Hírek

Európa szakszervezetei a megszorítások ellen Budapesten

A rendõrség szerint több mint ötvenezren tüntettek április 9-én karneváli hangulatban Budapesten. GALÉRIA!

Európa szakszervezetei a megszorítások ellen Budapesten

Huszonkét európai ország 45 szakszervezete képviseltette magát az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a magyar érdekképviseletek közös budapesti tüntetésén. A résztvevõk az Európai Unió és tagállamainak kormányai által bevezetett megszorító intézkedések ellen tiltakoztak, társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követeltek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) gödöllõi informális ülésével egy idõben szervezett tüntetés résztvevõi a Hõsök terérõl az Andrássy úton az Oktogonra vonultak, ahol több ország szakszervezeti vezetõi mondanak beszédet. John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) fõtitkára arról beszélt, hogy a munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit. A szakszervezeti vezetõ kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllõi tanácskozáson résztvevõ gazdasági- és pénzügyminiszterektõl. Monks leszögezte: nem adják fel, addig folytatják a kampányt ameddig szükséges.

A magyar szakszervezetek mozgósították a legnagyobb tömeget, a külföldi tüntetõk is több ezren, akár tízezren is lehettek. A tüntetés hangulatában, szervezettségében is európai volt, amennyiben a szakszervezeti csoportok egymástól távolságot tartva, különbözõ effektusokkal, békésen dudálva-sípolva-kerepelve-skandálva vonultak.

Az összes magyar szakszervezeti tömörülés részt vett a demonstráción: A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Munkástanácsok. A szakszervezetek tiltakoztak a munkavállalókat sanyargató kormányzati intézkedések, a bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói alkotmányos jogok csorbítás ellen, a szociális  párbeszéd helyreállítását kérték a kormánytól.

Kormányzati idézettel szolgált Varga László, a SZEF elnöke, amikor decemberi megmozdulásukat "néhány megtévesztett munkavállaló tüntetésének" titulálták, most pedig úgy állítják be, mintha a kormány a szakszervezetek oldalán állna. "Miért nem voltak velünk a különadók bevezetésekor, az iskolák bezáratásakor, a kórházak válságba jutásakor, az indoklás nélküli kirúgásokkor; miért hagyja a miniszterelnök, hogy az EU soros elnökségének betöltésekor éppen Magyarországon legyen a legrosszabb a szociális párbeszéd?"

Varga László beszéde után Galló Istvánné a PSZ elnöke köszöntötte a megjelent pedagógus szakszervezetek képviselõit.

Kapcsolódó galériák:

Eurodemonstráció 2011