Hírek

Heti lapszemle 2020. december 18.

Heti lapszemle 2020. december 18.

A kormány által számtalanszor beígért 100 százalékos táppénzt máig nagyon kevesek kapták meg, mivel az ügymenet nagyon nehézkes. A témában többször is nyilatkozott a PSZ vezetősége. Mint ahogy arról is, meglepődve vették tudomásul, hogy két hét után befejeződtek az iskolai önkéntes tesztelések. Ugyanakkor a köznevelési államtitkár bejelentette, a januári tanévkezdés előtt, 2-án és 3-án ingyenesen teszteltethetik magukat a pedagógusok az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain.  A szakszervezet hónapok óta követeli, hogy fizessenek egyszeri 100 ezer forintot azoknak a pedagógusoknak, akik a tavaszi digitális oktatásban részt vettek saját eszközükkel, saját internettel.

 

december 14.

Lassú kezdet, gyors vég

Óriási volt az igény arra, hogy megkezdjék a pedagógusok és az iskolai dolgozók koronavírus-tesztelését. Ezt végül a főváros után kezdte meg a kormány, majd gyorsan be is fejezte. Az intézkedés megnyugvás helyett azonban további feszültséget generált a szférában a bizonytalanságot sugalló központi kommunikáció és a napi szintű ötletkormányzás miatt. Bár a minisztérium szerint mindenki jogosult a teljes táppénzre, a gyakorlatban más a helyzet: a megfertőződött pedagógusoknak általában csak a negyede-ötöde kap 100 százalékos fizetést – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Olyan vidéki esetekről is tudnak, ahol a tankerület vezetője egy levélben azt írta, a tanárok ne is próbáljanak teljes táppénzt kérni, mert „nem életszerű”, hogy a munkájuk során kapták el a koronavírust. (Szerintem egy összeollózott cikk…)

https://168ora.hu/itthon/lassu-kezdet-gyors-veg-196624

 

„Mindenből lemaradok” – Diáksorsok digitális tanrend idején

(Egy széleskörű összeállítás után olvasható a rövid interjú Dvorácskó Balázzsal.) 2016-ban elkészült a Digitális Oktatási Stratégia, ami tízmilliárdos EU-s pénzeket használt fel arra, hogy 2020-ra itthon EU átlag feletti legyen a digitális írástudás és használat. Szinte semmi nem valósult meg belőle, a pedagógusok nagy része nem is hallott a programról. Az eredményét láttuk tavasszal, a digitális átállástól való rettegést pedig tapasztaljuk jelenleg is – mondta a PSZ ifjúsági tagozatának vezetője.

https://nepszava.hu/3102632_mindenbol-lemaradok--diaksorsok-digitalis-tanrend-idejen

 

Sikerjelentés a kormánytól: mégis jól teljesít a magyar oktatás?

Egy, a negyedikes és nyolcadikos tanulók matematika és természettudományos teljesítményét mérő nemzetközi teszten átlagon felül teljesítettek a diákok, a minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy kiváló a magyar természettudományos oktatás. Ennek ellentmond a napi tapasztalat és más mérések, például a PISA is.

A TIMSS honlapján elérhető adatok azt mutatják egyébként, hogy az előző, 2015-ös méréshez képest a negyedikesek matematika és természettudományos teljesítménye is romlott valamennyit (matematikából 6 pontot, természettudományból 13 pontot az 500-as átlagú skálán).

https://hvg.hu/elet/20201210_Sikerjelentes_az_EMMItol_megis_jol_teljesit_a_magyar_oktatas?fbclid=IwAR1jtvbKUKPLXcbSJupU-TtYnz33s5_siJC0h56WxoVhyDQArnpxrnW3oAQ

 

Egyes pedagógusok féltek, mások furcsaságokat beszéltek a tesztelésről

Tesztelők tapasztalatait gyűjtötte össze a portál: a tanárok és más iskolai dolgozók meglepően gyakran visszautasították a tesztelést. Az eredményeknél ki is derült, hogy a köznevelési intézmények dolgozóinak nagyjából negyede nem vett részt a tesztelésen. A Békés megyében tesztelő egyetemista tapasztalatai szerint a dolgozók sokszor tájékozatlanság vagy bizalmatlanság miatt utasították vissza a lehetőséget.

„Volt olyan tanár, aki azzal érvelt nekünk, hogy pont a teszttel fertőzzük meg őket, hogy maguk a tesztelők se tudják, de valójában ők fertőzik meg az időseket is” – mesélte az orvostanhallgató, aki hangsúlyozta: természetesen ez nem így van, mindig a tesztalany előtt bontják ki a vadonatúj pálcát, illetve pufferoldatot, „de ezt hiába magyaráztuk nekik”. Egy óvodában nyolcból hat pedagógus megtagadta a mintavételt, ők azt mondták, magától a teszteléstől félnek, mert azt hallották, hogy vérzik tőle az emberek orra. Forrásunk szerint az orrvérzésre nagyon minimális az esély, nem találkozott még ilyen problémával. Próbáltunk érvelni, hogy az még nagyobb baj lenne, ha valóban bennük lenne a vírus, és megfertőznék a gyerekeket. Bólogattak, hogy hát igen, lehet. De nem mentek bele” – emlékezett vissza.

https://telex.hu/koronavirus/2020/12/11/jarvany-egyetemi-hallgato-teszteles-orvosi-egyetem-iskolak-ovodak?fbclid=IwAR3gmNToT8liGL254mKnMRwpobATRXokLbwH2Ftq88nPTt0LhhF7JU95gw0

 

Jár, de nem jut 100%-os táppénz a tanároknak

A szakszervezet most kapott választ december elején írt nyílt levelére, amelyben kérte Orbán Viktor kormányfőt, a 100%-t még szeptemberben megígérő Kásler Miklós minisztert és Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy azonnal egyszerűsítsék az igénylés „borzalmasan bürokratikus folyamatát”. Kisfaludy László helyettes államtitkár azt válaszolta. hogy a COVID-19 fertőzött pedagógusoknak, ha munkavégzésükhöz kapcsolódóan kapták el a betegséget, „eddig is biztosított volt a 100 %-os táppénz megítélése.” A kormány és a PDSZ is kitart saját igaza mellett.

https://24.hu/kozelet/2020/12/14/jar-de-nem-jut-100-os-tappenz-a-tanaroknak/

 

Kiégés fenyegeti a diákokat

Egyre többen panaszkodnak az ingerszegény környezetre, miközben az iskolák sem tesznek meg mindent azért, hogy javítsanak a helyzeten. Az RTL Klub Híradója által megkérdezett pszichológus szerint az általában a felnőtteknél tapasztalható kiégés egyre gyakrabban probléma a koronavírus miatt otthon tanuló diákoknál. “Elsősorban a motiválatlanság, ami jól látszik a tanulásnál. De attól is lehet már kiégéses szindróma, hogy túl sokat van képernyő előtt a gyerek, és ettől megváltozik szinte a személyisége” - mondta.

https://hvg.hu/itthon/20201211_digitlis_oktatas_kieges_koronavirus?s=hk

 

A tanári tekintély az online korszakban is fontos – Szűts Zoltán szakértő

A tanár lehet az új influencer – erről is ír Szűts Zoltán digitálispedagógia-szakértő most megjelent könyvében, amelyben az online oktatás jelenét és jövőjét kutatja. De hogyan áll a digitális oktatásban hazánk? Mi a szerepe a szülőknek, és hogy lehetne jobban kiszűrni a fake newst? Ezekről is nyilatkozik A digitális pedagógia elmélete című munka szerzője.

https://mandiner.hu/cikk/20201214_a_tanari_tekintely_az_online_korszakban_is_fontos_szuts_zoltan_szakerto_lapunknak

 

Már csak az év végéig lehet OKJ-s képzésekre jelentkezni - be is indult a roham

Az év utolsó napjával megszűnik az OKJ-s képzések eddigi rendszere, és jövőre már csak az eddigieknél nehezebben, esetenként hosszabb idő alatt lehet majd csak államilag elismert szakképesítéshez jutni. A december azonban még nyitva áll: aki akar, még gyorsan jelentkezzen az év végéig élő szabályozás szerint. Ostromolják is az érintett felnőttképző intézményeket a jelentkezők. Vezetők nyilatkoztak a helyzetről.

https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/ev-vegeig-lehet-meg-okj-s-kepzesekre-jelentkezni.html

 

Szekrénnyi dokumentumot kér a számvevőszék a magánóvodáktól a járvány közepén

December elején kaptak levelet az Állami Számvevőszéktől arról, hogy ellenőrzik a költségvetési pénzek felhasználását, és ehhez három évre visszamenőleg kérik a teljes dokumentációt, főkönyveket, számlákat, szabályzatokat a 2017 és 2019 közötti időszakból. A nyilatkozók azzal egyetértenek, hogy a költségvetési pénzekkel el kell számolni, de úgy látják, részben felesleges, részben nehezen teljesítő feladatok elé állították őket a kért adatszolgáltatással a pandémia közepén:

rövidre szabták a határidőt, egy hét alatt kellett összeszedni három év dokumentációját. Egy csomó anyagot kértek feleslegesen, olyanokat, ami megvan az Oktatási Hivatalnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve a Magyar Államkincstárnál, azoktól gond nélkül lekérhetné az ÁSZ. A dokumentumoknak az ÁSZ elektronikus rendszerébe történő feltöltésére ugyancsak rövid időt szabtak, december 10. és 15. között kell megoldani.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/12/13/maganovoda-ellenorzes-hibakutatas-allami-szamvevoszek/?fbclid=IwAR18jSQAq0EHcYcRiHntwBtq5zvxdbnvLJ2E_iphDpZs-wh4qkVoS921ojw

 

Elitképzés közpénzből: borsos összeg lesz a nemzetközi középiskola fenntartása

Már 2022-ben, de legkésőbb 2023-ban megnyithatja kapuit az a fővárosi elitgimnázium, amit az egykori lipótmezei elmegyógyintézet épületében alakítana ki a kormány. Az országgyűlés törvényalkotási bizottságában már el is fogadták azt a törvényjavaslatot, amellyel a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Budapest II. kerületében, a Hűvösvölgyi úton található épületét az iskola majdani fenntartója, az e célra létrejövő Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe adják. Az alapítványt és az iskolát a Külügyminisztérium közreműködésével hozzák létre. A tárca államtitkára, Magyar Levente nem is titkolta, hogy egy nemzetközi elitgimnázium létrehozása a cél. Mint fogalmazott, Magyarországon mindig is Budapest volt az a város, ahová „előszeretettel küldték környező országbeli elit családok gyermekeiket tanulni”.

https://nepszava.hu/3102532_elitkepzes-kozpenzbol-a-kulugyminiszterium-allamtitkara-szerint-is-borsos-osszegekbe-kerul-majd-az-uj-nemzetkozi-kozepiskola-fenntartasa

 

Egyre vonzóbb Felcsút az általános iskolásoknak

A TV2 riportja arról szól, hogy Felcsúton a mostani kétszáz helyett majd csaknem ötszázan tanulhatnak az Endresz György Általános Iskola új intézményében. A falu fejlődésének hála, az iskola is egyre vonzóbb a környező településeken élő diákoknak, de az eddigi iskolát kinőtték a tanulók.

https://444.hu/2020/12/11/tv2-egyre-vonzobb-felcsut-az-altalanos-iskolasoknak-is

 

december 15.

Orbán: Hatvan meg negyven az száz –lehetne egyszerűbb az eljárás

A témában szócsata zajlott az Országgyűlésben hétfőn. A miniszterelnök ellenzéki felvetésre válaszolta: aki táppénzre megy, az megkapja a fizetése hatvan százalékát, ha pedig munkahelyi megbetegedés történt, külön közigazgatási eljárásban megkaphatja a hiányzó negyven százalékot. Hatvan meg negyven az száz – mondta Orbán Viktor, ugyanakkor elismerte, hogy lehetne egyszerűbb az eljárás. – Rajta leszünk ezen – fogalmazott.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-a-virus-nem-valogat-9102296/

 

Megvannak a tömeges tesztelés legújabb eredményei

Az iskolákban, bölcsődékben, óvodákban két hét után leállt a tömeges tesztelés, de néhány intézményben még a harmadik héten is vettek mintákat. Az oktatási intézményekben a kormány közlése szerint azért állt le a heti tesztelés, mert elemzik az adatokat. Az első héten 2,4 százalékos volt a fertőzöttség, a másodikon 2 százalék, és ugyanez az arány ismétlődött meg a harmadik héten is.

https://24.hu/belfold/2020/12/14/koronavirus-tomeges-teszteles-fertozottek-szama/

 

Második hullám – milyen problémákkal szembesülnek az alsó tagozaton tanító pedagógusok?

A legtöbb iskolában azt kérik a tanulóktól és családjuktól, hogy ha bármiféle tünetet tapasztalnak a tanulón, vagy a közeli környezetében igazolt koronavírus fertőzött van, a gyerek inkább maradjon otthon, de a szülők ezt gyakran nem tartják be, hiszen sokuk már az első hullám alatt kivette minden szabadságát, és nem engedheti meg magának, hogy a gyermeke miatt ismét otthon kelljen maradnia. Abban az esetben, ha egy diák tesztje pozitív lesz, már nem tudnak mit tenni, kötelező otthon maradnia a gyereknek, de osztálytársai, akikkel együtt tölti a napot, továbbra is bejárnak. Az esetet jelenteni kell az Oktatási Hivatalnak. Ám az, hogy mi alapján döntenek az adott intézmény sorsáról egyáltalán nem egyértelmű. A PDSZ továbbra is kitart amellett, hogy az intézményeket be kell zárni. Ezzel egyes pedagógusok teljes mértékben egyetértenek, mások inkább vállalnák a kockázatot, csak hadd taníthassanak tovább személyes jelenléttel. A megkérdezett tanárok számos pozitív élményük ellenére is inkább negatív érzelmekkel gondolnak vissza a digitális oktatásra. Sok problémát és nehézséget tapasztaltak, amelyek még szeptemberben is nehezítették a hatékony oktatást.

https://oktatas.atlatszo.hu/2020/12/14/masodik-hullam-milyen-problemakkal-szembesulnek-az-also-tagozaton-tanito-pedagogusok/

 

Kikérhetik a gyereket az iskolából, ha van krónikus beteg a családban

Az igazgató pedig akár több hétig is engedélyezheti a hiányzást. A Társaság a Szabadságjogokért szerint ez szabályos. Az általunk megkérdezett iskolaigazgató szerint digitális megoldásokkal az ilyen diák nem marad le a többiektől. Van olyan iskola, ahol több diák is kapott már engedélyt két hétre, és ez meghosszabbítható.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kikerhetik-a-gyereket-az-iskolabol-ha-van-kronikus-beteg-a-csaladban/

 

COVID-generáció

PedLabor beszélgetés a kialakuló vírus-generációról, a mai 14-25 évesekről. A katartikus esemény a társadalom minden korosztályára hatással van, lesz hosszú távon is. A PedLabor nyitott pedagógus műhely, melyet a Wesley János Lelkészképző Főiskola pedagógia szakos hallgatói és oktatói szerveznek havi rendszerességgel.

https://www.facebook.com/102932494464356/videos/168305424981205/

 

Ötszörösére nőtt az egyházak támogatása

Míg 2010-ben 110 ezer gyerek járt egyházi iskolába, ami a teljes közoktatás 6 százaléka volt, addig 2020-ban már 240 ezer gyermek, ami 15 százalék. 2013-ban elindult az etika-, illetve a hit- és erkölcstanoktatás, ami 2020-ban már mind a 8 osztályra kiterjed. A hit- és erkölcstant választja minden második gyermek, összesen mintegy 270 ezer - mondta Semjén Zsolt a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán hétfőn.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/12/14/otszorosere-nott-az-egyhazak-tamogatasa?source=hirkereso

 

december 16.

A tanároknak is elsőbbséget kell kapniuk az oltási kampányokban

A tanároknak az elsőbbséget élvező csoportok közé kell kerülniük a koronavírus elleni oltási kampányokban – szorgalmazta keddi közleményében Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója. Ez segít megvédeni a tanárokat a vírusfertőzéstől, egyben lehetővé teszi számukra, hogy személyes, jelenléti tanítást folytathassanak, ami végső soron elősegíti az iskolák nyitva tartását is – fejtette ki az igazgató. Az UNICEF szerint a pandémia első hullámának április végi csúcspontján az iskolabezárások világszerte megzavarták a diákok közel 90 százalékának tanulását. A szervezet úgy véli, az iskolák nem tartoznak a fertőzés elsődleges gócai közé, ezért helyteleníti, hogy az oktatási intézmények zárva tartanak jelenleg a világon minden ötödik iskolás számára – ami 320 millió gyereket érint.

https://hirado.hu/koronavirus/cikk/2020/12/15/a-tanaroknak-is-elsobbseget-kell-kapniuk-az-oltasi-kampanyokban?source=hirkereso

 

Van olyan iskola, ahol előbb kezdődik a téli szünet

Bár a kormány az érdekvédelmi szervezetek kérése és a járványhelyzet ellenére sem rendelt el előrehozott téli szünetet az iskolákban, vannak olyan intézmények, ahol a diákoknak mégis hamarabb kezdődhet a szünet – értesült lapunk. Egy fővárosi, tankerületi általános iskolában például szerda lesz az utolsó tanítási nap péntek helyett. Hasonló intézkedésre került sor több más budapesti és vidéki általános iskolában is.

https://nepszava.hu/3102947_van-olyan-iskola-ahol-elobb-kezdodik-a-teli-szunet

 

Ausztriában meghosszabbítják az iskolai téli szünetet a koronavírus miatt

Ausztriában a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is - jelentette be kedden az orsztrák oktatásügyi minisztérium. Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába. A tesztelés önkéntes lesz, de a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak "nyomatékosan ajánlják". Az még nem dőlt el, hogy a tanárok esetében kötelezővé teszik-e. Azoknak a gyerekeknek, akiknek január 7-én, csütörtökön és 8-án, pénteken a szülők nem tudják megoldani a felügyeletét, biztosítják a felügyeletet.

https://www.portfolio.hu/global/20201215/ausztriaban-meghosszabbitjak-az-iskolai-teli-szunetet-a-koronavirus-miatt-461930?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggreg

 

Módosították az Alaptörvényt és számos lényeges területen új jogszabály született

2021 szeptemberétől az egyes felsőoktatási szakokat tartalmazó jogszabály miniszteri rendelet lesz, a képzési és kimeneti követelményeket pedig hivatalos közleményként publikálják. A hallgatói lemorzsolódást elkerülendő 2021. január 1-jétől az alapképzésen gyengén teljesítő hallgató átjelentkezhet felsőoktatási szakképzésre. Szintén jövő januártól bevezetett változás, hogy az oklevelet nemcsak magyarul és angolul, hanem a képzés nyelvén is ki kell adni, az akkreditált felsőoktatási intézményekben szerzett külföldi tudományos fokozatokat pedig automatikusan elismerik.

Új, nemzetközi érettségi bizonyítványt nyújtó, középfokú nevelési-oktatási intézmény és kollégium kezdheti meg működését Budapesten, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Hűvösvölgyi úti épületében. (Ez már korábban megjelent a sajtóban). Közép-Európa és a tágabb régió legszínvonalasabb, angolul és a régió országainak nyelvein oktató, 4+1 évfolyamos, bentlakásos iskolát hoznak létre svájci és angol minták alapján. Az intézmény tandíjat szed majd, de szociális és egyéb méltányolható okból tandíjmentességet vagy -mérséklést adhat a tanulóknak. Az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet. Az elfogadott jogszabály ingyenesen az Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe adja a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épületet, amely egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek adott otthont. A nevelési intézmény létrehozására 2 milliárd forintot is biztosítanak.

Alapítványi fenntartású lesz a veszprémi Pannon Egyetem, valamint a Szent István Egyetem, utóbbi új egységekkel bővül és új nevet is kap. 2021. szeptember 1-jétől a kormány által létrehozott Pannon Egyetemért Alapítvány nevű, közérdekű vagyonkezelő alapítvány gyakorolja a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem alapítói és fenntartói jogait, biztosítja a működési feltételeket és az intézményfejlesztési célok megvalósítását, valamint végzi a vagyonkezelést. A jelenleg költségvetési szervi formában működő egyetem vagyonkezelésében lévő ingó és ingatlan-vagyonelemek a fenntartóváltást követően, ingyenesen a magánegyetemként tovább működő intézmény tulajdonába kerülnek. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációért és technológiáért felelős miniszter jelöli ki.

https://infostart.hu/belfold/2020/12/15/modositottak-az-alaptorvenyt-es-szamos-lenyeges-teruleten-uj-torveny-szuletett

 

Most is a Műegyetem került az élre

Csaknem hat és fél ezren jelentkeztek az egyetemek és főiskolák 2021 februárjában induló keresztféléves képzéseire. Míg az általános eljárásban idén jelentősen visszaesett az érdeklődés, a keresztféléves meghirdetések jó ideje nem voltak ilyen népszerűek, utoljára 2012-ben adtak be ennyien kérelmet. A felsőoktatási intézmények ezúttal jórészt csak mesterképzéseket hirdettek meg, ennek megfelelően nem a frissen érettségizett, hanem főként a 22-23 éves korosztály képviseltette magát. Alapképzésből szűkebb volt a választék, ráadásul ebben a képzéstípusban most kizárólag fizetős helyeket kínáltak. A mesterszakokra ­5535-en, alapképzésekre pedig ­754-en jelentkeztek. Osztatlan képzések közül ebben a szezonban egyetlen, a tanári indul el.

https://magyarnemzet.hu/belfold/most-is-a-muegyetem-kerult-az-elre-9103619/

 

Hol suli állott, most sitthalom

Bár a tavaly júniusban indult 1,1 milliárdos – bővítést, fűtéskorszerűsítést, energiakorszerűsítést magába foglaló – beruházásnak elvileg az idén szeptemberre el kellett volna készülnie, az építkezés durván megcsúszott. A tanév kezdetén is csak januári átadással számolt a projektet kiíró kaposvári tankerület. A nyolc évfolyamban tanuló közel 150 gyerek közül az alsósok addig is a hajdani gyógyszertár épületébe – legalábbis a távoktatás november 11-i központi elrendeléséig -, a felsősök a plébániára kerültek. Az előbbiben a tanári magyarázat áthallatszik a másik osztályba, s a 80-90 gyereknek egy 96 négyzetméteres udvar jut, utóbbiban többek között olyan helyiségekben zajlik az oktatás, amelyeknek önálló kijáratuk sincs, hanem csak másik „tantermeken” keresztül lehet megközelíteni őket.

https://nepszava.hu/3102909_hol-suli-allott-most-sitthalom

 

Bizottságot hoztak létre Romániában az iskolai favécék visszaszorítására

A cél: a fabudik helyére mobilvécék kerüljenek. A tavalyi számok szerint az országban 1180 olyan iskola van, ahol udvarvégi fabudikra járnak a gyerekek a dolgukat végezni.

https://mandiner.hu/cikk/20201215_bizottsagot_hoztak_letre_romaniaban_az_iskolai_favecek_visszaszoritasara

 

december 17.

Hiába ígérték, nem könnyítik a táppénzszabályokat

A Népszava érdeklődött a Miniszterelnökségnél, mikor várható a miniszter által megígért, a több lépcsős eljárást egyszerűsítő törvénymódosítás. Válaszukból kiderült: továbbra is a jelenleg érvényes szabályok szerint járnak el. Ugyanakkor utasították a kormányhivatalokat, hogy a munkaügyi eljárásokat a lehető leggyorsabban folytassák le. A pedagógusokkal kapcsolatban hozzátették: minden oktatási intézményben dolgozó́ fertőzött pedagógus esetén a munkavállaló́ javára kell vélelmet felállítani, hogy munkavégzés közben kapta el a koronavírust, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül.-  Ha a Miniszterelnökség szerint a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés, ezt jogszabályban is rögzíteni kellene. Ennek híján a dolgozókat, a munkáltatókat és az orvosokat is bizonytalanságban tartják – erről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás beszélt.

https://nepszava.hu/3103084_hiaba-igertek-nem-konnyitik-a-tappenzszabalyokat

 

Önkéntes és térítésmentes koronavírus-tesztelése január elején

A téli szünet utolsó napjaiban a pedagógusok, iskolai dolgozók, valamint a szünetben hazautazó, majd külhonból visszatérő kollégisták január 2-án és 3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain önkéntes és térítésmentes koronavírus-tesztelésen vehetnek részt – mondta Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. A téli szünetben minden iskolát és óvodát ki kell takarítani, ahol szükséges, a munkába a honvédséget is bevonják. A köznevelési intézmények januárban is megkapják a fertőtlenítőszert, amelyből erre a célra havonta 300 ezer liter áll rendelkezésre. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után január 11-én folytatódik a jelenléti oktatás a téli szünet után - jelentette be. Kitért arra, hogy a magyarországi köznevelés 13 075 feladatellátási helyen működik, ebből 10 942 helyen vannak tanulók, az elmúlt három és fél hónapban a feladatellátási helyek 37 százalékánál, 4099 helyen volt szükség a járvánnyal összefüggő tanügyi intézkedésre.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-teli-szunetben-minden-iskolat-es-ovodat-ki-kell-takaritani

 

Nemzeti Pedagógus Kar: Menjenek teszteltetni a tanárok!

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint nincs arányban annak a kockázata, hogy valaki esetleg a fizetése 60 százalékát kapja meg, vagy nem tud róla, hogy elkapta a koronavírust, és megfertőz másokat. Horváth Péter ezért minden pedagógusnak azt javasolja, hogy vegyen részt a januári önkéntes teszten. Hozzátette ugyanakkor: szerintük is nehézkes a táppénzzel kapcsolatos szabályozás, és ezt többször jelezték is az illetékeseknek.

https://www.klubradio.hu/adasok/mennyit-er-az-onkentes-teszteles-a-pedagogusoknal-115267

 

Alkotmányellenesnek találták a genderelmélet oktatásának tiltását Romániában

Az alkotmánybíróság elfogadta Klaus Iohannis államelnök kifogásait, aki júliusban kért normakontrollt. A módosító indítvány tiltja, hogy a köz- és felsőoktatásban, iskolán kívüli pedagógiai tevékenységeken tanítsák a genderelméletet, ami szerint egy egyén megválaszthatja saját nemét, és az nem mindig azonos a biológiai nemével. Az alkotmánybíróság annyit közölt, hogy többségi, nem egyhangú döntés született ebben a kérdésben.

https://444.hu/2020/12/16/alkotmanyellenesnek-talaltak-a-genderelmelet-oktatasanak-tiltasat-romaniaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=alkotmanyellenesnek-talaltak-a-genderelmelet-oktatasanak-tiltasat-romaniaban

 

december 18.

PSZ: megalázó és nehézkes adminisztráción kell a tanároknak átmenni a 100 százalékos táppénzért

Hiába kérték az érdekvédelmi szervezetek, a kormány nem rendelt el előrehozott téli szünetet az iskolákban. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a táppénz körüli ellentmondások még mindig nem rendeződtek, a kollégáknak kell bizonyítani továbbra is, hogy munkavégzés közben fertőződtek meg. A tömeges célzott tesztelés kapcsán megjegyezte, hogy a PSZ-nek is vannak információi arról, hogy többen azért nem vettek részt a tesztelésen, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy csak a béreik 60 százalékát kapják meg.

http://www.atv.hu/videok/video-20201217-100-szazalekos-tappenz-megkaptak-vagy-nem-kaptak-meg-a-tanarok

http://www.atv.hu/belfold/20201217-psz-megalazo-es-nehezkes-adminisztracion-kell-a-tanaroknak-atmenni-a-100-szazalekos-tappenzert/hirkereso

Az ATV esti Híradójában utaltak a reggeli nyilatkozatra. Az anyag 1.20 perctől látható: http://m.atv.hu/videok/video-20201217-atv-hirado-2020-12-17-1845

 

Szabó Zsuzsa nyilatkozata a 100 százalékos táppénzről a Klubrádió A lényeg délben című műsorában

https://www.youtube.com/watch?v=ytgwQp_fjXU

 

Új elnököt választott a PSZ ifjúsági tagozata

Balázs-Chrappán Tímea aktív és elismert tagja a másfél éve újjáalakult tagozatnak. Békés megyében, Köröstarcsán gyógypedagógus a helyi általános iskolában, valamint néhány órában korai fejlesztést végez a békési szakszolgálatnál. A tagozat minden közös programjában, képzésén részt vesz, nagyon motivált abban, hogy minél többet tudjon a közösségi érdekérvényesítésről.

https://pedagogusok.hu/hir/4173/uj-elnoekoet-valasztott-a-psz-ifjusagi-tagozata

 

Kásler Miklós köszönő levele

Minden közoktatási intézményvezető megkapta Kásler Miklós karácsonyi üdvözlőlevelét. Az emberi erőforrások minisztere az ősi magyar hitvilágot és a keresztény hagyományt ötvözve mond köszönetet a pedagógusoknak. A teljes levél is olvasható itt:

https://nyugatifeny.hu/2020/12/17/kasler-miklos-levelben-koszonte-meg-a-pedagogusoknak-hogy-a-krisztusi-parancsok-szerint-tanitanak

 

4428 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 187 beteg

Az Operatív Törzs jelenleg 160 óvodában egy-egy csoportot érintően (5%), 86 óvodában (3%) és 58 általános iskolában (2%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 391 általános iskolában egy-két osztályt (15%) és 32 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/4428-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-187-beteg

 

Ismét elhunyt egy pedagógus

Rózsásné Máté Gyöngyi a Kaposfő Általános Iskola pedagógusa volt.

http://kaposfo-iskola.hu/2020/12/05/elment-egy-kollega/

 

A teljes táppénz mellett a helyettesítéseket sem fizeti ki a kormány a pedagógusoknak

A PDSZ legutóbbi levelében azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, Kásler Miklós minisztertől és Maruzsa Zoltán államtitkártól, hogy fordítsák meg a problémát és a teljesíthetetlen Covid-fertőzöttség igazolása helyett ők mondják meg, hány rászoruló igényelte eddig a teljes táppénzt és hivatali jogosultságuk alapján azt utalják is a rászorulóknak. „Ugyanis arról sincs semmilyen információnk, hogy egyáltalán akár egyetlen tanár megkapta volna a száz százalékos táppénzt, ami az feltételezi, hogy eddig egyetlen embernek sem utaltak” – közölte a Hírklikkel Nagy Erzsébet.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-teljes-tappenz-mellett-a-helyettesiteseket-sem-fizeti-ki-a-kormany-a-pedagogusoknak/374202/

 

191 százalékos érdeklődőszám-növekedés: hatalmas év végi roham az OKJ-s képzésekért?

A felnőttképzőknél nagy a roham az év utolsó napjaiban, a szakképzés átalakítása miatt ugyanis december 31-ig hirdethetnek tanfolyamokat a régi rendszerben. 2021-től ugyanis a képzési rendszer teljesen átalakul, a hagyományos OKJ-s lista megszűnik, ezzel pedig eltűnnek, összeolvadnak a korábbi képzések.

https://eduline.hu/felnottkepzes/20201215_OKJs_kepzesek_2020ban_utoljara

 

Milyen oktatásra van szüksége gyermekeinknek?

Radó Péter oktatáskutató cikke

Ha jót akarunk gyerekeinknek nem azt az oktatást igyekszünk biztosítani a számukra, ami megalapozta saját mai műveltségünket, hanem olyat, ami felkészíti őket arra a világra, amiben majd húsz-harminc év múlva élniük kell. Az a világ pedig nagyon más lesz, mint az, amiben ma jól-rosszul elboldogulunk. Olyan iskolára van szükségünk, ami képes bizonyos „adaptív” készségek fejlesztésére, mint például a problémamegoldás, kreativitás, együttműködési készség, kritikus gondolkodás, rugalmasság, felelősségérzet, s olyan kompetenciák fejlesztésére, mint a digitális műveltség, az angol nyelvtudás vagy az interkulturális kommunikáció.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201217/milyen-oktatasra-van-szuksege-gyermekeinknek-461720?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

ITM: beleszámít a tanulmányi előmenetelbe az orvosegyetemi hallgatók részvétele a járvány elleni védekezésben

  A járvány elleni védekezésbe bevont, orvos- és egészségügyi képzésben tanulmányokat folytató hallgatók egyszerre szereznek hasznos gyakorlati tapasztalatot, és segítik az egészségügyi dolgozókat. Az intézmények a 2021/2022-es tanévben a saját szabályzatukban foglaltaktól eltérően rendelkezhetnek a hallgatók tanulmányi és vizsgakötelezettségeiről, az érintetteknek kedvezőbb feltételeket biztosítva. A járvány elleni védekezésben dolgozó egyetemistákat tehát semmiféle hátrány nem érheti, és nem is éri – közölte a szaktárca, hozzátéve: minden oktató arra törekszik, hogy többletfeladataik figyelembevételével lehetővé tegye tanulmányaik sikeres folytatását.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itm-beleszamit-tanulmanyi-elomenetelbe-az-orvosegyetemi-hallgatok-reszvetele-jarvany-elleni

 

A válogatás nem teljes körű!