Hírek

Szakszervezeti tagot csak tag tud legjobban szervezni!

Szakszervezeti tagot csak tag tud legjobban szervezni!

Magyarországon aktív szakszervezeti tagokra lenne szükség - hangzott el egy budapesti könyvbemutatón. Az amerikai szerző írását szakszervezeti tisztségviselők kézikönyvként forgathatják.

                                                                                                                     

Megválasztottak - Mi lesz most? címmel írt könyvet az amerikai Bill Barry, aki 2017. május 18-án Budapesten, a Vasas Szövetség székházában tartotta első magyarországi bemutatóját. Az érdekvédelemben eltöltött 40 év tapasztalatával írta meg könyvét, és amellett érvelt, hogy a szakszervezeti tisztségviselőknek változtatniuk kell a szemléleten, ha meg akarják állítani a magyar érdekvédelmet is sújtó folyamatos taglétszám-csökkenést.


„Szerinted azért választottak tisztségviselőnek, hogy lehető legkevesebb hullámot gerjessz? Félsz új programokat elindítani, mert aggódsz amiatt, hogy hibázol? Ha azt hitted, hogy ugyanazt kell csinálnod, amit előtted mindenki tett, mert az bevált, akkor ne pazarold az időd ennek a könyvnek az elolvasására” - írta Bill Barry.


A könyv szerzője ismertette a szakszervezetek működésének két modelljét, amelyet ő szolgáltató és a szervező modellnek nevezett el. Arra ösztönzött, hogy a tisztségviselők szakítsanak a szolgáltató modellel, amely reaktív, az eseményekre utóbb reagáló módszert jelent, amelyben a döntéseket felülről lefelé hozzák, az információk többségét szűk körben, titkosan kezelik, más szakszervezettől elkülönülten dolgoznak. Ezzel szemben a szervező modellben a vezető proaktív, vagyis kezdeményező, bevonja a tagokat a döntéshozatalba, sok akciót szervez a munkahelyen, folyamatosan tárgyal a menedzsmenttel, fejleszti a tagok tudását. E modellben a szakszervezet szolidáris és együttműködik a többi érdekképviselettel.


Annak ellenére, hogy a szerző amerikai, könyve érvényes a magyar viszonyokra is, hiszen Bill Barry szerint a szakszervezeti mozgalom globális gondokkal küzd.


Karácsony Szilárd - aki aktív szakszervezeti tagnak vallja magát, így mutatkozott be - a hazai viszonyokról is beszélt. Szerinte szakszervezeti tagot csak tag tud legeredményesebben szervezni. Utalt arra a gyakran elhangzó kérdésre is, amelyet a nem szakszervezeti tagok tesznek fel: „mit ad nekem a szakszervezet?” Úgy vélte, vissza kell utasítani ezt a kérdést, annál is inkább, mert a tisztségviselők nem adhatnak erre jó választ. A valódi kérdés ehelyett az, hogy „mit tudunk mi közösen elérni?” Ha ugyanis a szakszervezet erős, sok tagja van, a befolyása, az érdekérvényesítő képessége is nagyobb. Tehát bátran vissza lehet kérdezni: „mit tudunk mi közösen elérni?”
Bill Barry Budapesten kívül több vidéki helyszínen is tart ingyenes könyvbemutatót: Szombathelyen, Kecskeméten és Miskolcon.
 

Tekintse meg képgalériánkat!