Hírek

Felkészítés a szakképzési centrumok érdekegyeztetőinek

Felkészítés a szakképzési centrumok érdekegyeztetőinek

A PSZ Országos Irodája azoknak a szakszervezeti tisztségviselőknek, megyei elnököknek is megtartotta a továbbképzést, akik a szakképzési centrumokban végeznek érdekegyeztető munkát.

                                                                                                                                             

A szakképzési centrumokban érdekegyeztető, a PSZ tagjainak érdekeit képviselő szakszervezeti tisztségviselőknek, köztük megyei elnököknek is képzést tartott a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Irodája 2017. február 27-én.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke bevezetőjében megemlítette: az érdekvédelmi munka eredményességének feltétele, hogy tisztségviselőink felkészültek legyenek, ez a képzés ezt a célt szolgálja. A közoktatás rendszere az elmúlt 3 évben óriási átalakuláson ment keresztül, és ennek még most sincs vége. Szeptembertől nagy átalakulások voltak a szakképzésben, a centrumokban a szakgimnáziumok a szakközépiskolák létrehozásával. Elmondta: az egyeztetés a szakképzési centrumokról folyamatos volt az NGM-mel és az NSZFH-val.

Dr. Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője az oktatásirányításról, a feladatmegosztás új rendszeréről adott tájékoztatást, a szakképzési centrumok kialakulásáról beszélt. Megemlítette: a Pedagógusok Szakszervezetének követelése volt, hogy törvényben rendezzék a centrumok működését. A tárgyalások erről folytak. Beszélt arról, hogy a gyereklétszám folyamatosan csökken, a kormány pedig arra törekszik, hogy a gimnáziumok helyett - ahová majd az elit jár - minél több gyereket a szakképzés felé irányítson. Felvázolta a 16 évre levitt tankötelezettségi korhatár igencsak kétséges következményeit, és nem túl szerencsésnek nevezte, hogy a szakképzési centrumokban évenként dől el, melyek lesznek az indított és az állam által támogatott szakok. Hozzátette, az eddigi egyeztetéseken a sztrájkbizottság tagjaként a PSZ sok mindent kiharcolt, ezeket az eredményeket meg kell őrizni. Felhívta a jelenlevők figyelmét, mire kell odafigyelni az egyeztetések során.
A centrumok működéséről, a szakszervezeti jogosítványok alkalmazásáról dr. Selmeciné dr. Csordás Mária, a PSZ vezető jogtanácsosa beszélt. Elmagyarázta, a centrumokban ki kivel egyeztet, hogyan kell (lehet) érvényesíteni a szakszervezeti jogokat. Ismertette a konzultáció lényegét, és hangsúlyozta, milyen fontos a szakszervezeti reprezentativitás.
Galló Istvánné a centrum és az alapszervezetek közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakszervezet képviselői egyenrangú partnerként tárgyaljanak a centrum főigazgatójával. A tárgyalásokhoz korrekt, szakmaiságon alapuló együttműködésre van szükség, a konzekvens és kitartó vélemény mellett. Az egyenrangú, együttműködő attitűd a legeredményesebb - tanácsolta.

 

Tekintse meg képgalériánkat!