Hírek

A SZEF érdekegyeztetõ tárgyalásokat követel a kormány tervezett intézkedéseirõl

A SZEF sajtóközleménye.

A SZEF érdekegyeztetõ tárgyalásokat követel a kormány tervezett intézkedéseirõl

Sajtóinformációk alapján megismerve a Matolcsy György és Navracsics Tibor miniszterek által ismertetett több éves "kiigazítási csomagot", felszólítjuk a Kormányt, hogy az érdekegyeztetés kialakult intézményrendszerének keretében a legrövidebb idõn belül kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel a tervezett változtatások értelmezésérõl és részletszabályairól.

Miközben világos, és még akár támogatható célnak is tűnik az államháztartási hiány, és különösen a bruttó államadósság 2014-ig felvázolt csökkentési üteme, nem világos, hogy a Széll Kálmán Program fontosabb "részletei" hogyan segítik ezt, és nem teszik értelmezhetõvé a mögöttük lévõ döntési alternatívákat. A munkaerõpiac, a nyugdíjrendszer, az oktatás- és egészségügy felsejlõ változásai komoly tárgyalásokat igényelnek, és elfogadhatatlan, hogy a sajtóból szerezzenek tudomást a közszolgálat munkavállalói és az õket képviselõ szakszervezetek olyan fontos változásokról, mint például a korengedményes nyugdíjak fegyveres és rendvédelmi területen történõ megszüntetése, vagy a lehetséges közszolgálati életpálya modellek kidolgozása.

Magyarország gondjainak megoldása konszenzuson alapuló és széles támogatást élvezõ, határozott cselekvést igényel. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, a Kormány határozottsága szükséges, de nem elégséges. A szociális párbeszéd intézményrendszerének érdemi működtetése, az elképzelések megvitatása az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban a konszenzus kialakításának, a széles támogatás megszerzésének egyik eszköze, elõfeltétele. Ezért követeljük, a szociális párbeszéd intézményeinek működtetését.

Varga László

SZEF elnök