Hírek

Fórum Szolnokon az óvodákról

Fórum Szolnokon az óvodákról

Egyelőre a „béke szigetei” az óvodák - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke Szolnokon, ahol a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának intéző bizottsága tartotta ülését. Fórumot is szerveztek érdeklődőknek 2017. június 16-án.

                                                                                                                                          

 

Az intéző bizottság ülésén részt vett a PSZ két alelnöke, Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor is. A meghirdetett fórumon Galló Istvánné elnök jelezte: több mint 2600 önkormányzat tart fenn óvodákat, amelyeket egyelőre elkerült a köznevelési rendszer átalakítása, de a 9 évfolyamosra tervezett általános iskola terve miatt valószínűleg az óvodák is érezhetik majd a változásokat. Emlékeztetett arra, hogy az óvodapedagógusokra vonatkozik a pedagógusok életpálya-modellje, ám a nevelést-oktatást segítők hosszú ideig nem kaptak béremelést, pedig ezt többször követelte a PSZ. Amikor például 2014 novemberében a gyermekszegénység ellen szerveztek tüntetést az EMMI elé, az egyik fő követelésként az ő bérük rendezését fogalmazták meg. A 2015 decemberében tartott kongresszus is kiemelten foglalkozott velük, majd a 2016. április 20-án tartott országos sztrájk egyik követelése szintén a nevelést-oktatást segítők béremelése volt. A PSZ, illetve a sztrájkbizottság kormánnyal folytatott tárgyalásainak eredményeként az érintettek többször kaptak kiegészítő juttatást, majd idén januártól 10 százalékos béremelés illeti meg őket. Ebből 7 százalékot fenntartótól függetlenül mindenki megkapott, a 3 százalékot pedig differenciáltan osztják szét.

 

Galló Istvánné arról is beszélt, hogy a PSZ továbbra is küzd a pedagógusok bérének értékállóságáért: miután már nem a minimálbérhez kötik a fizetéseket, hanem évek óta 101.500 forint a vetítési alap, egy gyakornok pedagógus zsebéből havonta több mint bruttó 70 ezer forintot vesz ki a kormány. A PSZ szerint legalább 30 százalékkal kellene növelni a vetítési alapot, hogy a bérek kövessék az inflációt, tükrözzék az elvégzett munkát. Figyelmeztetett arra is, hogy a kormányzati kommunikációval ellentétben szeptembertől ne számítson mindenki béremelésre, mert a 3,5 százalékot differenciáltan osztják szét. Vagyis lényegében elmarad a béremelés utolsó, mindenkit érintő részlete: lesz, aki kap, lesz, aki nem. Ugyanakkor a differenciált szétosztás elvei, szempontjai mind ez ideig nem ismertek.

 

Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke azokról a kedvezményekről beszélt, amelyeket a szakszervezet kínál tagjainak a tagdíjért cserébe. Jenesesné Földvári Katalin, a PSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke utalt rá, hogy a megyében is fogy a taglétszám, pedig a Kollektív Szerződés megkötéséhez-érvényesítéséhez szükséges, hogy reprezentatív legyen a szakszervezet. A fórum egyik résztvevője arról beszélt: sokakat megtéveszt, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar - amelynek mindenki kötelezően tagja - szakmai érdekvédő szervezetként lép fel, elnöke olykor így nyilatkozik. Ám dr. Selmeciné dr. Csordás Mária, a PSZ vezető jogtanácsosa is egyértelművé tette: az NPK nem érdekvédelmi szervezet, míg a Pedagógusok Szakszervezete ingyenes jogsegély-szolgálatot tart fenn, és akár bíróságon is képviseli tagjai érdekeit a befizetett tagdíjakból.

 

A fórum előtt az intéző bizottság tagjai ellátogattak Szolnokon egy óvodába.

 

Tekintse meg képgalériánkat!