Hírek

Heti lapszemle 2020. december 11.

Heti lapszemle 2020. december 11.

A miniszter intézményeknek küldött minapi levele nem segítette a táppénz okozta káosz megoldását, így a PSZ szerint az oktatásban dolgozók becsapva érzik magukat a koronavírus-járvány egyre nagyobb veszélyt jelentő második hullámában. Ezt az érzést csak fokozza, hogy leállt az oktatásban dolgozók tesztelése, amelynek folytatását kéri a Pedagógusok Szakszervezete, továbbá azt is, végre utalják már egy összegben a 100 százalékos táppénzt! A sokadik levelet is elküldte a PSZ…

 

december 4.

Becsapták a tanárokat a táppénzzel

Továbbra is arra várunk, hogy a kormány dolgozza ki a 100 százalékos táppénz automatikus odaítélésének jogi hátterét - nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának. Totyik Tamás azt is elmondta: Kásler Miklós miniszter az igazgatóknak egy, a táppénzszabályokat részletező levelet küldött, amelyben viszont nincs érdemi intézkedés: továbbra is egy bürokratikus eljárásban kell bizonyítani, hogy a pedagógus valóban az intézményben betegedett meg. Amíg erről nincs döntés, 40 százalékkal alacsonyabb fizetéssel kell beérniük. 

https://nepszava.hu/3101702_a-szakszervezetek-szerint-becsaptak-a-tanarokat

 

Ezer sebből vérzik a pedagógusok tesztelése, ahogy a táppénz is

A PSZ olyan vidéki esetekről is tud, ahol a tankerület vezetője levélben fejtette ki: a tanárok ne is próbáljanak 100 százalékos táppénzt kérni, mert „nem életszerű”, hogy a munkájuk során kapták volna el a koronavírust. A PSZ szerint a táppénz anomáliája kihatott a tesztelési hajlandóságra is. Totyik Tamás alelnök a Szabad Európa portálnak nyilatkozott.

https://www.szabadeuropa.hu/a/koronavirus-teszteles-pedagogusok-szakszerveze

 

Lassítaná a járvány terjedését a téli szünet meghosszabbítása

A PSZ továbbra is azt követeli, hogy ahol megjelenik a fertőzés, az intézményt azonnal zárják be. Erről az intézményvezető dönthetne leggyorsabban, hiszen neki van a legtöbb információja. A hivatalos eljárás továbbra is bonyolult és hosszadalmas, amit már sokszor kifogásolt a PSZ - mondta Gosztonyi Gábor alelnök a Hírklikknek. Ugyanakkor azt sosem kérte, hogy ott is zárjanak be intézményt, ahol nincs jelen a vírus. A PDSZ követelését abból a szempontból nem ellenezné, hogy a téli szünet előrébb hozása akár önkéntes karanténnak is tekinthető, csökkentve a karácsonyi ünneplés kockázatát. A Pedagógusok Szakszervezete szerint akár előbbre hozzák a téli szünetet, akár a végét hosszabbítják meg januárban, az a járvány terjedésének lassítását is szolgálhatja. 

https://hirklikk.hu/kozelet/lassitana-a-jarvany-terjedeset-az-iskolai-teli-szunet-meghosszabbitasa/373551/

 

december 5.

Leáll a pedagógusok tesztelése

A Csongrád-Csanád megyei kormányhivatal vezetője arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy az operatív törzs rendelkezése alapján a köznevelési és a szakképző intézményekben dolgozók tesztelését egyelőre leállítják.

https://hirklikk.hu/kozelet/leall-a-pedagogusok-tesztelese/373578/

 

Miniszterelnökség: újabb szakmai csoport célzott tesztelése kezdődik meg

A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódik az országos csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények kéthetes tesztelésében szerzett tapasztalatokat - közölte a Miniszterelnökség. Az iskolai teszteléseket követően az operatív törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/miniszterelnokseg-ujabb-szakmai-csoport-celzott-tesztelese-kezdodik-meg-hetfon

 

A közösségi szolgálat a diákok 68 százaléka szerint hasznos

Az érettségi feltételéül szabott közösségi szolgálat kezdetben nem aratott sikert. A Nemzeti Pedagógus Kar az Oktatási Hivatallal rendszeresen felméri a tapasztalatokat. Ezek szerint a feladatot mindenhol maradéktalanul elvégzik, a teljesítés gyakran olyan rendezvényekhez kapcsolódik, amelyek egyébként is részei az iskola életének. A világjárvány nehezíti a közösségi szolgálati órák teljesítését, hiszen ­március óta szűkültek a lehetőségek a külső helyszíneken. De néhány új feladat adódott: a diá­kok egy része telefonos segítőszolgálatban dolgozott, szülői engedéllyel bekapcsolódott a reggeli iskolai lázmérésbe.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jarvany-idejen-is-szolgalnak-a-diakok-9057911/

 

december 6.

Az Emmi ismét közölte: két részletben utalják a 100 százalékos táppénzt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV Híradójával azt közölte: minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki munkavégzése során kapta el a koronavírust. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60%-os táppénzt, majd a maradék 40%-ot akkor, ha a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárást a hatóságok befejezték. Pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal, mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. Annak a pedagógusnak, aki hatósági karanténban van, de tünetmentes, ha lehetősége van otthonról munkát végezni és vállalja is azt, otthoni munkavégzést rendelhet el a munkáltató. Ebben az esetben nem kell táppénzre mennie, hiszen munkát végez, így a teljes fizetését megkapja - közölte a tárca.

http://www.atv.hu/belfold/20201206-a-tanarok-aggodalmara-reagalt-az-emmi-ket-reszletben-kapjak-meg-a-100-szazalekos-tappenzt

 

december 7.

Az iskolák harmadában kellett intézkedni a tesztelések után

A köznevelési államtitkár elégedett a járványintézkedésekkel. Az első heti tesztelésen a vártnál kevesebb pedagógus vett részt: az óvodapedagógusok 74, az iskolai dolgozók 73 százaléka. A résztvevők mindössze 2,3 százaléka, 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek, miközben ezeknek az intézményeknek mintegy 200 ezer alkalmazottja van. A fertőzöttség mértéke elmarad a várakozásoktól, ennek alapján a járványhelyzet stabilizálódása látszik - mondta Maruzsa Zoltán a Népszavának.
 

A lap rákérdezett a PSZ javaslatára is:

„Megfontolják a Pedagógusok Szakszervezetének azt a javaslatát, hogy pedagógus hallgatókat is bevonjanak a kieső tanárok pótlására? Ezt nem tartjuk hatékonynak. Az oktatás-nevelés egy folyamat, fel van építve, a pedagógus ismeri az osztályt, tud differenciálni, tudja, hol tartanak az anyagban és mi következik másnap. Egy, csupán néhány napra kirendelt hallgatótól ez nem várható el.”

https://nepszava.hu/3101790_az-iskolak-harmadaban-kellett-intezkedni-a-tesztelesek-utan--interju-maruzsa-zoltannal

 

A második héten több tesztet végeztek, de kevesebb a fertőzött az oktatásban

A tesztelés első köre után is elmondták, hogy nagyobb részvételre számított az operatív törzs, mert mindenkinek biztosították a tesztelés lehetőségét, így a 70 százalékos részvétel relatíve alacsony - mondta György István, a Miniszterelnökség államtitkára. A második kör eredményei: a bölcsődékben 8873 tesztet végeztek, 117 eredmény lett pozitív, ami 1,32 százalék. Az óvodákban 39 840 tesztet végeztek, 697 volt pozitív, ami 1,75 százalék. Az iskolákban 83 400 tesztet végeztek, 1542 lett pozitív, ami 1,91 százalékot jelent. A szakképző intézményekben 1,14 százalék volt a pozitivitás. A tesztelés második hetében 186 143 tesztet végeztek, szemben az első hét 181 506 tesztjével, két hét alatt összesen 367 649 tesztet végeztek. A részvételi arány 63,33 százalék volt.  A pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 százalék volt, a másodikon 1,98 százalék. A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a csoportos tesztelés.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/elindult-kormanyhivatalok-es-jarasi-hivatalok-dolgozoinak-gyorstesztelese

 

A PSZ szerint a tesztelések leállításával ismét bizonytalanságban tartják a pedagógusokat

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány cserben hagyta a frontvonalban dolgozó pedagógusokat, hiszen folyamatos tesztelést ígértek, így ismét bizonytalanságban tarják a pedagógusokat - mondta Szabó Zsuzsa elnök az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/az-elozo-hetinel-is-kevesebb-fertozott-pedagogust-talaltak-a-masodik-korben

 

„A pedagógus akkor is dolgozik, ha halott, lázasan, köhögősen, sántán”

A tesztelés első heti tapasztalatairól készített összeállítást a Magyar Hang, melynek Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt mondta: a táppénz szabályozása és a tesztelési hajlandóság között összefüggés van. A szakszervezethez érkezett jelzések szerint a pedagógusok nem szerették volna, ha kiderül a fertőzöttségük, mert akkor elkezdődik a procedúra, amelynek végén vagy kiegészítik a 60 százalékos táppénzüket száz százalékra, vagy nem. Szerinte a szabályozás nem életszerű: ha egy iskolában egyetlen dolgozó vagy gyerek fertőzött, akkor ember legyen a talpán, aki képes bizonyítani, hogy a pedagógus nem ott kapta el a koronavírust. A PSZ régóta azt képviseli: ez foglalkozási megbetegedés, ezért automatikusan utalni kellene a 100 százalékos táppénzt. Bár a miniszter szeptemberben azt nyilatkozta, hogy a pedagógusok megkapják ezt, a panaszok szerint ez nem így van.

https://hang.hu/belfold/2020/12/07/a-pedagogus-akkor-is-dolgozik-ha-halott/

 

További egy hónapig fennmaradnak a szigorú intézkedések

Január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések - jelentette be a kormányfő a közösségi oldalán. Szólt a célzott tesztelésekről is, köszönetet mondott az orvosoknak, az ápolóknak és a pedagógusoknak a munkájukért, mindenkit a járványügyi szabályok betartására kért. Az iskolában azért küzdenek a tanárok, hogy a diákok szülei megtarthassák a munkahelyüket - mondta Orbán Viktor. 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-tovabbi-egy-honapig-fennmaradnak-szigoru-intezkedesek

 

Komfort nélküli lakásban is élnek pedagógusok a XXI. században

„Méltatlan és megalázó helyzet, hogy komfort nélküli lakásban élnek pedagógusok” - mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke egy online, lakhatással foglalkozó konferencián. Az, hogy ilyen előfordul, egy felmérésből derült ki. A fővárosban, a nagyvárosokban van legnagyobb hiány pedagógusokból. Már nem jönnek vidékről a fiatalok, mint 5-10 éve, mert a kisebb településen tudnak lakást, házat venni, családot alapítani - magyarázta Dvorácskó Balázs, a SZEF szervezési titkára. A PSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke tud olyanokról, akik azért hagyják el a pályát, mert a gyakornoki bérük körülbelül annyi, amennyi a lakbérük - mondta Neubauer Tamás.

https://24.hu/belfold/2020/12/07/lakhatasi-valsag-pedagogus-szakszervezet/

 

Alig van már idő iskolaérettségi kérvények beszerzésére

A Szülői Hang szerint a kormány magára hagyta a szülőket: semmilyen érdemi segítséget nem nyújtott abban, hogy személyre szabott, pedagógiai támogatást kapjanak gyermekük iskolába küldéséről vagy óvodában tartásáról. A járvány tovább ront az új törvény által teremtett eleve rossz helyzeten. A betegségek miatt az óvodákban sok a hiányzás, a fejlesztő foglalkozások is gyakran elmaradnak, így sok kisgyerek a szokásosnál lassabban fejlődik. Nehezebb a dokumentumok beszerzése, a januárban esedékes, jellemzően csoportos szakszolgálati vizsgálatok növelhetik a fertőzésveszélyt.

https://hvg.hu/elet/20201207_Nehez_helyzetben_a_szulok_nehany_napjuk_van_mar_csak_az_iskolaerettsegi_kervenyek_beszerzesere

 

december 8.

A munkahelyek védelme nem a tanárok dolga

A célzott tesztelés második hetén is kétezer fertőzött tanárt szűrtek ki. Leginkább az általános iskolákban találtak fertőzötteket, a pozitivitás mértéke a második héten 1,91 százalék volt. A miniszterelnök megköszönte a pedagógusoknak, hogy az iskolákban „azért küzdenek, hogy a gyermekek szülei megmenthessék a munkahelyüket”. A PDSZ a köszönetet elfogadhatatlannak és cinikusnak tartja: a gazdaság és a munkahelyek védelme a kormány, nem pedig a közoktatási intézményekben dolgozók feladata. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt mondta a Népszavának: sok intézményben gondot jelent a kieső tanárok pótlása. – Van olyan kolléga, aki heti 36 órát tanít. Ez már nem a minőségi oktatásról, hanem a gyermekmegőrzésről szól – tette hozzá. Abban mindkét szakszervezet egyetért, hogy ha legalább egy héttel korábban kezdődne a téli szünet, karácsony előtt enyhíteni lehetne a családoknál a fertőzések kockázatát. A cikk egy felmérést is ismertetett: teljesen megosztott a lakosság, hogy mennyire hiteles a járványügyi statisztika.

https://nepszava.hu/3101973_a-munkahelyek-vedelme-nem-a-tanarok-dolga

 

Az iskolákban is maradnak az eddigi intézkedések

Az iskolákra nem tért ki külön a miniszterelnök a legutóbbi bejelentésében. A köznevelési államtitkár az ATV híradójának megerősítette: továbbra is érvényben maradnak a rendkívüli intézkedések a közoktatási intézményekben. Jelenleg 512 iskola van az országban, ahol egyes osztályok tanulnak otthonról, 40 intézményben teljes egészében digitális oktatás folyik. A részletes tájékoztatást hiányolja a Szülői Hang Közösség képviselője, így ugyanis nagyon nehéz tervezniük a családoknak. Miklós György szerint az iskolák alig adnak információt arról, hogy pl. mi történik a fertőzés megjelenése után.

http://www.atv.hu/belfold/20201208-emmi-az-iskolakban-is-maradnak-az-eddigi-intezkedesek

 

Legalább karácsonyig kihúzhatták volna

Pedagógusok közül többen is reménykedtek: a tesztelés leállítása mögött az állhat, hogy előbbre hozzák a téli szünetet, vagy hogy minden iskolában átállnak online oktatásra, ezért nem lesz szükség a további tesztelésre. Orbán Viktor azonban szót sem ejtett az iskolákról. A portál tanárokat kérdezett: egyikük csalódott a tesztelés leállítása miatt; ha nem is megbízható száz százalékig a teszt, a negatív eredménnyel nyugodtabban ment haza és dolgozni is. Egy másik pedagógus szerint legalább addig fent kellett volna tartani a pedagógusok tesztelését, amíg a járványgörbe leszállóágba nem kerül.

http://azonnali.hu/cikk/20201208_legalabb-karacsonyig-kihuzhattak-volna-pedagogusok-az-azonnalinak-arrol-hogy-a-kormany-nem-teszteli-oket-tovabb

 

Koronamatek: megjegyzések az első hét teszteredményeihez

Az első heti tesztek alapján közölt adatokból osztott-szorzott a portál, majd megállapította: a december 1-i sajtótájékoztatón elhangzott bejelentés a hamisan elért 1,64 százalékos pozitivitási aránnyal nem volt több, mint kirakat-bejelentés, aminek célja a hamis biztonságérzet keltése és az elvártnál alacsonyabb hétköznapi tesztelési számok utólagos eltorzítása volt.

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2020/12/08/koronamatek-megjegyzesek-a-hivatasrendek-november-vegi-tesztelesenek-eredmenyeihez/

 

A digitális munkarend sikere nem éri el a jelenlegi oktatásét

A középiskolai felvételi vizsgára jelentkezés után sok szülő tanácstalan, hiszen elmaradnak vagy online szervezik az iskolák a nyílt napokat, így kevesebb az információ. A középiskolai felvételiről Szabó Rolanddal, a Szent István Gimnázium tanárával beszélgetett az Eduline. Jelezte: a tavaszi, igen hosszú digitális munkarend is okozhat problémát, mivel a felvételi követelmények - a központi írásbeli feladatsorok - várhatóan nem módosulnak, és nem idomulnak a digitális munkarend által megváltoztatott helyzethez. Az viszont jó, hogy a 14 év alattiak ősztől jelenléti oktatásban maradhattak.  Reméli, hogy a távoktatás 2021-ben a múlté lesz, mert nem gyümölcsöző állapot ez.

http://eduline.hu/kozoktatas/20201208_kozepiskolai_felveteli_a_virus_alatt_interju

 

Milyen tanárnak lenni koronavírus idején?

Az elmúlt három hónap igen mozgalmas volt: megjelentek az iskolaőrök, bevezették az új alaptantervet, a felső-, majd később a középfokú oktatásban tanulókat távoktatásra küldték, úgy volt, hogy hülyeség a tanárokat tesztelni, aztán mégis hozzáláttak, közben jöttek a Béres-cseppek. Arról, hogy az iskolai tanulás mennyire maradt hatékony, az eddigi lemaradásokkal mi lesz, és a gyerekeket hogyan érintette ez az egész, kevés szó esik. Bárány Balázs történész, tanár összefoglaló cikke.

http://azonnali.hu/cikk/20201208_milyen-tanarnak-lenni-a-koronavirus-idejen

 

Emmi: nemzetközi mérés alapján az európai élvonalban a magyar reáloktatás

A negyedikes és nyolcadikos tanulók matematikai és természettudományos ismereteit vizsgáló nemzetközi TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) mérés alapján a magyar reáloktatás az európai élvonalban van - jelentette ki az Emmi köznevelési államtitkára. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a vizsgált négy kategória közül egyben az európai átlagnak megfelelő, háromban viszont az európai átlagot messze meghaladó eredményt értek el a magyar tanulók. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke kiemelte: az 1995 óta zajló, ezúttal 64 országot átfogó felmérés most először készült digitális platformon. Miközben más országoknál ez teljesítménycsökkenést okozott, a magyar gyerekek az előző felmérésekhez hasonló eredményt produkáltak, ez azt jelenti, hogy kiemelkedően tejesítettek a digitális eszközhasználat területén.

https://kormany.hu/hirek/nemzetkozi-meres-alapjan-az-europai-elvonalban-a-magyar-real-oktatas

 

Bevált az iskolaőrség, biztonságosabbak lettek az intézmények

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint az iskolaőri rendszer szeptemberi bevezetése óta az iskolaőrök fogadtatása kedvező volt mind a pedagógusok, mind a diákok részéről. A rendőrség napi kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, kiemelt feladatként kezeli az iskolaőrök továbbképzését. A cikk felidézte: egy tanítónő megköszönte az iskolaőr munkáját, egy másik helyen életet mentett az iskolaőr.

https://magyarnemzet.hu/belfold/bevalt-az-iskolaorseg-biztonsagosabbak-lettek-az-intezmenyek-9067856/

 

december 9.

Horváth Péter elismerést szeretne a tanároknak

Nagyon jólesne mindenkinek, ha azért a teljesítményért, amelyet a veszélyesebb körülmények között nyújt - nem is beszélve a digitális oktatás okozta többletfeladatokról - valamilyen elismerést kapna. Ez megnyilvánulhatna a nyilatkozatok szintjén erkölcsi elismerésként, de akár anyagiakban is. Nem a pénz miatt áll helyt senki, de fokozott a pedagógusok igénybevétele - erről is beszélt a Magyar Hangnak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter szerint a jelenlegi fizetések nem ösztönzik a diákokat, hogy a pedagóguspályát válasszák. Ez hosszabb távon az egész oktatási rendszernek problémát okoz, már csak azért is, mert a következő években sok pedagógus fog nyugdíjba vonulni, őket nem tudják majd pótolni.

https://hang.hu/belfold/2020/12/09/elismerest-a-tanaroknak-interju-horvath-peterrel/

 

CBA-utalványt kaptak a tanárok a nyári munkáért, de van, ahol késik, máshol nincs bolt, ahol be lehetne váltani

A nyári táborokba önként jelentkezhettek a pedagógusok. Az RTL Híradónak nyilatkozó tanár júliusban 3 hetet dolgozott, összesen 75 ezer forint értékű élelmiszer-utalványért. Van, aki 5 hónapja nem kapta meg az utalványokat. Egy tanár azt mondja, az ő megyéjében nincs is CBA. Az Erzsébet-táborokat üzemeltető alapítvány szerint 689 üzletben lehet levásárolni az utalványt, folyamatosan egyeztetnek a beváltóhelyek bővítéséről.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/meg-az-utalvanyt-sem-kaptak-meg-cba-napkozi-erzsebet-taborok

 

Leszavazták a kormánypártok a pedagógushiány megszüntetését célzó javaslatokat

Ander Balázs (Jobbik), a javaslat kidolgozója elmondta: ketyegő bomba fenyegeti a pedagógusszakmát. Az 50 feletti tanárok aránya vészesen nőtt az elmúlt években, miközben egyre kevesebben választják a képzést. Ráadásul a végzett hallgatók 30 százaléka máshol boldogul, mert nem vonzó a havi 140 ezer forintos fizetés. A kormánypártok szavazták le az ellenzéki javaslatot a pedagógushiány megszüntetésére, mondván: más prioritások vannak a járványban. A javaslat cselekvési tervet tartalmaz a hiány megszüntetésre, a béremelésre is. Szó van pedagógus ösztöndíj bevezetéséről is.

https://alfahir.hu/2020/12/09/ander_balazs_kozoktatas_felsooktatas_pedagogushiany

 

400 új helyet hoz létre a Budapest School

„A tanulás nálunk ügy. Nemcsak arról szól, hogy meg kell csinálni valamit, hanem arról is, hogy meg akarom csinálni.” Ebben az iskolában a tanulást a tanárok és a diákok is a saját ügyüknek tekintik - egyebek közt erről beszélt Halácsy Péter, a BPS egyik alapítója.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/tovabb-bovul-400-uj-helyet-hoz-letre-a-budapest-school/

 

Felvételi életre-halálra

Január 23-án lesznek az általános iskolások központi írásbeli felvételi vizsgái. A tesztet a diákoknak meg kell írniuk, ha olyan középiskolába jelentkeznek, amely ezt követelményként írja elő (a középiskolák csaknem százaléka). A központi felvételin sok diák találkozhat egyszerre. Az Emmi hozott is egy határozatot, miszerint a vizsgák szervezési része elektronikusan zajlik, illetve kijelölt egy plusz pótnapot, amikor azok vizsgázhatnak, akik COVID-dal feküdtek otthon a vizsga napján. „A központi felvételi csak egy példa. Említhetnénk még a bezárt középiskolákban megtartott őszi szóbeli érettségiket, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt, aminek az időpontjait rendkívüli intézkedésként négy órával későbbre tették, de a versenyt ugyanúgy megrendezik”.

https://b1.blog.hu/2020/12/09/a_kozponti_felveteliken_jol_latszik_hogy_az_oktatasiranyitas_rugalmas_mint_egy_betonkocka

 

A munkahelyi gyermekfelügyelet szabályai

Megjelent egy kormányrendelet, amely meghatározza, milyen feltételekkel szervezhetik meg a munkáltatók dolgozóik gyerekeinek felügyeletét, ha azok a veszélyhelyzetben rendkívüli szünet vagy digitális oktatás elrendelése miatt nem mehetnek iskolába, óvodába. Munkahelyi gyermekfelügyeletben 20 hónapostól 14 éves korig lehetnek a gyerekek, munkanapokon reggel 6 és este 18 óra között, ha a szülő írásban nyilatkozik arról: gyermekénél betegségre utaló tünetekről nincs tudomása.

https://444.hu/2020/12/09/itt-vannak-a-munkahelyi-gyerekfelugyelet-megszervezesenek-szabalyai?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=itt-vannak-a-munkahelyi-gyerekfelugyelet-megszervezesenek-szabalyai

 

Sok egészségügyi hallgató lehetetlen helyzetbe kerül a tesztelés miatt

Az egészségügy egyre súlyosabb terhei miatt bevetette a kormány az orvostanhallgatókat is a koronavírus-tesztek elvégzésére, az elmúlt időszakban azonban több kérés is érkezett a Hallgatói Szakszervezethez: rektori büntetéssel és esetleges eltanácsolással fenyegetett a rektori vezetés és a hallgatói önkormányzat, ha visszautasították - az eleinte hivatalosan önkéntes - kirendelést. Van olyan hallgató, aki tanulmányai megszakítására kényszerült.

https://merce.hu/2020/12/09/sok-egeszsegugyi-hallgatot-hoz-lehetetlen-helyzetbe-a-tesztelesre-valo-kivezenyles/

 

december 10.

A PSZ megdöbbent a tesztelés leállítása után, levelet írt az Emminek

Szakszervezetünk már régóta kérte a tesztelést, de miután végre elkezdték, két hét után le is állították, így a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az N1 TV-nek nyilatkozva megdöbbenésének adott hangot. A tesztelés szükségessége mellett szól, hogy bár alacsony volt a fertőzöttek aránya, több ezer tünetmentes dolgozót szűrtek ki. A PSZ levelet írt az államtitkárságnak, melyben kérte a tesztelés folytatását, továbbá azt is, hogy a családi ünneplés biztonsága miatt a téli szünet előtt egy héttel, majd az azt követő időszakban az általános iskolákban is rendeljék el az online oktatást, csökkentve a fertőzés veszélyét. Az interjút az Alfahír is közölte.

https://alfahir.hu/2020/12/10/n1_tv_sved_tamas_magyar_orvosi_kamara_koronavirus_egeszsegugy

 

A táppénzről és a tesztelésről a Kormányinfón

Magyarország ma már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozik, sikeres volt két ütemben a pedagógusok tesztelése, a héten pedig a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések - ezt mondta a pedagógusok tesztelésének leállításának okait firtató kérdésre a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jelezte: 60+40 százalékos a táppénz, két részletben folyósítják, az eljárás gyorsítására utasították a kormányhivatalokat.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-kormany-elkotelezett-abban-hogy-mielobb-biztositsa-az-oltast

Rendkívüli szünet Nyírbátorban: a város tesztelt, sok a fertőzött

Az önkormányzat által felajánlott ingyenes gyorstesztekkel folytatódott a nevelési-oktatási intézmények dolgozóinak tesztelése. Összesen 14 pozitív esetet találtak, ebből 11-et a Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában, ahol a tesztelésre jelentkezett 43 dolgozó között 11 pozitív esetet mutattak ki. A 11 pozitív eset, illetve a 10 egyéb betegség miatt táppénzen lévő pedagógus miatt a Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában (dec. 11-18. között) rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, bár ezt még hivatalosan jóvá kell hagyni.

https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2020/12/rendkivuli-tanitasi-szunet-egy-nyirbatori-altalanos-iskolaban

 

Az igazgatók alig élnek jogkörükkel a krónikus beteg családtagok esetében

Az Oktatási Hivatal megerősítette: alapos indoknak minősülhet az iskolai hiányzásra, ha a tanuló krónikus beteggel él egy háztartásban, ilyenkor az igazgató jogköre és felelőssége dönteni - ez derült ki a 24.hu birtokába került tájékoztatásból, amelyet egy édesanya kapott a hivataltól. Szeptember óta egyre többen fordulnak a TASZ-hoz, mert aggódnak gyermekük iskolába járása miatt. Legtöbbször olyan családokról van szó, ahol nem a gyermek veszélyeztetett, hanem egy családtag, de eddig nem volt állásfoglalás.

https://24.hu/belfold/2020/12/10/koronavirus-iskola-hianyzas-kronikus-beteg-csaladtag/

 

Január 11-ig marad az ingyenes internet is

Egy hónappal meghosszabbodik a járvány miatt digitális oktatásra átállt diákok és oktatók által igénybe vehető ingyenes internetszolgáltatás. A kedvezményt a januári számlán írják jóvá - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A részletszabályok a Magyar Közlönyben jelentek meg.

https://infostart.hu/belfold/2020/12/10/ujabb-hosszabbitasokrol-dontott-a-kormany-a-jarvany-elleni-vedekezesben

 

Egy tanár szerint ott ülnek a gyerekek a Zomm-órákon zombiként

Ha egy diáknak megtartanak hat órát egy nap, és ő egyszer sem szólal meg, akkor feltételezhetjük, hogy nem sok mindet tanult - mondja Prievara Tibor tanár, digitálisoktatás-szakértő, aki ezeket a diákokat el is nevezte zoombiknak. Úgy véli, nem sokat tanultunk a tavaszi karanténoktatásból, mára elvált a digitális tanítás a digitális tanulástól, az iskolának az lett a lényeg, hogy papíron letudják az oktatást, hogy az milyen hatékony, kevéssé számít. „Megváltozott a hangulat. A diákok sem annyira jó fejek már. Sok helyen elkezdtek aktívan ellenállni ennek az oktatási formának. Nem akarok ötleteket adni, de megtalálják a módját, hogy hogyan ússzák meg a feladatok leadását, vagy legalábbis időbeni eltolását. Elkezdődtek ezek a játszmák. És ebből nem a pedagógus fog jól kijönni.”

https://hvg.hu/elet/20201210_prievara_tibor_zoom_online_oktatas?s=hk

 

Megkapja a Lipótmezőt a NER elitiskolája

A Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területének 18,3 hektáros részét - derült ki a parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslatából. Az új elit középiskolára nem lesz érvényes a nemzeti köznevelési törvény, viszont már az alapításához 2 milliárd forintot kap a közpénzek kimentésének legújabb eszközével, egy közérdekű vagyonkezelő alapítványban. A tandíj mértékét a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban. A törvényjavaslat ugyanakkor megengedi, hogy szociális és egyéb méltányolható okból a tanulók tandíjmentességet kapjanak, miközben az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

https://hvg.hu/ingatlan/20201210_lipotmezo_ner_elitiskola_opni

 

Válaszút előtt a kutatóhálózati dolgozók

December közepéig kell nyilatkozniuk a Magyar Tudományos Akadémiától leválasztott kutatóhálózat dolgozóinak, hogy önként lemondanak-e közalkalmazotti státuszukról. Aki nemet mond, annak december 31-ével megszűnik a jogviszonya. Aki aláírja az új munkaszerződést, januártól már nem közalkalmazottként, hanem „egyszerű” munkavállalóként dolgozhat tovább, a Munka törvénykönyvének szabályaival. A közalkalmazotti törvény sokkal nagyobb jogi biztonságot adott a dolgozóknak. Tudunk olyan kollégánkról, aki nem fogja aláírni az új szerződést, de a többség, úgy tűnik, a folytatás mellett fog dönteni - nyilatkozta Mende Balázs. A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja szerint a kutatók körében nagy az egzisztenciális kiszolgáltatottság, különösen a járványban.

https://nepszava.hu/3102239_valaszut-elott-a-kutatohalozati-dolgozok

 

december 11.

Ígéret maradt a 100 százalékos táppénz - Van tanár, aki felmondott

A pedagógusok szűrése alatt szakmai szervezetek jelezték, hogy sokan inkább megtagadták a mintavételt, mert félnek: ha a pozitív eredmény miatt táppénzre kerülnek, csak a fizetésük 60 százalékát kapják meg. A 24.hu cikke felidézi azt a huzavonát, amely zajlott az elmúlt hónapokban. November végén úgy tűnt, lesz előrelépés, miután Gulyás Gergely miniszter azt mondta: a pedagógusoknál vélelmezni kell, hogy munka közben betegedtek meg, és egyetért azzal, hogy az eljárás egyszerűsítése és gyorsítása szükséges, a kormány ezt kezdeményezni is fogja. A módosítás azóta sem történt meg, ám megérkezett a miniszter levele az intézményvezetőkhöz, bizonyítva a procedúrát. Egy testnevelő tanár számlájára 58 ezer forint érkezett ebben a hónapban, mondván, a táppénzt januári bérével együtt kapja meg. A pedagógus megelégelte és néhány nappal ezelőtt felmondott a munkahelyén. Egy budapesti óvodából azt jelezték: senki sem kapott 100 százalékos táppénzt a megbetegedett dolgozók közül.

https://24.hu/belfold/2020/12/11/koronavirus-100-szazalekos-tappenz-emmi-pdsz/

 

A válogatás nem teljes körű!