezni.

https://nepszava.hu/3099410_az-iskolak-csaknem-fele-tovabbra-is-ragaszkodik-az-irasbeli-felvetelihez

 

Nem lelkesednek a középiskolák a digitális tanításért

Most nem elég a diákokat tanítani, hiszen ott húzódnak a háttérben a járvány okozta családi problémák. A digitális térben azt is meg kell oldani, hogy a gyerekek lelkével is tudjanak foglalkozni. Ez szintén komoly kihívás, amit most le kell küzdeni - mondta egy igazgató.

https://index.hu/belfold/2020/11/16/kozepiskolak_digitalis_atallas/

 

Ellehetetlenítik a nyelvoktatást az óvodákban

Ellehetetlenítik az idegen nyelvű óvodákat, legalábbis azokat, amelyek valamelyik világnyelven képzik a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy spanyol - ezzel kereste meg több olvasó a 24.hu szerkesztőségét. Az egyik óvodát arra kötelezték, hogy hagyja el nevéből az utalást az angol nyelv tanítására, ezt a nevelési programjából is törölje. A cikk szerint a magyar cégek által működtetett magánóvodák kerülhettek fókuszba, a nemzetiségi nyelvekkel nincs baj, a nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést.

https://24.hu/belfold/2020/11/16/angol-nyelvu-ovoda-nyelvoktatas-nemzetisegi-ovoda/

 

november 17.

Egy testnevelő meghalt Vas megyében

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy iskolánk szeretett tanára, Imrő János 2020. november 16-án, 61 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt” - közölte honlapján a VMSZC Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium. A csepregi iskolában testnevelést tanított.

http://ntszki.hu/2020/2020/11/mely-fajdalommal-tudatjuk

Az MLSZ korábbi alelnöke is volt, haláláról beszámolt más portál is:

https://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/gyasz-elhunyt-a-korabbi-mlsz-alelnok-imro-janos-2795389

 

A krónikus beteg tanárok átállhatnak digitális oktatásra

Ha kérik, az intézményvezető engedélyével digitálisan is taníthatnak a krónikus beteg pedagógusok, de ennek vannak technikai feltételei, továbbá meg kell oldani az iskolákban a tanulók felügyeletét - idézte az RTL híradó Maruzsa Zoltán államtitkár bejelentését. A PSZ augusztus óta kéri a kormányt, mentsék fel a krónikus beteg pedagógusokat a tantermi oktatás alól, ezért a szakszervezet örül a bejelentésnek, de annak nem, hogy a kérést az igazgatók vissza is utasíthatják. Totyik Tamás alelnök azt mondta: eddig az államtitkárság azzal utasította vissza a PSZ kérését, hogy sok intézményben működési problémát jelentene, ha mentesítenék a tantermi tanítás alól az érintett pedagógusokat.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-kronikus-beteg-tanarok-atallhatnak-digitalis-oktatasra

 

Petíció indult a kötelező óvoda ellen

Több óvodában megtiltották a szülőknek, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva otthon tartsák egészséges gyermekeiket, míg más intézményekben ezt engedélyezik, máshol kifejezetten kérik is. Egy szülő online petíciót indított, hogy a kötelező óvodába járást függesszék fel a járvány idejére. A PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szerint, ha egy szülőnek lehetősége van arra, hogy otthon tartsa óvodáskorú gyermekét és így óvja a fertőzés veszélyétől, az óvodának ezt meg kell engednie. Verba Magdolna kiemelte: az egészség védelme a legfontosabb, nincs olyan jogszabály, amely ezt felülírná. Szerinte az óvodavezetőknek nem kellene központi utasításokra, rendeletekre várniuk.

A Népszava a cikk cégén idézte az államtitkár krónikus beteg pedagógusokról tett bejelentését, továbbá a PSZ reagálását is:

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta: a szakszervezet információi szerint az elhunyt pedagógusok közül 11-en krónikus betegek voltak. Szerinte aggályos, hogy az államtitkár azokat a krónikus betegeket említette, akik betegségük miatt adókedvezménye jogosultak, ám sokan - például akik magas vérnyomásban szenvednek, vagy daganatos betegségből épülnek fel - nem tartoznak ebbe a körbe.

https://nepszava.hu/3099481_peticio-indult-a-kotelezo-ovoda-ellen

 

Egy hét késéssel derült ki, hogy online is taníthatnának a krónikus beteg pedagógusok

A miniszter már november 10-én engedélyt adott a digitális munkarendre, de Maruzsa Zoltán államtitkár csak november 16-án jelentette be. A PSZ budapesti szervezete Facebook-oldalán tette közzé Kásler Miklós levelét. A cikk felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete már október 8-án azt követelte, hogy a krónikus beteg, vagyis veszélyeztetett pedagógusok azonnal távoktatásban, otthonról taníthassanak. Legutóbb november 11-én, 20 pontos követelésében szerepelt: ezeket a pedagógusokat azonnal mentesítsék a tantermi oktatás alól.

https://hvg.hu/itthon/20201117_PSZ?s=hk

 

Szolgálati lakással csábítják a pedagógusokat

Újabb milliárdokkal támogatja a kormány a közfeladatot ellátó személyek lakhatását. A lehetőséggel egyre több pedagógus él, mivel a fenyegető szakemberhiány kivédése érdekében sok településen szolgálati lakás felkínálásával teszik vonzóbbá a tanári, óvónői állásajánlatokat. A Nemzeti Pedagógus Kar előrejelzései szerint a nyugdíjba vonulók számát még néhány évig fedezik az új belépők, öt éven belül súlyos szakemberhiány lehet. A tanártársadalom korfája folyamatos elöregedést mutat, ezért is szükség van a lakásprogramhoz hasonló motivációs eszközökre az utánpótláshoz.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szolgalati-lakassal-csabitjak-a-pedagogusokat-8962976/

 

Három hét múlva várható az általános iskolák bezárása is?

Nahalka István oktatáskutató szerint kb. három hét múlva nálunk is bezárnak az általános iskolák. A magyar oktatási rendszer még azért tart ki, mert a pedagógusok, az iskolaigazgatók hátán fát lehet vágni. De az osztrákokhoz hasonlóan nekünk is be kellene zárnunk az óvodákat és az általános iskolákat, még akkor is, ha ennek komoly következményei vannak.

https://hirklikk.hu/kozelet/harom-het-mulva-varhato-az-altalanos-iskolak-bezarasa-is/372694/

 

A pedagógiai szakszolgálatnál dolgozókat is hetente tesztelik majd

A pedagógiai szakszolgálatnál dolgozókra is vonatkozik a heti koronavírus-tesztelés - közölte Novák Katalin tárca nélküli miniszter.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/novak-a-pedagogiai-szakszolgalatnal-dolgozokat-is-heti-rendszeresseggel-tesztelik-2511876?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Sok szülő nem visel maszkot, a pedagógus pedig tünetekkel is tanít?

Olvasói levél szerint egy általános iskolás gyermek édesapja arról számolt be, hogy az egyik szombathelyi iskola előtt délutánonként jó, ha tízből hatan viselnek maszkot. A vitát tovább árnyalja, hogy egyre többször hallani tanárokról, akik tünetekkel mennek tanítani, tankerületi vezetőkről, akik megtiltják az iskoláknak, hogy tájékoztassák a szülőket a járványügyi adatokról.

https://www.nyugat.hu/cikk/maszk_az_iskolak_bejarata_elott_olvasoi_level

 

A szakképzés is beállt a sorba

Szilágyi János azt elemzi, hogy az elmúlt 10 évben a politikai kormányzásnak milyen célkitűzései határozták meg a szakképzés átalakítását.

https://nepszava.hu/3099523_a-szakkepzes-is-beallt-a-sorba

 

november 18.

Horváth Péter: nehézkes a kieső pedagógusok pótlása

Már van olyan iskola, ahol gondot okoz a helyettesítés a járvány miatt. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter az Inforádiónak azt mondta: a tesztelés biztosan segít az általános iskoláknak és az óvodáknak is, ahogy az otthonról való tanítás lehetősége is (krónikus betegséggel élő tanárok esetében). Abban elkelne a támogatás, hogy ez utóbbit miként szervezzék meg, ha egy kisebb iskolában több tanár is a távoktatást választja. További gond, hogy a nyugdíj után óraadóként visszajáró idős tanárok gyakran kérik, szüntessék meg munkaviszonyukat a járvány miatt. A kieső tanárok pótlása többször nehézkes, de muszáj valahogy megoldani.

https://infostart.hu/belfold/2020/11/18/horvath-peter-nehezkes-a-kieso-tanarok-potlasa-de-valahogy-muszaj-megoldani

 

A távoktatásban is az uniós átlag alatt teljesít Magyarország, sok az idős tanár

A magyar diákok alapkészségeinek átlagos szintje jelentősen elmarad az uniós átlagtól, az elmúlt tíz évben több területen is romlott a teljesítményük - állapította meg az Európai Bizottság a nemrég publikált Oktatási és Képzési Figyelő 2020 kiadványában. Továbbra is probléma a korai iskolaelhagyók nagy aránya, a magyar pedagógusok elöregedése. A tanárhiány is egyre nagyobb kihívás, ebben nagy szerepe van az alacsony fizetésnek (a pedagógusbérek más felsőfokú végzettségűek fizetésének 61-70 százalékát teszik ki). A koronavírus-járványban a bizottság a digitális oktatást is vizsgálta: a digitálisan támogató iskolák aránya Magyarországon az európai átlag alatt van, a márciusi átállás a távoktatásra pedig rávilágított a tanárok egyenlőtlen felkészültségére és a tanulók eltérő hozzáférésére a digitális oktatáshoz.

https://nepszava.hu/3099753_nem-lepodtunk-meg-tavoktatasban-is-az-unios-atlag-alatt-teljesit-magyarorszag

 

Kiábrándító jelentés a magyar oktatásról: a diplomát szerzők többsége máshol keresi a boldogulást

Drasztikusan romló tanulói teljesítmények, növekvő lemorzsolódás, a minőségi oktatáshoz való egyenlőtlen hozzáférés, aggasztó tanárhiány, növekvő szegregáció - az uniós jelentésből a hvg.hu is idézett. Az alapképzés nem képes fedezni a tanárok iránti keresletet: a pedagógusképzésre jelentkezők száma nőtt az elmúlt években, de nagy a lemorzsolódók aránya és a diplomát szerzők többsége nem a szakmájában helyezkedik el. Vannak azért jó hírek is: a kisgyerekek óvodai nevelésben Magyarország az első, de jók vagyunk a frissen végzettek foglalkoztatási arányában is.

https://hvg.hu/elet/20201118_europai_bizottsag_magyar_oktatas_jelentes

 

Trencsényi László a magyar oktatásról

A Magyar Pedagógiai Társaság elnökével beszélgetett a Klubrádió az oktatás romló helyzetét bemutató uniós jelentésről, a polgármesterről, aki szerint nem árt a testi fenyítés a gyerekek iskolai neveléséhez, valamint arról, hogy miért nem tetszenek a kormánynak az angol nyelvű óvodai játékok. A szakértő ironikusan azt mondta, talán vannak, akik szerint inkább kipcsakul kellene tanulni, fityiszt mutatni Európának: „Ugocsa non coronat, a mi óvodáinkban nem lesz angol”.

https://www.klubradio.hu/adasok/ugocsa-non-coronat-tanuljon-kipcsakul-a-gyerek-114772

 

A digitális oktatás a megoldás az iskolai bántalmazásra?

Sokkal kevesebb bántalmazást tapasztaltak a gyerekek a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatás hatására - állapította meg egy közép-európai felmérés. Magyarországon a szülők 31 százaléka kedvező, 29 százaléka kedvezőtlen változást észlelt gyermeke viselkedésében.

https://hirado.hu/kultura-eletmod/eletmod/cikk/2020/11/18/a-digitalis-oktatas-a-megoldas-az-iskolai-bantalmazasra?source=hirkereso

 

Életet mentett egy iskolaőr

A sajókazai általános iskolában teljesített szolgálatot november 18-án az iskolaőr. Két ötödikes tanuló szólt neki, hogy iskolatársuk elájult. Az egészségügyi képesítéssel is rendelkező iskolaőr szinte egyszerre hívta a 112-es segélyhívót, helyezte stabil oldalfekvésbe a 11 éves kislányt. Az időközben kiérkező mentők a diákot kórházba vitték - írta a police.hu.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozrendvedelem/az-iskolaor-tudta-mit-kell-tennie

 

Sikeres az iskolaőrség Debrecenben

Szeptember óta járják a folyosókat az iskolaőrök Debrecen több oktatási intézményében. Ezt a lehetőséget a városban 15 iskola vette igénybe. Az iskolaőrök a szervezeti kultúra részévé váltak és a koronavírus okozta egészségügyi előírások miatt még inkább felértékelődött a jelenlétük - mondta Tirpák Zsolt, a Szakképzési Centrum kancellárja.

https://hirtv.hu/kultura/sikeres-az-iskolaorseg-debrecenben-2511995?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Új helyszínen és máskor tartják az Educatico szakkiállítást

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást január 21. és 23. között az online térben lehet majd követni. A továbbtanulni vágyók biztonságosan, mégis személyesen informálódhatnak egyetemi szakokról, a bekerülés feltételeiről, a vizsgaidőszak sajátosságairól, valamint képzésekről, gyakornoki programokról, nyelvtanulási vagy Erasmus-lehetőségekről.

https://profitline.hu/Uj-helyszinen-es-mas-idopontban-tartjak-meg-az-Educatio-szakkiallitast-414870

 

november 19.

Pedagógushallgatók segítségét kérné a PSZ

Több ezer pedagógus mentesülhet a járvány miatt a tantermi oktatás alól, miután a krónikus betegségben szenvedők bizonyos feltételekkel átállhatnak digitális tanításra - közölte az Emmi. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a karanténban lévők nagy száma miatt sok iskolában már most túlterheltek a pedagógusok. A krónikus betegek tantermi oktatás alól való mentesítését többször is követelte a PSZ, ám a tárca azzal utasította el az ötletet, hogy nagyon sok intézmény működésképtelenné válna, ha minden érintett élne a lehetőséggel. Az érdekvédő szerint - ahogy az orvostanhallgatók részt vesznek a betegellátásban - a pedagógusképzésben is besegíthetnének az utolsó évesek az oktatásba, a diákok felügyeletébe. Ez akár tanulmányi kreditpontot is érhetne, beszámítana a szakmai gyakorlatba, és lehetővé tenné, hogy a beteg és idős tanárok közül többen taníthassanak otthonról.

https://magyarnemzet.hu/belfold/pedagogushallgatok-segitseget-kerik-a-tanarok-8972777/

Pedagógushallgatók is bekapcsolódhatnának az oktatásba

A PSZ szerint végzős hallgatók vigyázhatnának az iskolákban a tanulókra, akiknek a tanára (krónikus betegként) otthonról tanítja őket, hiszen a járvány miatt sok oktatási dolgozó hiányzik. Erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak. A járványról készült összeállítás része volt a rövid nyilatkozat.

http://www.atv.hu/videok/video-20201119-atv-hirado-2020-11-19-18

 

PSZ: akár a tanítás is leállhat az általános iskolákban, olyan sok a beteg dolgozó, tanár

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az RTL híradónak nyilatkozott az országos tesztelésről. Jelezte: az intézkedés megkésett, hiszen nagyon sok tanár hiányzik az iskolákból, az oktatásból. Már most is nehéz feladat a helyettesítésük.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/orszagos-tesztelest-rendelt-el-a-kormany-a-szocialis-intezmenyekben-az-egyeszsegugyben-es-az-iskolakban

 

PSZ: a tesztelés csak látszatintézkedés, ha nem tesztelnek mindenkit

Kimaradnak az országos tesztelésből azok a pedagógusok, akik olyan intézményekben dolgoznak, ahol rendkívüli szünet vagy digitális munkarend van - derült ki a Magyar Közlönyből, amelyet nem sokkal azután tettek közzé, hogy Gulyás Gergely miniszter bejelentette: elsőként a szociális intézményekben, majd az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, egészségügyi intézményekben is megkezdődik a tesztelés. Az iskolákban, óvodákban csak a nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozókat tesztelik, másokat nem. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa úgy véli, a tesztelés csak látszatintézkedés, ha nem végeznek vizsgálatot egy intézmény minden egyes dolgozóján. – Az iskolába a portástól kezdve a takarítókon át a konyhai személyzetig bárki beviheti a vírust, komoly veszélyt jelent, ha őket nem szűrik – mondta. Szerinte a teszteléshez azoknak a pedagógusoknak is joga lenne, akik digitális munkarendben dolgoznak.

https://nepszava.hu/3099864_megsem-tesztelnek-le-minden-pedagogust

A lap egy összefoglaló cikket is készítetett, ebben is szerepel a PSZ:

https://nepszava.hu/3099904_matol-indul-a-tomeges-teszteles

 

Kezdődik az országos rendszeres tesztelés, de nem terjed ki mindenkire

Kezdődik az országos koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben - jelentette be a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az önkéntes tesztelés november 23-tól az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben folytatódik. Gulyás Gergelyt kérdeztek arról is: várható-e, hogy az általános iskolákban is elrendeljék a digitális oktatást, továbbá tervezik-e a pedagógushallgatók bevonását legalább a gyermekfelügyeletbe. Gulyás Gergely azt felelte: szeretnék, ha nem kellene az általános iskolákban, különösen az alsó tagozatban átállni a digitális oktatásra, de szükség esetén megteszik. Az oktatási kormányzat szerint jelenleg elegendő pedagógus áll rendelkezésre a feladatok ellátásához.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-12-millio-adag-koronavirus-elleni-oltoanyagot-kotott-le-magyarorszag

 

Kormánycsapdák az oktatásban

Amikor a magyar kormány ad, jó, ha mindenki figyel. Az egyik kezével ugyanis nyújt, a másikkal azonnal beépíti azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a hozzájutást ahhoz, amit nyújt. Ebből a szempontból elemezte a Hírklikk a krónikus betegek felmentését a tantermi oktatás alól, a táppénzt, az ingyenes internetet stb. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke osztotta meg a tapasztalatait a portállal.

https://hirklikk.hu/kozelet/kormanycsapdak-az-oktatasban/372790

 

Kinek jár a Béres Csepp? A másodrendűeknek nem

Egy nyugdíjas óraadó tanár olvasói levélben arra panaszkodott, hogy nem mindenki kapta meg az ajándékot az oktatásban.

https://merce.hu/2020/11/19/kinek-jar-a-beres-csepp-dilemmak-a-pedagogusok-megbecsulese-kapcsan/

 

A távoktatás nagy vesztesei lehetnek a 2021-ben érettségizők?

Azoknak a 12. évfolyamosoknak, akik már a tavalyi tanévük második felét is távoktatásban töltötték, egyre nagyobb szitokszó lesz az érettségi. Egy egyébként kitűnő végzős azt tartja a legnagyobb gondnak, hogy a távoktatás személytelen lett, így lelkesedése is elfogyott. Náluk még most, ősszel is nehézséget okoz, hogy nincs egységes online felület az iskolában, vagy ha mégis, kiderül, hogy a tanárok egy része nem tudja használni az új alkalmazásokat. Nehéz naponta megjegyezni, mit mikorra kell leadni és milyen felületen kell visszaküldeni. Arra sincs központi szabályozás, hogy az érettségi felkészítést hogyan kell megoldani. Vannak iskolák, ahol tartanak személyes konzultációkat.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20201118_erettsegizok_a_tavoktatasban

 

WHO: elkerülhetőek az újabb lezárások, nem hatékony az iskolák bezárása

Az általános maszkviseléssel elkerülhetők a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások Európában - vélekedett az Egészségügyi Világszervezet európai irodáját vezető Hans Kluge. Szerinte a vesztegzárnak és a kijárási tilalomnak az utolsó mentsvárnak kellene lennie. A maszkviselés nem csodaszer, és más intézkedésekkel együtt hoz csak eredményt. Ugyanakkor úgy véli, ha az emberek 95 százaléka maszkot hordana, nem lenne szükség lezárásokra. A tisztségviselő megjegyezte: az általános iskoláknak nyitva kellene maradniuk, mert bezárásuk nem hatékony, a gyerekek és tizenévesek ugyanis nem növelik a vírus terjedésének sebességét.

https://mandiner.hu/cikk/20201119_who_nem_hatekony_az_iskolak_bezarasa#

 

november 20.

A PSZ folyamatosan több intézkedést javasolt a járvány megfékezésére

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a 18. kerületi televíziónak beszélt azoktól a nehézségekről, amelyeket az oktatásban dolgozóknak kell elszenvedniük a járvány miatt. Ilyen például a táppénz, hiszen még mindig nem kapják meg sok helyen a fertőzött vagy karanténban lévő dolgozók a 100 százalékos táppénzt. Felidézte, milyen javaslatai voltak a PSZ-nek már a tanévkezdés előtt. (Az interjú november 6-án készült.)

https://www.youtube.com/watch?v=okiSNlvJa5I&feature=youtu.be

 

Még várni kell a korábban megígért félmilliós juttatásra

A kormány augusztusban döntött arról, hogy egy uniós projektben 400 hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és pedagógiai munkát segítő szakember kap egyszeri pluszjuttatást, ezzel a tavasszal elrendelt digitális munkarendben végzett többletfeladatokat díjazzák. Az érintettek közül többen úgy tudták, novemberben kapják meg a támogatást, ám az Emmi tájékoztatása szerint két részletben, a tervek szerint decemberben és februárban fizetnek. A lap felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete korábban üdvözölte a döntést, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatás megosztó lehet, hiszen abból sokan kimaradnak. A PSZ továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy minden, az idei évben online oktatást végző pedagógusnak adjanak egyszeri, legalább 100 ezer forintos támogatást az otthonról végzett munka elősegítésére. Az előző félévben számos tanárnak saját költségén kellett új informatikai eszközöket, kiegészítőket vásárolnia, hogy a távoktatás feltételeinek eleget tegyen.

https://nepszava.hu/3099880_meg-varniuk-kell-a-tanaroknak-a-felmillios-jutalomra

 

„Az elmúlt 10 évben nem jutott el oda a rendszer, hogy kellően nagyot lépjen előre”

Gloviczki Zoltánnal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorával, az Oktatási Hivatal korábbi elnökével készült interjú a HVG Rangsor - Diploma 2021 című, most megjelent kiadványában. „Nagyon erős elitképzésünk van, középfokon és a felsőoktatásban is, a nagy átlag azonban rosszabb állapotban van, mint azt gondoljuk” - mondta a rektor. Felidézte: tavaly a felsőfokú felvételi követelmények kibővültek volna egy nyelvvizsgával is, a kormány azonban az utolsó pillanatban visszakozott. Szerinte versenyképességi szempontból szánalmas az ország helyzete, ha a nyelvtudást nézzük. Azt is elkeserítőnek tartja, hogy a diplomaszerzésnél is problémát okoz a nyelvvizsga hiánya. Arról is beszélt, miként lehetne a felkészült fiatalokat arra motiválni, hogy a tanári pályát válasszák.

https://hvg.hu/360/20201120_oktatas_Gloviczki_Zoltan_felsooktatas_felveteli_pedagogus_hvg_rangsor_diploma_2021

 

A válogatás nem teljes körű!