Hírek

A PSZ követeli a törvény szabályozta érdekvédelem betartását

A PSZ követeli a törvény szabályozta érdekvédelem betartását

Befejeződött a fenntartói modell átalakítása - mondta Solti Péter, a KK elnöke a PSZ Országos Vezetősége balatonföldvári tanévnyitón ülésén, ahol az OV tagjai az idei feladatokról is döntöttek.

                                                                                

A PSZ Országos Vezetősége Balatonföldváron (2017. augusztus 25-27.) tartott tanévnyitó ülésére meghívta Solti Pétert, a Klebelsberg Központ elnökét, aki az elmúlt tanévet értékelve beszélt arról: a fenntartói modell immár befejeződött átalakításával a fenntartás, a működtetés, a felelősség egy kézbe került, a szükséges pénz rendelkezésre áll.


Az idei tanév feladatai között említette a KK és a tankerületi központok feladat- és hatáskörének mélyítését, a tankerületi központok működési stabilitásának megőrzését.


A PSZ több megyei elnöke szóvá tette, hogy a szakszervezeti tisztségviselőket nem hívják meg a tankerületi értekezletekre. Galló Istvánné országos elnök emlékeztetett: a kormány és a sztrájkbizottság 2013-ban kötött megállapodása rögzíti a meghívás szükségességét, ráadásul ezt törvény is előírja. Solti Péter jelezte: a KK elnökeként felszólítja az összes tankerület vezetőjét, tartsák magukat a szervezeti és működési szabályzatukban foglaltak és a törvényi előírások betartásához. A PSZ elnöke sérelmezte, hogy a tankerületi tanácsokba nem hívták meg a szakszervezeteket.

 

A megyei elnökök azt is szóvá tették, hogy nem ismertek a szeptembertől esedékes differenciált béremelés szempontjai. A PSZ elnöke jelezte: a sztrájkbizottsági tárgyalásokon a szakszervezet kérte, hogy ismerjék el anyagilag a tanárok minőségi munkáját, de ehhez a kormány, illetve a parlament nem teremtette elő a költségvetésből a pénzt. A béremelés utolsó részletét kell differenciáltan szétosztani, ám nem készült el az ezt tartalmazó kormányrendelet. A PSZ szerint nem lehet az iskolaigazgatókra bízni a szempontrendszer kidolgozását. Arra a kérdésre, ha az igazgató megállapodik a szakszervezettel vagy a tantestülettel, hogy mindenki egységesen kapja meg a béremelés utolsó részletét (tehát ne legyen differenciálás), vétózhat-e a tankerület, Solti Péter nemmel válaszolt. Galló Istvánné jelezte: nem kizárt, hogy a rendezetlen szabályozás miatt a PSZ Alkotmánybírósághoz fordul.

 

A felvetett problémák (órakedvezmény, pótlékok, tantárgyfelosztás) kapcsán a KK elnöke szorgalmazta, hogy a korábban létrehozott monitoring bizottságnak jelezzék a gondokat. Csakhogy több, a szakszervezet által már felvetett kérdésre még mindig nem érkezett szakmai válasz - mondták a megyei elnökök.
Újabb téma volt a tanácskozáson a pedagógushiány, melyre számos példát soroltak a résztvevők. A KK elnöke szerint a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatására megoldás lehet a tervezett nyugdíjas szövetkezet, ennek szabályozása azonban még nem készült el. Galló Istvánné elnök szerint az lenne kívánatos, ha a nyugdíjas munkavállalóknak nem kellene lemondaniuk öregkori járandóságukról, ha munkát vállalnak, ami egyben megoldaná az egyre nyilvánvalóbb pedagógushiányt.

 

A PSZ Országos Vezetősége elfogadta az érdekvédelmi szervezet marketingstratégiáját a következő időszakra. Megtárgyalták az alapszabály módosításának tervezetét. A résztvevők - a PSZ szakértőitől, dr. Selmecziné dr. Csordás Máriától és dr. Varga Mária Beátától - tájékoztatást kaptak a köznevelési intézményekben dolgozókat érintő munkajogi kérdésekről. Az Országos Vezetőség megtárgyalta és elfogadta a 2017/18-as tanév feladattervét.

 

KÉPGALÉRIA