Hírek

Szakérettségi: lemondott a tételkészítő testület vezetője

Szakérettségi: lemondott a tételkészítő testület vezetője

Lemondott a tételkészítő bizottság vezetője, mert bár az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon, a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, és a feladatsor is hibás volt.

                                                                                                                      

http://magyaridok.hu/belfold/szakerettsegi-lemondott-tetelkeszito-testulet-vezetoje-1880077/

 

A tételkészítő bizottság vezetője, átérezve felelősségét, bejelentette lemondását – közölte lapunk megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága. Mindez azért történt, mert a gépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsga eredményei az országos átlaghoz képest kevésbé sikeresek. Az NGM-nál hozzátették: az ágazat szerteágazó, nagyon sok részismeretet igényel és ezek szintetizálása is szükséges a felkészülés során. Az érettségi vizsga feladatsora a kerettantervi követelményeknek mindenben megfelelt, azonban a korábbi szakmacsoportos érettségihez képest a tételkészítő bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ami az ágazat többi területhez viszonyított gyengébb teljesítményét okozhatta.

 

Arra a kérdésre, hogy a gépészetvizsgán miért nem lehetett függvénytáblázatot használni, azt válaszolták, az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendeletben a használható segédeszközök között nem szerepel a függvénytáblázat. Hozzátették azonban, hogy a tapasztalatok alapján javaslatot tesznek a használható segédeszközök felülvizsgálatára.

 

Az ágazati összesítésből Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint az derül ki: jól szerepeltek a diákok közgazdaságtanból, ügyvitelből, egészségtanból és a turisztika területén, a legtöbb jeles érdemjegyet pedig informatikából kapták. A legnagyobb meglepetés az egészségügyvizsgán született: elégtelen osztályzat egyáltalán nem volt – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

 

Az oktatásügyi ombudsman korábban jogsértőnek találta, hogy négy hónappal az érettségi előtt derült ki, mit fognak pontosan számonkérni a szakképzésben tanulóktól az ötödik érettségi tárgyból. Pölöskei Gáborné akkor lapunknak elmondta, azt, hogy komplex ágazati érettségi vizsga lesz, lehetett tudni, a diákok, amikor beiratkoztak a kilencedik osztályba, tisztában voltak azzal, mi várható. 2016 szep­temberét már úgy kezdték el az iskolák, hogy nyilvánvaló volt számukra: nemcsak emelt, hanem középszintű érettségire is lesz lehetőségük, de azt is fontos hangsúlyozni, hogy nem nehezítés, hanem könnyítés történt a rendszerben – tette hozzá.