Hírek

Tanévnyitót tartott Szombathelyen a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Szombathely - A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné csütörtök délután tanévnyitó értekezletet tartott Szombathelyen a Vállalkozói központ nagytermében. A mintegy harminc pedagógus előtt megtartott beszédében ismertette a tavalyi év erőfeszítéseit és az idei év feladatait.

Tanévnyitót tartott Szombathelyen a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Megnyitó beszédében kifejtette, hogy az elmúlt tanév, évtizedek óta a legnehezebb évük volt a pedagógusoknak, mert a pedagógus életpályamodell, véleménye szerint nem valósult meg. Mint elmondta az állam által ígért béremelést ugyan minden pedagógus megkapta, ez sok esetben mégsem jelentett automatikus fizetésnövekedést, sőt néhány esetben a fizetések csökkenését eredményezte. Sérelmezte továbbá, hogy az iskolatitkárok, a szakoktatók és az óvodapedagógusok kimaradtak a bérkompenzációból. Jelezte, a szakszervezet elsődleges feladata lesz az idei évben, a támogatásból kiszorultak érdekképviselete. Megállapodás hiányában egy későbbi időpontban megtartott munkabeszüntetést sem tart kizártnak.

Kitért továbbá a tavalyi évben bevezetett minősítési rendszerre is, amit megalázónak és igazságtalannak tart. Hangsúlyozta, nem a minősítési rendszer intézményét sérelmezi, hanem annak módját. Meglátása szerint sem elegendő idő nem állt rendelkezésre, sem kielégítő tájékoztatást nem kaptak ahhoz, hogy a minősítési követelményeknek eleget tehessenek a dolgozók.

Galló Istvánné mintegy harminc pedagógus előtt beszélt csütörtökön. Fotó: Budai Dávid

Galló Istvánné beszélt a nemrég alakult Nemzeti Pedagógus Karról is.

Eredményként értékelte, hogy sikerült elérniük azt, hogy az újonnan alakult szervezet a Pedagógusok Szakszervezetének jogosítványait nem veszi át. Azonban 100 éves szervezet lévén nem kívánják megtenni az első lépést a kapcsolatfelvételre, ezt a szakszervezet a frissen alakult Nemzeti Pedagógus Kartól várja. Később hozzátette, minden jel arra mutat, hogy a kormány egy kamarát kíván létrehozni, ami a későbbiekben a Pedagógus Szakszervezet ellehetetlenítéséhez vezethet.

Az elnök sarkalatos pontnak nevezte a 32 órás kötelező heti óraszámot, amelyet a pedagógusok az intézményekben kötelesek eltölteni. Itt felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a jogszabály csak abban az esetben rendelkezik így, ha az adott intézmény vezetője el tudja látni feladattal a dolgozót. Óva intett mindenkit attól, hogy kevesebb óraszámot írjon be a jelenléti ívbe, mint amit valójában az iskolában eltölt, mivel egy esetleges baleset esetén a munkáltató kizárólag a jelenléti ív alapján fog fizetni. Egyben kérte a szakszervezeti tagokat, hogy intézményvezetőikkel egyeztessenek a kérdésben, és mindenkit megkért, hogy próbálják az iskolák igazgatóit rávenni a szakszervezethez való csatlakozásra.

A tankönyvekkel kapcsolatban Galló Istvánné szerint a legnagyobb hibát ott követték el, hogy azok nem mentek át jóváhagyási vizsgálaton és a szakszervezetek szakmai véleményét nem kérték ki.

Végezetül elmondta, a Pedagógusok Szakszervezete minden esetben szakmai alapon fejti ki a véleményét, és minden kérdésben ennek az elvnek a mentén keresi a párbeszédet a kormánnyal.

Budai Dávid
vaol.hu