Hírek

Heti lapszemle 2020. november 27.

Heti lapszemle 2020. november 27.

A PSZ vezetői a héten többször is elmondták: minden köznevelésben dolgozót tesztelni kellene, mert ez szolgálja az óvodai-iskolai közösségek érdekeit. Mint utóbb bejelentették, aki szeretné, azt szűrik. A PSZ azt is követeli régóta, hogy minden fertőzött pedagógus procedúra nélkül kapja meg a 100 százalékos táppénzt. A Kormányinfón elhangzott: módosítanak a szabályokon.

 

november 21.

Elégedetlen a PSZ a táppénz miatt

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a pedagógusok a legtöbb esetben még mindig nem kapják meg a szeptemberben megígért 100 százalékos táppénzt - mondta Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/elegedetlenek-a-szakszervezetek-tappenz-koronavirus

 

A magyar oktatás irányítóinak beszűkült a látóköre

Az oktatási rendszer jelenlegi irányítóinak meglehetősen beszűkült a látóköre - mondta Radó Péter oktatáskutató a Népszavának. Szerinte ebben az agyoncentralizált, politikai kontroll alatt működő, bürokratikusan irányított rendszerben megszűnt minden hosszú távú tervezés, a pillanatnyi politikai szempontok minden mást felülírnak.

https://nepszava.hu/3099980_a-magyar-oktatas-iranyitoinak-beszukult-a-latokoruk--interju-rado-peterrel

 

november 22.

Online tartott megemlékezést a PSZ a Magyar Közoktatás Napján

November 22-e a PSZ kezdeményezésére a Magyar Közoktatás Napja. A koronavírus-járvány miatt a megemlékezés az online térbe került. Megtekinthető a Facebookon és a YouTube csatornánkon.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/
YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC1VhROf9nE2UhQewSso7_Ag/videos

 

Kezdődik az országos tesztelés

November 23-tól kezdődik a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelése. A részvétel önkéntes, ezért a PSZ minden pedagógust arra kér, vállalja a tesztelést, mert ez közös érdek. A szakszervezet azt szeretné, ha az iskolatitkárt, a portást, a takarítókat is tesztelnék - mondta Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak. Felvetette: mi lesz azokkal, akik online tanítanak, de csoportos konzultációkra bejárnak az iskolákba, továbbá azokkal, akik gyakorlati oktatást tartanak a szakképzésben, őket fogják tesztelni? Az Emmi úgy reagált: azokat is tesztelik, akik közreműködnek a nevelő-oktató munkában.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/hetfotol-kezdodik-az-iskolai-teszteles

 

Újabb vidéki pedagógus lett a járvány áldozata

Koronavírus következtében meghalt a dunakeszi katolikus iskola egyik pedagógusa. A Dunakeszi Post információi szerint az elhunyt fejlesztő pedagógusként dolgozott. A katolikus óvodát is bezárták átmenetileg a járvány miatt.

https://www.hellovidek.hu/otthon/2020/11/22/koronavirus-ujabb-videki-pedagogus-lett-a-jarvany-aldozata

 

A pozitív eseteket el kell különíteni, hogy ne fertőzzék a közösséget

Müller Cecília országos tisztifőorvos az országos tesztelés kapcsán fontosnak nevezte a pozitív esetek elkülönítését, hogy ők már ne terjeszthessék tovább a koronavírust. A fertőzésen korábban átesetteknél is lehet pozitív az antigén teszt, de ez nem újrafertőződést jelent, a háziorvos tudni fogja, mi ilyenkor a teendő. Az oktatási-nevelési intézményekben a járási hivatalok szakemberei által végzett járványügyi vizsgálat dönti el, milyen korlátozásokat kell helyben bevezetni.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-mar-mindenhol-jelen-van-virus-az-orszagban

 

Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet

A kormány ingyenes internet-hozzáféréssel segíti a digitális oktatásban részt vevő diákokat és pedagógusokat. A leginkább rászoruló családok azonban kimaradtak a kedvezményből, mert sok helyen nincs vezetékes internet, a mobilinternetről pedig nincs szó a rendeletben. Egy felmérés szerint a 10. osztályosok 7 százaléka nem tud részt venni a távoktatásban, mert nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük. Nem jogosultak a kedvezményre az általános iskolai tanulók és tanárok, hiába rendelhetnek el digitális oktatást egy-egy helyen a fertőzések miatt.

https://telex.hu/belfold/2020/11/22/digitalis-oktatas-ingyenes-internet-hozzaferes-vezetekes-mobil-net

 

november 23.

PSZ: vonják be a végzős pedagógushallgatókat a gyermekfelügyeletbe

A PSZ augusztus óta szorgalmazta, hogy a krónikus beteg pedagógusok online taníthassanak, de elutasították - emlékeztetett Szabó Zsuzsa elnök, amikor az ATV Start műsorának nyilatkozott a PSZ követeléseiről. Most sok a beteg, a karanténban lévő pedagógus, így nehéz a helyettesítésük. Ezért a PSZ azt javasolta: az utolsó éves pedagógushallgatók felügyeljenek a diákokra az iskolákban, amikor a krónikus beteg tanár otthonról tanít. Jelezte: a lázmérést is elutasította korábban a kormány, de októbertől mégis bevezette, illetve kezdődik a tesztelés is, amelyet szintén követelt korábban a PSZ. Beszélt a táppénz okozta bonyodalmakról, hiszen sokan még most sem kapják meg a megígért 100 százalékot, csak 60-at, a maradék 40-ért hosszas procedúrát kell folytatni.

http://www.atv.hu/videok/video-20201123-kesobb-kapjak-meg-a-tanarok-a-beigert-felmillios-juttatast

 

Az egyik iskolában a pedagógusok 5 százalékának pozitív lett a tesztje, tünetmentesek voltak

„Az egyik oktatási intézményben a kollégák öt százaléka fertőződött meg” - mondta az ATV híradójának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Ezeknek a tanároknak nem voltak tüneteik, azonnal hazaküldték őket. Digitális oktatást rendeltek el, hogy a száz százalékos táppénzt megkaphassák. Sokan nem merik teszteltetni magukat, de a PSZ minden pedagógust a tesztelésre buzdít, hogy kiderüljön: az iskolák valóban gócpontok vagy sem. Az alelnök szerint a legtöbb tanár fél: ha kiderül, hogy fertőzött, táppénzre kell mennie. A PSZ ugyanakkor fontosnak tartaná a diákok tesztelését is, ugyanis sok fertőzött szülő visszaküldi az iskolába a gyermekét.

http://www.atv.hu/belfold/20201123-az-egyik-oktatasi-intezmenyben-a-pedagogusok-5-szazalekanak-pozitiv-lett-a-tesztje-de-tunetmentesek-voltak

Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak is nyilatkozott:

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/megkezdtek-a-tanarok-teszteleset

 

Nem minden tanár kért tesztet, többen az alacsony táppénztől tartanak

Az egyik budapesti iskolában a pedagógusok mintegy öt százalékának pozitív lett a koronavírus-tesztje. Mindannyian tünetmentesek voltak - erről Népszavának is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A szakszervezethez érkezett visszajelzések szerint a tanárok nagy többsége vállalta a tesztet. A PSZ álláspontja, hogy minden pedagógus vegyen részt az ingyenes tesztelésben. Akik nemet mondtak, döntésüket főként azzal indokolták, hogy nem akarnak táppénzre menni, ha kiderül, hogy fertőzöttek. Bár Kásler Miklós korábban azt ígérte, azok a pedagógusok, akik elkapják a vírust, 100 százalékos táppénzt kapnak, ez továbbra sem valósul meg, az érintettek többsége 60 százalékos juttatást kap.

https://nepszava.hu/3100303_nem-minden-tanar-kert-koronavirus-tesztet

 

16 pedagógus haláláról tud a PSZ

A PSZ információi szerint 16 pedagógus halt meg koronavírussal összefüggésben - erről is nyilatkozott az N1 televíziónak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Beszélt a tesztelésről: a PSZ örül, hogy a kormány végre elszánta magát, de megkésett a döntés. Ugyanakkor minden pedagógust kért: vegyen részt a tesztelésen, mert ez a közösség érdeke is. Most a nevelést-oktatást segítők kimaradnak, holott a szakszervezet szerint mindenkit tesztelni kellene. Téma volt a minap megjelent Oktatási és Képzési Figyelő, a magyar oktatás állapota. Az interjú - amely az Alfahír portálon is megjelent - 8 perc 20 másodpercnél kezdődik.

https://alfahir.hu/2020/11/23_0

 

Orbán: küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

A kormányfő az operatív törzs ülése után elmondta, küzdenek az iskolákért és óvodákért, hogy ne kelljen azokat bezárni. Az oktatási rendszer derekasan állta a próbát és abban reménykednek, hogy ez ezen a héten sem lesz másképp. A hét nagy akciója szerinte a tömeges tesztelés.

https://hang.hu/belfold/2020/11/23/orban-kuzdunk-hogy-az-iskolakat-es-az-ovodakat-ne-kelljen-bezarni/

 

Elkezdődött a pedagógusok tesztelése

Az operatív törzs 178 óvodai csoportban (6%) és 136 óvodában (5%) rendelt el rendkívüli szünetet, 71 általános iskolában (3%), 388 iskolai osztályban (15%) és 43 általános iskolában (2%) digitális tanrendet - ismertette a legfrissebb adatokat Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára. Az esetek többségében egy diák fertőződik meg, 95 százalékában 1-5 diák. Hétfőn elkezdődött a célzott tesztelés az oktatási és a szociális intézményekben, amely nem kötelező, de ingyenes. Összesen 191 ezer fő tesztelése történik meg péntekig. Ha fertőzöttet találnak, azonnal rendkívüli szünetet vagy digitális tanrendet írnak elő. Az eredményekről a tesztelés lezárta után adnak tájékoztatást.

https://infostart.hu/belfold/2020/11/23/itt-vannak-az-operativ-torzs-hetfoi-bejelentesei-cikkunk-frissul

 

A Klebelsberg Központ nem tudja, hány SNS-s tanulót érint hátrányosan a digitális oktatás

A KK nem rendelkezik azon adatokkal, amelyekből kiderülne, hogy az SNI-s tanulókat segíti-e, és milyen mértékben az oktatási rendszer a digitális munkarendben. Nem derül ki az sem, értékelték-e a tavaszi digitális oktatás tapasztalatait - írta a Mérce.

https://merce.hu/2020/11/23/a-klebelsberg-kozpont-nem-tudja-hany-sni-s-tanulot-erint-hatranyosan-a-digitalis-oktatasra-valo-atallas/

 

18 ezer szülő kéri az óvodák és iskolák bezárását

Néhány hete indított petíciót a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért civil közösség az óvodák és iskolák azonnali bezárásáért, mert a mostani fertőzöttségi adatok folyamatos emelkedése már csak az intézmények azonnali bezárásával csökkenthető. Miután a petíciót több mint 18 ezren írták alá, a szülői közösség levélben fordult Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz, az operatív törzshöz, az országgyűlési képviselőkhöz.

https://merce.hu/2020/11/23/18-ezer-szulo-keri-az-ovodak-es-iskolak-bezarasat-keddtol-visszater-az-idosek-vasarlasi-savja/

 

Szakmákat ajánl az Oktatási Hivatal a nyolcadikosoknak

Elkészült a nyolcadikosok központi pályaorientációs felmérésének eredménye. A továbbtanuláshoz segítséget nyújtó teszt ettől a tanévtől minden végzős általános iskolásnak kötelező. Az eredmények személyre szabottan megmutatják, a diákhoz mely szakmák illenek a legjobban, de nem muszáj a központi ajánlás szerint dönteni. Az első helyen ajánlott képzések között a fiúknál az informatika és távközlés, a gimnáziumi képzés és a sport; a lányoknál az előadó-művészet, illetve a sport és a gimnáziumi képzés szerepelt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/eloadomuveszi-baberokra-tornenek-a-nyolcadikosok-8990246/

 

november 24.

Sokan félnek, hogy nem kapják meg a 100 százalékos táppénzt, ezért inkább nem vállalják a tesztelést

A PSZ régi követelése teljesült, ám nemcsak a pedagógusokat, hanem a nevelést-oktatást segítőket is tesztelni kell - mondta az elnök, Szabó Zsuzsa az Inforádiónak. Arról is beszélt: hosszadalmas és bürokratikus az eljárás, míg egy beteg bizonyítani tudja: munkahelyén fertőződött meg, ennek hiányában viszont csak 60 százalékos táppénzre jogosult, sokakat ez tart vissza a teszteléstől.

https://infostart.hu/belfold/2020/11/24/onkentes-teszteles-tobben-az-alacsonyabb-tappenz-miatt-nem-teszteltetnek

 

Kásler Miklós szerint teljes táppénzt kapnak a koronavírusos pedagógusok

Éves beszámolójában a miniszter az Országgyűlés kulturális bizottságában beszélt arról is, hogy a járvány dinamikája most indokolta: a közoktatásban gyorsteszteléssel bővítsék a védekezéshez szükséges információkat. Egy kormánypárti képviselő felvetésére elmondta, megvan a jogszabályi háttér a koronavírus-fertőzést szenvedő pedagógusok 100 százalékos táppénzének kiutalásához.

https://infostart.hu/belfold/2020/11/24/kasler-miklos-teljes-tappenzt-kapnak-a-koronavirusos-pedagogusok

 

Müller Cecília is javasolja a tesztelést

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az RTL híradója azt kérdezte: a kormány miért nem tette kötelezővé a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok számára a tesztelést. Az országos tisztifőorvos azt mondta: „ez egy egyéni választás, egy döntés lehetősége. Felajánljuk és javasoljuk, hogy vegyék igénybe.” Szerinte ez olyan, mint egy egészségügyi szűrővizsgálat.

https://liner.hu/muller-cecilia-valasza-arra-a-kerdese-hogy-miert-nem-kotelezo-a-teszteles-a-pedagogusoknak/

 

ITM: rendben zajlik a digitális oktatás a szakképzésben

Zökkenőmentesen álltak át az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő szakképző intézmények a digitális oktatásra - közölte a tárca. A gyakorlati képzés online formájában 86 ezer tanuló részesül. Tanműhelyi foglalkozáson a szakmai oktatásban tanulók harmada, külső gyakorlati helyszínen pedig 17 százalékuk vesz részt. A gyakorlati órák tanműhelyben való megtartásában mintegy 3500 oktató működik közre. A személyes részvétellel járó gyakorlati képzés a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett, 4-10 fős csoportokban történik.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itm-rendben-zajlik-digitalis-oktatas-szakkepzesben

 

november 25.

Gördülékeny a tesztelés, de van, akik megtagadják

A tesztelés önkéntes, de Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szerint fontos lenne, hogy a pedagógusok közül mindenki éljen az államilag finanszírozott tesztelés lehetőségével. Ez az egyén és a közösség érdeke is. Az Index portálnak beszélt az első tapasztalatokról.

https://index.hu/belfold/2020/11/25/pedagogus_koronavirus_teszteles_iskola/

 

A pedagógusok a 60 százalékos táppénzből nem tudnak megélni

A PSZ régi követelése a tesztelés, de sajnálatos, hogy nem tették kötelezővé. Ha csak néhányan nem vállalják, ők akár tünetmentesként is fertőzhetik a többieket - mondta a Klubrádió Esti gyors műsorának Szabó Zsuzsa elnök. A PSZ szerint fontos, hogy minden oktatásban dolgozót teszteljenek, ne csak a pedagógusokat. Szerinte sokan azért hárítják el a tesztelést, mert ha kiderülne a fertőzöttségük, 60 százalékos táppénzt kapnak, hosszadalmas procedúra bizonyítani a maradék 40 százalékért, hogy oktatási intézményben kapta el valaki a fertőzést. Ezért az oktatásban dolgozóknak a PSZ szerint automatikusan járna a 100 százalékos táppénz. A miniszter szerint megvan a jogi háttér, de a gyakorlat egészen más.

https://www.klubradio.hu/adasok/zajlik-a-tomeges-szures-de-a-pedagogusok-felnek-hogy-pozitiv-lesz-a-tesztjuk-114886

 

PSZ: még mindig nem egységes az eljárás a táppénz elbírálásánál

Inkább betegen is visszamenne dolgozni egy pedagógiai asszisztens, annyira kevés a 60 százalékos táppénz - mondta a férj az RTL híradónak. A PSZ tudja: nem ő az egyetlen, akinek bizonyítania kellene, hogy az intézményben fertőződött meg, mondta Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak. Jelezte: nincs egységes eljárás a munkáltatók és a háziorvosok számára. Az Emmi közölte: két részletben jár a táppénz, először 60 százalék, majd az intézményi fertőződés bizonyítása után a maradék 40. (Éppen ezt kifogásolja a PSZ!)

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tappenz-nem-egyseges-az-eljaras-pedagogusok

 

Ódzkodnak a pedagógusok a teszteléstől

A tesztelők kedvesek, segítőkészek, a pedagógusok egy része mégis ódzkodik attól, hogy teszteltesse magát. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Hírklikknek adott interjújában kérte a pedagógusokat: mindenki éljen a lehetőséggel, ezt kívánja a közösség érdeke is. Szakszervezetünk továbbra is követeli, mindenki kapja meg automatikusan a 100 százalékos táppénzt, vagyis ne legyen anyagi indoka a tesztelés elutasításának.

https://hirklikk.hu/kozelet/odzkodnak-a-pedagogusok-a-tesztelestol/373070

 

Tanártesztelés: egy iskolát már be kellett zárni

Egy iskolát be kellett zárni a pedagógusok koronavírus-szűrését követően - értesült a Népszava. A lap információi szerint a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola mintegy ötven fős tantestületéből tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje, vagyis a tanári kar húsz százaléka fertőzött volt. A Pedagógusok Szakszervezetéhez is több tucat jelzés érkezett az eddigi szűrésekről. A legtöbb intézményben voltak olyan tanárok, akik nem vállalkoztak a tesztre, de a nagy többség mindenhol elvégeztette. Gosztonyi Gábor alelnök jelezte: gondot okozhat, hogy nincs iránymutatás, mi a teendő a pozitív pedagógusok közvetlen kontaktjaival. A korábbi gyakorlat szerint őket is karanténba kellene helyezni, ám ha ezt most megteszik, sokkal több iskolát kellene bezárni.

https://nepszava.hu/3100486_tanarteszteles-egy-iskolat-mar-be-kellett-zarni

 

A pedagógusok többsége esélytelen a 100 százalékos táppénzre

A Pedagógusok Szakszervezetének becslése szerint csupán a pedagógusok egyharmada kapja meg a teljes táppénzt arra az időszakra, amíg felépül a koronavírus-fertőzésből. A PSZ álláspontja szerint az oktatásban dolgozók fertőzése esetén a foglalkozási megbetegedés automatikusan vélelmezhető, ha a pedagógus olyan osztályban, csoportban dolgozott, ahol gyermek vagy a gyermek közvetlen hozzátartozója fertőződött meg koronavírussal. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Narancs.hu-nak azt mondta: az Emmi adatai szerint a szeptemberi megbetegedések után 1083 pedagógus kapta meg az igényelt teljes táppénzt. A PSZ azt vélelmezi, hogy számuk azóta  növekedhetett.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-pedagogusok-tobbsege-eselytelen-a-100-szazalekos-tappenzre-135166

 

Gócpont lett a pázmándi iskola

Olyan sokan megbetegedtek már, hogy le kéne zárni az egész falut - vélték a hatósági ellenőrzést végző rendőrök az egyik pázmándi portán. Pár nap alatt 14-ről 35-re ugrott a koronavírusos betegek száma, a Szent Gellért Általános Iskola hét diákja és hat tanára kapta el a fertőzést. A polgármester próbálta jelezni az igazgatónak, hogy járvány tört ki az iskolában, de állítólag válaszra sem méltatta.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/pazmand-altalanos-iskola-koronavirus-gocpont/y1emmy7?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A teszt eredménye sokkolta a tünetmentes pozitív tanárokat

A tesztelők tapasztalatairól írt a Telex: első napjukon nagyjából minden hatodik teszt pozitív volt, a második napon már csak a 3-4 százalékuk. A pozitívak közül egynek volt tünete, a többiek teljesen tünetmentesek voltak. „Látni lehetett, hogy őket azért kicsit sokkolta a dolog, hiszen egészségesnek gondolták magukat”. (Az antigénteszten pozitív eredményt produkálók is lehetnek egészségesek, hogy valóban fertőzöttek-e, azt csak a sokkal biztosabb eredményt adó PCR-teszt elvégzése után lehet megállapítani, de azt már nem az egyetemisták végzik.) Többször érezhető volt, hogy a tanárok félnek a vizsgálattól. Az egyik iskolában előfordult olyan is, hogy a nem tanítói státuszban lévő dolgozók, takarítók, menzások tömegesen megtagadták a tesztet, „valamiért belehergelték egymást ebbe”.

https://telex.hu/koronavirus/2020/11/25/koronavirus-hallgatok-vezenylese-teszteles-orvosi-egyetem-iskolak-ovodak

 

Dömötör Csaba: köszönet mindenkinek, aki részt vesz a tesztelésben

„Összesen 370 ezer dolgozónak van lehetősége arra, hogy teszteltesse magát, közel 17 ezer helyszínen. Ez nem kevés. Óriási munkáról van szó, köszönet mindenkinek, aki részt vesz benne" - fogalmazott videójában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/domotor-folyamatosan-zajlik-celzott-teszteles

 

Szevasztok, hőseink! Egy iskolaigazgató levele mindenkihez, akinek köze van az oktatáshoz

Senkinek sem könnyű a járványban, de mindenkinél máshol van a határ. Kesergés helyett Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola igazgatója inkább erőt önt mindenkibe, mert erre van most szükség. Csupán egy részlet a tanároknak szóló üzenetből: A tanárok krétával a kezükben rohamozzák a digitális tanrendet, megalakítva a weben a wak wezet wilágtalan csoportokat. „És a nagy digitalizálás közben lóg az analóg beletek. Mert úgy meghibridizáltuk most az oktatást, hogy az anyja is alig ismer rá.”

https://wmn.hu/wmn-life/54015-szevasztok-hoseink---egy-iskolaigazgato-levele-mindenkihez-akinek-koze-van-az-oktatashoz-a-covid-jarvanyban

 

november 26.

Gulyás Gergely az iskolákról, a táppénzről

Az iskolabezárásra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta: jelenleg az iskolák négyötöde zavartalanul működik, 3-4 százalékukat kellett csak bezárni. Egy reakciójában jelezte: a kormány dolgozik a táppénz szabályainak változtatásán, hiszen indokolt, hogy a szülő otthon maradhasson karanténban lévő gyerekével, akárcsak az, hogy a pedagógusoknál azt vélelmezzék, munka közben betegedtek meg koronavírussal, ennek megfelelően pedig fel kell gyorsítani táppénzük - most két részletben történő - kifizetését. Egy, a tanárok 100 százalékos táppénzére vonatkozó másik kérdésre válaszolva kifejtette: mindenki automatikusan megkapja a 60 százalékos táppénzt, a további 40 százalékkal kapcsolatban pedig egy törvényekben rögzített eljárást folytatnak a megbetegedés munkahelyi voltának vizsgálatáról. Egyetértett azzal, hogy ezt az eljárást egyszerűsíteni és gyorsítani kell, és azt kell vélelmezni egy iskolában dolgozó pedagógus esetén, hogy a fertőzést az iskolában kapta meg, így a táppénz 100 százalékát gyorsan és nem kettő, hanem egy eljárás eredményeként kell biztosítani.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-egyelore-maradnak-mostani-vedelmi-intezkedesek

 

Mostantól minden iskolai dolgozót tesztelnek, módosítanak a táppénz szabályain

A kormány hallgatott a szakmai szervezetekre, így mostantól minden iskolai dolgozótól vesznek mintát, aki jelentkezik a szűrésre - írta a Népszava. A Miniszterelnökség államtitkára, György István bejelentette: utasította a tesztelést irányító kormányhivatalokat, hogy minden iskolai dolgozótól, aki jelentkezik szűrésre, vegyenek mintát. Üdvözöljük a döntést, már hétfőn így kellett volna kezdeni a szűrést - mondta a PSZ alelnöke. Totyik Tamás szerint voltak iskolák, ahol tesztelték a nem pedagógus dolgozókat is, ám a legtöbb helyen ezt nem merték megtenni. Üdvözölte Gulyás Gergely miniszter bejelentését is, amely arról szólt: módosítanak a táppénzszabályokon, hogy a pedagógusok automatikusan 100 százalékos táppénzt kaphassanak. Jelezte: ez még nem elég, egyértelmű eljárásrendet, utasítást kell küldeni a háziorvosoknak és az intézményvezetőknek. A szakszervezet azt is szeretné, ha azok a koronavírussal fertőzött pedagógusok, akiknek eddig 60 százalékos táppénzt ítéltek meg, visszamenőlegesen is megkapják a hiányzó 40 százalékot.

https://nepszava.hu/3100746_mostantol-minden-iskolai-dolgozot-tesztelnek

 

Horváth Péter is tesztelteti magát, ő is szót emelt a táppénz miatt

Felelőtlen magatartásnak tartja, ha a pedagógusok nem teszteltetik magukat koronavírus ellen, félve attól, hogy táppénzre küldik őket, és emiatt kevesebbet keresnek. Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a további iskolabezárást viszont nem tartja valószínűnek. Kitért a táppénz elbírálásának bonyolultságára, többségében szerinte sem kapják meg a 100 százalékos táppénzt a pedagógusok. Már korábban is amellett érvelt, hogy a központosítás helyett jó lenne, ha az intézményvezetőknek több egyedi döntésre lenne lehetőségük a járványhelyzetben.

https://index.hu/belfold/2020/11/26/horvath_peter_gyor_pedagoguskar_revai_teszteles_koronavirus/

 

Szaporodnak az óvoda- és iskolabezárások

Meredeknek emelkedik a bezárásra ítélt óvodák, iskolák száma, miután elkezdődött a pedagógusok országos koronavírus-szűrése. Hétfőn még 178 óvodai csoportban, 136 óvodában és 71 általános iskolában volt rendkívüli szünet, szerda reggelre már 294 óvodai csoport, 184 óvoda és 105 iskola volt érintett. A hét első napján 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában volt digitális tanrend, szerdán már 521 osztály és 56 általános iskola kezdett ebben a munkarendben.

https://nepszava.hu/3100649_szaporodnak-az-ovoda-es-iskolabezarasok

 

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

A kormány kifejezett szándéka, hogy a pedagógusképzésben az egyházak sokkal fontosabb szerepet játsszanak, mint eddig. A tanárképzés a tudományegyetemeken maradna, de a tanító- és óvodapedagógusokat képző helyek közül több is egyházi fenntartásba kerülhet. Ha az egri, a kaposvári és a nyíregyházi pedagógusképzés egyházi fenntartóhoz kerül, az idén tanítónak felvett hallgatók több mint fele már egyházi intézmény diákja lenne. De akármilyen a fenntartó, a képzés reformra szorul, miután egyre kevesebben jelentkeznek pedagógusnak. Szakmai fórumokon már megszellőztettek egy olyan tervet, hogy a tanárképzés gyakorlati évét előrehozzák a képzés végéről az első évére - nem nehéz ebbe belelátni azt, hogy a kieső pedagógusokat akarják így pótolni.

https://hvg.hu/itthon/20201125_Egyhazi_tanitokepzes_oktatas

https://hvg.hu/360/202048__pedagoguskepzes__egyhazi_kezbe_adas__gyakorlat_teszi__lesz_katedra

 

november 27.

A jövő héten is folytatódik a tesztelés

A járványról a kormányfő szokásos rádióinterjújában azt mondta, két frontvonal van: a kórházakban és az iskolákban. A kórházakban életeket mentenek meg, az iskolákban pedig munkahelyet. Ha a szülő nem tudja beadni a gyereket az iskolába, nem tud dolgozni, ami a megélhetését veszélyezteti. Az iskolákban már elkezdték a tesztelést, ez önkéntes, abban kevés tanár nem akar részt venni. Az első heti szűrés után kapnak egy általános képet, az operatív törzs pedig úgy döntött, a szűrést folytatják jövő héten is - mondta Orbán Viktor.

https://hvg.hu/itthon/20201127_Orban_kossuth_radio_jarvany_koronavirus_eu

 

A válogatás nem teljes körű!