Hírek

Ágazati Sztrájk Elõkészítõ Bizottságot alakítottak a szakszervezetek

Sajtótájékoztatón jelentették be a közoktatásban érdekelt szakszervezetek a sztrájk elõkészítõ bizottság megalakítását. Sajtóvisszhang, letölthetõ hanganyag!

Ágazati Sztrájk Elõkészítõ Bizottságot alakítottak a szakszervezetek

2011. május 5-én közös sajtótájékoztatón jelentették bea közoktatásban érintett szakszervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ), és az Oktatási Vezetõk Szakszervezete (OVSZ), hogy Ágazati Sztrájk Elõkésztõ Bizottságot hoztak létre. Az Ágazati Sztrájk Elõkészítõ Bizottság létrehozását az indokolja, hogy kezdeményezéseink ellenére a közoktatás rendszerének átalakításával kapcsolatos elõkészítõ munkába az érintett szakszervezeteket érdemben nem vonták be. A Bizottság célja, hogy tárgyalásos egyeztetéssel találjon megoldást a közoktatásban foglalkoztatottak problémáira, indokolt esetben azonban feladatának tekinti a munkahelyi és az országos sztrájk szervezését is.

A Bizottság levélben fordult Orbán Viktot miniszterelnökhöz, hogy a sztrájktörvény értelmében jelölje ki a kormányt képviselõ tárgyalókat. Levelükben megfogalmazták, mely kérdésekrõl kívánnak tárgyalni a Kormánnyal.Ezek a következõk:

  • a közoktatási intézmények fenntartási, finanszírozási és foglalkoztatás i rend szer e,
  • a munkáltatói jogkör gyakorlása,
  • a szakképzés jövõje,
  • nem állami, nem önkormányzati és nem egyházi iskolák finanszírozása, az itt foglalkoztatott pedagógusok és pedagógiai munkát segítõk jogállása és sorsa, az itt tanuló diákok jövõbeni helyzete,
  • a Széll Kálmán terv és a közoktatás viszonya,
  • a pedagógus-munkaidõ és a pedagógusok kötelezõ óraszáma,
  • a közoktatásban foglalkoztatottak alkalmazási feltételei,bérezése, juttatási, ellenõrzési és minõsítési rendszere.

A Bizottság levele letölthetõ a lap alján!

A sajtótájékoztatót megelõzõen az mr1 Kossuth rádió 180 perc című műsorában Galló Isvánné, a PSZ elnöke arról beszélt, hogy nem egyeztet a kormány a pedagógusokkal a közoktatási törvényrõl. Galló Istvánné szerint teljes bizonytalanságot jelentenek az óraszámmal kapcsolatos elképzelések. Az ugyanis, hogy az eddigi kötelezõ óraszám helyett kötelezõ munkaidõt tartalmazna a törvény, és 32 órát kellene bent tölteni az iskolában az eddig 22 kötelezõ tanóra helyett, egy nagyon veszélyes megoldás, a 32 órás kötelezõ benntartózkodás ugyanis lehetõséget és jogot adhat az intézményvezetõnek arra, hogy további pedagógiai feladatokkal bízza meg a kollégát, ami pedig burkolt óraszámemelést jelent.

A szakszervezeti vezetõ nehezményezte azt is, hogy a kormány elé került koncepciót nem kapták meg az oktatási államtitkártól, így semmi esély arra, hogy érdemi változtatást vagy javaslatot tegyenek.

A PSZ elnökével készített beszélgetés letölthetõ a lap alján!

A műsorben késõbb szerplõ Hoffmann Rózsa, határozottan visszautasította Galló Istvánné szavait, mint mondta, a közoktatási törvénnyel kapcsolatban folyamatosak és nyíltak az egyeztetések, a beérkezõ javaslatokat pedig igyekeznek beépíteni a törvénytervezetbe. Hangsúlyozta azt is: még nem eldöntött tény, hogy állami kézbe kerülnek az iskolák, vannak ugyanakkor érvek az államosítás mellett.

Az óraszámokról szólva azt mondta, az iskolában való kötelezõ bent tartózkodás azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek is bent maradhassanak a munkaidõ végéig, hiszen a magyar társadalom kétkeresõs, ezt viszont csak úgy lehet megoldani, ha ezt a kicsinyes túlóra-elszámolásos pedagógiai munkaszervezést megszüntetjük - fogalmazott az államtitkár. Emlékeztetett arra is, hogy nemrég a pedagógustársadalom véleményét is kikérte a kormány az oktatási törvénnyel kapcsolatban, és a kiküldött kérdõívekre érkezett válaszokban az iskolaigazgatók több mint fele támogatta ezt az intézkedést, úgy, hogy sok helyen a tanárok véleményét is kikérték.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a sajtótájékoztatón cáfolta Hoffmann Rózsa államtitkár kijelentését arról, hogy folyamatosan zajlanak az egyeztetések a szakszervezetekkel. Galló Istvánné azt mondta: az egyeztetés nem azt jelenti, hogy írásban kikérik a véleményüket, ez ugyanis nem érdemi párbeszéd. Továbbra sem ismerik azonban a sajtóban olvasott elképzelések indokait, az azokat megalapozó hatásvizsgálatokat - tette hozzá a PSZ elnöke. A közoktatási pedagógus szakszervezetek egyébként a legnagyobb problémának az iskolák tervezett államosítását tartják.

A sztrájkbizottság megalakításáról készült beszámolók a sajtóban, többek között:

http://www.fn.hu/belfold/20110505/hoffmann_megint_beszolt_pedagogusoknak/

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/hoffmann-esszerusiteni-kell-a-felsosoktatast.html

a Kossuth rádió honlapján meg is hallgatható az Államtitkár asszonnyal folytatott beszélgetés

http://www.origo.hu/itthon/20110505-oktatasi-torveny-sztrajkbizottsagot-alakitott-ot-kozoktatasi-szakszervezet.html

http://rd.hirkereso.hu/rd/11088749?url=http://www.webradio.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=237516

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=423162

http://index.hu/belfold/2011/05/05/sztrajkbizottsagot_alapitottak_a_pedagogus_szakszervezetek/

http://www.fn.hu//belfold/20110505/bekemenyitettek_pedagogusok/

http://hirszerzo.hu/belfold/20110505_pedagogusok_sztrajkbizottsag_pedagogusok#rss

http://nol.hu/belfold/sztrajk_lesz_az_iskolakban_

http://hvg.hu/itthon/20110505_kozoktatasi_torveny_level_egyeztetes#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_5_5

http://www.hirtv.hu/kultura/oktatas/?article_hid=376331

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/05/05/13/Sztrajkbizottsagot_alakitott_ot_kozoktatasi_szakszervezet.aspx

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/725021

http://www.mno.hu/portal/782110

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-431683

 

Kapcsolódó dokumentumok: