Hírek

A Pedagógusok Szakszervezete közleménye a „Szabad oktatásért” címen meghirdetett demonstrációhoz

A Pedagógusok Szakszervezete három éve következetesen küzd „az elhamarkodott, átláthatatlan, sok szempontból káros” oktatási reformok ellen, amelyek miatt „Szabad oktatásért” címmel 2014. január 25-ére demonstráció elõkészületei folynak.

A Pedagógusok Szakszervezete közleménye a „Szabad oktatásért” címen meghirdetett demonstrációhoz

Az elsõsorban a facebookon meghirdetett felhíváshoz - eddigi információink szerint - a Középiskolai Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, az Oktatói Hálózat, a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Egyesület, a Hívatlanul Hálózat, a Történelemtanárok Egylete, a Magyartanárok Egyesülete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Antifasiszta Hálózat, a Magyar Szekuláris Egyesület, a Rosta Rokkant Mozgalom, a Most Mozgalom, a Hét Olajfa Egyesület csatlakozott és a 28 szakszervezetet magában foglaló Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (KÖZDEMOSZ), amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete is.

A Pedagógusok Szakszervezetének a KÖZDEMOSZ tagjaként az a célja, hogy síkra szálljon a nevelési-oktatási munkát segítõ, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak és a technikai dolgozók 20 százalékos béremeléséért is.

A Pedagógusok Szakszervezete a demonstrációs célokkal egyetért, hiszen hasonló indokok alapján az elmúlt három évben kongresszusi határozatok, testületi felhatalmazás alapján a leghatékonyabb érdekvédelmet szem elõtt tartva több alkalommal is fellépett a tanszabadságért, a tanítás szabadságáért. Ennek során a nyomásgyakorló eszközök közül igénybe vette a tüntetésektõl kezdve az alkotmánybírósági beadványokon át a tárgyalásokig mindazon eszközöket, amelyekkel álláspontja szerint, a lehetõségekhez képest eredményt lehetett elérni.

Jelen helyzetben azonban kollégáink közül sokan megfélemlítettnek érzik magukat, és nem merik vállalni a demonstráción való részvételt. A PSZ ezért minden tagjának saját, egyéni döntésére bízza, részt vesz-e a Szabadság téren 15 órakor kezdõdõ megmozduláson.

Budapest, 2014. január 21.

Pedagógusok Szakszervezete