Hírek

Több fényt varázsoltak gyertyákkal

Több fényt varázsoltak gyertyákkal

Mintegy 1500-2000 pedagógus, diák, szülő hallgatta a Tanítanék Mozgalom demonstrációján a szónokokat a Kossuth téren december 19-én. Balog Zoltán lemondását követelték.

                                                                                                                                               

A Több fényt! - Gyertyagyújtás és tüntetés az oktatás szabadságáért, gyermekeink és az ország jövőjéért címmel megtartott budapesti rendezvényen a Tanítanék Balog Zoltán lemondását, új, független oktatási minisztériumot, egy új, demokratikus elvek mentén kidolgozott közoktatási törvényt követelt.

 

A köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulójára időzített demonstráció gyertyagyújtással kezdődött. A karácsonyi díszbe öltöztetett Kossuth téren nehezen bírták a gyertyalángok a fényfüzérekkel a versengést, a jeges szélben rendre el is aludtak. Bármennyire volt hideg, a beszédek fölforrósították a hangulatot.

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében leszögezte: az öt éve elfogadott köznevelési törvény „soha nem látott mélységekbe taszította” a közoktatást; a koncepció megbukott.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom másik képviselője az utóbbi időben hallott hivatalos, ám a pedagógusokban megütközést keltő megnyilvánulásokat sorolta. Egyebek közt azt mondta: Balog Zoltán „csődminiszter”, aki a hátrányos helyzetű gyerekeket okolta a december elején napvilágot látott PISA-felmérésekben elért rossz eredményekért. Beszélt arról is: szégyen, hogy a korábban magas színvonalú magyar oktatás a sereghajtók közé süllyedt, a gyerekek negyede funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolából, és „itt van a világ egyik legszegregáltabb oktatása”. Eközben a tüntetők a parlament felé fordulva azt skandálták: „szégyen!”

Nahalka István oktatáskutató arról beszélt: „Van kiút”, ami nem más, mint a Civil Közoktatási Platform (CKP) kockás könyve. Ez 84 oldalban tartalmazza a teendőket, de „aki nem szeret hosszú anyagokat olvasni”, tanulmányozhatja annak rövidített, 13 oldalas formáját vagy egy kétoldalas táblázatot a Civil Közoktatási Platform honlapján. Nahalka István bejelentette: a CKP egy óriási kísérletbe kezd, társadalmi párbeszédet indít. Minden pedagógust megkeresnek kérdéseikkel, első körben a belső ellenőrzésről, hogy lássák, lehet-e országosan egyeztetni.

Sulyok Blanka, a Tanítanék egyik vezetője szerint egy tanár ma csak úgy végezhet jó munkát, ha nem tartja be a szabályokat. Egy veszprémi szakgimnazista - aki a Független Diákparlament tagja is - azt mondta, kísérleti nyúlnak érzi magát, mert övé az első évfolyam, amelynek kötelező nyári gyakorlatot kellett teljesíteni. Kötelező szakmai érettségit is nekik kell tenniük először, három évig azonban nem tudták, hogy ez közép- vagy emelt szintet jelent. Azt mondta, a legtöbb diák stresszel, nem érzi jól magát. "Olyan oktatást szeretnénk, ahol hagynak minket gondolkodni, és nem azt várják el tőlünk, hogy működjünk, mint egy irányított gép" - fejezte be.

Törley Katalin úgy összegezett, ez a köznevelési törvény megbukott, szerinte az oktatás mai helyzete miatt Balog Zoltán a felelős, ezért lemondását követelik, erre január 31-ig adtak haladékot.

A beszédek végén elégették a még Schmitt Pál által aláírt 2011-es köznevelési törvényt, majd a demonstrálók, akik közt ott voltak a PSZ, a PDSZ, a Hálózat a tanszabadságért, valamint a "Magyarország a magyar egészségügyért" képviselői is, az oktatási államtitkárság elé vonultak, ahol elismételték követeléseiket.

A tüntetésen osztogatott szórólap szerint a szervezők a következő követelésekkel álltak elő:

1. Teljes körű részvétel és teljes értékű középfokú végzettség megszerzése a tanulók 18 éves koráig.

2. Szegregációmentes, az oktatási rendszeren belüli etnikai elkülönülést felszámoló iskolarendszer.

3.  Oktatási egyenlőtlenségek, teljesítményszakadékok minimálisra csökkentése.

4. A tanuláshoz, a munkavégzéshez és társadalmi részvételhez szükséges alapkészségek szükséges fejlettsége.

5. A tanulási kudarcok megelőzése, a kudarcot valló tanulók arányának nullára csökkentése.

 

MI

 

További beszámolók a tüntetésről és a CKP javaslatairól:

http://nepszava.hu/cikk/1115332-romlo-oktatasi-adatok---van-e-kiut

http://mno.hu/belfold/totalis-bizonytalansag-kaosz-es-frusztracio-1377324

http://magyaridok.hu/belfold/az-oktatas-allapota-miatt-tuntettek-1265851/

http://24.hu/belfold/2016/12/20/pukli-nelkul-uj-hosokkel-tert-vissza-a-tanitanek/

http://pestisracok.hu/az-ev-emberenek-embere-balog-zoltan-monnyonle/

http://gepnarancs.hu/2016/12/tobb-fenyt-2/

http://hvg.hu/itthon/20161219_tanitanek_tuntetes?s=hk

http://www.atv.hu/belfold/20161219-nezze-itt-eloben-a-tanarok-tunteteset-video/hirkereso