Hírek

A Pedagógus Sztrájkbizottság és a Kormány megállapodása

2013. január 22-én a Pedagógus Sztrájkbizottságba tömörült szakszervezetek és a Kormány képviselõi aláírták a megállapodást. Letölthetõ a megállapodás teljes szövege! Video!

A Pedagógus Sztrájkbizottság és a Kormány megállapodása

A megállapodást a Kormány részérõl Balog Zoltán EMMI mininszter és Hoffmann Rózsa oktatásért felelõs államtitkár, a szakszervezetk részérõl Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezete, Somogyi László az Oktatási Vezetõk Szakszervezete és Tóth József a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet részérõl írták alá.

Balog Zoltán az aláíráshoz kapcsolódó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a szerzõdés azért jelentõs, mert a szakszervezetek vállalták a kormánnyal a partneri szerepet, "beszállnak a csónakba, a Klebelsberg nevezetű hajó pedig az iskolák állami fenntartásba vétele felé halad." Ez azt szolgálja, hogy a gyermekek és a pedagógusok jobb helyzetbe kerüljenek azzal, hogy emelkedik az oktatás színvonala, és a pedagógusok biztonságosabban tudják a szakmai pályafutásukat tervezni.

A miniszter azt mondta, a szakszervezetek a megállapodással megteremtették a bírálat jogát, illetve a befolyásolás és együttműködés lehetõségét. Emlékeztetett arra, a kormány tavaly november végén már megegyezett a munkástanácsok, valamint a zene- és táncművészek szakszervezetének pedagógus tagozatával is. Reményét fejezte ki, hogy más pedagógus-szakszervezetek is belátják, "érdemes együttműködni". Akikkel eddig megállapodtak, azok a pedagógustársadalom mintegy 90 százalékát képviselik - mondta.

A megállapodásból a miniszter kiemelte a monitoringbizottság megalakulását, amely a közoktatási intézmények állami fenntartásba átadását kíséri figyelemmel. Utalt arra, hogy a szerzõdésben vállalták egy kollektív szerzõdés késõbbi megkötését is, az ehhez fűzõdõ munkát rövidesen megkezdik.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a legfontosabb az oktatás színvonalának emelése, valamint az esélyegyenlõség megteremtése, mert jelenleg a gyermekek 22 százaléka mélyszegénységben él, és esélyeik a kitörésre nem nõnek az oktatás során. Ugyanígy lényeges a pedagógusok megbecsültségének visszaállítása, növelése. Ennek érdekében hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a rendeletet, amely új ösztöndíjprogramot indít azoknak, akik tanári szakokra jelentkeznek; õk a minimálbér összegét megközelítõ juttatást kaphatnak - jegyezte meg.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megjegyezte: azért írták alá a megállapodást, mert az lehetõséget ad arra, hogy a közoktatás reformjában ellenõrzõ szerepet töltsenek be a szakszervezetek. Ez azzal a felelõsséggel és feladattal jár, hogy közreadják észrevételeiket, ha pedig problémát látnak, azonnal jelzik - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Balog Zoltán közölte: a pedagógus-életpályamodell bevezetésére, amely 30-40 százalékos béremelésre ad lehetõséget, "ma nagyobb esély van, mint néhány hónappal ezelõtt". Ha ez mégsem így alakulna a pénzügyi rendszer válsága miatt, akkor mindazokat a pluszfeladatokat, amelyeket az átállás miatt kell a pedagógusoknak elvégezniük, kifizetik nekik.

A miniszter rámutatott: 4-5 milliárd forintos pluszigényt jelent az, hogy a pedagógusok megkapják az eddigi cafetériájukat, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is megad nekik. Szólt arról, hogy a tanév végéig fenntartják ezen a téren és nyugdíjügyben is az eddigi állapotokat, mert "senki sem kerülhet rosszabb helyzetbe".

Szintén kérdésre válaszolva Galló Istvánné elmondta: a megállapodás garancia arra, hogy a pedagógus álláshelyek átszervezések miatti megszűnésének mértékét "nagyon erõsen" lehessen mérsékelni. Úgy fogalmazott, szakszervezeti feladat a munkavállalók érdekképviselete, de ebbe beletartozik a kormányzattal való együttműködés is, amellett, hogy mindig is kritikusan szóltak a kormányok közoktatást érintõ intézkedéseirõl, ha azok nem találkoztak a szakszervezetek véleményével.

Hozzátette: az egész közszférára vonatkozó 20 százalékos bértábla-növelési követelésrõl az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács pénteken tárgyal.

 

A lap alján letölthetõ a dokumentum!

Kapcsolódó dokumentumok: