Hírek

Egy tüntetés visszhangjai

A résztvevõk nagyon pozitívan értékelték az április 9-i megmozdulást. Képes beszámolók, nyílt levél a Kollégákhoz.

Egy tüntetés visszhangjai

Az április 9-i uniós tüntetés résztvevõi nagyon pozitívan értékelték a demonstrációt. Rengeteg visszajelzés - levél, telefonhívás -, fotó, elektronikus fotóalbumok érkeztek az Országos Irodába. A magyar szakszervezetek összefogva külföldi kollégáikkal megmutatták erejüket, hitüket egy igazságosabb, szociális Európában.

A tüntetés hangulatát sajnos nem tudjuk visszaadni azoknak, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen, hiszen egy látványos demonstráció keretein belül, rendkívül jókedvű, karneváli hangulatban vonultak végig az Andrássy úton a szakszervezetek, amelyek hangosan - síppal, dobbal is - határozottan mondtak nemet a megszorításokra.

A PSZ, és a többi pedagógus szakszervezet az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottsága (ETUCE) felvezetésével vett részt a tüntetésen. Az alábbi linkekre kattintva francia barátaink (SNES), illetve gyomaendrõdi Kollégánk által készített fényképek érhetõek el:

https://picasaweb.google.com/PhotosdeFlorian/BudapestDemo9042011#

https://picasaweb.google.com/115333549032374190219/EuDemonstr_2011040902#

Valamint figyelembe ajánljuk a SZEF honlapját és a szakszervezetek.hu honlapot is, ahol a hírek, tudósítások mellett képes és videó archívum is található a rendezvényrõl:

http://www.szef.hu/

http://www.szakszervezetek.hu/html/2011/0409/20110409.html

A tüntetésrõl minden jelentõsebb médium beszámolt Magyarországon, kép és videoriportot is közöltek. A televízió, rádióadók, újságok, online médiumok honlapján böngészve rengeteg tudósítást, képet, videót találhatunk.

 

Az alábbiakban pedig a Pedagógusok Lapja egyik cikkét közöljük, melyben Ágotai Zoltánné Borsos Ágota Baranya megyei elnök osztja meg gondolatait a tüntetésrõl.

 

Hol volt április 9-én 330.000 magyar munkavállaló?

Bár a megszorítások ellen tüntettek Európa szervezett munkavállalói április 9-én mintegy ötvenezren, a hangulat igazi ünneppé varázsolta a demonstrációt. Sokan voltunk jelen, köztük Ágotai Zoltánné Borsos Ágota Baranya megyei elnök is, akinek elgondolkodtató levelét az alábbiakban olvashatják.

A rendezvény szervezõinek gratulálok, mert az elõkészítõ munka precíz, pontos volt.

Kiindulva a saját megyénk példáján: autóbuszunk vezetõje pontos tájékoztatást kapott, hogyan juthat a kijelölt helyére, kik várják ott, hogy útbaigazítsák. A pontos tájékoztatásnak köszönhetõen érkezésünk zökkenõmentes volt.

Mellényeinket, zászlóinkat akkor és ott kaptuk meg, ahol a szervezõk azt elõzetesen jelezték.

A felvonulás az elõre meghirdetettek szerint történt. Az elvonulás - kapott dolgaink visszaszolgáltatása - zökkenõmentes volt, ahogy autóbuszunk forgalomba vezénylése is. Köszönet érte, hisz idõben hazaértünk.

Ami a szervezettséget, a kollégák részvételét illeti:

Galló Istvánné 2011. 03.26-án megjelent „Beszámoló a PSZ XVIII. Kongresszusa óta végzett munkájáról" c. beszámolóját mindenki megismerhette. Megyénkben ezt minden alapszervezeti titkár megkapta, olvashatta, kifüggeszthette, közgyűlésünkön meghallgathatta és megtárgyalhatta. Ennek köszönhetõen a nem szakszervezeti tagok is tájékozódhattak a PSZ tevékenységérõl. Örömmel konstatáltuk, hogy ezt a munkát mindenki elismerte és egyetértett vele. Sajnos sokan mégis úgy gondolják, ezzel a dolog le is van tudva, és úgy vélik, és amikor megszólalhatnának, jelenlétükkel õk is nyilvánosan letehetnék voksukat saját érdekeik mellett - akár szakszervezeti tagok, akár nem - az már nem is szükséges.

Pedig ez óriási tévedés!!!

Legalább ilyenkor kellene támogatni a szervezõket, hogy lehessen arra hivatkozni, nem csak a szakszervezeti tagokat, hanem ennél sokszor több kollégát képviselünk. Hisz akarva - akaratlanul, amit a szakszervezet elér, azt a „pályán kívüli" tagdíjat nem fizetõ kollegák is élvezik. Ez így van akkor is, ha elismerik, és akkor is, ha nem. Április 9-én a nemzetközi tüntetésen 900 szakszervezeti tagból mindössze 8 szakszervezeti tag és 3 pártoló képviselte megyénket. Tudom, a távolmaradóknak vagy dolguk volt, vagy nem értettek egyet a rendezvénnyel.

Nézzük sorjában:

Aki ott volt annak is van családja, neki is közeleg a Húsvét, õ is fáradt volt, neki is szombat volt, stb., csak õ nem keresett kifogásokat, õ másokra is gondolt.

Lehet, most azt mondják egyesek, minek is, minden el van döntve.

Nézzük mit mondott Orbán Viktor miniszterelnök úr a parlamentben napirend elõtt április 4-én az EU soros elnökség értékelésekor:

„Akik azt akarják elhitetni velünk, hogy félnünk kell a konfliktusoktól, és úgy tudjuk megvédeni érdekeinket és megõrizni függetlenségünket, hogy behúzzuk fülünket, farkunkat az az ember tudatlan, vagy más, nem magyar érdekeket szolgál.

Higgyék el nekem, hogy a szolgalelkűségnek soha sehol még más jutalma nem volt, mint a szolgaság, a történelem ebben nem ismer kivételt.

A függetlenség és a szabadság csak azoknak szóló, akik kiállnak érte és megharcolnak érte."

Ha szimpatizálsz a kormányprogrammal, nézzük mit mondott Szijjártó Péter kormányszóvivõ, aki üdvözölte a tüntetést, és „örömmel vette, hogy a kormány megszorítás ellenes politikája mellett teszi le voksát a munkavállalók tömege."

Már csak ezért is ott kellett volna lenned!

Ha ezzel nem értesz egyet, mert másként gondolkodsz, pláne ott lett volna a helyed!

Magyarországon több mint három millió munkavállaló van. Legyünk optimisták a fele mindennel elégedett, /marad l.500.000, ennek a fele fél. Sajnos létezõ probléma, de marad 750.000. Ennek a fele azt sem tudja, mi történik körülötte, ilyen is van, de még mindig marad 375.000.

Hol voltak a magyar munkavállalók 330.000-en, ha a téren mi magyarok csak 40.000-en voltunk? Hisz a szakszervezetek tagdíjukból fizették az utazást, csak az egyébként is szükséges napi élelemrõl kellett volna gondoskodni - 5 db. szendvics, 3 liter víz - és az idõrõl, ami tudjuk, hogy drága, de ennyire azért nem!

Ami a megjelent kritikákat illeti:

Valóban meg kell tanulnunk a vélemény-nyilvánítást! Példa értékű volt a külföldi szakszervezeti delegációk drámapedagógiai játéka, egységességüket kifejezõ öltözékük, „díszletük", melyet büszkén vállaltak a rendezvény elejétõl a végéig.

Valóban meg kell tanulni vezetõ képviselõinknek pár mondatos felszólalásukat is lendülettel, magával ragadóan, érzelmeket keltve elõadni. A „szónoknak" úgy kell tudni átadni, megjeleníteni az egy begyültek gondolatait, érzéseit, hogy az is értse, aki esetleg nem „bírja" a nyelvet. (A külföldi képviselõk között most is volt ilyen.)

A tüntetésen részt vevõ kollegák véleménye alapján elmondhatjuk, hogy sok ilyen rendezvényre lenne szükség a saját érdekeink érvényesítése és védelme érdekében, már csak azért is, mert jelenleg hazánkban az érdekegyeztetés még látszólag sem működik!

Komló, 2011. április 11.

Üdvözlettel:

Ágotai Zoltánné /Borsos Ágota/

megyei elnök

 

 

Kapcsolódó galériák:

Eurodemonstráció 2011